NYHETSARTIKKEL

#FreeYourStory: et unikt perspektiv

Kreativitet, effekt og evnen til å fortelle en historie – vinnerbildene fra en konkurranse som er utformet for å finne neste generasjon av visuelle historiefortellere.
En mann i rosa genser holder et Canon-kamera mot ansiktet. Blitsen kaster et oransje lys.

Kreativitet, effekt og evnen til å fortelle en historie – det er det alle fotografer ønsker å oppnå med bildene sine. Evnen til å vise et unikt perspektiv er kjennetegnet på en god fotograf, og det er dette Canon jakter på med emneknaggen #FreeYourStory og den tilknyttede konkurransen.

Unge fotografer som deltok i #FreeYourStory-konkurransen, ble bedt om å sende inn bilder i to kategorier – The Mirror Selfie og Forced Perspective – og et panel av uavhengige dommere vurderte bidragene på jakt etter bilder som skilte seg ut. Dommerne i konkurransen luket ut hundrevis av bidrag for å kåre vinnerbildene og sette sammen et utvalg bilder som fortjente anerkjennelse. Du kan se disse bildene nedenfor. Du vil også få høre historien bak #FreeYourStory-vinnerne og få litt innsikt fra dommerne: Canon Ambassador og portrettspesialist Wanda Martin, Canon Ambassador, fotojournalist og dokumentarskaper Ulla Lohmann, og reisefotograf, filmskaper og influenser Michael Gray.

Vinner av The Mirror Selfie

Et sort-hvitt-bilde av et barn som reflekteres i et vindu, slik at det ser ut som om hun er en del av en dukkeutstilling.

Karolina Dworzynska fra Polen tok dette bildet da hun og familien besøkte en eventyrlandsby. Hun hadde én eneste sjanse til å ta bildet før datteren begynte å kjede seg og stakk av. © Karolina Dworzynska

«Jeg kunne ikke tro at jeg vant denne kategorien», sier Karolina Dworzynska. «Jeg har aldri vunnet noe i hele mitt liv, og dette var min første fotokonkurranse.»

«Jeg elsker å fotografere barn siden de alltid gir deg ekte reaksjoner, og du alltid kan se følelsene i ansiktene deres. Målet mitt er å fryse viktige øyeblikk, slik at barna mine kan se tilbake på barndommen sin og gjenoppleve disse øyeblikkene. Jeg får dessverre ikke oppleve dette siden jeg bare har noen få bilder fra min egen barndom. Det er kanskje grunnen til at fotografering er så viktig for meg.»

Dommerne beskriver Karolinas vinnerbilde som «lekent» og «overraskende». Sort-hvitt-bildet ble tatt da familien besøkte en eventyrlandsby med små hus fulle av mekatroniske dukker. «Vi stoppet opp for å lytte til historien om Askepott, og jeg la merke til speilbildet av datteren min i vinduet». Hun så ut som om hun var en del av eventyret, så jeg grep muligheten til å ta et bilde. Jeg prøvde å ta et bilde til, men hun begynte å kjede seg og stakk av. Så det var det. Jeg hadde én sjanse og grep den.»

Et sort-hvitt-bilde av en kvinne som strekker ut hånden, reflektert i et speil.

Dette bildet av Daria Liushnevska fra Polen var en vinnerkandidat i kategorien The Mirror Selfie. © Daria Liushnevska

Et selvportrett av en mann sammenkrøpet på en stein, reflektert i et par sekskantede solbriller.

Dette bildet av Dominique De Laender, en annen vinnerkandidat, viser fotografen sammenkrøpet med Canon-utstyret sitt, reflektert i et par solbriller. © Dominique De Laender

Dette sier fagfolkene ...

Karolinas spennende vri på temaet The Mirror Selfie imponerte dommerne. «Speilselfien er en av de eldste og mest populære selvportrettstilene innen fotografi – vi ser hundrevis av dem hver dag i sosiale medier», sier Canon Ambassador og portrettspesialist Wanda Martin. «Jeg eksperimenterte med selvportrett under karantenetiden, så jeg var veldig interessert i å se hvordan andre tilnærmet seg temaet.

«Vi fikk noen veldig artige og kreative visuelle løsninger. Vinneren var et vakkert sort-hvitt-bilde der speilbildet av barnet smelter sammen med dukkeverdenen. Du kan ikke engang skille verdenene fra hverandre, og vi elsket hvordan den optiske illusjonen skapte en ny virkelighet.»

De andre dommerne var enige. «Jeg måtte se to ganger», sier Canon Ambassador, fotojournalist og dokumentarskaper Ulla Lohmann. «Det hadde et overraskelseselement med speilbildet av både det lille barnet og fotografen – en kombinasjon av gammelt og nytt. Jo mer du ser på det, jo mer interessant blir det.»

«Vi hadde ikke sett et speilbilde bli brukt på denne måten», sier reisefotograf, filmskaper og influenser Michael Gray. «Vi likte svært godt hvordan barnet er på linje med høyden på dukkene. Det fikk oss dommere til å stoppe opp og lure på hva som foregikk, og det likte vi.»

Et sort-hvitt-bilde av flere bilder av det samme ansiktet, reflektert i et speil.

Vinnerkandidat JoJanni Cosico fra De forente arabiske emirater brukte speil for å fotografere flere bilder av ansiktet sitt. © JoJanni Cosico

En sort-hvitt-selfie av en kvinne som stirrer mot objektivet og holder kameraet opp mot ansiktet sitt.

En mer tradisjonell selfie av vinnerkandidat Sepiso Dean Mwamelo fra Storbritannia, men likevel et slående bilde. © Sepiso Dean Mwamelo

Slik kan du ta din egen speilselfie

Karolinas bilde viser hvor enkelt det er å få mest mulig ut av fotomuligheter i hverdagen når du slipper kreativiteten løs. Hvor mange av oss går for eksempel forbi et butikkvindu hver dag uten å oppdage muligheten for et flott bilde? Teknisk sett er det enkelt å ta et slikt bilde ved å ramme inn det reflekterte motivet mot en mørkere del av scenen, og passe på at kameraet er fokusert på speilbildet i stedet for bakgrunnen. Utfordringen er å finne et interessant motiv.

Du trenger ikke å planlegge fotograferingen eller bære med deg et tungt kamera – ta med deg det kompakte instantkameraet Canon Zoemini S i lommen, slik at du kan ta mer spontane bilder og skrive dem ut på farten. Det er en fin måte å forevige de flyktige familieøyeblikkene på, og med kameraets innebygde speil er det enkelt å ta kreative gruppeselfier.

Sort-hvitt-utførelsen som Karolina brukte på bildet sitt, forener de to verdenene på hver side av glasset og forsterker den optiske illusjonen. Prøv å legge et filter på fargebildene dine før du legger dem ut på nettet eller skriver dem ut. Hvis du laster ned Canon Mini Print-appen på mobilenheten din fra App Store eller Google Play, kan du legge til populære filtre, rammer og forvrengninger for å skape unike bilder, og deretter skrive dem ut på Canon Zoemini S. Hvis du vil ha mer inspirasjon, kan du se #FreeYourStory-huben.

Vinner av Forced Perspective

En liten gutt med hatt og solbriller klapper under en fremvisning av tyrkiske F-16-jagerfly som etterlater rød og hvit røyk på himmelen.

Vinkelen og komposisjonen i bildet gjorde at Muhammet gikk seirende ut av kategorien Forced Perspective. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz ble kåret til vinner av kategorien Forced Perspective i #FreeYourStory med dette slående bildet av tyrkiske F-16-jagerflyvere som viser frem ferdighetene sine. «Jeg så en gutt som stolt fulgte med på oppvisningen, og fikk umiddelbart ideen om dette bildet. Jeg valgte raskt en god vinkel og trykket på utløseren.»

