GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Tips og teknikker for bedre kamerapanorering

Mestre panoreringsfotografering, og skap en følelse av bevegelse i bildene dine.
En person kjører på en bane med en motorcross, og lener sykkelen mot bakken, fotografert med kamerapanorering. © Richard Walch

Du kan legge til bevegelse og drama i bildene dine, fra å fryse motiver i høy hastighet mot dynamiske bakgrunner, til å skape en følelse av bevegelse i motiver som beveger seg saktere.

Du kan bruke panoreringsteknikken til å legge til et nytt element i bildene dine med et hvilket som helst kamera. Og du trenger heller ikke å ta bilder av motiver i høy hastighet. Panorering kan brukes til å tilføre en følelse av bevegelse for relativt langsomme motiver, siden bevegelsesuskarphet kan få dem til å se ut til å bevege seg mye raskere enn de gjorde.

1. Hva er panorering i fotografering?

A skier speeding down a snowy mountain.

Panorering er en kreativ teknikk som virkelig kan formidle en følelse av bevegelse i actionbilder. Hvis du bruker en rask lukkerhastighet for å fryse et motiv i rask bevegelse, kan bildet mangle noe av dramatikken fordi motivet vil se ut som en statue. Hvis du imidlertid bruker en lavere lukkerhastighet og beveger (eller panorerer) kameraet i samme hastighet som motivet, vil du få et skarpt motiv i bildet, mens bakgrunnen og eventuelle statiske objekter blir jevnt uskarpe.

I tillegg til å legge til en illusjon av hastighet, kan panorering hjelpe deg med å ta et skarpere bilde av et motiv i bevegelse og fokusere seerens oppmerksomhet på det, eller ganske enkelt skjule utiltalende bakgrunner. Panorering er en nyttig ferdighet uavhengig av intensjonen din, og husk at for å få et godt panoreringsbilde er det kun øvelse som gjør mester. Panorering krever god kamerakontroll. Erfaring er derfor et pluss.

Banesport av alle slag er gode motiver for å øve på panorering da du får mange forsøk på å finpusse ferdighetene dine mens løpere, hester, motorcross eller racerbiler passerer hver runde. Hjemme er barn eller kjæledyr som leker i hagen ideelle muligheter til å prøve å fange motiver i bevegelse.

2. Innstillinger for panoreringsfotografering

En hjort løper over et jorde med uskarp bakgrunn på grunn av kameraets panorering.

Ved å kombinere en lavere lukkerhastighet med en feiende bevegelse med kameraet som sporer motivet ditt, kan du bruke panorering i naturfotografering for å ta skarpe bilder av dyr i fart og formidle en følelse av bevegelse i bildene dine. Tatt med et Canon EOS 350D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 850D) ved 1/50 sek., f/20 og ISO 100.

Bytt til Lukkerprioritet (Tv) eller full manuell innstilling (M), og velg lukkerhastighet.

Den optimale hastigheten avhenger av en rekke faktorer: hvor raskt motivet beveger seg, avstanden mellom deg og motivet, objektivet du bruker, og hvor mye uskarphet du vil oppnå. Begynn med en lukkerhastighet på omtrent 1/60 sek, og nedjuster den etter hvert som du blir mer komfortabel med handlingen. Prøv 1/30 sek eller saktere for å få mer uskarphet, 1/125 sek for mindre. Husk å slå av bildestabilisering, med mindre du bruker et objektiv med funksjonen Mode 2 IS – da bruker du den. I denne modusen korrigerer IS-systemet for vertikal risting, men ikke for den horisontale bevegelsen til kameraet mens du følger handlingen.

Noen motiver kan kreve en raskere lukkerhastighet for å hindre at de blir helt uskarpe. En racerbil krever for eksempel normalt en raskere lukkerhastighet enn en syklist. Du kan fortsatt fange inn mye uskarphet ved hjelp av en lukkerhastighet på 1/200 eller 1/400 sek hvis motivet beveger seg raskt, og du klarer å spore det mens det beveger seg.

Hvis du tar bilder i manuell modus, må du også angi en blenderåpning for å få en god eksponering. Med Lukkerprioritet (Tv) tar kameraet seg av det aspektet for deg.

Angi fotograferingsmodusen til Kontinuerlig. Da får du både en bedre mulighet til å fange inn det viktige øyeblikket, og du minimerer kameraristing når du trykker på lukkerknappen.

3. Planlegge og fokusere panoreringsbildene

En kvinne blir fotografert med kamerapanorering midt i et hopp mens hun løper et hekkeløp på banen.

Sport er et ideelt motiv for å øve på teknikker for panoreringsfotografering, enten motivet ditt løper eller kjører på en bane. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS-1D X Mark III) med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/30 sek, f/8 og ISO 640. © Jaime de Diego

En syklist i en bygate med en bygning laget av murstein og en fotgjenger i bakgrunnen er uskarpe på grunn av kameraets panorering.

Ved å lære deg panoreringsteknikk kan du skape liv i de mest dagligdagse bildene med et skarpt motiv som ser ut til å bevege seg raskt. Tatt med et Canon PowerShot G1 X Mark III-kamera ved 15 mm, 1/20 sek., f/10 og ISO 100.

Bakgrunnen bør være uskarp, slik at enkeltdeler av den er mindre fremtredende i bildet. De generelle fargene utgjør imidlertid en viktig del av bildet siden de rammer inn motivet. Se etter en bakgrunn som står i kontrast til motivet, for å hjelpe det med å skille seg ut. Dette fungerer bra når det registreres som glatte streker. Du ser raskt om bakgrunnen har potensial ved å ta noen prøvebilder av motivet. Horisontale linjer, for eksempel et gjerde eller en veikant, vil legge til struktur og gi en større følelse av fart. Hvis du tar bilder i lite lys, kan uskarpe bakgrunnslys tilføre bildene dine dramatikk.

Hvis du vil hindre at kameraet fokuserer på nytt mens du panorerer, bruker du kameraets autofokus i AI Servo AF-modus til å spore motivet. Avhengig av hvor langt unna du er fra motivet, kan det hende du må eksperimentere for å avgjøre om ettpunkts-AF eller sone-AF gir bedre resultater.

4. Forbedre panoreringsteknikken

Et lite kjøretøy kjører langs en vei og passerer bygninger som er uklare på grunn av kameraets panorering.

Panoreringsteknikken på kameraet hjelper deg med å fange opp stemningen i en travel by, og gir et levende inntrykk av personer eller kjøretøy som beveger seg i høy hastighet. Tatt med et Canon PowerShot G9 X Mark II-kamera ved 1/15 sek., f/7.1 og ISO 125.

En brun hund løper over et jorde, med en uskarp bakgrunn på grunn av kameraets panorering.

Panorering er en flott teknikk for å fange opp bevegelse samtidig som du beholder all spenningen i handlingen, og den kan brukes til å fange inn barna som spiller fotball i hagen, eller kjæledyret ditt som løper rundt i en park. Les flere tips til å fotografere bevegelse. Tatt med et Canon EOS 7D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 7D Mark II) ved 1/160 sek., f/5,6 og ISO 160. © Hoi Ling Mak

 1. Stå vendt mot den valgte bakgrunnen, og stå med føttene i skulderbreddeavstand for stabilitet. Bare den øvre delen av kroppen skal bevege seg under panoreringen, så vri på midjen for å følge motivet.
 2. Aktiver serieopptak, trykk på lukkerknappen lenge før motivet når det ønskede stedet, og fortsett å ta bilder til motivet har passert gjennom det.
 3. Følg motivet med en smygende bevegelse – men ikke bare når du faktisk tar bilder. Følg det før, under og etter, og hold kameraet og deg selv så stødig som mulig – begrens vipping og bevegelser sidelengs. Det kan hende du synes det er enklere å bruke søkeren (hvis kameraet har det) enn LCD-skjermen til dette.

Panorering krever øvelse, så ikke mist motet hvis de første bildene ikke blir så bra. Du lærer å bli bedre ved å ta mange bilder og finne ut hvorfor noen fungerer bedre enn andre. Er det for eksempel feil lukkerhastighet, eller er motivet for uskarpt? Bruk deretter det du har lært på de neste bildene dine.

Hvis motivet er i fokus og bakgrunnen har en jevn uskarphet, kan du anse jobben som vel utført. Panorering er gøy, og det er sannsynlig at du vil ta flere bilder!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

Når du har mestret teknikken med å panorere i dagslys, kan du være kreativ om natten og legge til lysspor i panoreringsbildet.


Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • BEVEGELSESBILDER

  Ta bevegelsesbilder

  Finn ut hvordan du tar bilder av bevegelse og gir bildene en følelse av bevegelse.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Tips om lukkerhastighet

  Lær deg lukkerhastighet med nybegynnerveiledningen vår, og ta bedre actionbilder.

 • FOTOGRAFERE MOTIVER I BEVEGELSE

  De beste objektivene for motiver i bevegelse

  Vår veiledning til de beste objektivene for motiver i bevegelse.

 • UTENDØRS

  Tips og triks for vinterferiebilder

  Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta bedre vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.