KREATIV UTSKRIFT

Bli mer oppmerksom og til stede med en kreativ dagbok.

Forfatter og illustratør Kia Marie Hunt forteller hvordan dagboken byr på muligheter til å uttrykke kreativitet og styrke mental helse.
En person skriver i en utklippsbok. Sidene er fylt med fotografier og klistremerker.

Det å la tankene strømme ned på siden i en dagbok kan gi deg et utløp for kreativiteten din, men også en god mulighet til å reflektere over hvordan du har det. Så lite som 20 minutter per dag med dagbokføring kan øke velværet ditt, spesielt når du vet at du er den eneste som noensinne vil se dagboken. Og det beste av alt? Alle kan gjøre det. Det finnes ingen regler, bare papiret foran deg hvor du kan uttrykke hvordan du har det den dagen – enten med ord, tegninger, en collage eller utskrifter av egne fotografier.

Forfatter, illustratør og journalist Kia Marie Hunt har skapt en serie av aktivitetsdagbøker for barn, My Awesome Year. Hun driver også sin egen Etsy-papirhandel og produserer månedlige dagboksett for det voksende Journal Club-fellesskapet.

For Kia har dette vært et livslangt kreativt utløp. «Jeg pleide å si at jeg startet med kreativ dagbokføring for å dokumentere minner fra et år på reise i Uruguay og Brasil», sier hun. «Nylig oppdaget jeg imidlertid en rekke håndlagde dagbøker fra barndommen min. Jeg har tydeligvis alltid elsket kreativ dagbokføring, jeg måtte bare finne tilbake til det.»

Dagbokføring er en flott mulighet til å bli kjent med seg selv, sier Kia som har 15 700 følgere på Instagram-kontoen sin, @kia.creates, og som også administrerer Instagram-siden @inspiringjournals. «Dagbokføring har en rensende effekt, og det er svært befriende å ha en dagbok hvor man kan uttrykke seg uten forventninger eller begrensninger. Du blir gradvis bedre kjent med deg selv hver gang du skaper noe», sier hun.

1. Finn dagbokstilen din

En person holder en åpen dagbok fylt med fargerike tegninger og klistremerker foran en stappfull bokhylle.

«Dagbokføring handler om å fange inn øyeblikket og bevare det for fremtiden», sier Kia, «men det handler også om å nyte øyeblikket».

En kvinne skriver på et rosa og hvitt PC-tastatur.

«Dagbokføring er som et fingeravtrykk. Hver prosess er unik, og det finnes ingen riktig måte å gjøre det på», sier Kia. «For meg starter dagbokføring med å fargelegge siden, vanligvis med dekorasjoner som er relevante for temaet. Jeg bruker lang tid på å skrive ut fotografier, velge klistremerker og velge washi-tape [dekorativ tape]», forklarer hun.

Enten du foretrekker en minimalistisk eller dristig stil, eller du liker å bruke alle regnbuens farger, kan du la personligheten din skinne gjennom – og den kan variere fra hver gang du åpner dagboken.

«Som siste hånd på verket fyller jeg siden med små tegninger og flere klistremerker», legger Kia til. «Jeg gir meg ikke før siden er full, fordi det sånn jeg vil ha det. Jo mer, jo bedre etter min mening, men sånn er det definitivt ikke for alle.»

2. Velg et emne

Et bilde tatt ovenfra av det ryddige skrivebordet til en kvinne med ruller av washi-tape ved siden av en åpen dagbok.
En person fjerner et klistremerke fra et ark for å klistre det inn i en dagbok.

Det er mange måter å føre dagbok på – nedskrevne drømmer, én linje per dag, usendte brev – og du kan eksperimentere underveis eller ha ulike notatbøker for hver av dem.

«Det finnes mange delfelleskap innenfor dagbokføring», sier Kia. «Dagbokføring med punktlister kan være ryddig og minimalistisk, og du kan fokusere på å planlegge dager, uker eller måneder og holde oversikt over vaner og mål. «Skrotdagbokføring» går ut på å bruke dagboken omtrent som en utklippsbok, og fylle den med alt mulig: brosjyrer, billetter, blonder, hyssing, papir, stoff – hva som helst!»

En daglig takknemmelighetslogg er en flott metode for å få mer positivitet i hverdagen. «Det er en metode for å dokumentere ting du er takknemlig for, både store og små», sier Kia. «Det høres enkelt ut, men dette tankesettet kan virkelig forandre livet ditt.

Den beste metoden for å finne ut hvilken type dagbokføring du liker best, er å eksperimentere», legger hun til. «Prøv ut alt mulig, og ikke sett begrensninger for deg selv – ingen trenger å holde seg til bare én type dagbokføring. Variasjon er moro.»

3. Vær kreativ med utskrift

En kvinne iført en kjole med solsikker holder en utskrift fra PIXMA-skriveren sin.

«Jeg elsker den høye utskriftskvaliteten jeg får med skriveren fra Canon PIXMA TS5350-serien. Det er noe veldig tilfredsstillende med å skrive ut, lage og deretter bruke mine egne klistremerkedesign i dagbøkene mine», sier Kia.

En person holder en Canon Zoemini mens den skriver ut bilder.

2 x 3-tommers utskrifter fra Canon Zoemini er perfekte for dagbøker og skrives ut på papir med klebende bakside, slik at du ikke trenger lim.

Dagbokbrukere og andre kreative personer kan bruke skriverne de har hjemme til å lage uendelige mengder nytt og fantasifullt materiale til dagbøkene sine, akkurat som Kia gjør med skriveren sin fra Canon PIXMA TS5350-serien.

«Av og til lager jeg digitale design med Adobe® Illustrator®* som jeg sender direkte til skriveren via trådløs tilkobling. Andre ganger lager jeg designene mine for hånd og bruker PIXMA til å skanne dem før redigering. Det er svært tilfredsstillende å se hvordan et klistremerkeark utvikles fra en idé til en fysisk gjenstand.

«Jeg liker å legge til fotografier på dagboksidene mine», sier hun. «Jeg begynte med fotografier fra turer eller fridager når jeg skrev om minner fra reiser, men jeg har begynt å skrive ut mer og mer for å forevige alle slags øyeblikk, som for eksempel blomster fra en spasertur eller måten solen skinner inn i studioet mitt en ettermiddag.»

Kia bruker den lille Canon Zoemini-skriveren med Bluetooth til å skrive ut 2 x 3-tommers utskrifter direkte fra en tilkoblet smarttelefon.

«Muligheten til å fotografere med telefonen min, legge på et filter med Canon Mini Print-appen, sende det raskt til Canon Zoemini og skrive det ut direkte på klistremerkepapir, er fantastisk. Det gir prosessen en fin flyt– jeg kan fange inn et øyeblikk og legge det inn i dagboken min nesten umiddelbart.»

Canon Mini Print-appen har et stort utvalg av klistremerker, kanter og tekstfonter som kan tilpasses, slik at du kan leke deg frem og gi bildene et personlig preg før du skriver dem ut.

4. Gjør den til din egen

En person presser et blekkstempel ned på en innholdsrik dagbokside.
En kvinne fotograferer den åpne dagboken sin med et Canon PowerShot G7 X Mark III.

«Jeg bruker Canon PowerShot G7 X Mark III til å fange små glimt av dagbokføringen, og til å fotografere de ferdige sidene», sier Kia. «Jeg kan koble til telefonen trådløst og enkelt overføre fotografier eller videoer. Deretter redigerer jeg dem på telefonen og kan dele dagbokinnholdet med fellesskapet mitt samme dag.»

Du kan bruke Canon Mini Print-appen, som er kompatibel med Canon Zoemini og Canon Zoemini S, til å uttrykke personligheten din og humøret ditt med rammer, filtre, små tegninger med mer. Det stopper ikke med klistremerker og fotografier – Kia fyller dagboken sin med alle slags oppfinnsomme gjenstander.

«Jeg elsker å skape tekstur ved å legge til trykksaker som brettede sider eller konvolutter. Det er fint å legge til interaktive elementer på siden», sier hun. «Jeg har en egen skrotdagbok for oktober, og den er dedikert Halloween Journal Challenge som jeg avholder hvert år. Den har massevis av tekstur med revne sider fulle av teflekker, blonder, vokssegl og skumle trykk, og er bundet sammen med hyssing!»

Det finnes ingen grenser for kreativiteten din, og sidene til Kia viser hvordan fotografiene hennes, spesiallagde klistremerker og vakker håndskrift gir dagboken hennes et personlig preg.

«Når siden er dekorert, finner jeg frem en penn og begynner å skrive. Vanligvis tenker jeg ikke så mye over det. Jeg praktiserer det jeg kaller «friskriving», og fyller sidene med ordene som kommer ut. Ikke tenk for mye, og ikke bry deg om at teksten blir rotete eller inneholder skrivefeil – det spiller ingen rolle.»

«Det er svært viktig for meg å kunne dele min kreative prosess og fullførte dagboksider med dagbokfellesskapet på sosiale medier, fordi det er her jeg kommer i kontakt med andre som elsker dagbokføring», sier Kia.

Det beste med dagbokføring er at prosessen er helt og holdent din. Alt du trenger for å skape magi, er en notatbok.

Skrevet av Lorna Dockerill

*Adobe og Illustrator er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • Utstrakte hender holder frem flere Canon Zoemini S2-kameraer, ett som skriver ut et bilde, og én person som også holder en svart-hvitt-utskrift.

  UTSKRIFTER OG PAPIRKUNST

  Livets store øyeblikk på trykk

  Les om hvordan en gruppe unge mennesker feiret sine store øyeblikk i livet med Canon Zoemini S2.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Lag dine egne stressleker

  Stressleker av papir er morsomme å leke med og beroligende mentalt.

 • Canon Zoemini S2

  KREATIV UTSKRIFT

  Kreative ideer med Canon Zoemini-serien

  Slipp løs kreativiteten på farten med et instantkamera og en lommeskriver.

 • En reisejournal ligger åpen på et mørkt bord i tre, ved siden av noen fotoutskrifter, en penn, washi-tape og frimerker. Sidene er fylt med fargerik skrift, tegninger og bilder.

  KREATIV UTSKRIFT

  Lag reisejournal som en profesjonell

  Gjør om feriebildene dine til en personlig, kreativ reisejournal med Canon Zoemini S2.