Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Midnattsvandreren: Hvordan Munro-fjellklatreren fotograferer fjellandskap

Når Alan Rowan var ferdig på jobb som avisjournalist ved midnatt, var han altfor trøtt til å sove. Som den ivrige fjellklatreren han er, begynte han å dra rett ut i de skotske fjellene etter jobb. Da han besteg fjellene i mørket, kunne han få med seg soloppgangen uten en sjel i sikte og begynne på turen nedover mens resten av verden var i ferd med å våkne.

«En av de fineste tingene med å gå tur om natten, er at dagen kommer til live sammen med deg», sier han.

The sun sets over a low mountain landscape.

«Alans unike livsstil passet ham så godt at han levde slik i 20 år. Han tilpasset lidenskapen for fjellene rundt jobben sin og besteg totalt 300 fjelltopper om natten.

Alan, som nå jobber som frilansjournalist og forfatter, har publisert to bøker om midnattseventyrene sine og jobber for tiden på en tredje bok om planen hans om å bestige et nytt fjell hver fullmåne i år.

Som følge av lidenskapen hans for fjellklatring om natten, er sekken hans alltid pakket og klar til å bestige et av de høyeste fjelltoppene i Skottland på kort varsel. Disse eventyrene blir dokumentert på bloggen hans og på tvers av sosiale medier, der han går under navnet Munro Moonwalker (Munro-fjellklatreren).

Han har alltid med seg et kompaktkamera fra Canon i jakkelommen sin, slik at han kan fange inn fjellandskapene. «Du vil ha med deg så lett oppakning som mulig – og det er derfor jeg foretrekker et bra kompaktkamera», sier Alan. «Jeg skal se på fjellene og ta noen bilder. Jeg skal ikke ta masse bilder og ikke være tilstede i øyeblikket. Jeg vil ikke bruke tid på å bytte objektiver og slikt. Derfor er et kompaktkamera perfekt for mine behov.»

"Alle bilder forteller en historie om hvor du har vært, og hvem du er"

Alan har brukt PowerShot SX740 HS til å fange inn minner på fjellturene sine. Kameraet er kompakt og brukervennlig i tillegg til at det har en rekke kraftige funksjoner – fra video i 4K til utrolige 40x optisk zoom. Dette betyr at han kan fotografere detaljer på nært hold i tillegg til dyreliv og motiver på lang avstand.

«Fotografering er svært viktig for meg», sier han. «Alle bilder forteller en historie om hvor du har vært, og hvem du er. Det er også en måte å vise andre på hva de går glipp av. Jeg har mang en gang besteget et fjell og tenkt på noen andre som skulle vært der og opplevd det sammen med meg. Det er en flott ting – bildene vil gå i arv, og forhåpentligvis vil barnebarna mine glede seg over å se hva jeg opplevde.»

Alans tips til naturfotografering

1. Ta med deg et kamera med kraftig zoom

Alans fjellturer fører ham til svimlende steder der man må følge godt brukte stier for å holde seg i sikkerhet. «Et godt zoomobjektiv betyr at når du oppdager dyreliv, for eksempel hjort eller rovfugler, kan du komme mye nærmere», sier han.

«Hvis du ser noe langt unna, kan du ikke bevege deg bort tid for å fotografere det før det er borte. Du må kunne fange inn bildet fra der du står.»

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Canon PowerShot SX740 HS har 40x optisk zoom i en kompakt kropp og muliggjør dermed detaljerte bilder av motiver på lang avstand. ZoomPlus-teknologi dobler den optiske zoomen digitalt for å oppnå 80x optisk zoom uten tap av kvalitet, sammenlignet med andre digitale zoomobjektiver. I bildene ovenfor ble 80x optisk zoom brukt til å fange inn rustdetaljer i skroget på båten langt unna.

Med kameraet kan Alan også ta nærbilder av nattehimmelen. «Jeg jobber med en bok som handler om å befinne seg på fjellet i fullmåne», sier han. «Med et kamera med en kraftig zoom kan jeg ta nærbilder.»

