VIDEO

Fem tips om hvordan du kan lage bedre videoer til sosiale medier

Vil du nå nye høyder i sosiale medier? Fire innholdsskapere deler tips om hvordan du lager opptak av høy kvalitet, slik at du kan skille deg ut på nettet.
Et Canon EOS R50-kamera på et stativ som står på et bord, klart til å filme en kvinne i rosa antrekk omgitt av hobbyutstyr.

Det florerer med videoer i sosiale medier, så hvordan kan du sørge for at innholdet ditt skiller seg ut? Først og fremst må du bruke de riktige verktøyene for jobben, og kameraet ditt er en viktig faktor når det gjelder kvaliteten på resultatene. Hvis du filmer med en smarttelefon, vil en oppgradering til et kamera som Canon EOS R50, være et stort steg opp.

EOS R50 er utviklet for innholdsskapere og gir deg muligheten til å uttrykke deg selv på nye måter. Du kan produsere 4K-video og lyd av høyere kvalitet og bruke RF- og RF-S-objektiver til å sette ditt preg på innholdet ditt. Du kan også bruke en rekke profesjonelle videofunksjoner, for eksempel Canons banebrytende Dual Pixel CMOS AF, en egen modus for vlogging og sømløs smarttelefontilkobling.

Deretter avhenger resultatene bare av kreativiteten og teknikken din. Fire skapere med mange følgere i sosiale medier deler videotipsene sine for å hjelpe deg med dette. Fra Storbritannia har vi matinfluenser Martyn Odell og kreativ leder Zeena Shah, fra Frankrike har vi mote- og skjønnhetsinfluenser Fatou N'Diaye, og fra Tyskland har vi trenings- og ernæringsinfluenser Elena Bulkowski. Alle er i toppskiktet i sosiale medier. Her er de fem tipsene deres om hvordan du kan lage bedre videoinnhold.

1. Spill inn videoer med best mulig opptakskvalitet

Et Canon EOS R50-kamera på et stativ med innholdsskaperen Elena Bulkowski iført en oransje topp som står i en yogaposisjon på en eng.

Canon EOS R50 har samme Dual Pixel CMOS AF II-autofokus som profesjonelle EOS R-systemkameraer, for eksempel EOS R6 Mark II. «Det hjelper meg med å nå nye høyder», sier Elena. «Det er viktig å lage innhold av høy kvalitet, at bildet er skarpt, og at fargene er klare og vakre.»

Fatou N'Diaye, influenser i sosiale medier, er iført en tykk, brun jakke og holder en paraply mens hun står på en gate ved siden av opplyste butikkfasader.

EOS R50-kameraets 24,2 MP bildesensor fanger inn utrolige detaljer, selv når du filmer i lite lys. Tatt med et Canon EOS R50-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/40 sek, f/6.3 og ISO 3200.

«Det er svært stor konkurranse innenfor innholdsproduksjon», sier Zeena. «Bildekvaliteten har alt å si. Jeg ønsker å vise alle nøyaktig det jeg ser i virkeligheten, og inspirere dem med en sterk farge, en virvel i vannet, en blekkdråpe.»

Kameraer som Canon EOS R50 har større sensorer enn kameraer i smarttelefoner. Dette gir mye renere opptak, spesielt i lite lys. EOS R50 har også Canons raske autofokus og er basert på flere tiår med forskning på fargevitenskap, noe som gir skarpe bilder og naturlige, vakre toner. Den vribare berøringsskjermen gjør det mulig å filme fra kreative vinkler og se deg selv mens du vlogger, samtidig som du kan dra nytte av den store sensoren. «Den er veldig praktisk», fortsetter Zeena. «Du kan vri den i akkurat den retningen du trenger. Det er veldig nyttig når du skal filme bordflater eller veiledninger ovenfra.»

Med Canon EOS R50 kan du også bruke Canons RF- og RF-S-objektiver for å tilpasse utseendet på innholdet ditt. «Med EOS R50- og RF-objektivene kan du være kreativ og produsere fantastisk grunn dybdeskarphet», sier Martyn.

2. Vit når du skal filme i vertikal retning

Et Canon EOS R50-kamera som er plassert på et stativ for opptak i vertikal retning, og som filmer matinfluenseren Martyn Odell på et kjøkken.

Canon EOS R50-kameraets vribare berøringsskjerm gjør det mulig å filme fra alle vinkler, og du kan se opptakene med imponerende detaljer før du deler dem på nettet. EOS R50 har også en modus for videoer med nærbildedemonstrasjoner som tilpasser fokusinnstillingene når du bytter mellom bilder av produktet og presentatøren.

En av de viktigste beslutningene du må ta når du lager video, er om du skal filme vertikalt eller horisontalt. Du må velge riktig, og det avhenger av hvilken app du filmer for.

På plattformer som TikTok kan du bare vise videoer i vertikal retning, og derfor bør du filme vertikalt. Alternativet er å krympe horisontale opptak slik at de passer til bredden på telefonskjermen, eller klippe bort sidene, og da mister du litt av bildet.

YouTube Shorts-videoer fungerer også best i vertikal retning. Hvis du derimot lager standardinnhold for YouTube eller Twitch, bør du vanligvis filme horisontalt for å tilpasse innholdet til retningen på datamaskinskjermer og telefoner i fullskjermmodus, slik at innholdet ditt ser profesjonelt ut.

Canon EOS R50 kan automatisk identifisere om du filmer i vertikal eller horisontal retning, og tar opp innholdet i riktig format. «En av EOS R50-kameraets ypperlige funksjoner er at det registrerer kameraretningen», forklarer Martyn. «Kameraet vet når jeg filmer i vertikal retning, så når jeg importerer opptaket til telefonen min, kan jeg publisere det direkte i sosiale medier.»

Hvis du spiller inn en video for flere plattformer, kan du også vise sidemarkører for det valgte sideforholdet på skjermen under opptaket, slik at du kan ramme inn motivet på riktig måte. Hele bildet er fortsatt synlig, men markørene viser hvor bildet klippes. Dermed kan du sikre at opptaket viser det du trenger, både horisontalt og vertikalt.

3. Overganger er viktige, men hold det enkelt

Canon EOS R50 – sakte film

Alle filmskapere må vite hvordan de lager en overgang fra ett bilde til et annet – og det er viktig å få til disse overgangene. Det beste er å holde dem konsekvente og diskré. Overganger skal ha en hensikt, men likevel gli sømløst inn i opptakene.

Velg bare noen få til å begynne med. Start med det grunnleggende – for eksempel en hard overgang der et bilde byttes ut med et annet uten effekter, eller en overgang med zoom. Det høres kanskje enkelt ut, men du vil bli overrasket over hvor profesjonelle enkle overganger kan se ut.

Overganger der en video roteres inn i det neste klippet med en rask 180-graders rotasjon, eller overganger med en hånd som sveiper eller knipser, er også perfekte for morsomme og fartsfylte videoer for sosiale medier.

Deretter kan du legge til sofistikerte lag på de enkle overgangene, for eksempel J-klipping der lyden fra det neste bildet starter før bildet vises.

Hvis du vil bryte opp scener, kan du legge til B-opptak med lyd over. Canon EOS R50 gir opptak med 120 bilder/sek, noe som er ypperlig for vakre B-opptak i sakte film som gir det endelige resultatet et profesjonelt preg. «Med funksjonen for sakte film på EOS R50 kan jeg tilføre innholdet mitt et dynamisk preg», sier Martyn. «Alt fra boblende olje til væske som helles, og hakking i sakte film.»

4. Publiser innhold regelmessig

Hender som holder et Canon EOS R50-kamera mens filer overføres fra kameraet til telefonen på bordet ved siden av.

Du tror kanskje at det er vanskelig å publisere innhold regelmessig når du filmer i 4K, men med Canon Camera Connect-appen og muligheten til å overføre filer automatisk fra kameraet til en telefon, er det enkelt å laste opp direkte fra opptak til sosiale medier.

Følgerne dine ønsker å se livet ditt og hva du driver med, så det er viktig å publisere innhold ofte for å holde på interessen deres. Algoritmene for sosiale medier fungerer også slik at det er mer sannsynlig at du blir lagt merke til når du publiserer innhold regelmessig.

Prøv å publisere på TikTok opptil fire ganger om dagen og minst én gang i uken på YouTube. Denne mengden kan være utfordrende, så Fatou råder deg til å handle når inspirasjonen treffer deg. «Jeg liker å dele ting fra nyhetsbildet, raserianfallene mine og mine bedre øyeblikk», sier hun.

Elena er enig: «Jeg prøver å skape spontant innhold og tilpasse det til situasjonen», sier hun. «Jeg er veldig fleksibel og kan dele hele livet mitt.»

«Grunnen til at fellesskapet mitt har vokst så enormt, er at jeg vier mye tid til det», legger Martyn til. «Jeg bruker flere timer hver dag på å svare på kommentarer og sende talenotater og videomeldinger. Hvis du skal bygge opp et fellesskap, må du gjøre en innsats. Du kan ikke bare forvente at folk skal følge deg.»

Selv om du bør publisere regelmessig, er det viktig at du ikke legger ut hva som helst – innholdet bør likevel være av høy kvalitet. «Det du deler, bør gjenspeile hvem du er. Personene som følger deg, er nemlig vant til å se deg – og de kjenner deg», sier Fatou.

5. Skap dine egne trender

Fatou N'Diaye, influenser i sosiale medier, er iført en tykk, brun jakke og briller og holder et Canon EOS R50 mens hun går forbi pastellfargede hus.

«Vi kan la oss inspirere av andre, men det er forskjell på inspirasjon og kopiering», sier Fatou. «Når du kopierer andre, kopierer du noe som ikke er deg. Da vet ikke følgerne dine hvem du egentlig er, for én dag er du dette, og neste dag er du noe annet. Du følger trender i stedet for å skape dine egne.»

«Når jeg får spørsmål om hvilket råd jeg vil gi nye innholdsskapere», sier Fatou, «sier jeg at alt handler om være seg selv. Bare fordi noen andre har tatt et bilde som var vellykket, betyr det ikke at du oppnår den samme effekten. Du må ha din egen identitet, ha noe å snakke om og være tro mot den du er. Mange vil like deg fordi du er annerledes enn alle andre.»

Zeena er enig: «Vær tro mot deg selv, vær unik», sier hun. «Jeg har så mange ideer og prosjekter som jeg er desperat etter å dele. Det kommer alltid en ny idé om noe som ingen andre har gjort.»

«Innholdsskapere bør gjøre det de liker å gjøre», sier Elena. «Hvis du ikke liker sport, må du ikke bli en treningsinfluenser. Folk gjennomskuer deg lett. Vær den du er og ha det høy, og du vil motivere andre.»

Utstyret innholdsskaperne bruker når de lager videoer til sosiale medier

En hånd som holder Canon-stativgrepet HG-100TBR festet til Canon EOS R50-kameraet med Canon-stereomikrofonen DM-E100.

Canon-stativgrepet HG-100TBR er et perfekt verktøy å skape innhold med, sier Martyn. «Jeg er en rotete kokk, så det er fint at jeg slipper å ta på kameraet og skitne det til. Det er også ypperlig for vlogging. Det forlenger armen din slik at du kan fange inn bredere vinkler når du farter rundt omkring.»

Canon EOS R50
Et lett speilløst kamera som du kan ta med deg overalt, slik at du kan være spontan og kreativ. Canon EOS R50 har en 24,2 MP sensor for opptak i 4K 30p og full HD ved 120 bilder/sek, og med kameraets mange kreative forhåndsinnstillinger kan du tilpasse opptakene dine rett fra kameraet. Du finner alternative kameraer i veiledningen vår om de beste Canon-kameraene for vlogging.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Blir kjent med det speilløse EOS R APS-C-systemet med et objektiv som dekker alle videobehovene dine. Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet er lett og kompakt og har 4-trinns optisk bildestabilisering for stabil frihåndsfilming, samt et zoomområde på 18–45 mm for flotte resultater hver eneste dag.

Canon-stereomikrofon DM-E100
Ikke la metallisk lyd ødelegge stemningen. Canon-stereomikrofonen DM-E100 er perfekt når du vil oppgradere lyden. Den lille, lette mikrofonen passer til Canon EOS R50 og får strøm fra kamerabatteriet. Den fanger opp enveis stereolyd og er perfekt for vlogging til kameraet.

Canon-stativgrep HG-100TBR
Med Canon-stativgrepet HG-100TBR kan du filme trygt og slippe kreativiteten løs. Grepet har en fjernkontroll, et justerbart hode og enestående ergonomi som er utviklet for stabile opptak.

Canon RF 16mm F2.8 STM
RF-fatningenCanon EOS R50 gjør det mulig å bruke alle RF-objektivene. Etter hvert som du blir mer erfaren, kan du velge objektiver som passer til den kreative estetikken din. RF 16mm F2.8 STM-objektivet med ultravidvinkel er utviklet for vloggere og perfekt for opptak til kameraet, mens den raske blenderåpningen på f/2,8 gir jevn, myk bokeh for en kinolignende effekt.

Canon RF 50mm F1.8 STM
RF 50mm F1.8 STM-objektivet er kompakt og lett med nesten lydløs fokusering. Det er ideelt i lite lys og ypperlig for kreativ dybdeskarphet.


Hvis du er en innholdsskaper og ønsker å løfte innholdet ditt til nye høyder, vil rådene fra disse fire proffene hjelpe deg med å skille deg ut i mengden.

Skrevet av Peter Wolinski


Related Products

Relaterte artikler

 • Fatou N'Diaye, som er influenser på sosiale medier, har på seg en brun jakke i lodden kvalitet og sitter på huk og smiler foran et Canon EOS R50-kamera på stativ.

  VLOGGING

  Lag innhold med EOS R50

  Hev kvaliteten på bildene dine på sosiale medier med Canon EOS R50.

 • En kvinne holder et kamera på et stativ på en armlengdes avstand, rettet mot seg selv, med en husrekke med flerfargede bygninger på elvebredden ute av fokus bak henne.

  VLOGGING

  Slik blir du en vlogger

  Kom i gang med å produsere kvalitetsvlogger med våre vloggetips for nybegynnere.

 • Et flatlay-bilde av et Canon EOS R50-kamera, en ekstern mikrofon og et stativgrep på en rosa bakgrunn av tre, omgitt av håndverksmaterialer.

  VIDEOTEKNIKKER

  Skap en videohistorie

  10 tips for å lage fengslende minifilmer.

 • En person som vlogger med et Canon EOS R10. I bakgrunnen er det et appelsintre som bugner av frukt.

  VLOGGING

  De beste Canon-kameraene til vlogging

  Disse flotte vloggekameraene fra Canon gjør det enkelt å gi liv til vloggen din, med god kontroll og fantastisk videokvalitet.