Lag din første fotoportefølje

En portefølje med utskrevne fotografier er perfekt når du skal presentere deg selv og bildene dine. Vi viser hvordan du velger bildene til porteføljen og skriver dem ut, med råd fra naturfotografen Marina Cano.
En sebra sitter på bakbeina og lager en støvsky ved å stampe med forbeina. Bildet er tatt av Marina Cano med et Canon-kamera.

En portefølje med utskrevne fotografier er perfekt når du skal vise frem bildene dine, enten du deltar i en fotokonkurranse, er i kontakt med en veileder eller mentor eller bare ønsker å presentere deg selv og arbeidet ditt for andre. Så hvordan kommer du i gang med en fotoportefølje?

Naturfotografen og Canon-ambassadøren Marina Cano reiser regelmessig til Afrika og Sør- og Mellom-Amerika for å ta bilder, men hun startet med å fotografere dyr i Europas største naturpark, Cabárceno, som tilfeldigvis lå nær hjemmet hennes i Santander nord i Spania. I løpet av ca. tre år satte hun sammen en portefølje av bilder som hun forvandlet til sin første bok.

Her deler Marina råd om hvordan du lager en vellykket fotoportefølje, basert på bakgrunnen sin og hennes senere erfaring som en etterspurt profesjonell fotograf.

Fotografen Marina Cano holder en stor åpen bok i hendene og viser den til naturforskeren Jane Goodall, som står ved siden av.

Med en flott portefølje av utskrevne bilder kan du oppnå mye. For naturfotografen Marina Canos ble porteføljen hennes av dyrebilder forvandlet til den første boken hennes, som hun her viser til den anerkjente naturforskeren Jane Goodall. © Marina Cano

Fotografen Marina Cano smiler til kameraet mens hun lener den ene albuen på stor bok med et svart-hvitt-bilde av sebraer på omslaget.

Marina Cano med boken Cabárceno Cantabria, som inneholder bilder hun tok i naturparken Cabárceno. © Marina Cano

1. Vær selektiv når du setter sammen bildene dine

Den vanligste feilen folk gjør, er å ikke være selektive nok, sier Marina. «Du må analysere bildene dine og være kravstor. Ta bare med de aller beste bildene. Ikke sett sammen to lignende bilder bare fordi du liker begge. Du må velge.» Ta sikte på ca. 15 til 20 bilder til å begynne med, men husk at kvalitet er viktigere enn kvantitet.

2. Lag en fortelling med bildene dine

De mest effektive fotoporteføljene er ikke bare samlinger, men bildesekvenser, sier Marina. «Jeg mener at historiefortelling er et av de viktigste aspektene – å presentere noe som bergtar seerne og fører dem gjennom en historie med ulike elementer.» For Marina inkluderer dette ofte noen landskapsbilder som setter stemningen og gir dyrebildene hennes en kontekst.

3. Skap et bånd til publikummet ditt

Marina er kjent for å fange inn dramatikken og følelsene mellom dyr i fotografiene sine.

«Det viktigste for meg er å skape en følelsesmessig tilknytning.» Det er også den viktigste faktoren når hun setter sammen en portefølje. Dette er viktig for at seerne skal huske arbeidet ditt, sier hun, enten det dreier seg om fotoredaktører eller dommere i konkurranser.

To voksne flodhester ligger i gjørmen med en unge sovende mellom seg. Bildet er tatt av Marina Cano med et Canon-kamera.

Marina sier at det viktigste med fotograferingen hennes er å skape en følelsesmessig tilknytning, og dette bør være målet med porteføljen din også. Et bilde fra Marinas første portefølje, tatt med et Canon EOS 30D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-objektiv ved 300 mm, 1/125 sek., f/6,7 og ISO 250. © Marina Cano

4. Finn nye tilnærminger

Hvor ofte bør du oppdatere fotoporteføljen din? «Så snart du har skapt mer arbeid», sier Marina. «Jeg gjør det hver gang jeg kommer tilbake fra en tur. Jeg velger kanskje ut ett eller to bilder av de mange tusen jeg har tatt. Du utvikler deg og lærer nye ting hele tiden, slik at du kan skape bedre arbeid.» En god portefølje gjenspeiler de beste fotografiene dine akkurat nå.

5. Vær trofast mot stilen din

Hvis du produserer bilder for kunder, må du finne ut hva de egentlig er ute etter og prøve å oppfylle forventningene deres. Men selv da bør du være trofast mot din egen stil, understreker Marina.

«Dette er nøkkelen», sier hun. «Ikke prøv å gjøre alle tilfreds.»

Formålet med en portefølje er ikke å vise at du kan produsere kommersielle bilder basert på ulike kundespesifikasjoner. Formålet er å presentere deg selv.

6. Lytt til tilbakemeldinger

Selv om Marina anbefaler at du velger bildene du føler gjør størst inntrykk, påpeker hun at det er viktig å lytte til andres meninger.

«Som fotografer er vi ofte for tett på arbeidet vårt», sier hun. «Det er interessant når noen ser på arbeidet ditt fra et nytt synspunkt.»

Be derfor om tilbakemeldinger fra venner, kolleger og alle som ser porteføljen din, og ha dem i bakhodet når du går gjennom og oppdaterer innholdet.

Et nærbilde av to unge sjiraffer, hvor den ene hviler halsen på nakken til den andre. Bildet er tatt av Marina Cano med et Canon-kamera.

Marina elsker trykk i svart-hvitt, men tar ofte fargebilder. Uansett hva du liker best – med en arbeidsflyt for fargebehandling og en kalibrert skjerm gjengir bildene på papiret det du ser på skjermen. Tatt med et Canon EOS 30D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/800 sek., f/5,6 og ISO 400. © Marina Cano

En Canon imagePROGRAF PRO-300-skriver på en lys benkeplate i et fotostudio. I utskriftsskuffen til skriveren ligger det et bilde av et dramatisk landskap i solnedgang.

Canon imagePROGRAF PRO-300-skriveren er perfekt når du skal lage porteføljen din, med utskrifter i gallerikvalitet og imponerende fargenøyaktighet og tonedetaljer.

Utskrifter til porteføljen

Du har kanskje en blekkskriver til generell bruk hjemme eller på kontoret, eller til prosjekter som utklippsbøker, gratulasjonskort og kalendere. Du får sikkert fotoutskrifter av helt grei kvalitet med en slik skriver, men hvis du virkelig skal gjøre inntrykk, bør du vurdere en av Canons beste skrivere for fotoutskrifter.

Canon imagePROGRAF PRO-300 er en kostnadseffektiv A3+-skriver med avanserte profesjonelle funksjoner, inkludert den samme pigmentblekkteknologien som brukes i Canons storformatskrivere. Den vil gi deg fantastisk utskriftskvalitet for både fargebilder og svart-hvitt-bilder på glanset, blankt og matt fotopapir samt kunstpapir.

Du velger selv papiret til porteføljen din, men vanlig kontorpapir vil ikke yte bildene dine rettferdighet. Ta en titt på veiledningen vår til de beste papirene for fotoutskrift, og velg medier som passer til motivene dine og fotograferingsstilen din. Tenk også på hvordan du kan presentere porteføljen din mest mulig effektivt. Du gir et mer profesjonelt inntrykk ved å samle utskriftene i en presentasjonsmappe, som du kan kjøpe til en billig penge i butikker som selger kontor- og kunstmateriell.

Marinas bilder er ofte i svart-hvitt. «Det skaper dramatikk og et tidløst preg – bildet kan være tatt for 40 eller 50 år siden eller i går», forklarer Marina. «Svart-hvitt fungerer perfekt for stemningen og atmosfæren jeg ønsker å skape i arbeidet mitt.» Flotte monokrombilder er en kunst i seg selv, men enten du skriver ut i svart-hvitt eller farger må du være trygg på at utskriftene svarer til det du ser på skjermen. For å oppnå dette er det lurt å implementere en arbeidsflyt for fargebehandling og kalibrere skjermen.

To unge elefanter gnir snablene mot hverandre. Bildet er tatt av Marina Cano med et Canon-kamera.

Et annet bilde fra Marinas tidlige bildeportefølje som også er med i den første boken hennes, tatt i naturparken Cabárceno. Tatt med et Canon EOS 30D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/320 sek., f/5,6 og ISO 320. © Marina Cano

En gaupe sitter på en gren opplyst av gyllent kveldslys. Bildet er tatt av Marina Cano med et Canon-kamera.

Du sikrer deg kanskje ikke en bokkontrakt med den første porteføljen din, men du må likevel sørge for at den gjenspeiler ditt beste arbeid og skrive ut bildene i best mulig kvalitet. Tatt med et Canon EOS 30D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/320 sek., f/5,6 og ISO 400. © Marina Cano

Det finnes en rekke programmer du kan bruke til utskrift. For porteføljer er det enkle ofte det beste, slik at bildene dine kommer til sin rett. Ikke overdriv med detaljerte oppsett – hold deg til ett bilde per side med mindre du har en god grunn til å gjøre noe annet – og unngå filtre og spesialeffekter (med mindre du ønsker å vise frem ferdighetene dine med disse, selvfølgelig).

Hvis du ønsker en profesjonell finish og større kontroll over prosessen, er det lurt å bruke den samme programvaren og arbeidsflyten som profesjonelle fotografer bruker. Rediger og optimaliser bildene dine for utskrift ved å bruke ditt foretrukne redigeringsprogram, enten det er Adobe Photoshop*1 eller Canons egne Digital Photo Professional (DPP). For å få mest mulig ut av Canon-skriveren, papiret og blekket kan du bruke Canons Professional Print and Layout-program (PPL) til å administrere utskriftsprosessen. Dette fungerer både som en frittstående app og som et programtillegg for Photoshop og DPP.

For å oppnå konsekvent fargenøyaktighet kan du bruke ICC-profiler når du skriver ut med PPL og andre programmer. Da finjusteres innstillingene på kompatible skrivere etter papiret du har valgt. Med PPL kan du sjekke hvordan utskriftene vil se ut i en simulering på skjermen, slik at du kaster bort minst mulig papir og blekk. Du kan også bruke den smarte Pattern Print-funksjonen i PPL til å skrive ut et sett miniatyrvarianter av bildet ditt på ønsket papir, med små variasjoner i lysstyrke, fargebalanse og kontrast. Velg den beste varianten og skriv den ut i full størrelse.

Utskrifter er ikke en mystisk kunst eller noe som er helt atskilt fra fotografering. «Fotoprosessen er en kreativ reise som omfatter reisen til stedet der du skal fotografere, selve fotograferingen og det å skrive ut bildene», sier Marina. «Mitt råd er å lære seg redigering, lære seg utskrift – lære seg hele den kreative prosessen.»

Og viktigst av alt, sier Marina:

«Ikke forhast deg. Først bør du skape deg et solid korpus, deretter kan du lage en portefølje som gjenspeiler stilen din. Vær kravstor og fokuser på å gjøre inntrykk og vekke følelser.»

  1. * Adobe og Photoshop er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.

Skrevet av Alex Summersby

Relaterte produkter

  • Profesjonelle fotoskrivere

    imagePROGRAF PRO-300

    Profesjonell imagePROGRAF-skriver for skrivebordet med A3+-utskrifter i gallerikvalitet og en enkel arbeidsflyt for utskrift med selvtillit.
  • Profesjonelle fotoskrivere

    PIXMA PRO-200

    PIXMA PRO-200, som har fokus på utskrifter med klare farger, allsidighet og brukervennlighet, er det ideelle valget for enhver fotoentusiast og blivende fotograf.
  • Skrivere til hjemmet

    PIXMA G650

    PIXMA G650 er den første multifunksjonsskriveren i PIXMA G-serien med seks påfyllbare dye-baserte blekkassetter, og den kombinerer utskrifter i uovertruffen fotolabkvalitet med muligheten til å produsere store volumer til en svært lav pris.
  • Skrivere til hjemmet

    PIXMA TS8750 (Black)

    Skriv ut skarpe dokumenter og fyldige fargebilder med en flerfunksjonsskriver av høy kvalitet med 6 blekkassetter som er enkel å bruke for hele familien
  • Skrivere til hjemmet | PIXMA TS7450a Series

    PIXMA TS7450a (svart)

    En stilig alt-i-ett-enhet for den teknologiinteresserte, med en rekke kreative utskriftsbehandlinger samt ADM-teknologi som forenkler prosessen med å kopiere og skanne flere ulike ark.

Relaterte artikler

Proffe tips for profesjonelle utskrifter

I denne artikkelen presenterer vi tips og teknikker som er nyttige for utskrift av bilder av høy kvalitet – fra fargenøyaktighet til valg av riktige innstillinger – med råd fra Canons Suhaib Hussain.

Bygg opp en vinnende fotoportefølje

Fire bransjeeksperter deler tips til å lage en perfekt fotoportefølje – fra historiefortelling til presentasjonen av verkene.

De beste Canon-skriverne for bilder

Enten du vil vise bildene i en ramme, i en utklippsbok eller på et klistremerke, finner du den skriveren som gir deg størst rom for kreative utfoldelser.

7 ways to make money from wildlife photography

Wildlife photographers Marina Cano, Vladimir Medvedev and Radomir Jakubowski share how they earn money photographing nature.