2. Vær klar for litt action

Høyhastighetsmoduser kan være praktiske på fjellet. «Du befinner deg i dette enorme landskapet, men du kan ofte se bevegelser langt unna, og du har kun noen få sekunder på deg til å gjøre noe med det», sier Alan. «Hvis du ser noe bevege seg i røsslyngen, vil du fange det inn raskt. Canon PowerShot SX740 HS’ kontinuerlige fotograferingshastighet gir deg en stor fordel når du skal fange inn bevegelser.»

Denne høyhastighetsmodusen på 10 bilder i sekundet er godt egnet for motiver i bevegelse – fra dyreliv til sportsarrangementer på skolen.

3. Sørg for at du kan fange inn detaljene

Beslektede artikler
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

EVENTYRFOTOGRAFERING

Utendørs eventyrfotografering

Fotografen Anna Blackwell vandrer gjennom villmarken i Dartmoor med et Canon EOS R6-kamera.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Naturen i svart/hvitt med PowerShot G7 X Mark III

Canon Ambassador Helen Bartlett deler sine råd om å skape inspirerende naturbilder i svart-hvitt med kompaktkameraet på farten.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

NATURFOTOGRAFERING

Fordyp deg i naturen

Naturfotograf Tolga Aktas forteller hvordan PowerShot ZOOM-kameraet kan hjelpe deg med å være til stede i øyeblikket.

«Når du er på toppen av et fjell, har du en nydelig utsikt du vil fange inn på best mulig måte», sier Alan. Derfor er det kjekt å ha et kamera som kan fange inn så mye informasjon som mulig. «Videoopptak i 4K fanger inn hvert eneste gresstrå. Ved å fange inn i 4K fanger du inn små detaljer som du ellers ikke ville fått med.»

Canon PowerShot SX740 HS’ modus for video i 4K gir skarp oppløsning og mulighet til å ta stillbilder fra opptaket. Alan synes også at funksjonen for intervallopptak er super. «Intervallopptak passer ypperlig for soloppganger og solnedganger. Du kan fange inn det skiftende lyset og de ulike fargene i en svært kort sekvens.»

4. Del mens du er på farten, uansett hvor du er

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

«Det har blitt utrolig viktig å dele», sier Alan. «På sosiale medier venter følgerne mine på at jeg skal legge ut nye historier. Av og til får jeg ikke tid til å legge ut en ny historie, og da får jeg plutselig spørsmål om hvor innleggene mine blir av.

Canon PowerShot SX740 HS’ Bluetooth- og Wi-Fi-funksjonalitet gjør at Alan kan dele bilder mens han er på farten, ved å koble kameraet til telefonen for å legge ut oppdateringer fra fjellsiden. Bildene blir overført til telefonen automatisk ved hjelp av automatisk overføring i Canon Camera Connect-appen. Alan kan også geotagge bildene sine ved hjelp av telefonens GPS før han publiserer på bloggen og i sosiale medier.

5. Bruk bildestabilisering for å få skarpe dyrelivsbilder og makrobilder


Enten Alan fotograferer barnebarnet som slår hjul i hagen, eller en ørn som svever i luften, har han funnet ut at Canon PowerShot SX740 HS’ Intelligent IS er uvurderlig når det gjelder å få stødige opptak og skarpe bilder. Han sier at det fungerer like bra med makrobilder som med bevegelse.

«Jeg tar nærbilder av sommerfugllarver, sommerfugler og alle slags ting til barnebarnet mitt og viser dem til henne etterpå», sier han. «Hun blir veldig begeistret, og dette er noe vi deler sammen. Det er flott at hun vil ut for å utforske verden. Det er ingenting bedre enn en yngre generasjon som er interessert i naturen og den naturlige verden.»

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Skrevet av Lucy Fulford

Oppdag kraften og allsidigheten i Canons 4K-serie

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker