KREATIV UTSKRIFT

Reiseutklippsbøker på den enkle måten

Ta vare på minnene fra turen ved å dokumentere dem i en reisejournal. Kreativ journalist Kia Marie Hunt forklarer hvordan hun realiserte utklippsbokideene sine med Canon Zoemini S2 og Canon-skrivere.
En reisejournal ligger åpen på et mørkt bord i tre, ved siden av noen fotoutskrifter, en penn, washi-tape og frimerker. Sidene er fylt med fargerik skrift, tegninger og bilder.

Ferier og pauser fra hverdagen gir oss opplevelser og minner som vi vil sette pris på når vi ser tilbake på livene våre. Disse følelsene er ofte knyttet til bilder – familiebilder av søsken som deler iskrem på stranden, eller gruppeselfier fra tenåringsvenner som storkoser seg på sin første reise uten foreldre. Da forfatter, illustratør og journalist Kia Marie Hunt dro til Costa Rica med partneren sin for å feire 8-års jubileet dreres, var hun fast bestemt på å gjøre det til en reise de ville huske – ved å lage en spesiell utklippsbok.

«Det var et skikkelig eventyr», sier hun. «Vi liker alle å tro at vi alltid kommer til å huske ting, men sannheten er at så mange av de mindre detaljene hadde gått i glemmeboken hvis jeg ikke hadde lagt dem inn i reisejournalen min. Jeg blir så glad når jeg blar gjennom disse sidene og vet at alle de gode tidene nå aldri vil bli glemt».

Kia har skrevet dagbøker så lenge hun kan huske. Forfatteren av barnejournalserien My Awesome Year deler ideer og tips til journalføring med over 130 000 følgere på de to Instagram-kontoene sine: @InspiringJournals og @KiaCreates. Hun deler også ut månedlige DIY-sett i journalføringsklubben sin og driver en Etsy-butikk der hun selger skrivesaker, klistremerker og andre «godsaker for journalføring». Her er den trinnvise veiledningen hennes for hvordan man enkelt lager reiseutklippsbøker.

En kvinne med langt, mørkt hår og med en pastellstripet genser sitter ved et skrivebord og velger bilder som skal brukes i en reisejournal. Journalen er omgitt av bilder, klistremerker, washi-tape, Canon Zoemini S2, Canon SELPHY Square QX10 som det stikker ut et bilde fra, og mye mer.

«For meg er journalføring en måte å kombinere en dagbok, en utklippsbok og et fotoalbum på, sier Kia. «Det at jeg begynte med kreativ journalføring var ikke bare for å uttrykke meg kunstnerisk, men også for å registrere og forevige detaljer og minner.»

1. Før opp minneverdige øyeblikk

Hender som dytter ned bilder i en åpen reisejournal omgitt av bilder, teip og skriblerier.

Legg inn opptil ti ark med Zink™-fotopapir med klebende bakside i Canon Zoemini S2, og skriv ut, riv av og klistre favorittbildene dine inn i reisejournalen. Hvis du går tom for papir, kan du lagre favorittene dine på microSD-kortet og skrive dem ut senere.

Hender som holder og blar over sidene i en reisejournal, med fargerike bilder og bruddstykker festet til sidene.

Det er ikke bare ord, bilder og tegninger du kan feste på sidene i journalen, men også ting som billetter, menyer eller brosjyrer. «Det hender jeg ber butikker om visittkort, blar gjennom brosjyrer på turistkontoret og ber om kart på en togstasjon», forklarer Kia. «Alt som har en fin papiraktig tekstur, et morsomt og interessant design, eller på noen som helst måte minner deg om dette stedet, er noe du kan bruke i journalen hvis du vil».

Føring av utklippsbøker kan være noe du enten gjør underveis eller etterpå – det er opp til deg. «Å føre reisejournaler mens du er ute og reiser innebærer å fange øyeblikket, mens føring av reisejournaler når du er hjemme igjen betyr at du får gjenoppleve turen», sier Kia. «Det er en vinn-vinn-situasjon, uansett hvordan du velger å gjøre det». Det viktigste er å holde oversikten. «Jeg skrev ned notater om alt vi gjorde hver dag i Costa Rica, og jeg satt av ca. 20 minutter hver kveld til å føre journalen og legge inn alt jeg hadde samlet inn, i tillegg til å legge inn bilder, skrive og tegne», husker hun.

«Slik jeg opplever det, skjer de mest spontane tingene mens jeg reiser – enten det er noe uventet som skjer, noe som virker som et bomskudd men ender opp vellykket, få med seg en fantastisk utsikt eller til og med prøve ny mat. Derfor elsker jeg at jeg alltid kan ta et bilde med Canon Zoemini S2 og skrive det ut med det samme. Når bildene skrives ut rett på klistremerkepapir, kan jeg legge dem rett inn i journalen min, der øyeblikket aldri vil gå tapt». I denne TikTok-videoen kan du se Kias prosess i aksjon.

2. Ikke overtenk selfiene dine

Canon Zoemini S2 ligger på siden til et atlas, ved siden av en bærbar PC og et utvalg feriebilder.

Takket være speilet og ringlyset på Canon Zoemini S2 kan du ta uformelle selfier når du er på ferie. Du kan legge inn en forsinkelse på opptil tre sekunder med selvutløseren på Canon Mini Print-appen, slik at du og alle vennene dine får tid til å bli med i bildet.

«Du trenger ikke lenger å be en tilfeldig person om å ta bilde av deg. Med speilobjektivet i Canon Zoemini S2 kan jeg se en refleksjon av meg selv og gruppen min, og veiledningene fra søkeren gir en indikasjon på hva som kommer med i bildet og ikke, slik at jeg er sikker på at alle får plass i bildet».

Hvis du reiser alene, kan du også bruke smarttelefonen som en fjernstyrt utløser via Canon Mini Print-appen for å ta en selfie med en fantastisk bakgrunn. Når det gjelder selfier, er Kias råd å være naturlig. «Noen ganger er bildene du tror er de «gråeste» eller de «verste» der og da, faktisk de beste. Det å se gjennom en journal eller et album med selfier der du poserer, er nesten like underholdende som de ærlige selfiene som virkelig gjenspeiler hva du følte på det stedet eller i det øyeblikket».

3. Tilpass bildene

Hender som trykker på en smarttelefon som viser et bilde med grafikk som legges til. Telefonen ligger på en åpen reisejournal, og en Canon Zoemini S2-instantskriver ligger ved siden av.

Gi bildene et personlig preg eller legg til tidsangivelser og stedsdetaljer ved hjelp av rammer, klistremerker, former og oppsettsalternativer i Canon Mini Print-appen.

Canon Mini Print-appen er ideell for å gjøre morsomme tilpasninger av bilder. Du kan prøve en ramme, sette på et filter eller tegne eller skrive på bildene. Du kan til og med kombinere favorittbildene dine med appens smarte kollasjeverktøy, eller bruke flisfunksjonen til å lage en selvklebende plakat med fire eller ni mindre bilder.

«Hvis jeg ikke kan bestemme meg for hvilke bilder jeg vil skrive ut, lager jeg en fotomontasje med flere bilder og bruker funksjonene til å legge til gøyal, fargerik tekst, noe som er spesielt nyttig når du skal legge til plasseringen på bildet før du skriver det ut», sier Kia.

4. Skriv ut bildene dine – uansett hvor du er

En hvit Canon SELPHY Square QX10 på en mørk treoverflate omgitt av fotoutskrifter med hvite kanter, en pakke med SELPHY Square-skriverpapir og en åpen reisejournal.

Kia bruker Canon SELPHY Square QX10 til å skrive ut større bilder hun er virkelig stolt av – enten hun er på farten eller hjemme.

En kvinne like utenfor bildet står på en Canon PIXMA-skriver på et lite bord og fjerner et bilde som nettopp er skrevet ut.

Hvis du vil ha friheten til å eksperimentere med ulike papirstørrelser eller redigeringsprogrammer, for eksempel Canons Digital Photo Professional (DPP), velger du bare feriebildene du liker best på kameraet, og bruker en skriver fra for eksempel Canon PIXMA TS5350a-serien.

Med Canon Zoemini S2 kan du skrive ut mens du er på farten og legge til bilder direkte i journalen, men det finnes også flere alternativer for å skrive ut ferieminnene dine, både mens du er ute og reiser og når du kommer hjem.

Hvis du vil inkludere bildene som deles av vennene du reiser med, eller bildene du har lagret på telefonen, kan du koble smarttelefonen til en Canon Zoemini-skriver i lommeformat for å skrive ut flekkbestandige, rivesikre og vannbestandige bilder på 50 x 76 mm uansett hvor du er. Canon Zoemini er også kompatibel med Canon Mini Print-appen, slik at du kan legge til filtre, rammer og tegninger.

Canon SELPHY Square QX10 produserer større utskrifter på 68 x 68 mm i klare, intense farger på klistremerkepapir med en kant for bildetekster. «Den store bildestørrelsen gjør det mer visuelt, så jeg bruker SELPHY Square QX10 til det jeg kaller «funksjonsbilder»», forklarer Kia. «Dette er høydepunktene på journalsiden. Jeg strør mindre bilder rundt det store bildet, med hjelp fra Canon Zoemini S2».

«Hvis jeg liker et bilde så godt at jeg vil se på det hele tiden, ikke bare når jeg åpner journalen min, bruker jeg Canon PIXMA TS5351 (nå etterfulgt av Canon PIXMA TS5350a-serien) til å skrive ut på fotopapir i 10 x 15 cm og legge til bildet i en ramme, slik at jeg kan vise det frem hjemme eller gi det til noen som var med på turen», legger hun til.

5. Velg typen utklippsbok

En åpen reisejournal med omslaget ned. På venstre side er det et feriebilde med lyse tegninger og avrevet papir rundt. På høyre side er det festet en konvolutt, med en hånd som tar ut et bilde fra konvolutten.

Å sette av tid til å føre journalen er det samme som å bruke litt tid på deg selv – tid du kan bruke på å reflektere over opplevelsene dine, og du må velge hva du skal legge inn på sidene. Du journalfører fortiden og bevarer minner for fremtiden, men samtidig bruker du tid der og da, med fokus på den kunstneriske prosessen, og det kan være virkelig terapeutisk. Denne typen journalføring gir også økt velvære, fordi den gir deg mulighet til å eksperimentere med den kreative siden din.

«Journalføring er et utrolig befriende medium. Det har ingen regler, og det kan være det du vil det skal være», understreker Kia. «Alle slags bøker kan være en journal. Den kan være hard, myk, linjert eller ha blanke sider – det kommer helt an på hva du foretrekker. Jeg har eksperimentert med alle slags journaler opp gjennom årene, og jeg har til og med laget mine egne eller gjort om gamle bøker til journaler ved å lage fotomontasjer på sidene.»

Kia anbefaler å bruke en journal som er robust nok til å beskytte sidene, men som er liten nok til å få plass i en veske. Hun foretrekker at det er en lomme på baksiden, så alle samleobjekter er på et trygt sted. Hvis du ikke har en lomme, kan du lage en ved å feste en konvolutt på en side i journalen. «Jeg har alltid noen binderser i journalen min, fordi det er praktisk når du skal feste bildene på sidene du har tenkt å legge dem inn på», legger hun til.

6. Slipp fantasien løs

En hånd plasserer runde klistremerker på en journalside. Ved siden av journalen skriver Canon Zoemini S2 ut et ark med to runde klistremerker til, begge med en knallrød blomst.

Kia liker å bruke Canons pakke med forhåndskuttede, runde klistremerker til å legge til detaljer fra et sted hun har besøkt i en journal. «I Costa Rica tok jeg bilder av interessante blomster og dyreliv, og jeg skrev ut disse som runde klistremerker jeg kunne plassere rundt omkring i journalen, for å legge til litt farger uten å ta opp like mye plass som et helt bilde – det passer bra på sider der du har lyst til å skrive mye.»

To hender holder åpne sidene i en reisejournal og viser et utvalg av frimerker, bilder, skriblerier og tegninger, med mange grønne og blå nyanser.

Kia foreslår en morsom idé for å velge bilder til en journalside hvis du reiser med andre – en fotokonkurranse. «Lag en oppgave – kanskje fotografere noe bestemt eller noe som oppsummerer dagen – deretter kan dere dele bildene med hverandre», forklarer hun. «Hver person velger et vinnerbilde fra kamerarullen til en annen, så skriver du ut vinnerbildene som skal legges til i journalen».

«Begynn med å organisere bilder og tenke over sidene. Bruk notatene dine til å skrive inn det du vil ha med, før du fyller på med farger», forklarer Kia.

Du kan for eksempel bruke Canons forhåndskuttede, runde klistremerkepapir som hjelp til sidenavigering ved å lage nummererte klistremerker for hver dag på turen, hvert stedsnavn eller hver kapitteloverskrift.

Hvis du er tom for ideer, eller det å føre journalen hver dag ikke er noe for deg, er temasider en måte å få inspirasjon på. «Du kan journalføre etter farge, og bruke hver side til bilder, samleobjekter eller klistremerker fra turen som passer til én farge om gangen», foreslår Kia. «Hvorfor ikke lage en side om mat og drikke, en side om morsomme øyeblikk og en side om aktiviteter du har prøvd?

«Det er så mange muligheter, og reisejournaler er utrolig personlige – du kan lage dem akkurat som du vil».Skrevet av Rachel Segal Hamilton

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • KREATIV UTSKRIFT

  Visualiser feriestilen din

  Få orden på sakene i kofferten din med Canon Zoemini 2.

 • KREATIV UTSKRIFT

  De perfekte festivalledsagerne

  Bevar minnene dine på farten med Canons Zoemini-serie i lommeformat.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Lag din egen eventyrbok

  La fantasien løpe løpsk i en håndlaget eventyrbok ved hjelp av Canon SELPHY CP1500.

 • UTSKRIFT

  De beste skriverne for håndarbeid

  Canon har den perfekte skriveren for deg, enten det gjelder familieprosjekter eller profesjonelle dokumenter.