Muhammet liker å reise og har alltid med seg et kamera. Dermed kan han gripe fotomulighetene når de oppstår – noe som er en stor fordel når det gjelder fotografering med tilfeldig tvunget perspektiv. «Når jeg fant ut at jeg hadde vunnet, ble jeg veldig glad. Jeg trodde først ikke på det, så jeg leste e-posten om og om igjen», sier han.

Dette sier fagfolkene ...

«Meddommerne mine og jeg likte svært godt det personlige elementet til vinneren av kategorien Forced Perspective», sier Wanda. «I liket med vinneren av The Mirror Selfie er det et uvanlig familiebilde, men en snedig visuell lek.»

«Det er et bilde alle kan kjenne seg igjen i», tilføyer Ulla. «For meg var teknikken én ting, men jeg var også på utkikk etter et element av overraskelse og historiefortelling, noe dette bildet leverer.

«Jeg brukte faktisk temaet tvunget perspektiv til å utfordre deltakerne på en workshop jeg nylig ledet, og jeg vil oppmuntre alle som leser dette til å eksperimentere med både dette og temaet speilselfie, og prøve å tenke nytt når de fotograferer.»

Mike er enig: «Jeg håpet på å få se noen som kunne tenke i nye baner, spesielt med tanke på situasjonen verden er i for øyeblikket. Vi fikk inn mange bilder som folk hadde tatt i hagen sin, og dette viser at du kan være kreativ hvor som helst.

«Det vi likte med begge vinnerbildene var at de passet til oppgaven – historien og følelsene i bildet med tvunget perspektiv kom tydelig frem når vi alle så på det.»

Silhuetten av en mann som strekker ut en finger som om han tar på solen som går ned.

Denne silhuetten av Fattih Ekmen, en vinnerkandidat i kategorien Forced Perspective, gjør en vakker solnedgang mer interessant. © Fattih Ekmen.

En kvinne i sportstøy er fotografert ovenfra mens hun tilsynelatende klatrer opp en blå blokk.

Vinnerkandidat Angelika Arkuszynska valgte å fotografere ovenfra og ned for å skape en illusjon av at motivet hennes klatrer opp en loddrett vegg. © Angelika Arkuszynska

Slik kan du ta dine egne bilder med tvunget perspektiv

Tvunget perspektiv handler mer om å finne det riktige motivet og den beste vinkelen å fotografere fra, og mindre om å beherske kamerakontroller. Vær forberedt på å bøye deg, ligge på bakken eller fotografere fra en høy vinkel for å få gode resultater.

Enkle ideer fungerer ofte best, så når du øyner en mulighet, bør du prøve å ekskludere deler av scenen som ikke er relevant for det du vil fortelle. Eksperimenter med skala: hvis du vil at et lite motiv skal se stort ut i forhold til detaljene i bakgrunnen, må du stå nærme motivet med et vidvinkelobjektiv eller stå langt unna og zoome inn. Du kan til og med inkludere deg selv i bildet – prøv å strekke ut en arm foran kameraet slik at det ser ut som om du samhandler med objektene i bakgrunnen.

Hvis du deler bilder og videoer med tvunget perspektiv på Instagram, må du huske å bruke #FreeYourStory – vi vil gjerne se resultatene dine!


Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • KREATIV UTSKRIFT

  Lekne trykk med Paperboyo

  Lek, skriv ut, og del: Instagram-stjerne Paperboyo eksperimenterer med Canon SELPHY Square QX10.

 • KREATIV UTSKRIFT

  De beste bærbare Canon-skriverne

  Utforsk Canons utvalg av kompakte skrivere for å finne ut hvilken som passer best for deg.

 • INSTANTKAMERAER

  Vær kreativ med bærbare skrivere

  Instagram-influenseren Joel Thorpe snakker om hvordan han bruker Canon Zoemini S til å implementere utskrifter i bildene sine.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Planlegg, lek og skriv ut

  Finn ut hvordan SELPHY Photo Layout-appen kan hjelpe deg med å klekke ut spennende håndverksprosjekter.