UTSKRIFTER OG PAPIRKUNST

Den ultimate veiledningen til papir for utskrift

Glanset eller matt? Glans eller kunst? Finn ut mer om alle papirtyper du trenger til bilder og kreative prosjekter.
En hånd som tar utskriften av en søtpotetterte fra brettet til en PIXMA-skriver ved siden av en pakke med skriverpapir og en hjemmelaget bok med oppskrifter.

Det å velge riktig utskriftspapir er en av de viktigste beslutningene i den kreative prosessen når det gjelder å gi liv til ideen, bildet eller designet. Mediet du velger, kan åpne opp for en verden av forskjellige effekter og gi arbeidet ditt en perfekt siste finish.

For fotoprosjekter som krever dype sorte toner og sterke farger, er det viktig å velge papir som vil fremheve dette og gjøre motivene livlige i bildet. Bør du velge glanset eller matt papir? Teksturert kunstpapir eller halvglanset papir? Velger du innovative alternativer som magnetisk fotopapir eller høyoppløsningspapir for å lage morsomme kreasjoner?

Det kan være lurt å ta hensyn til papirets vekt, enten det er bestrøket eller ubestrøket, og papirmaterialet, siden noen papirtyper er laget av syntetiske fibre eller tøyfibre. Ikke bekymre deg hvis dette er mye å ta inn. Denne veiledningen hjelper deg med å velge det som passer dine behov best.

Det beste papiret for bildeutskrift hjemme

En hånd som henger opp et utskrevet bilde på en tavle der det henger flere andre utskrifter.

Du kan velge blant et stort utvalg av glanset papir – inkludert Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster og Canon Plus Semi-gloss – som alle er kompatible med en rekke Canon-skrivere.1 Canons kreative apper gir deg også muligheten til å skrive ut på magnetisk eller kvadratisk fotopapir.

Det å bevare minner er ofte det aller viktigste når det gjelder å skrive ut bilder hjemme. Du kan lage utskrifter i mindre formater som er perfekte for å klistre inn i hjemmelagde fotoalbum, ramme inn eller henge på korktavler. For denne typen utskrift kan en bestrøket papirtype være et bedre alternativ, fordi det generelt er mer slitesterkt.

Bestrøket papir har et ekstra middel på overflaten, slik at papiret er jevnere og mindre blekk blir absorbert, noe som gir skarpere utskrifter. Belegget sørger også for at papiret er mer motstandsdyktig mot smuss, fuktighet og slitasje. Ubestrøket papir har derimot tekstur, er mer porøst og absorberer blekk i større grad. Bilder som skrives ut på ubestrøket papir, kan være mykere og føles grovere ut.

Canons serie med kompakte SELPHY-fotoskrivere bruker papir med et spesielt beskyttende belegg som sikrer at hver utskrift er motstandsdyktig mot vann, fingeravtrykk og riper og kan vare i opptil 100 år når den oppbevares i album. Fra papir i postkortformat til kvadratiske utskrifter, bilder i kredittkortformat og miniklistremerker – det finnes et alternativ som passer til en rekke kreative måter å vise frem bildene dine på.

Canon Everyday Use Glossy er et papir i fotolabkvalitet som er et godt valg for økonomiske og fargerike bilder i hverdagen, og som er kompatibelt med PIXMA-skrivere. Canon-papirtyper som er glanset, låser blekket dypere under toppoverflaten enn andre papirtyper, noe som hindrer at overflødig blekk blir igjen på papirets overflate. Det sørger for hurtigtørkende utskrifter og betyr at den glansede overflaten forblir skinnende over tid.

En utskrift som skrives ut på en Canon PIXMA-skriver som står på et bord, og er omgitt av flere andre utskrifter og et Canon-kamera.

