VIDEOTEKNIKKER

Lage dokumentarer: En trinnvis veiledning til profesjonell filming

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen og Canon Ambassador Joel Santos deler sine beste tips for å lage videohistorier.
Canon Ambassador Joel Santos sitter på huk blant bregner i skogen med Canon-kameraet sitt.

Alle har en historie å fortelle – og finnes det noen bedre måte å dele den på enn med en videodokumentar av høy kvalitet som er tatt opp med et Canon EOS-kamera? Canon Ambassador og prisbelønt filmskaper og fotograf Joel Santos er lidenskapelig opptatt av å oppdage fascinerende historier og gi liv til dem på skjermen. Han har tatt bilder og produsert mer enn 50 TV-dokumentarer, både i hjemlandet Portugal og over hele verden. Her deler han sine beste tips for entusiaster som ønsker å lage sine egne dokumentarer.

1. Finn din historie

Canon Ambassador Joel Santos står under et stort tre med Canon-kameraet sitt.

Den portugisiske reisefotografen og dokumentarfilmskaperen Joel Santos har en egen evne til å fange inn fengslende bilder og video.

Den enkleste måten å begynne å lage dokumentarer på, er å fortelle en historie som er nært hjemmet ditt og nært hjertet ditt. Joel foreslår å snakke med folk i familien din og spørre dem om fortiden deres. «Hvis det er en eldre person, kan du kanskje spørre dem om hvordan ting var da de var på din alder, eller om et eventyr de hadde», sier han. «Det kan også være noen som lever i et annet urbant eller landlig område enn deg.» Gitt at livet har vært så annerledes for de fleste av oss det siste året, kan det skape en gripende historie.

«Du må finne noe som gjør deg nysgjerrig, som får deg til å ville finne ut mer. Når det skjer, finnes det en historie å fortelle. Jeg liker ideen om å lage dokumentarer basert på opplevelsene til venner og familie. Noen sier at dokumentarer ikke skal være personlige, men jeg mener: hvorfor ikke? Hvis du har en sterk mening om noe som virkelig sier noe om hvem du er, er det en dokumentar som skal lages der.»

2. Velg sted med omhu

Et kamera montert foran på en bil, som viser en liten vei gjennom en skog.

Joel er lidenskapelig opptatt av fortelle gode historier. «Finn en original historie og et originalt perspektiv, og la lidenskapen din drive deg. Prøv alltid å lære mer og forbedre hvert eneste bilde du tar», sier han. Her gir Joels beste tips til video også innsikt i hvordan en dag i livet til en dokumentarskaper er.

Beliggenhet og belysning er grunnsteiner i alle dokumentarer, men du trenger ikke et eksotisk sted for å fortelle en historie. «Det handler ikke om å ha en pittoresk bakgrunn, fordi alle historier er fundamentalt knyttet til hvor de foregår», forklarer Joel. «Du filmer en dokumentar, så det er viktigere å være tro mot hvor historien foregår, enten det er hjemme eller på kontoret.

«Akkurat som med stillbildefotografering må du passe på hvor alt er plassert i motivet», legger han til. «Stemmer fargene? Ser det ut som det kommer en telegrafstolpe ut av hodet til noen? Selv om du ikke aktivt setter opp historien når du filmer dokumentarer, må du kunne komponere bildene på best mulig måte. Når alle elementene er i motivet sammen, er de effektive?»

For Joel er lyset det viktigste råmaterialet du må være oppmerksom på når filmer, akkurat som når du tar stillbilder. «Det er lyset som kommer til å forme motivet, posisjonen din og alt som kommer av dem. Alt går inn i det magiske rektangelet på en skjerm som trekker seerne inn og gjør at de vil se på det.»

Men husk at du kan skape levende bilder uansett hvor du er, med det utstyret du har. Det er greit å bruke naturlig lys, bakgrunnsbelysning på et motiv eller å skape mørke skygger for en mer mystisk følelse.

3. Visualiser historien din

En kvinne fotograferer med et Canon-kamera, mens hun sitter på huk blant noen bregner i skogen.

Det å ha en klar idé og vite hva historien din kommer til å bli er avgjørende når du skal lage film, og det kan planlegges på forhånd.

