FAMILIEFOTOGRAFERING

Slik får du bedre julebilder i år enn i fjor

Forbedre julefeiringen med disse 10 enkle tipsene.
Et barn som sitter på en trappestige på en plen dekket av rim, mens det blir underholdt av foreldrene sine. Alle tre er kledd i varme vinterklær. Fotografert av Lena Petrova.

Selv om julen er preget av tradisjon, er hver eneste julefeiring unik. Derfor er det viktig å sørge for at du fotograferer de flyktige øyeblikkene under familiemoroa og juleselskapene, enten du er hjemme ved treet, besøker slektninger eller bare nyter vinterlandskapet på en spasertur.

Familiefotografen Lena Petrova har perfeksjonert måten hun tar bilder på i jula, både når det gjelder spontane og planlagte – men likevel morsomme og uformelle – julebilder. Hennes tilnærming til familiebilder kan oppsummeres med én setning: «Du får gode bilder når alle glemmer at det tas bilder, og alle bare nyter tiden sammen med hverandre.» Så uansett hvor du er i jula, handler det om å ha en fin tid og skape varige minner.

Her er noen tips som vil gi deg mange ideer til julebilder – fra hvordan du tar vakker bokeh med julelys til hvordan du fanger opp den elleville utpakkingen av gaver uten uskarphet, og hvordan du komponerer naturlige gruppeportretter.

Med uvurderlig informasjon fra Lena vil vi vise deg hvordan du tar familiebilder hjemme og utendørs ved hjelp av Canon EOS R-systemkameraet, og hvordan du kan blåse liv i dem med Canon PIXMA- eller SELPHY-skriveren.

Er du klar?

1. Tenk på bakgrunnen

To glade gutter leker i snøen i mørket. I bakgrunnen ser man et par diffuse juletrær som blinker med julelys. Fotografert av Lena Petrova.

Lena råder deg til å velge scener basert på familietradisjonene dine. «Jula handler om mer enn å pynte juletreet og pakke opp gaver. Den er også full av middagsforberedelser, skriving av kort og en rekke andre ting som betyr noe for deg og dine kjære», sier hun. For å få gode bilder av barn som leker, er det beste du kan gjøre mens du venter på muligheten, å leke med dem. «Prøv å finne ut hva barna vil gjøre, og skap en situasjon der de kan vise seg frem», sier Lena videre. «Du får de beste bildene når alle har det gøy.» Tatt ved 1/160 sek, f/2.2 og ISO 1250. © Lena Petrova

«I et familieportrett ser jeg etter en ryddig og rolig bakgrunn, slik at oppmerksomheten ikke trekkes bort fra personene i bildet», forklarer Lena. «Men det trenger ikke å være for ryddig – du kan ha med et juletre eller julelys for å få skikkelig julestemning i bildet.»

Husk å variere juletemaet i bakgrunnen. Det blir fort kjedelig å ta alle bildene foran hjemmetreet. Tenk over hvilke elementer av jula som er viktige for deg og familien, og sørg for å få med disse.

Pass på at du kommer deg utendørs også. Du kan ta bilder mot snødekte trær eller dra til et julemarked på julaften. Hvis det er en julenisse i byen, er det vanskelig å slå det klassiske bildet av et ungt familiemedlem som sitter ved siden av nissen.

2. Fokuser på det som betyr noe

«Det som skaper en koselig stemning i virkeligheten, egner seg ikke bestandig for et pent bilde, så når jeg tar portretter hjemme hos noen, flytter jeg ofte møbler og overflødig pynt ut av rammen, også bilder på veggen», sier Lena.

Hvis du vil ta mer uformelle bilder, kan du velge en kameravinkel som fjerner uønskede elementer fra scenen, eller du kan leke med komposisjonen og innrammingen for at seerens blikk skal trekkes naturlig mot motivet. Prøv å plassere et motiv i midten, eller bruk tredjedelsregelen. Alternativt kan du bruke et objektiv som Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM for å zoome inn og fjerne distraksjoner. Du kan også prøve å bruke et objektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som har en superbred maksimal blenderåpning på f/1,8, for å gjøre bakgrunnen uskarp og tiltrekke ekstra oppmerksomhet til motivet.

3. Bruk gjenstander og pynt

En mor og et barn ser på en juleutstilling som er satt opp på en plen dekket av rim. Begge er kledd i varme vinterklær. Fotografert av Lena Petrova.

«Ikke vær redd for å overdrive rekvisittene. Det er bedre å ha litt av alt enn å begrense seg til en eller to», sier Lena. «Tenk også på festklær. Det kan se litt merkelig ut hvis motivene har på seg vanlige jakker mens de holder juleting og er omgitt av julelys. Men pass på at klærne ikke tar oppmerksomheten bort fra ansiktene i bildet med for mange sterke eller kontrasterende farger.» Tatt ved 1/250 sek, f/2.5 og ISO 1600. © Lena Petrova

«I et julebilde som tas utendørs, trenger du elementer i rammen som viser at det er jul, som trær, lys og pynt», sier Lena. Dette kan være så enkelt som å ta med strømper eller dekorasjoner ut i hagen.»

Men du trenger ikke presse rekvisitter og dekorasjoner inn i bildene dine på en unaturlig måte. Juledekorasjoner er vanskelige å unngå gjennom juleperioden, så du kan ta dem med på en naturlig måte ved å ta bilder i dokumentarstil når du er ute og farter. Hvis du for eksempel vil ha med juletreet, hvorfor ikke dokumentere dagen eller kvelden du hentet det og slet med å få det inn i bilen?

4. Velg riktig objektiv

«Det kan være fristende å bruke et vidvinkelobjektiv for å få med flere mennesker i bildet under trange forhold, men en kort brennvidde skaper forvrengninger som familien din ikke kommer til å like», sier Lena.

Isteden bør du bruke et objektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM. Dette objektivet er bredere enn et portrettobjektiv, så det får plass til flere personer i bildet, men det er ikke bredt nok til å skape tønneforvridning.

Mens et zoomobjektiv som Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM eller Canon RF 24-105mm F4L IS USM gjør at du kan skape en behagelig bakgrunnsuskarphet. Bare beveg deg bort fra motivet, og zoom deretter inn til du har fått akkurat den effekten du ønsker.

5. Utnytt været

To barn holder appelsiner over hodet. Barnet til venstre holder også en rød julehatt. Tatt med et Canon EOS R100-kamera.

Virkeligheten er vanligvis ikke som et postkort med hvit jul – snarere grått og slapsete. Derfor er det viktig å utnytte all slags vær og lære seg å bruke kameraet i forskjellige situasjoner. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 20mm, 1/320 sek, f/4.5 og ISO 800.

Selv om du bor i et område som blir ekstremt kaldt, må du huske at Canon EOS R-systemkameraet fungerer fint under forhold som mennesker sliter med. Canon EOS R100, for eksempel, kan brukes ved temperaturer mellom 0 og 40 °C.

I snø kan reflekterende hvitt lys gjøre det vanskelig for kameraet å finne riktig eksponering, noe som resulterer i mørke bilder. Bytt kameraet fra evaluerende måling til punktmåling (i målemodus), og velg noe som er mørkere enn snøen, for eksempel ansiktet til et motiv, for å eksponere for dette området istedenfor hele motivet.

I snø og regn eller når det er overskyet, kan det hende at bildene ser veldig grå og matte ut. Du kan løse dette problemet ved å endre kameraets hvitbalanse til forhåndsinnstillingen overskyet, som gjør det lysere.

6. Tenk på lukkerhastigheten

Det er viktig at du tar hensyn til lukkerhastigheten når du fotograferer i jula. En lukkerhastighet på 1/60 er vanligvis nok til å kompensere for kameraristing og for at folk ikke sitter stille. Men når du skal fotografere motiver i bevegelse, bør du bruke en lukkerhastighet på 1/250 sek eller enda raskere for å unngå bevegelsesuskarphet.

Men husk at uskarphet ikke alltid er negativt, og at det kan formidle en følelse av bevegelse i bildene dine. Hvis du bruker en lav lukkerhastighet med kameraet på et stativ, kan folk som beveger seg i rammen, bli uskarpe, samtidig omgivelsene blir skarpe og i fokus. Du kan for eksempel fokusere på juletreet ved å bruke en treg lukkerhastighet til å gjøre bevegelsene til familien rundt uskarpe.

7. Få gruppebildet til å skinne

En familie på sju, inkludert en hund, står ute i julegensere og luer. Bak dem er en rekke grantrær. Fotografert av Lena Petrova.

«Ikke glem å ta flere bilder, i tilfelle noen blunker», anbefaler Lena om gruppeportretter. Tatt ved 1/250 sek, f/3.5 og ISO 3200. © Lena Petrova

«I et gruppeportrett jobber du som regel alltid med to rader», sier Lena. «For å få alle deltakerne i skarpt fokus på to rader, bør blenderåpningen være rundt f/4-5.6. Du bør konsentrere deg om å plassere alle hoder på forskjellige nivåer. Se om du kan finne stoler med forskjellige høyder, eller bruk en lenestol, og la én person sitte på armlenet.»

Mange lurer på hvordan man tar gruppebilder i jula, og enkelte Canon-kameraer kan gjøre hele prosessen mye enklere, inkludert Canon EOS R50 og Canon EOS R100, som begge har en modus for gruppebilde.

«Prøv å unngå stillhet under forberedelsene til et gruppebilde», sier Lena. «Ofte har nybegynnere en tendens til å konsentrere seg om tekniske ting, vende seg innover og glemme personene som poserer for bildet. Da kan venner og familiemedlemmer begynne å kjede seg, og dette vises i bildene. Fortell dem hva du gjør, og sett på musikk for å få folk til å slappe av.»

8. Fotografer fotografen

Jula handler om å være sammen med familie og venner, men når du er bak kamera, er det lett å glemme at du er en av dem.

«Ved å stille inn tidsutløseren på kameraet eller bruke Canon Camera Connect-appen til å ta bildet med fjernstyring, kan du også få med deg selv i familieportrettet», sier Lena.

Men det finnes kreative måter å få med deg selv i bildet på, selv om du skulle glemme å bli med på familieportrettet. Du kan bruke speilrefleksjonene fra vinduer eller vann eller fra speil i hjemmet til å få med deg selv i bildet på en kunstnerisk måte.

9. Ikke glem kjæledyrene

En katt med papirkrone av kjeks som ligger foran et lite juletre. Kronen er for stor og sklir ned over dyrets øyne. Fotografert av Lena Petrova.

Mange Canon-kameraer, for eksempel Canon EOS R100 og Canon EOS 5D Mark IV (brukt her), har AF-programmer for dyregjenkjenning, slik at selv om kjæledyret ditt ikke liker å sitte stille, kan du få perfekt fokuserte bilder av dem hver gang. Tatt ved 1/200 sek, f/1.8 og ISO 3200. © Lena Petrova

En katt som ligger på en lenestol og har på seg et rødt skjerf, snur på hodet for å se mot kameraet. I bakgrunnen er det et uskarpt juletre som blinker med julelys.

Bilder fungerer bare som minner hvis du ser hva som er i dem, så det er viktig å unngå uskarphet. Canon EOS R-systemkameraet hjelper deg med å fange inn kjæledyrets sanne natur, enten det er rampete, tankefullt, søtt eller alle tre.

«Julelys og leker er nytt og spennende for kjæledyr, så det bør være gode muligheter for å ta morsomme, lekne julebilder av dem», sier Lena. «Du kan pirre kattens nysgjerrighet med et gavebånd eller julelys, og hunder leker mer enn gjerne ute i snøen med barna – alt dette er glimrende motiver for morsomme julebilder.»

Du kan også lage hundekjeks med juletema og forevige ansiktet til bestevennen din som hiver innpå. Eller hvorfor ikke besøke et lokalt dyrepensjonat og spørre om du kan fotografere dyrene der? Eller enda bedre: Meld deg som frivillig i en dag. Du kan ta fantastiske bilder mens du går tur med hundene eller leker med kattene, og kanskje du til og med bidrar til at noen adopterer dem.

10. Blås liv i minnene

En Canon SELPHY-skriver med en rød sløyfe trukket rundt og blinkende lys over det hele.

Hvis du trenger tips til å fotografere familier til julekort og andre gaver, kan du se etter både spontane og iscenesatte øyeblikk, ettersom slike naturlige reaksjoner ofte kan fremstille dem vi er glad i, slik vi kjenner dem best. Deretter kan du skrive dem ut på Canon PIXMA- eller SELPHY-skrivere. Gå til Canon Creative Park for å få uendelige utskrifts- og håndverksmuligheter – fra maler til utskrivbare bilderammer og fotobøker som kan være gaver til de du er glad i.

Når du har tatt de perfekte julebildene, er det bare å blåse liv i minnene dine ved å få dem på trykk. Det første trinnet er å gi utskriftene form ved hjelp av en av Canons utskriftsapper.

Hvis du bruker en Canon PIXMA-skriver, for eksempel Canon PIXMA TS5350a-serien, har Easy-PhotoPrint Editor-appen mange maler, et redigeringsprogram for oppsettet og ulike verktøy for bilderedigering som hjelper deg med å bruke julebildene dine på kreative måter – fra utskrift av kollasjer, kalendere og utklippsbøker til maler som gjør at du kan skrive ut egne julekort.

For alle som bruker en Canon SELPHY-skriver, for eksempel Canon SELPHY CP1500, tilbyr Canon SELPHY Photo Layout-appen mange nye måter å skrive ut juleminner på. Velg blant en rekke oppsett, tilpass med stempler eller tekst, og velg blant mange utførelser. I appen kan du også legge til en QR-kode på utskriftene dine, som kan lenkes til et elektronisk album med familiens julebilder.

Med disse tipsene kan du gjøre jula virkelig uforglemmelig!

Skrevet av Pete Wolinski

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • UTSKRIFT OG PAPIRKUNST

  Utskrift av julekort

  Planlegg din egen julefotografering og skriv ut skreddersydde julekort.

 • KREATIV UTSKRIFT

  En vinterlig papirkunstutfordring

  Lag juledekor av papirkunst med en PIXMA-skriver og Creative Park – fra juletrepynt til snøfnugg.

 • KJÆLEDYRPORTRETTER

  Morsomme og festlige dyreportretter

  Enkle tips, triks og teknikker for å ta flotte bilder av kjæledyr denne julen.

 • GRUNNLEGGENDE

  Fotografering for utskrift

  Sju gode tips for å ta vare på minner som utskrifter.