Deer close up wildlife in focus

Fokuseringsteknologier

Når vi ser på et bilde eller en video, er fokuseringen noe av det første vi legger merke til. Er bildet eller videoen i fokus eller ikke?

I 1987 ble Canon det første firmaet til å integrere en fokuseringsmotor i objektivet, og siden da har det blitt laget flere motorer som er utformet for å fokusere og holde fokus på motiver i rask bevegelse. Fokuseringsmotoren gjør alt dette samtidig som den kontrollerer fokuseringens presisjon, jevnhet og stillhet.

Når brukes det tre hovedtyper av fokuseringsmotorteknologier i Canons objektiver. Det er STM-motor, USM-motor og en mer tradisjonell DC-motor. La oss se litt på ulikhetene til disse tre motorene, slik at du skjønner hva det dreier seg om, og kan velge et objektiv som passer deg.

STM

STM-objektiver fanger inn fantastiske bilder og enda bedre videoer. De er oppkalt etter en teknologi kalt trinnmotor, som gjør at objektivet kan fokusere jevnt og stille. Det er to utrolige praktiske egenskaper å ha når man tar film.

Mens noen motorer i objektivene lager en høylytt og distraherende lyd under fokuseringen, er STM-objektivene stille og lar deg fange opp det som høres rundt deg av naturlige lyder. Canons STM-teknologi danner grunnlaget for et utvalg av ekstremt stille objektiver som er raske nok til å ta bilder i de fleste situasjoner.

STM med tannhjul

De mindre og mer kompakte STM-objektivene, inkludert EF 50mm f/1.8 STM, har STM-motor med tannhjul. Den er en svært kompakt STM-motor som driver fokuseringen med skråtannhjul.

STM med ledeskrue

Den fysisk større serien av STM-objektiver har en STM-motor med ledeskruer som er stillere og raskere enn tannhjulversjonen.

USM

USM (Ultrasonic Motor) er den mest utbredte AF-motortypen i Canons EF-objektivserie per dags dato. Alle USM-motorer konverterer energien fra ultrasoniske vibrasjoner til en roterende kraft som beveger objektivet. Dette er foreløpig den raskeste fokuseringsmotoren i Canon-serien. Samtidig lar den deg finjustere fokus manuelt uten å måtte skru autofokusen helt av.

USM av ringtypen

USM av ringtypen finnes i de aller fleste av Canons profesjonelle objektiver. Den gir deg god kontroll, hastighet og presisjon. USM-motoren er kraftig nok til å drive tunge linsegrupper i store teleobjektiver raskt og enkelt, samtidig som den unngår et tannhjulsystem som vil redusere hastigheten. USM-motorer har også stor slitestyrke. Så når motoren er slått av, holdes gruppen av fokuseringsobjektiver på plass uten behov for annen inndata. USM-motoren av ringtypen er ikke like stille som STM-motorene, men sammenlignet med ytelsen er de fortsatt ekstremt lavmælte.

USM-mekanismen av ringtypen er sammensatt av en rotor og en stator. Den har en fleksibel konstruksjon med et keramisk piezoelektrisk spenningselement festet til den. Vibrasjoner blir laget ved å bruke A/C-strøm med en resonansfrekvens på omtrent 30 000 Hz til statoren. Vibrasjonene får rotoren til å rotere kontinuerlig. 30 000 Hz er i det ultrasoniske området, og det er her USM-motorene har fått navnet sitt fra.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

En av de mest anerkjente objektivene for sport og bevegelse i Canons EF-objektivserie. USM sørger for drivkraften bak den ekstremt raske autofokuseringen og sporingen som er helt avgjørende innen natur- og sportsfotografering.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

USM av ringtypen er utformet for å passe i det runde objektivrøret, og en annen type USM, mikro-USM-motoren, er utformet for å passe i en rekke objektiver uten å bli begrenset av størrelsen på objektivrøret. I en mikro-USM-motor kombineres rotor, stator og tannhjul i én enhet på omtrent halvparten av vekten til en USM-motor av ringtypen.

Nano USM

Nano USM er Canons siste nyskapning innen fokuseringsteknologi. Den ble presentert i 2016 og kombinerer hastigheten til ringtype USM med stillheten og jevnheten til STM. Funksjonene til denne motoren gjør den ideell for å fange raske bevegelser og lage videoer der stillhet og jevnt fokus er de ideelle egenskapene for fokuseringen.

På innsiden av Nano USM-enheten sitter det en konstruksjon av elastisk metall, et keramisk spenningselement og en motorenhet. Bruken og justeringen av spenning mot det keramiske elementet kontroller retningen og hastigheten til motorenheten. Resultatet er et fokuseringssystem som gir deg jevn fokusering med hastighetskontroll.

EF-S 18–135 mm f/3.5-5.6 IS USM

Dette var Canons første objektiv med Nano USM, og det er spesielt praktisk i situasjoner der jevn fokusering kreves for å få naturlige overganger. Nano USM gir utmerket kontroll og jevn sporing mens du fokuserer på motivet etter hvert som det beveger seg fra eller mot kameraet.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Banemotor

Hvis du vurderer et objektiv som ikke har USM eller STM i navnet, er det sannsynlig at det har en tradisjonell DC-motor, eller banemotor, som driver autofokusen. Da har det ikke like høy hastighet og er ikke like jevnt og stille som STM- og USM-teknologiene.