Nøkkelen til effektiv historiefortelling er alltid å vurdere hvordan enkeltbilder vil fungere sammen senere. Dette er noe som er enkelt å øve på, selv om du bare begynner å filme dokumentarer hjemme. «Du trenger en scene som viser hvor handlingen skal foregå», sier Joel. «Deretter må du presentere motivet – ansiktsbildet, halve kroppen, hele kroppen, personen i omgivelsene, og gå videre til handling og reaksjon som viser armene og bevegelsene. Når du filmer, bør du tenke på hvordan ulike motiver skal gå over i hverandre når du skal redigere alt sammen. Det er også et must å ha sammenhengen i tankene – du kan ende opp med å ta forskjellige bilder som vil følge sekvensielt i dokumentaren.»

«Alle gode historier trenger et klimaks. En dokumentar er sterkest når den avsluttes med en løsning som gir seeren følelsen av å bli belønnet. Det er annerledes enn å lage videoer for Instagram. Du lager ikke en dokumentar for å få likerklikk. Du må ha ånden til en journalist og være tro mot motivet og stedet.»

4. Lag noe unikt

En kvinne som står i en skog og tar bilder oppover mot trekronen.

Eksperimenter med forskjellige teknikker når du starter med video, og prøv å lage noe unikt.

Et bilde som er tatt rett opp, og som viser grener mot himmelen.

Bli virkelig kjent med motivet, og få det som er interessant med dem, til å skinne.

Joel mener at hvis du er en begynnende dokumentarskaper, må du være så original som mulig. «Selv når en historie i seg selv ikke er original, vil måten du oppfatter den på være unik. Konsentrer deg om det, og vær deg selv, i stedet for å prøve å etterligne andres stil.

«Det lønner seg også å grave dypt. Er det noe spesielt med personen du filmer? Det er dette elementet som utgjør en fremragende dokumentar, så nøkkelen er å være åpen, engasjere deg i motivet og finne ut hva som er fascinerende med dem.»

5. Livet i bevegelse

En kvinne som går mellom mosegrodde steiner i en skog.

Sørg for å filme fra forskjellige vinkler for å gjøre den ferdige videoen mer dynamisk.

For Joel er bevegelse også et viktig verktøy. «Hvis det er en statisk scene uten bevegelse, vil seeren raskt miste interessen. Du må formidle en følelse av fremskritt, følelsen av at tiden går og beveger seg fremover.

«Det er alltid bra å bruke vinklene. Få mest mulig ut av fantasien din. Ikke stå stille på ett sted, beveg deg fritt mens du fotograferer», fortsetter han. «Hvis to personer er med i en scene, kan det å endre filmestillingen din hjelpe deg med å fange opp hendelsene og reaksjonene og forsterke forskjellene i perspektiv.» De nyeste Canon-kameraene har svært effektiv elektronisk bildestabilisering for videoopptak, slik at du ikke trenger å bruke stativ for å eliminere distraherende kameraristing.

Canon EOS R5 og EOS R6 har sensorstabilisering som bidrar til å motvirke alle bevegelser i kameraet. Zoomobjektiver kan også være et godt verktøy til å endre brennvidden mens du filmer, i tillegg til objektiver med innebygd bildestabilisering og STM som gjør at du kan fokusere under videoopptak i stillhet.

«Det å endre filmestillingen ofte kan gi deg en slags rytmesans», sier Joel. «Uten endringer i synsvinklene vil ikke en dokumentar være like interessant. Filming er som å lage mat – noen ganger må du blande sammen ting.»

6. Få mest mulig ut av Canon-kameraet ditt

«Canon-kameraer som Canon EOS R5, i tillegg til rimeligere modeller som Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D og Canon EOS RP, har Dual Pixel CMOS-autofokus som fungerer godt til videoopptak, og som gjør at du enkelt kan gå fra ett område i bildet til et annet. De har også Movie Servo AF, som kan følge motiver i bevegelse kontinuerlig i bildet.»

Joel understreker imidlertid at alle teknikker du bruker, bør forbedre historien. «Bruk aldri en teknikk bare for å bruke den. Hvis du vil rette seerens oppmerksomhet mot en bestemt ting, er fokus noe av det som betyr mest. For en fisker kan det være lurt å fokusere på en fisk i et nett, og deretter flytte fokuspunktet til fiskerens ansikt for å vise reaksjonen.»

