FAMILIEFOTOGRAFERING

Elleve tips til familiebilder

Utforsk de beste tipsene for flotte familiefotografier med Canon-ambassadøren Helen Bartlett.
Silhuetten av to barn mot en skogbakgrunn, mens den lave solen stråler gjennom trærne.

Helen Bartlett er en av Storbritannias mest anerkjente familieportrettfotografer. Hun bruker bare naturlig lys, ingen blits. Helen produserer alt arbeidet sitt i svart-hvitt for å skape tidløse familiebilder.

Vi ba henne om å dele noe av det hun har lært gjennom sin lange og prestisjefylte karriere. Les videre for å finne ut hvordan du kan ta vakre bilder av familien din.

1. Bruk et kamera, ikke telefonen

"Første skritt for å ta flotte bilder, er å sørge for at du alltid har med deg kameraet. Smarttelefoner tar brukbare bilder nå, men et godt kamera gir deg mye større kontroll over bildene dine. Den andre negative siden ved telefoner er at man kan bli distrahert av e-post eller jobb. Et speilreflekskamera eller et godt kompaktkamera gjør at du kan konsentrere deg om å ta bilder. De fleste kameraer lagrer også filer av høyere kvalitet som du kan jobbe med, noe som er veldig viktig hvis du vil skrive ut bildene dine. Jeg anbefaler at du lar kameraet ligge i vesken eller på kjøkkenbenken, slik at det alltid er i nærheten når du trenger det."

En liten gutt leker midt i en sky av såpebobler.

2. Fotografer spesielle anledninger

"Det er fantastisk å forevige familiens rutiner og tradisjoner rundt jul eller påske. Etterhvert som barna blir eldre, vil disse bildene hjelpe dem med å bevare de gode minnene. Hvis det er fint vær i julen, kan du ta en tur ut med kameraet ditt og de nye lekene til barna. Bilder av barn som sparker en ny fotball eller sykler, vil alltid få deg til å smile, og disse øyeblikkene gir deg en perfekt mulighet til å ta naturlige bilder av familien."

3. Start tidlig

"Jeg begynner ofte å ta bilder klokken åtte. Barn er mest fotogene tidlig på dagen, når de er uthvilte og har spist en god frokost. Senere på dagen blir barna trette, lekenes eierskap blir omstridt og samarbeid er ikke lenger et alternativ. Så prøv å ta formelle bilder eller gruppebilder tidlig på dagen. Resten av dagen kan alle ta det med ro, og du kan ta morsomme, naturlige bilder uten å bruke tid på å få et spedbarn til å smile til kameraet. Tilpass fotograferingen til barnas planer for å få de beste mulighetene til å ta flotte bilder. Ta mange bilder hver dag, og når julen er over kan du lage et album av tiden med familien som blir flott å se tilbake på."

Et barn står på en brygge og strekker ut armen for å gi en high five til moren som står med vann til knærne.

Det er best å ta oppstilte portretter tidlig på dagen når barna er mer opplagte, men du kan ta uformelle bilder når som helst. Fotografering sent på ettermiddagen har foreviget silhuetten av denne moren og barnet hennes, mens omrisset av dem er reflektert i vannoverflaten. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24 mm, 1/8000 sek., f/2.8 og ISO 1600. © Helen Bartlett

4. Involver hele familien

"Alle familier har en person som alltid står bak kameraet. Da jeg vokste opp, var det faren min. Sørg for at dere bytter på, slik at hele familien er med i bildene. Disse bildene vil være viktige for barna når de vokser opp. Du kan fotografere portretter av hele familien ved å sette kameraet på et stativ (eller et annet stabilt underlag som et bord eller en benk) og bruke selvutløseren. Du kan også gi kameraet til barna og la dem ta bildene. Barn er naturlig kreative, og vi kan lære mye av de ofte uventede komposisjonene deres. Når du involverer barna i den kreative prosessen, blir det en artig familieaktivitet, og barna har kanskje fantastiske ideer som du ikke har tenkt på. Dette kan også vekke en interesse for fotografi, det kan være en felles hobby gjennom barndommen og tenårene deres, eller det kan til og med bli deres fremtidige karriere."

En liten jente smiler med utstrakte armer i bunnen av en rutsjebane.

Ta med deg kameraet overalt slik at du aldri går glipp av en mulighet – du kan bli overrasket over resultatene når du fotograferer en hverdagslig aktivitet, for eksempel en tur i parken. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II-kamera med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/1000 sek., f/3.2 og ISO 1000. © Helen Bartlett

5. Fotografer hverdagen

"Det er ikke lenger slik at man bare finner frem kameraet på spesielle anledninger og ferier. Nå kan vi ta flere bilder av naturlige aktiviteter. Ta bilder av familien når de samles på sofaen etter en lang dag. Fang barnas lykkelige uttrykk når de hopper opp i sengen deres klare til å leke klokken fem. Hold litt avstand og bruk et lengre objektiv eller zoomfunksjonen på kameraet for å ta bilder av barna som leker, slik at du får skjønne, naturlige bilder."

6. Bruk omgivelser til å fortelle historier

"Forsøk å fotografere elementer som forteller en historie, i noen av bildene. Det er fint å ta et perfekt portrettbilde, men det kan være like givende å bruke bredere visning. Ta bilder av barna mens de leker på rommene sine. Gi seeren en målestokk i bilder av barna når de leker i en park eller i skogen, ved å ta bilder i portrettinnstillilng for å få med hvor høye trærne er. Bruk omgivelsene på en kreativ måte, se etter former, skygger og refleksjoner og elementer som rammer inn motivet, for å tilføre noe spesielt."

Et svart-hvitt bilde tatt ovenfra og ned fra avsatsen over to barn som ligger på et teppe, innrammet av trappegelenderet.

Når du eksperimenterer med vinkler og komposisjon, kan du ta slående bilder uansett hvor du er. Tatt med et Canon EOS-1D X-kamera med et Canon EF 24mm f/1.4L USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 24mm f/1.4L II USM) ved 1/60 sek., f/3.5 og ISO 3200. © Helen Bartlett

En liten gutt leker med et lite fly i et mørkt rom. En spotlight reflekterer skyggen av flyet i taket.

Eksperimentering med lys kan gi uvanlige bilder. Her har Helen brukt silhuetter og en spotlight for å fremheve motivet og gjøre det som kunne vært et ordinært bilde, mye mer interessant. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II-kamera med et Canon EF 35mm f/1.4L USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 35mm f/1.4L II USM) ved 1/250 sek., f/1.4 og ISO 8000. © Helen Bartlett

7. Se etter interessante vinkler og komposisjoner

"Noen ganger kan du fange en persons essens uten å vise ansiktet deres. Interessante vinkler og synspunkter kan skape oppslukende bilder. Du kan for eksempel fotografere detaljene på de bittesmå hendene til en baby, eller forevige øyeblikket da et småbarn er fast bestemt på å ha gummistøvlene på feil fot. Eksperimenter med kamerainnstillingene. Bruk høy lukkerhastighet for å fange alle detaljene i bevegelser. Du kan også fotografere barnet som et uskarpt virvar av aktivitet ved å sette lukkerhastigheten til laveste innstilling og bruke et stativ for å holde kameraet stødig når barnet raser forbi. Ikke vær redd for å bruke høyere ISO når du tar bilder utendørs. Jeg bruker aldri blits og foretrekker å bruke lyset som er tilgjengelig, slik at bildene ser naturlige ut. Forsøk å ta bilder i svart-hvitt. Slike bilder ser tidløse ut, og de kan nytes av mange fremtidige generasjoner."

8. Se etter lyset

"Identifiser lyskilden – hvis du fotograferer innendørs, kan du bruke naturlig lys fra et vindu og vende motivet mot vinduet for å få et vakkert opplyst portrett. Hvis du er utendørs, kan du se etter et område med skygge for å få mykt og jevnt lys på ansiktet til motivet. Lav vintersol kan gi stemningsfulle portretter. Se etter lange skygger som kan gi bildene en interessant komposisjon.

"Et raskt primærobjektiv er en god investering for et speilreflekskamera eller et speilløst systemkamera. Jeg anbefaler alltid Canon EF 50mm f1.8 STM for fotografer som bruker et Canon-speilreflekskamera. Det er et rimelig objektiv av høy kvalitet med en fast brennvidde og en bredere blenderåpning. Canon RF 50mm F1.8 STM vil være det tilsvarende objektivet for de som bruker Canon-systemet for fullformats speilløse systemkameraer. Disse objektivene med bred blenderåpning slipper også inn mye lys, og er derfor perfekte når du skal ta bilder av barn innendørs."

Et nærbilde i svart-hvitt av et lite barn som ser ned i gulvet.

Hvis du bøyer deg ned for å fotografere motivet i øyehøyde, får bildene dine en følelse av fortrolighet. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/1000 sek., f/1,2 og ISO 100. © Helen Bartlett

9. Ta bilder fra barnas synsvinkel

"Ta bilder fra barnas øyehøyde for å se verden fra deres synsvinkel. Forsøk å sette deg eller legge deg ned på gulvet. Denne tilnærmingen kan også gi mindre rot og distraksjoner i bakgrunnen av bildet. Du kan ofte fylle bakgrunnen med himmelen, trær eller vegger i stedet for alt innholdet i lekekassen som ligger spredt rundt føttene dine, men et godt motiv kan også være barnet ditt som koser seg i alt rotet."

10. Skriv ut bildene

"Sørg for å skrive ut bildene, enten du har skriver hjemme eller gjør dette på Internett eller i butikk. Du kan til og med trykke bildene på kopper, plakater og mer. Da kan de bli satt pris på hver dag. Utskrifter på papir kan tas vare på og forsvinner ikke på en datamaskin eller et minnekort."

Et svart-hvitt-bilde av en liten gutt som ler mens han hopper på en seng.

Kvaliteten på de endelige bildene blir bedre hvis motivet morer seg, så husk å ha det gøy. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 38 mm, 1/1000 sek., f/2.8 og ISO 2500. © Helen Bartlett

11. Gjør det til noe morsomt

"Gjør det morsomt for barna å bli tatt bilde av. Da er det mer sannsynlig at de samarbeider med deg. Ikke ha for store forventninger til dem, spesielt når de er trette, og ikke involver dem i hele prosessen. Ta bilder av tingene de liker best, for eksempel kosedyrene deres eller bildet de nettopp malte. Lek, syng og klatre i trær."

"Husk at familien er noe av det morsomste du kan ta bilder av, og jeg håper disse tipsene inspirerer deg til å bruke kameraet mer i julen, og ta bilder du vil sette pris på i mange år."

Relaterte produkter

Relaterte artikler