A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Familiefotografering

Slik får du bedre julebilder i år enn i fjor

Selv om julen er preget av tradisjon, er hver eneste julefeiring unik. Derfor er det viktig å sørge for at du fotograferer de flyktige øyeblikkene under familiemoroa og juleselskapene. Den russiske familiefotografen Lena Petrova har perfeksjonert måten hun tar bilder på i julen, både når det gjelder spontane og planlagte – men likevel morsomme og uformelle – gruppebilder.

Lenas tilnærming til familiebilder kan oppsummeres i én setning: «Du får gode bilder når alle glemmer at det tas bilder, og alle bare nyter tiden sammen med hverandre.» Dette innebærer å skru opp musikken, tulle og leke med barna – og ha en god jul og skape varige minner sammen.

Uansett om du planlegger å ta dine egne julebilder i år, eller bare ønsker å fange inn julestemningen, kan Lenas ti tips nedenfor gi deg mange flotte ideer til julebilder og vise deg hvordan du tar familiebilder hjemme. Når du har tatt de perfekte julebildene av familien, kan du sjekke ut Creative Park for å få uendelige utskriftsalternativer for dem, inkludert julekortmaler, utskrivbare bilderammer og fotobøker du kan gi i gave til dine kjære.

Lena Petrovas ti tips til julebilder hjemme og i hagen

1. Velg øyeblikkene som betyr noe

«Når du tar spontane bilder, bør du tenke på hvilke elementer av julen som er viktig for deg og din familie. Julen handler om mer enn å pynte juletreet og pakke opp gaver. Den er også full av julemarked, middagsforberedelser, kortskriving, gleden ved å møte julenissen og en rekke andre ting som betyr noe for deg og dine kjære. Så sørg for at du alltid har kameraet klart …»

2. Fokuser på det som betyr noe

«Det som skaper en koselig stemning i virkeligheten, er ikke bestandig egnet for et pent bilde, så når jeg tar portretter hjemme hos noen, flytter jeg ofte møbler og overflødig pynt ut av rammen, også bilder på veggen. Jeg gjør ikke det når jeg tar spontane bilder, men heldigvis finnes det flere andre måter å justere bakgrunnen på ved hjelp av kameraet. Ikke bare kan du velge en god vinkel og ramme inn bildet, du kan også lage en uskarp bakgrunn med bokeh ved å ta bildene med en stor blenderåpning som f/1.8.»

3. Tenk på bakgrunnen

«I et familieportrett ser jeg etter en ryddig og rolig bakgrunn, slik at oppmerksomheten ikke trekkes bort fra personene i bildet. Men det trenger ikke å være for ryddig – du kan ha med et juletre eller julelys for å få skikkelig julestemning i bildet.»

4. Bruk gjenstander og pynt

Beslektede artikler
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

KREATIVE UTSKRIFTSIDEER

Seks flotte ting du kan lage med skriveren din

Vær kreativ – lag dine egne julegaver, dekorasjoner og spill. Du kan laste ned og skrive ut alle malene helt kostnadsfritt.

How to shoot festive pet portraits

KJÆLEDYRPORTRETTER

Slik tar du festlige kjæledyrportretter

Lær hvordan du får mest mulig ut av kjæledyrfotograferingen og hvordan du tar festlige juleportretter med disse nyttige tipsene.

«I et julebilde som tas utendørs, trenger du elementer i rammen som viser at det er jul, som trær, lys og pynt. Du kan også ta med dine egne gjenstander, som strømper, leker eller godteri. Ikke vær redd for å overdrive. Det er bedre å ha en bit av alt enn å begrense deg til en eller to gjenstander. Tenk også på festlige klær. Det kan se litt merkelig ut hvis motivene har på seg vanlige jakker mens de holder juleting og er omgitt av julelys. Pass imidlertid på at klærne ikke tar oppmerksomheten bort fra ansiktene i bildet med for mange sterke eller kontrasterende farger.»

5. Bruk riktig objektiv

«Stå på en avstand fra motivene som gjør det mulig å bruke et 50mm-objektiv. Det kan være fristende å bruke et vidvinkelobjektiv for å få flere mennesker inn i bildet under trange forhold, men en kort fokallengde skaper forvrengninger som familien din ikke kommer til å like. Hvis du ikke har et eget portrettobjektiv, kan du stå så langt som mulig fra motivet og zoome inn ved hjelp av et standard objektiv.»

6. Gjør det morsomt for barna

«For å få gode bilder av barn som leker, kan du leke med dem, oppmuntre dem og stimulere fantasien og selvtilliten deres. Prøv å finne ut hva barna vil gjøre, og skap en situasjon der de kan vise seg frem. Du får de beste bildene når alle har det moro.»

7. Spill av musikk

«Prøv å unngå stillhet under forberedelsene til et gruppebilde. Ofte har nybegynnere en tendens til å konsentrere seg om tekniske problemer, vende seg innover og glemme personene som poserer for bildet. Da kan venner og familiemedlemmer begynne å kjede seg, og dette vises i bildene. Fortell dem hva du gjør, og slå på musikken for å få folk til å slappe av. Jeg tar derfor vanligvis med meg en bærbar høyttaler når jeg skal ta bilder.»

8. Perfeksjoner gruppebildekomposisjonen

«Det er viktig å organisere gruppen før et familieportrett tas. Du bør konsentrere deg om å plassere alle på forskjellige nivåer. Se om du kan finne stoler med forskjellige høyder, eller bruk en lenestol, og la én person sitte på armlenet. Vanligvis starter jeg med midten av rammen og jobber meg utover, og legger til én person om gangen. Hvis familien er stor, ser jeg i søkeren, avgjør rammestørrelsen og plasserer to personer på venstre og høyre kant av rammen. Da blir alle andre bedt om å oppta plassen mellom dem, og deretter gjør jeg noen korrigeringer for å få den beste komposisjonen.

Ved å stille inn tidsutløseren på kameraet eller bruke Canon Camera Connect-appen til å ta bildet eksternt, kan du også få med deg selv i familieportrettet. Ikke glem å ta flere bilder, i tilfelle noen blunker med øynene.»

9. Bruk korrekt dybdeskarphet

«I et gruppeportrett jobber du som regel alltid med to rader. For å få alle deltakerne i skarpt fokus på to rader, bør blenderåpningen være rundt f/4-5.6.»

10. Ikke glem kjæledyrene

«Julelys og leker er nytt og spennende for kjæledyr, så det bør være gode muligheter for å ta morsomme, lekne julebilder av dem. Du kan erte en katt med et gavebånd eller julelys, og hunder leker mer enn gjerne ute i snøen med barna – alt dette er glimrende motiver for morsomme julebilder.»

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker