EVENTYRFOTOGRAFERING

Temme villmarken: på jakt etter det perfekte bildet fra utendørseventyret

Se hvordan fotografen Anna Blackwell bruker Canon-utstyr til å fange inn den unike stemningen i storslåtte landskaper og på campingturer til avsidesliggende steder.
En person iført turklær og en stor ryggsekk, står på toppen av en steinknaus med hunden sin. Et avsidesliggende heiområde kan sees i bakgrunnen.

Enten du går langs toppen av en klippe, padler kajakk eller svømmer i det fri, kan sportsaktiviteter ute i naturen by på en verden av muligheter for fryktløse fotografer.

Anna Blackwell, en bildeskaper, skribent og foredragsholder med base i Storbritannia, er et eksempel på dette. Hun liker å presse seg selv til det ytterste, og har faktisk bygget karrieren sin på dette ved å ta stillbilder og spille inn videoer for ledende utendørssportsmerker som Lowe Alpine og Peak UK. De forbløffende eventyrene hennes inkluderer en 1600 km fottur alene langs pilegrimsveier i Frankrike og Spania, en kajakktur på 4000 km gjennom elleve land og fem hovedsteder, og en klatretur opp Jbel Toubkal, den høyeste fjelltoppen i Nord-Afrika.

«På et av de tidlige eventyrene mine begynte jeg å ta bilder og skrive en blogg – først og fremst slik at venner og familie fikk se hvordan den lange fotturen min gikk fremover», svarer Anna på spørsmålet om hvordan hobbyen ble forvandlet til en karriere. «Jeg holdt på med dette i noen år og delte eventyrene mine gjennom bilder og ord, og dette fikk fotfeste. Snart fortalte jeg om eventyrene mine på arrangementer, på festivaler, i bedrifter og på skoler. Deretter begynte jeg å samarbeide med varemerker på kommende turer, og litt etter litt tjente jeg nok på fotografering, skriving, filmskaping, foredrag og sosiale medier til å ha det som fulltidsjobb.»

På sin nyligste fottur og campingtur tok Anna med seg partneren Sam og hunden Bilbo til det steinete landskapet i den nordlige delen av Dartmoor i England. Med på turen var også et Canon EOS R6-kamera og to objektiver – Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og Canon RF 50mm F1.8 STM. Hun forteller om hvorfor hun elsker å komme seg bort fra sivilisasjonen, deler sine beste råd for fotturer i villmarken, og avslører hvordan du kan ta favoritteventyrene dine med deg hjem i form av spektakulære bilder.

Det perfekte stedet

En stor «tor»-steinformasjon i et avsidesliggende heiområde på en solskinnsdag.

«Dartmoor er en type villmark hvor jeg kan føle meg som en liten, ubetydelig person», sier eventyreren og fotografen Anna Blackwell. Dette opplandsområdet i Devon sør i England er berømt for sitt avsidesliggende heiområde og var det perfekte stedet når Anna skulle fotografere med Canon EOS R6-kameraet for første gang. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/320 sek, f/7.1 og ISO 100. © Anna Blackwell

Solstråler kan ses gjennom en frittstående steinformasjon på dette bildet som er tatt i svakt lys.

«Grunnen til at jeg begynte å dra på disse eventyrene, var at jeg ville utfordre meg selv», sier Anna. «Jeg ville teste grensene mine for å finne ytterkantene av komfortsonen min. Jeg hadde det så moro, det var en sann fornøyelse.» Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/22 og ISO 100. © Anna Blackwell

Anna, Sam og Bilbo begynte å utforske den nordlige delen av Dartmoor i en landsby kalt Belstone på grunn av nærheten til «tor»-steinformasjoner. Anna har alltid følt en dragning mot disse store og frittstående steinknausene.

«Det var en helt ny del av Dartmoor for meg, noe som var veldig spennende. Du går gjennom denne idylliske landsbyen, og plutselig er du ute på heiene», sier hun. «Det føltes vilt og øde, og det er akkurat det jeg ønsker meg.

«Lidenskapen min er fotturer», fortsetter hun. «Jeg elsker å vandre rundt med en tung ryggsekk. Det handler ikke om å komme seg raskt frem, det handler om å sette pris på fredelige steder. Vi gikk på tur, satte opp teltet og tilbrakte natten ute i villmarken.»

Annas dragning mot naturen stammer fra familiens forkjærlighet for fotturer, samt fra de svenske røttene hennes. «Moren min er svensk, og jeg tror at det å tilbringe mye tid utendørs og sette pris på naturen, er dypt forankret i den svenske kulturen. Det var mange fotturer og eventyr under oppveksten, og da vi var i Sverige, pleide vi å dra på kanoturer, campe og spise utendørs. Jeg tror at dette var en viktig del av livet fra jeg var veldig liten.»

Eventyr alene versus eventyr med reisefølge

Snødekte fjell speiler seg i det stille vannet i en stor elv på dette dramatiske landskapsbildet.

Anna tok dette bildet på en fottur alene i den arktiske delen av Sverige i 2020. «Det vanskeligste med lidenskapen min er at grensen mellom arbeid og fornøyelse ofte er uklar, men som regel gjør det ingenting siden jeg liker prosessen med å fotografere og lage innhold underveis på eventyrene», sier hun. «Jeg er også veldig nøye på ivareta enkelte grenser. Jeg drar på noen små, private eventyr som jeg ikke dokumenterer – ikke engang for Instagram – så jeg gjør det fremdeles «for meg selv» i tillegg til jobben.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33 mm, 1/100 sek, f/8 og ISO 1250. © Anna Blackwell

En mellomstor svart hund med brune og hvite merker iført en rød sele sitter og ser mot kameraet på en steinknaus.

Anna tar ofte med seg hunden Bilbo på ekspedisjonene sine, og han poserer gjerne for bilder. De andre faste følgesvennene hennes er et Canon-kamera og -objektiv. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/4000 sek, f/2,8 og ISO 100. © Anna Blackwell

Anna hadde selskap på turen til Dartmoor, men hun reiser ofte på egenhånd, inkludert da hun dro på fottur alene til den arktiske delen av Sverige i høsten 2020 (se bildet til venstre ovenfor). «På et dypere nivå elsker jeg å dra på eventyr alene fordi det gir meg en unik opplevelse», forklarer hun. «Jeg har gått i ti dager uten å se andre fotavtrykk. Når du er alene, må du takle både oppturer og nedturer. Hvis du har en skikkelig dårlig dag, mangler motivasjon og er trett og sulten, må du komme deg gjennom det på egenhånd. Men på slutten av turen, vet du at du kom deg helskinnet fra A til B.»

Når du skal ta bilder, kan det imidlertid være praktisk å ha med seg noen. «Det gjør det mye enklere å fotografere fordi du automatisk har et motiv», sier Anna. «Dette gjelder også for Bilbo siden han ofte er motivet i bildene mine. En person eller en hund i landskapet gjør bildet mer innbydende enn et klassisk landskapsbilde

Anna nøler ikke når hun får spørsmålet om hva som kom først, lidenskapen for fotografering eller reiseeventyr. «Fotograferingen kom først», sier hun. «Bestefaren min var en fantastisk fotograf. Jeg vokste opp med å bla gjennom fotoalbumene hans, og det gav meg tidlig en forkjærlighet for fotografering. Jeg fikk mitt første kamera da jeg var 15 år og studerte fotografi på skolen. Jeg tok imidlertid ikke bilder på de første eventyrene mine. Det var først etter noen år at jeg kombinerte disse to tingene.»

Fortelle en visuell historie

En person sitter utenfor teltet sitt i skumringen og nipper til en kopp varm sjokolade som lyses opp av hodelykten til personen.

EOS R6-kameraets funksjoner for fotografering i svakt lys gjorde det mulig for partneren Sam å ta dette bildet av Anna med en rykende varm kopp i den blå timen, tidspunktet rett før solen går opp eller ned, som er ypperlig for fotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/1.8 og ISO1000. © Sam Rogers

Når Anna skal dokumentere fotturene sine, passer hun på å være fleksibel, ta med seg minimalt med utstyr og være oppfinnsom på farten. I tillegg til vidstrakte utsikter anbefaler hun også å fotografere eller filme de små øyeblikkene, for eksempel når du tar på deg ryggsekken, fester teltpluggene eller nyter en kopp varm sjokolade, for å gi de visuelle historiene dine mer dybde.

«Jeg elsker historiefortellingsbiten av eventyrene», utdyper hun. «Jeg befinner meg ofte helt alene på avsidesliggende steder, men jeg liker å dele opplevelsene, og fotografering er en fantastisk plattform for dette.

«På denne turen, i den blå timen, ble vi helt fiksert på å ta bilder av hodelykten og se dampen fra koppen med varm sjokolade eller vannet jeg kokte, noe som fanger inn tidspunktet på dagen på en kreativ måte.»

Utstyr for alle situasjoner

En person iført turklær og en stor ryggsekk bøyer seg ned i det høye gresset for å ta et bilde med et Canon-kamera.

Canon EOS R6 veier bare 680 g (med kort og batteri) og er det perfekte reisefølget, spesielt for Anna og andre eventyrere som alltid er på farten. Hvis du ikke har erfaring med denne typen fotografering, anbefaler Anna at du først bestemmer deg for hva du skal fotografere, og velger utstyr basert på dette. «Etter hvert som du utvikler ferdighetene og interessene dine, og du finner ut hvilken stil du foretrekker og hva vil fotografere mer av, kan du tilpasse utstyret ditt deretter», sier hun. © Sam Rogers

Midt i et avsidesliggende heiområde kan du se en person og en hund ved siden av et blått telt som nesten forsvinner mot den vidstrakte bakgrunnen.

Det allsidige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet er egnet for en rekke typer bilder, fra små detaljer til storslåtte utsiktspunkter som dette. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 30 mm, 1/320 sek, f/5 og ISO 200. © Sam Rogers

Takket være funksjonene for kontinuerlig fotografering i høy hastighet og bildestabiliseringssystemet i det speilløse fullformatskameraet Canon EOS R6, gjorde det ingenting at Anna glemte kamerastativet sitt i omgivelser med svakt lys.

«Stabiliseringen og oppløsningen på 20,1 MP i den blå timen var helt fantastisk siden vi faktisk glemte å ta med et stativ. Det viste seg at vi ikke trengte det siden kameraet fungerte ypperlig i det svake lyset», sier hun.

Siden Anna liker å reise med lett oppakning, har hun vanligvis bare med seg ett allsidig objektiv som kan brukes til både portrettbilder og omfattende landskapsbilder, og det lette Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet er ypperlig til dette.

«Jeg elsker et slikt objektiv fordi det gir deg fleksibilitet. 24 mm passet godt for nærbildene av Bilbo, men så kunne jeg også få litt mer komprimering i noen av landskapsbildene. Når jeg er ute på eventyr, ønsker jeg å kunne gjøre alt med ett objektiv.»

Utfordringen med uforutsigbart vær

En person iført turklær trekker en slede med utstyr gjennom dyp snø i skogen.

«Dette bildet er fra en topptur på ski i den arktiske delen av Finland i mars 2022», sier Anna. «Her kartlegger Chris, en venn og villmarksguide, ruten vår fremover. Jeg elsker dette bildet fordi det fanger den magiske følelsen av å være omgitt av snødekte trær og et vidstrakt vinterlandskap.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 65 mm, 1/320 sek, f/2,8 og ISO 125. © Anna Blackwell

En flokk reinsdyr ser etter noe å spise i den frosne villmarken.

Et annet bilde fra Annas fottur alene i den arktiske delen av Sverige i 2020. «Jeg reagerte raskt for å få tatt dette bildet siden kameraet var festet til skulderremmen på ryggsekken min, til tross for at temperaturen var -8 ºC og det snødde mye», sier hun. «Det var et helt surrealistisk og fredelig øyeblikk, bare meg og reinsdyrflokken som vandret forbi. De snuste seg gjennom snøen på jakt etter noe å spise, og brydde seg ikke det minste om at jeg var der!» Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 70 mm, 1/320 sek, f/7.1 og ISO 640. © Anna Blackwell

Det kan være utfordrende å finne utstyr som kan holde tritt med Anna og de uforutsigbare forholdene på eventyrene hennes.

På en nylig topptur på ski i den arktiske delen av Finland sank temperaturen til -22 ºC. «Når temperaturen er så lav, blir alt vanskeligere, fra å ta på deg skiene til å stoppe for å spise», forklarer hun. «Fotograferingen blir som en militæroperasjon når det gjelder effektivitet, slik at hendene er så lite eksponert for kulde som mulig, og du kan komme deg i bevegelse igjen.»

Anna insisterer på at det er verdt det for å dokumentere minnene.

«Det beste med å fotografere utendørssport er at jeg har minnene for alltid. Jeg ser fortsatt gjennom bilder fra de tidlige eventyrene mine, og jeg kan huske nøyaktig hvor jeg var, hva jeg følte, og hvem jeg var sammen med. Det er veldig mektig.

«Ulempen med eventyrene mine er at jeg av og til er presset til å få tatt visse bilder. Jeg har vært på turer der jeg trodde at været ville bli nydelig og jeg kunne ta inspirerende bilder i utrolige fjellomgivelser, men der det i stedet styrtregnet i ti dager. Det kan være vanskelig å ta bilder i slike forhold, og du kan ikke dra hjem for å skifte klær og tørke kamerautstyret. Du befinner deg i et telt, og det er umulig å holde alt tørt. En av grunnene til at jeg elsker Canon, er at kameraet mitt er så robust.»

Komme i gang

En person iført turklær, en stor ryggsekk og turstaver vandrer gjennom et storslått fjellandskap.

Dette selvportrettet, som hun tok på en 1000 km reise alene gjennom den arktiske og nordlige delen av Skandinavia, er en av Annas favoritter. «Jeg bar på ca. 30 kg, og ryggsekken min inneholdt alt jeg trengte i ti dager, inkludert mat. Når du bærer så tungt, er det ofte mentalt slitsomt å stoppe for å sette opp kameraet, spesielt i omgivelser som dette. Jeg ble imidlertid veldig fornøyd med resultatet, det fanget inn øyeblikket akkurat slik jeg håpte.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark III (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24 mm, 1/640 sek, f/7.1 og ISO 320. © Anna Blackwell

Anna har følgende råd til dem som ivrer etter å dra på sine egne uforglemmelige eventyr, men som er usikre på hvor de skal starte: «Hvis mangelen på selvtillit er det som hindrer deg i dra på eventyr, må du ikke være flau over å starte i det små og bygge opp motet over tid. Du kan for eksempel dra på overnatting ute i naturen sammen med venner, gjerne noen som vet hva de driver med, eller ta noen dagsturer alene på et nytt sted for å bli vant med å klare deg selv. Kurs byr også på flotte muligheter til å utvikle nye ferdigheter og møte nye venner. Ikke vær redd for å gjøre feil. Selv proffene roter det til noen ganger. Så lenge du lærer noe, regnes det ikke som en tabbe.»

Til syvende og sist får du mye igjen for å kaste deg ut i det ukjente.

«Eventyr er fortsatt en av de beste metodene mine for å nullstille meg og få ny energi. Spesielt eventyr på egenhånd, selv om det bare er en dagstur på et nytt sted», avslutter Anna. «Det er disse turene som gir meg kreativitet og driv, så jeg hadde trengt dem selv om det ikke var jobben min.»

Skrevet av Lorna Dockerill

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R6

  Uansett hva du filmer eller tar bilder av, og hvordan du gjør det, lar EOS R6 deg være kreativ på måter du simpelthen ikke trodde var mulig.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • Relaterte artikler