Når du begynner, anbefaler Joel at du bruker blenderåpningen for å lage forskjellige kinoeffekter. «Sammen med lys og eksponering, kontrollerer blenderåpningen dybdeskarpheten. Store blenderåpninger [lave f-tall] kan hjelpe deg med å fokusere på motivet ved å få bakgrunnen ut av fokus», forklarer han. «Smale blenderåpninger gir deg mye dybdeskarphet, når du vil holde nære og fjerne objekter skarpe samtidig.

«Når det gjelder lukkerhastigheter, er det ideelle vanligvis det motsatte av dobbel bildefrekvens. Så hvis du tar 25 bilder per sekund, er det best å ha en lukkerhastighet på 1/50. Hvis du bruker en raskere lukkerhastighet, vil objekter i bevegelse ha en tendens til å se hakkete ut i stedet for å bevege seg jevnt. Hvis du fotograferer i sterkt lys, må du ha en tilstrekkelig lav lukkerhastighet med blenderåpningen du vil bruke, ved å montere et nøytralt tetthetsfilter (ND) på objektivet. Når det er mørkt, kan det være lurt å bruke en lavere lukkerhastighet, siden det forbedrer bevegelsesuskarpheten og unngår å bruke en høy ISO-innstilling som kan redusere bildekvaliteten.»

Joels teknikker i aksjon

  • Et fantasirikt åpningsbilde fanger oppmerksomheten og viser frem hvor dokumentaren er. Her fester Joel et kamera på panseret til bilen og bruker Canon Camera Connect-appen gratis på smarttelefonen som en fjernkontroll, slik at seeren blir med inn i scenen. Det neste steget er å introdusere hovedpersonen som er emnet for filmen, og ta dem med til stedet.
  • Når du filmer mennesker i bevegelse, er autofokus med ansiktsgjenkjenning perfekt for å beholde dem skarpe mens de beveger seg rundt, og for å sørge for at de er hovedmotivet som får oppmerksomheten. Bruk en ganske rask Servo AF-hastighet for å holde tritt med bevegelsen. Det motsatte gjelder når du endrer fokuspunktet fra ett område av et motiv til et annet, noe som kan understrekes ved å bruke smal dybdeskarphet, som gjør bakgrunnen uskarp. Da kan du bytte til en lavere Servo AF-hastighet for å skape en jevn overgang.
  • Ikke anta at det automatisk vil være bevegelse i bildet, bare fordi du filmer. Hvis du vil beholde seerens interesse når du filmer statiske objekter, kan du skape bevegelse ved å vippe eller panorere. Du kan til og med kombinere vipping og panorering for å skape en interessant roterende bevegelseseffekt.
  • I motiver med høy kontrast er det fare for at lyse områder blir veldig hvite, og mørke skygger blir svarte. Bruk Canons HDR-opptaksalternativ (High Dynamic Range) for å få en mer balansert eksponering, roe ned høylys og forsterke skyggene. Et annet godt triks er å bruke et sirkulært polariseringsfilter. Dette kan redusere uønskede refleksjoner og forsterke fargen, mens reduksjonen i lysoverføring gjennom filteret gjør det mulig å bruke større blenderåpninger og unngår behovet for altfor raske lukkerhastigheter.
  • Og til slutt, ikke begrens deg til hoder som snakker. Akkurat som alle andre filmer, bør en god dokumentar ha tempo og rytme. Endre posisjonen din og film fra forskjellige vinkler, eller få mest mulig ut av Canons Movie Digital IS for å minimere kameraristing i håndholdte bilder. Dette gir deg friheten til å bevege deg når du tar bilder, i stedet for å stå stille på ett sted. Og det stopper ikke med å filme. Kreativ redigering og måten du klipper mellom scenene på, kan gi deg et ekstra lag med drama og interesse.

To kinesiske skarvfiskere sitter i lange båter med lanterner.

Hvis du vil se Joels videotips i aksjon, kan du ta en titt på denne historien* om å ta bilde av fiskere i lite lys. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objektiv ved 24mm, 1/320 sek., f/2,8 og ISO 3200. © Joel Santos

Ha disse tipsene i tankene neste gang du vil fortelle en fengslende historie med kameraet, og du vil bli en dokumentarprodusent på null komma niks.

*Bare tilgjengelig på utvalgte språk.



Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler