VIDEO

Mat i bevegelse: Begynne med matfilming

Innholdsskaperen Jessie Bakes Cakes deler tips til å ta filme appetittvekkende matvideoer.
Et Canon EOS R8-kamera og et utvalg av Canon RF-objektiver vises i et bilde tatt ovenfra, omgitt av kaker, kjeks og ingredienser.

Mat har evnen til å forene mennesker fra alle samfunnslag, og matfotografering og matvideoer har lenge fengslet publikum, særlig etter framveksten av sosiale medier. Men det er ikke lett å fange opp mat i bevegelse – noe innholdsskaperen Jessica Marsden-Urquhart vet altfor godt.

Jessie Bakes Cakes, som er Jessie sin konto på sosiale medier, der hun har over 100 000 følgere, lager Jessie korte videoer som fremhever den kreative prosessen og timene med arbeid som ligger bak matlaging. Hun begynte med matfotografering under nedstengningen. «Jeg har alltid elsket å bake, og jeg husker at jeg tok forferdelige bilder på telefonen i 2013», ler Jessie. «I 2020 begynte jeg å tenke mer seriøst på det og spurte meg selv: ‘Hva liker jeg å gjøre?’ Jeg begynte å forbedre oppskriftene mine, men jeg begynte også å fokusere mer på å fotografere maten.»

Her beskriver Jessie reisen fra matfotografering til video, og hun deler praktiske tips og triks til andre som vurderer å begynne å lage matvideoer.

Overgangen fra stillbilder av mat til video

En kvinne står bak et Canon EOS R8-kamera som er montert på et stativ for å filme mat.

Du er ikke nødt til å bruke video for å formidle bevegelse i matbilder. Det er nok å ta bilder av kanelsnurrer med kremostglasur for å endre måten seeren oppfatter bildene på. Men overgangen til video gir innholdet en helt ny dimensjon. Gleden ved mat påvirkes i stor grad av hvordan den ser ut, og det er mye lettere å fremheve tekstur og skala med video. Vi elsker bilder av mat rett og slett fordi vi har lyst til å spise maten, og videoer gir oss enda mer lyst til å spise den.

Det er også viktig for innholdsskapere å tilpasse seg det skiftende landskapet i sosiale medier. «Det som virkelig vekket interessen min for å gå fra fotografering til filming, var at trendene endret seg», sier Jessie. «Jeg visste at jeg måtte lære å bruke video for at karrieren og bedriften min skulle blomstre.»

Skaff deg det riktige utstyret for å hedre maten

To hender fester et Canon-objektiv på et Canon EOS R10-kamera.

«Jeg kommer ikke over hvor lette Canons RF-objektiver føles sammenlignet med EF-objektivene», sier Jessie. «For ikke å nevne forbedringene i kvaliteten på opptakene, fokuseringsmulighetene og blenderområdet.»

En kvinne sitter på en sofa, smiler og holder en gaffel opp mot en muffins på en tallerken foran seg.

«Prøving og feiling er en viktig del av å bli flinkere og lære hva som fungerer for både deg og følgerne dine», sier Jessie. Og hvis det går galt, har du masse deilig mat å kose deg med.

Hvilket utstyr du bruker til videoopptak, kan ha stor innvirkning på arbeidet, men du trenger ikke bruke mye penger for å få gode resultater. Jessie mener at valget av objektiv betyr mer enn kameraet, og anbefaler et 50 mm-objektiv med stor blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM. «Dette gir meg oppløsningen og kvaliteten jeg er ute etter», sier hun. Den grunne dybdeskarpheten får også maten til å skille seg ut og sørger for at den blir midtpunktet.

Jessie brukte også Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet på dette bildet, og hun sier at hun forelsket seg i det med en gang. «Det er ideelt for å komme tett på maten, og skarpheten i opptakene er fantastisk», sier hun. «Jeg liker å bruke den til å vise frem de deilige teksturene når jeg baker. AF/MF-bryteren gjør det veldig enkelt å bytte mellom manuell fokus når jeg vil fokusere på motivet, og autofokus når jeg vil spore bevegelse i en scene.» Ved å bruke en liten blenderåpning kan Jessie fremheve maten og skape en drømmeaktig, uskarp bakgrunn. Objektivet har 5,5-trinns optisk bildestabilisator som gir stødige opptak, og det kan levere opp til 8 trinn i samarbeid med et kamera med innebygd bildestabilisering (IBIS), for eksempel Canon EOS R6 Mark II. Doble Nano USM-motorer sørger også for nøyaktig og rask autofokus nesten helt lydløst, slik at objektivstøyen ikke forstyrrer motivet.

Det allsidige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er et kompakt og lett alternativ. «Den brede brennvidden gjør at jeg kan ta bilder fra lang avstand som viser hele motivet, og deretter zoome inn for å få nærbilder uten å måtte bytte objektiv eller flytte stativet, og uten at oppløsningen blir dårligere», sier Jessie. «Det reagerer også raskt på bevegelser og fokuserer på motivet uten å lage støy – perfekt når du lager video med lyd.» Dette objektivet har opptil fem trinn optisk bildestabilisator, og hvis du panorerer objektivet med bildestabiliseringen aktivert, bytter det automatisk fra standard bildestabilisering til panorering med bildestabilisering. Dette betyr at du kan filme håndholdt og flytte kameraet rundt for å fange opp alle detaljer.

Når det gjelder kameraet til Jessie, brukte hun helt frem til begynnelsen av 2023 et APS-C speilreflekskamera. Da oppgraderte hun til det speilløse fullformats Canon EOS R8. «Jeg bruker kunstig belysning, så man må matche det med fargen på kameraet, ellers ender man opp med grønne eller rosa toner», sier hun. «Dette er enda viktigere med mat, for du vil ikke at den hvite kremen skal bli gul. EOS R8 har virkelig hjulpet meg med å angi en egendefinert hvitbalanse, slik at jeg kan få akkurat de fargene jeg ser etter.»

EOS R8 er spesielt godt egnet til videoopptak fordi det tar opp 4K ved opptil 60p oversamplet fra sensorens 6K-data, noe som gir 4K-video med høyere kvalitet sammenlignet med opptak i innebygd 4K-oppløsning. Du trenger heller ikke å bekymre deg for å gå glipp av en sekvens, for EOS R8 har en funksjon for forhåndsopptak som tar opp 3–5 sekunder med film før du trykker på opptaksknappen.

Effektiviser arbeidsflyten for matvideoer

Et Canon EOS R8-kamera er plassert på et stativ i en vinkel på 90° for opptak i stående format, i stedet for i liggende format.

Jessie filmer vanligvis i stående retning fordi hun vet at mye av innholdet hennes ses på smarttelefoner. For å spare tid planlegger hun opptakene hun vil ta. «Skriv en opptaksliste, og tenk over hvilken historie du vil fortelle», råder hun. «Jeg skriver ned kameravinkler, hvilket objektiv jeg vil bruke, og hvilke innstillinger jeg tror vil fungere bra. Det har vært til stor hjelp å jobbe organisert.»

Et bilde av en hånd som «snurrer» glasur på en kake, åpent i Canon EOS Utility-programvaren på en bærbar PC.

«Tenk over hvordan du kan legge til tekstur i et bilde, slik at seerne får lyst til å strekke seg gjennom skjermen og ta tak i maten», sier Jessie. «Enten det er snakk om å bruke en palettkniv til å snurre glasur oppå en muffins, eller å sprøyte på pynt med en spesifikk tut». Jessie bruker Canon EOS Utility-programvaren til å se mer detaljert på teksturen i bildene på en bærbar datamaskin.

Det er viktig at du finner en løsning som fungerer for deg. Det kan være utfordrende og tidkrevende å lage oppskrifter, bake eller lage mat og så filme det, og det er derfor Jessie alltid driver med multitasking. «Når jeg jobber med en oppskrift, tenker jeg allerede da på hvordan den skal overføres til video», sier hun. «Når jeg for eksempel skriver en brownie-oppskrift, tenker jeg: ‘Det er her sjokoladebitene skal i, og det må filmes.’ Du får sannsynligvis 30 minutter med opptak, som senere trimmes ned til 30 sekunder, så det er viktig å merke deg hvilke deler som er viktigst.»

Jessie sitt innhold lages med tanke på sosiale medier – det er tatt i portrettformat for visning på smarttelefon, og hun mener det er god praksis å redigere rett på telefonen. «Jeg bruker ikke avansert programvare for bilderedigering», forklarer hun. «Jeg overfører videoene mine til telefonen ved hjelp av Canon Camera Connect-appen og redigerer dem der. Det er mange gratisapper du kan bruke, så du trenger ikke klinke til med et dyrt abonnement.»

Hun bruker også Canons EOS Utility-programvare til å vise i sanntid på en bærbar datamaskin det samme som kameraet ser. «Det er veldig nyttig å se det kameraet ser, på en mye større skjerm når jeg rigger scenen, og når jeg er midt i filmingen og maten er i bevegelse», sier Jessie. «Jeg bruker rutenettmarkørene i programvaren til å gjøre det lettere å plassere elementene på rett sted i scenen. Den gir meg også full kontroll over fargetemperaturen, noe som er viktig når jeg bruker kunstig belysning for å få best mulig fargenøyaktighet.»

Både EOS R8 og EOS R50 kan også vise sidemarkører på kameraet, slik at du kan ramme inn scenen helt riktig, avhengig av hvilket sosialt medium du filmer til. Hele rammen er fortsatt synlig, men hjelpelinjene viser hvor den blir beskåret.

Beste innstillinger og teknikker for matfilming

En kvinne setter en kake foran en softbokslampe, en bærbar PC på et bord i nærheten og et Canon EOS R8-kamera plassert på et stativ for å filme ovenfra.

«Tenk over hvordan du kan holde folk engasjert gjennom hele videoen», sier Jessie. «Et bra triks er å bytte måten du filmer noe på. Ikke la kameraet vende mot maten hele tiden. Film på den måten, og film deretter rett ovenfra, og så i trekvart vinkel fra siden. Det å bytte vinkel fremhever også bevegelsesaspektet.»

En kvinne sikter Canon EOS R8 mot en bolle med forskjellige typer sjokolade, idet hun strør hvite sjokoladebiter over toppen.

Når du sprer glasur, drysser topping eller skjærer en kniv gjennom en kakebunn, kan hastigheten på videoen utgjøre en stor forskjell. Jessie foreslår å eksperimentere med ulike effekter for å se hva du kan oppnå.

Jessie sier at en av de vanligste feilene ved videoopptak er å ikke vite når man skal bytte mellom manuell modus og AF-modus. «Hvis du tar noe ut av bildet og vil ha fokus på det som er bak det, må du bruke autofokus», forklarer hun. «Men jeg filmer for det meste i manuell modus for å unngå fokushopping, noe som kan være veldig distraherende.»

Det er også viktig å eksperimentere med ulike vinkler når du lager en matvideo. «For eksempel er det perfekt å filme ovenfra når du blander kakerøra i en bolle, fordi du da kan illustrere bevegelse og trekke seeren inn i handlingen», sier hun. «Det er også nyttig å bytte mellom nærbilder og vidvinkel, for det gjør at du kan vise de forskjellige strukturene i maten eller størrelsen på den.»

Selv om du kan legge ut mange av videoene i reell hastighet, kan det å eksperimentere med å redusere eller øke hastigheten påvirke sluttresultatet. Når du redigerer, kan du også øke hastigheten på enkelte deler av et innlegg på sosiale medier, mens du reduserer hastigheten på andre deler. «Du kan ta et bilde i sakte film og bruke det i starten, ettersom sakte film får alt til å se luksuriøst ut», sier Jessie. Men så sier hun videre: «det å øke hastigheten på videoene gir dem mye energi». Når du har tidsbegrensninger på innlegg, kan det å øke hastigheten også bidra til å få plass til mer innhold på kortere tid: «Rask bevegelse er også nyttig når du trenger å få plass til en video innenfor et 5- eller 10-sekunders vindu», sier Jessie.

Få trendene til å fungere for deg – og stol på instinktene dine

Et Canon EOS R8-kamera som er satt opp for å filme en hånd som «snurrer» glasur oppå en kake.

«Mye rundt mat og video handler om å prøve og feile, så ikke vær redd for å ta sjanser», sier Jessie. «Hvis en video ikke gjør det så bra, er det greit. Prøv på nytt.»

Sosiale trender forandrer seg hele tiden. Den ene uka ser folk bare på videoer av bananbrød, mens den neste uka er det fondant og glasur som gjelder, og dette kan føles overveldende for innholdsskapere. «Trender kommer og går», sier Jessie. «Det handler om å ta det du liker fra den aktuelle trenden, og tenke: ‘Hvordan kan jeg bruke dette i mitt eget arbeid?’ Ikke tenk: ‘Jeg må gjøre det samme selv.’»

Jessie understreker også hvor viktig det er å beholde sin egen stil og tilnærming til matvideoer. «Det er det merkevarene eller kundene du samarbeider med, liker. De valgte deg på grunn av den unike stilen din», forklarer hun. «Det er lett å bli skremt av folk med flere følgere, men du lykkes ikke nødvendigvis hvis du prøver å etterligne dem og tallene deres. Fokuser på hvorfor du gjør det du gjør. Gjør det du brenner for, og da vil lidenskapen din skinne gjennom i arbeidet ditt. Da jeg fikk min første kunde, hadde jeg bare 2000 følgere, så du trenger ikke et stort publikum. Du kan fortsatt ha en fremgangsrik bedrift med få følgere.

«Det er lov å tvile litt på seg selv», fortsetter hun. «Det er så mye inspirasjon der ute, og du kan prøve å gjenskape noe og tenke: ‘Dette passer ikke helt inn i stilen min’, eller: ‘Liker jeg virkelig dette?’ Følg magefølelsen. Som regel lønner det seg.»

Så neste gang du baker en kake eller lager middag, hvorfor ikke eksperimentere med kameraets videoegenskaper og tipsene i denne artikkelen for å se hva du kan få til?

Skrevet av Nikita Anchanta

Relaterte produkter

Relaterte artikler