FOTOGRAFERING AV MAT

Slå gjennom med matfotografering: Hvordan bli profesjonell

Matfotograf og Canon Ambassador Yasmin AlBatoul forklarer hvordan hun utviklet karrieren sin og gir tips til fotografspirer.
Te spruter opp i luften fra et høyt, mønstret krus på en skål.

Matbilder er like populære som alltid, og de fyller millioner av Instagram-feeder hver dag. Men med så mye innhold tilgjengelig, blir det vanskeligere for blivende matfotografer å skille seg ut fra mengden. Finn ut hvordan du kan få selv de enkleste rettene som lages hjemme til å se ut som de er verdt en Michelin-stjerne.

En fotograf som gikk fra amatør til profesjonell, er Canon Ambassador Yasmin AlBatoul. Yasmin er selvlært og basert i Batna i Algerie. Hun har en lett gjenkjennelig stil som bruker bevegelse og energi, og får bildene hennes til å skille seg ut. «Det jeg synes er mest interessant, er utfordringen med å gjøre noe vanlig, noe vi ser hver dag – som mat – til noe vakkert og kunstnerisk», sier hun.

Yasmin begynte å fotografere i begynnelsen av tenårene, inspirert av hennes bestefars franske interiørkataloger. «Noen hadde mer enn 4000 sider. Jeg brukte så mye tid på å gå gjennom dem, og jeg ønsket at jeg kunne ta slike bilder.»

Noen år senere startet Yasmin opp på sosiale medier ved hjelp av YouTube-veiledninger for å sette seg inn i de manuelle kontrollene til Canon EOS 600D (nå etterfulgt av Canon EOS 850D). Etter hvert som erfaringene hennes vokste, vokste også følgerskaren, og det tok ikke lang tid før hun var en fullverdig profesjonell matfotograf. I dag nærmer følgerskaren på Instagram seg 50 000 og hun har massevis av profesjonelle oppdrag bak seg.

Yasmin er på et fint sted i livet der hun kan reflektere over prestasjonene sine, og her avslører hun det viktigste hun har lært på veien.

1. Eksperimenter med forskjellige teknikker

To glass knallrosa væske med flytende kronblader. Væsken helles fra en høyde, noe som fører til sprut i et av glassene.

Yasmin sier at nøkkelen til hennes suksess på nett var å finne en unik og imponerende stil – dette hjalp henne med å skille seg ut fra mengden. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 85mm, 1/200 sek., f/4 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

En tallerken med churros på et bord – en er dyppet i en skål med sjokoladesaus og en svever over skålen.

Fokus på ett bestemt område eller motiv innenfor matfotografering gir deg mer rom for kreativitet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/200 sek, f/6,3 og ISO250. © Yasmin AlBatoul

For å finne din egen stil oppfordrer Yasmin til eksperimentering.

«Jeg synes alltid det er spennende når profesjonelle fotografer bruker ukonvensjonelle teknikker», forklarer hun. «Personlig liker jeg å bruke raske lukkerhastigheter til å fotografere flyvende objekter eller vanndråper, noe som skaper interessante effekter i bakgrunnen. Det var en av de første teknikkene jeg lærte da jeg begynte med manuell modus.» Lysmaling er et annet triks Yasmin har brukt helt siden hun var amatør. Dette kan gi bildet et vakkert og kunstnerisk preg når det blir gjort med kontroll, sier hun.

For fotografer som er ute etter å fange opp bevegelser slik som Yasmin, kan Canon EOS M50 ta 10 bilder per sekund i serieopptak for å sikre at ingenting går tapt.

2. Utvikle din kunstneriske side

Et utvalg av frukter plassert som om de henger i luften, spiddet på en gaffel, med en knallblå bakgrunn.

Det å bygge et nettfellesskap er en flott måte å se hva som allerede finnes der ute på. Det kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med følgere og å utvikle varemerket ditt. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105 mm, 1/100 sek., f/7,1 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

Tre stekte egg som ser ut til å sveve på rekke på en gul bakgrunn.

Yasmin bruker fremdeles kameraet hun brukte da hun begynte med profesjonell fotografering, noe som viser at du kan få bilder av høy kvalitet uten at det koster for mye. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 70 mm, 1/125 sek., f/4,5 og ISO 100. © Yasmin AlBatoul

«Det viktigste jeg har lært, er å fange interesse ved å skape noe annerledes», sier Yasmin. «Det er en økende interesse for matfotografering og -innhold på alle plattformer, så alle som er interessert i å være en matinfluenser, bør huske på den kunstneriske siden av arbeidet sitt.

«Tenk på det estetiske», sier hun. «Matbilder ser ofte like ut, så skap din egen stil. Gode matinfluensere har en særegen stil, og ved å utvikle den kunstneriske siden din kan du oppnå et unikt resultat.»

3. Bygge opp fellesskapet ditt

En gul suppe helles i en skål og spruter væske opp i luften.

Yasmins teknikk gir bildene bevegelser og moro, som igjen gjør at de skiller seg ut fra andre stillbilder. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105 mm, 1/160 sek., f/6,3 og ISO200. © Yasmin AlBatoul

I et hav av likesinnede fotografer visste Yasmin at den eneste måten å skille seg ut på, var å komme med noe nytt. «Jeg innså at det var mange smakstestere og omreisende matinteresserte på plattformer som Instagram, men svært få av dem var faktiske matfotografer. Det var gjennombruddet mitt. Jeg tenkte: «Hvorfor ikke dele innhold fra en matfotografs synspunkt?»

«Da jeg begynte, var det ikke mange matfotografer i Algerie, så jeg tenkte det kunne være interessant å utforske den veien. Matlaging er en viktig del av vår kultur her i Algerie. Vi legger stor vekt på mat, så temaet virket naturlig for meg.»

Sosiale medier har lært Yasmin verdien av å skape en forbindelse med folk. Fokuset på å utvikle et nettverk har hjulpet henne med å vokse, både som fotograf og influenser.

«Da jeg begynte å legge ut bilder, ga tilbakemeldingene meg trygghet til å fortsette med det jeg gjorde», sier hun. «Gjennom å bli en influenser har jeg lært at folk er interessert i hva jeg gjør – de vil vite mer. Og når min nettfamilie vokser, skaper det større interesse for innholdet mitt.»

4. Objektiver åpner nye dører når det gjelder kreativitet

Et nærbilde av noen ristede kastanjer, med en som sprekker ut av skallet.

Du kan utforske de forskjellige teksturene og mønstrene i maten ved hjelp av et makroobjektiv. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105 mm, 1/200 sek., f/8 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

Profesjonelle bilder trenger ikke et profesjonelt budsjett. «Jeg begynte med Canon EOS 600D fordi det er et ideelt kamera for nybegynnere – rimelig og av god kvalitet. Jeg mener at det er et av de mest pålitelige kameraene på markedet», sier Yasmin. Det tok imidlertid ikke lang tid før Yasmin ville utvikle seg videre. «Resultatet var bra, men jeg ville ha mer, så jeg valgte Canon EF 50mm f/1.8 STM», sier hun.

Yasmin lærte at med et nytt objektiv kom det nye kreative muligheter. «Blenderåpningen gjorde det mulig å få til uskarpe bakgrunner, noe som gir et bilde sjarm og styrke. Jeg kunne umiddelbart se forbedringen, spesielt i detaljene, fargene og den generelle kvaliteten.»

Yasmin bruker også Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM -objektivet, som hun oftest bruker sammen med Canon EOS 5D Mark IV-kameraet. «Det er favorittobjektivet mitt. Makroobjektivet tar matfotograferingen til nye høyder og gir bildene et mer intenst og klarere utseende, preget av tekstur og detaljer.»

Andre objektiver å vurdere inkluderer EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM med EOS M50, eller du kan bruke EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM sammen med et speilreflekskamera.

5. Fortsett å lære nye ferdigheter

En rosa tekanne som heller te i en kopp som svever i luften over en skål.

Eksperimentering med objektiver, for eksempel makroobjektiver, kan utgjøre hele forskjellen for de endelige bildene, og Yasmins favorittobjektiv er Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

En stabel med skåler fylt med ris som helles fra en treskje som svever over dem.

Det å ha motivasjon til å konstant forbedre seg er viktig for alle som vil følge i Yasmins fotspor. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/160 sek, f/9 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

En viktig del av Yasmins langsiktige suksess har vært evnen og viljen hennes til å lære nye ting, selv som en etablert proff.

«Når jeg ser bilder som jeg tok for to eller tre år siden, er jeg veldig fornøyd med resultatet, men jeg er også glad for at jeg har forbedret meg», sier hun. «Hemmeligheten til det er enkel – bare fortsett å lære. Derfor er jeg kjempeglad for å dele mine råd med alle som ønsker å forbedre seg.»Du kan følge Yasmins matreise på hennes Instagram-profil, @yasmin_albatoul

Skrevet av Natalie Denton

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • MAT

  Slik tar du matbilder som en proff

  Få Yasmin Albatouls guide til matfotografering, gode fotoferdigheter, skjulte rekvisitter og teknikker som vil blåse liv i bildene dine.

 • VIDEO

  Slik filmer du matvideoer av høy kvalitet som en proff

  «Jessie Bakes Cakes» har fått over 100 000 følgere på grunn av de imponerende matvideoene. Her forklarer hun hvordan man behersker matvideoer.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Skriv ut din egen oppskriftsbok

  Natasha Amipour-Faridani om hvordan du fotograferer og skriver ut din egen oppskriftsbok.

 • MAKROFOTOGRAFERING

  Makrofotografering av mat

  Lag interessante abstrakte bilder med mat ved hjelp av makroobjektiver fra Canon.