Hvis du ønsker å skrive ut store mengder feriebilder eller familiebilder, er det viktig å vurdere format og hvordan du tenker å vise dem fram. For klassiske 4 x 6-tommers bilder med glanset eller halvglanset papir kan Canon PIXMA G650 vanligvis skrive ut opptil 3800 bilder2 fra bare ett sett med blekkflasker. Den fungerer med en rekke papirformater, inkludert kantløse A4-bilder – perfekt for å vise frem de mest verdifulle øyeblikkene i større skala. De seks individuelle fargestoffbaserte blekkene gir pålitelige resultater av høy kvalitet også på ubestrøket papir.

Alternativt har Canon Plus Semi-gloss satengoverflate og fotopapirtekstur med redusert glans for et mykere utseende. Dette papiret på 260 g/m² gir utmerkede, hurtigtørkende bildeutskrifter. Kombiner det med Canon ChromaLife 100-blekk og en skriver som kan lage bilder av høy kvalitet, for eksempel Canon PIXMA TS705a, og du er klar.

For de gode familieminnene eller vakre landskap fra ferieturer som vil gjøre inntrykk på mer fremtredende steder i hjemmet, er det mange av Canons fotopapir i A4-format som passer fint, og som i kombinasjon med en skriver som PIXMA G650 kan produsere fyldige, kantløse A4-bilder til fremvisning.

Canon Plus Glossy II-fotopapir har en høyglanset overflate og en tyngre vekt på 265 g/m² og vil bidra til å gjenskape mettede farger og sort. Blekket passer perfekt sammen med ChromaLife 100-blekk og Canon LUCIA PRO-blekk som brukes i Canon imagePROGRAF Pro-skrivere.

Hvis du foretrekker en matt fotoutskrift, vil Canon Matte Photo Paper for blekkskrivere bidra til å redusere gjenskinn i en ramme med glass, siden det vil reflektere mindre lys. Matt papir er bedre egnet for varmere toner og for utskrifter uten den reflekterende glansen.

Det beste papiret for utskrift av kunstbilder

Et par hender som holder en utskrift av et eple dyppet i hvit maling mens en Canon PIXMA-skriver og to andre lignende utskrifter ligger på bordet.

Større utskrifter på opptil A3+ eller i panoramisk format gjør virkelig inntrykk, enten på glanset papir eller kunstpapir. En trådløs skriver, for eksempel Canon PIXMA PRO-200, som bruker Canons fargestoffbaserte blekksystem med åtte farger, kan gi enestående fargegjengivelse.

Hvis du skriver ut et kunstbilde, er Canon Premium Fine Art Rough Paper et profesjonelt A4-bomullspapir av høy kvalitet med en grov tekstur som bidrar til tett sort og presis tonalitet i de mørke områdene av et bilde. Fotoentusiaster og kunstelskere kommer til å sette pris på dette papiret for kreasjonene sine, og det er mulig å oppnå gode resultater for utskrifter i både sort-hvitt og farger.

Canon Pro Luster (260 g/m²) er et profesjonelt fotopapir med en myk satengglans. Dette glatte blekkskriverfotopapiret er tilgjengelig i opptil A2-format. Det ligner på tradisjonelle harpiksbelagte papirer som brukes i mørkerom, noe som gjør det ideelt for fotografer som ønsker en fotolabutførelse på arbeidet sitt. Tenk strålende farger, sylskarpe detaljer og eksepsjonell sort-hvitt-gjengivelse. Når det brukes med Canon ChromaLife 100-blekk, som fungerer i PIXMA-serien, eller Canon LUCIA PRO-blekk som brukes i imagePROGRAF-serien, for eksempel imagePROGRAF PRO-300, vil dette papiret beskytte bildene mot degradering forårsaket av atmosfæriske gasser og lys.3

En kvinne med en lilla genser som lener seg på et skrivebord og holder i en A2-utskrift som kommer fra en Canon imagePROGRAF-skriver.

Glanset, matt og fint kunstpapir kan alle skape en annen tekstur og glans i bildet ditt. Hvis du i tillegg kombinerer dem med et avansert blekksystem, for eksempel de 12 fargene til Canon imagePROGRAF PRO-1000, får du jevnt over et bredere fargespekter. Skriveren kan også skrive ut på lerret, noe som gir deg flere alternativer for reproduksjon og utstilling.

Et annet alternativ for dem som ønsker en profesjonell utførelse, er det glansede tungvektpapiret Canon Pro Platinum på 300 g/m². Dette har en konstruksjon med seks lag, er falmebestandig og gir enestående fargegjengivelse, spesielt med Canon LUCIA PRO- og ChromaLife 100-blekk.

Du kan også velge papirtype basert på fargetonene i et bilde. For spesielle bilder og kunstverk med varme farger og grå toner sørger Pro Premium Matte på 210 g/m² for en jevn tekstur uten gjenskinn. Dette tykkere papiret er utviklet for profesjonelle som ønsker førsteklasses kvalitet. Det lager utskrifter i gallerikvalitet når det brukes med en skriver som den kompakte profesjonelle A3-blekkskriveren Canon imagePROGRAF PRO-300 eller A2 imagePROGRAF PRO-1000 med avansert 12-blekks system og bredt fargespekter.

Andre papirtyper som gir enestående profesjonelle utskrifter i kunstkvalitet, er Canson® Infinity-papir, for eksempel Canson® Infinity Platine Fibre Rag med 100 % bomullsbase og en ren, hvit tone. Bomullspapir har en fyldig tekstur, sterkere fibre, en eksklusiv utførelse og lang levetid, noe som gir dem arkivkvalitet. Hahnemühles utvalg av fotopapir sørger også for førsteklasses resultater når det gjelder bildeutskrifter, plakater og fotobøker.

Det beste papiret for håndverksprosjekter

Et ferdig tredimensjonalt blomsterkort på et bord ved siden av to esker med Canon-skriverpapir. En kvinne som driver med håndverk i bakgrunnen.

Det dobbeltsidige matte papiret med fokus på kunst- og håndverksprosjekter er ideelt for personlige utklippsbøker, origami eller kalendere.

Et bord dekket med Canon Creative Park-papirpynt, blomster i vaser og tallerkener med mat, inkludert egg og korsboller.

Canon Creative Park hjelper deg med å gjøre det beste papirvalget ved å foreslå hvilke Canon-papirtyper du skal bruke til hvilke maler. Når du har bestemt deg for en mal og valgt medier, kan appen brukes med flere PIXMA-modeller, inkludert Canon PIXMA TS7450a-serien eller PIXMA TS5350a-serien, for å skrive dem ut på matt papir og vise dem frem rundt i huset.

Når du jobber med håndverksprosjekter med skriveren, enten det er gratulasjonskort, hjemmelagde gaver eller en eventyrbok, er det enkelte ting du må ta hensyn til. Hvor vil du vise fram det du har laget? Må du skrive ut på begge sider? Og trenger du papir med høy oppløsning hvis prosjektet inkluderer bilder?

Det finnes mange spennende måter å bruke tilbehør i hjemmet på eller lage interaktive bildevisninger hvis du skriver ut kunst på Canon Magnetic Photo Paper med en blekkskriver. Du kan bruke den til å lage en interaktiv magnetisk fotovisning eller et puslespill, eller du kan feste dem rett på kjøleskapet for å vise frem gode minner – uten å måtte bruke bilderamme.

Hvis hobbyen din er å lage utskrifter og papirkunst med Canon Creative Park, sørger matt fotopapir for utskrifter med klare, sterke toner og skarpe bilder uten den glansede effekten. Det passer flott for design som inkluderer bilder, grafikk og tekst.

For de som liker å gi spesielle anledninger et personlig preg ved å lage egne gratulasjonskort eller festinvitasjoner, kommer det dobbeltsidige papiret på 7 x 10 tommer med forhåndslagde bretter og konvolutter for å gjøre prosessen rask og enkel, og for å sikre at hvert enkelt kort er brettet riktig.

Hvis du vil lage utklippsbøker eller personlige eventyrbøker, kan utskrift i en rekke former og formater være en flott måte å tilføre morsomme, personlige detaljer på. Miniklistremerkene og de firkantede klistremerkearkene som brukes med Canon SELPHY-skrivere, er en rask og enkel måte å produsere utskrifter på som du kan bruke umiddelbart. Og med SELPHY Photo Layout-appen kan du også legge til egne mønstre, utførelser og tekst.

Det beste papiret for små bedrifter eller hjemmekontor

En skriver i Canon TS7450a-serien som skriver ut et papirark med sterke farger på. En bærbar datamaskin er plassert ved siden av skriveren på et skrivebord.

Canon High Resolution Paper er ideelt for profesjonelle presentasjoner som krever skarpe, levende bilder eller grafikk. Og det mikroporøse belegget absorberer raskt blekk dypt under overflaten for å hindre at det ligger igjen overflødig blekk på toppen – slik at du kan skrive ut i siste liten før et møte og være trygg på at eventuelle dokumenter er beskyttet mot flekker. Sammen med Canon PIXMA TS7450a-serien, som er en alt-i-ett-skriver, -skanner og -kopimaskin, er dette det perfekte kontorpapiret for utskrifter av profesjonell kvalitet.

Velg Canon High Resolution Paper for skarp, kraftig fargegjengivelse ved å bruke et bestrøket papir med høy lysstyrke som egner seg til levende bilder og grafikkbilder, i tillegg til dokumenter og regneark med høy kvalitet og sterke, klare farger. Dette papiret er ideelt for hjemmekontoret eller mindre bedrifter og er perfekt for å lage profesjonelle presentasjoner med en elegant utførelse.

Et slikt papir med høy oppløsning er også et godt valg for dem som ønsker å lage plakater eller annet reklamemateriell i arbeidet sitt. Med et stort utvalg maler, bilder og skrifttyper gir Canon PosterArtist deg alle verktøyene du trenger for å lage plakater kostnadsfritt på nettet. Bruk dette papiret sammen med 3-i-1 multifunksjonsskrivere i Canon PIXMA TS5350a-serien – et kreativt verktøy som er ideelt for å lage magneter og fotoutskrifter fra smarttelefonen. Eller du kan prøve den stilige og rimelige Canon PIXMA TS7450a-serien, som gjør at du kan skrive ut på fotopapir og magnetisk papir for å gjennomføre en rekke forretningsprosjekter.

Canons papir- og skriverserier har noe som passer til alle utskriftsbehovene dine. Uansett om du skal markedsføre bedriften, produsere et kunstprosjekt, vise frem familieportretter eller bruke utskrifter for å organisere hjemmet, er du sikret topp kvalitet og høye standarder gjennom hele prosessen.Skrevet av Lorna Dockerill

 1. Se en liste over kompatible skrivere på produktsiden.
 2. Sidekapasiteten er oppgitt som en anslått verdi for bilder i 4 x 6-tommers format basert på Canons egen testmetode, som bruker ISO/IEC 29103-diagrammet og simulering av kontinuerlig utskrift med nye blekkassetter etter det innledende oppsettet.
 3. Når det brukes med originalt Canon-blekk og under angitte oppbevaringsforhold.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • UTSKRIFTSTIPS

  Vanlige spørsmål om skrivere, blekk og papir

  Canon-eksperten Suhaib Hussain svarer på vanlige spørsmål om skriverteknikk, blekk og papir.

 • PRINT

  Redigering av bilder for utskrift

  Skriv ut flere bilder med den trinnvise veiledningen for redigering for utskrift og de beste utskriftsinnstillingene.

 • UTSKRIFT

  De beste Canon-skriverne for bilder

  Enten du vil vise bildene i en ramme, i en utklippsbok eller på et klistremerke, finner du den beste skriveren for dine kreative behov.

 • UTSKRIFT

  De beste skriverne for håndarbeid

  Canon har den perfekte skriveren for deg, enten det gjelder familieprosjekter eller profesjonelle dokumenter.