GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Vær kreativ med bokeh-fotografering

Ingenting slår ekte bokeh! Følg disse tipsene for å skape en vakker uskarphet i bakgrunnen ved hjelp av våre beste anbefalinger for objektiver, innstillinger og teknikker du kan prøve.
Et bilde med lite belysning av en kvinne mot en bakgrunn med karakteristisk hvit og lyseblå sirkulær bokeh.

Ordet bokeh er japansk, betyr «uskarphet» og brukes for å beskrive utseende på områder som er ute av fokus i et bilde. Bokeh uttales som regel uten «h» på norsk. Bokeh blir tydeligst på bilder med mange små lyspunkter, som gatelys om natten. Det handler ikke bare om klare runde lyspunkter, det peker til kvaliteten på eventuelle uskarpe deler av et bilde.

Men hva er egentlig bokeh-fotografering? Å ta med disse uskarpe områdene er en av de mest attraktive effektene vi kan bruke i fotograferingen. Det lar oss løse opp distraherende rot, leder oppmerksomheten mot de viktigste delene av bildet og forvandler unødige detaljer til nydelige kremete farger og toner.

En kvinne krysser en vei om kvelden, med biler og trafikksignaler i bakgrunnen, tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Når lyspunkter ikke er i fokus, forvandles forvandles de til vakker, rund bokeh. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv på 85 mm ved 1/125 sek., f/2.2 og ISO 8000.

Et nærbilde av et edderkoppnett med fremhevede detaljer av det uskarpe løvverket i bakgrunnen.

Det er ikke nok å gjøre bakgrunnen uskarp – du må velge en bakgrunn som vil se interessant ut, og ideelt sett dristigere, når den er utydelig. Grøntområder fungerer ofte bra. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/256 sek., f/3,2 og ISO 100.

Av den grunn har bokeh lenge vært et av de kraftigste visuelle knepene i fotografens verktøyskuff. Nå for tiden kan smarttelefoner med dobbelt objektiv etterligne bokeh, men bare ved hjelp av programvare. De små objektivene og sensorene i smarttelefoner gjør det umulig å oppnå den grunne dybdeskarpheten som du må ha i naturlig bokeh. Det er en optisk effekt som bare kan oppstå med raskere objektiver og større sensorer som du har på dedikerte kameraer, og ingenting ser bedre ut enn den ekte varen.

Fullformatkameraer som Canon EOS R8 og EOS R6 Mark II er ideelle til bokeh-fotografering, men kameraer i APS-C-format som Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 og EOS R7 kan også være veldig gode.

Her vil vi se på noen av de beste teknikkene, kameraferdighetene og utstyret du kan bruke for å skape bilder som blir mer slående, ved å at du fanger inn tiltalende bokeh.

De beste objektivene til bokeh

Et Canon EOS R-kamera med Canon RF 24–50 mm F1.8 STM-objektiv.

Et objektiv med stor maksimal blenderåpning, som Canon RF 50 mm F1.8 STM, kan forvandle bakgrunnen til en vakker, kremet bokeh. Legg også merke til hvordan bladene som er synlige i objektivet i dette bildet, gir en avrundet åpning – dette bestemmer i stor grad formen på bokeh.

For å fange inn en tiltalende bokeh trenger du et «raskt» objektiv – det vil si et med stor maksimal blenderåpning, ideelt sett f/2.8 eller bredere (lavere f-nummer). Dette er en av de viktigste grunnene til å ha et objektiv med fast brennvidde i utstyrsbagen, selv om denne brennvidden er noe du allerede har i objektivet som følger med.

Raske objektiver med en brennvidde på 50 mm eller mer er vanligvis best for bokeh-fotografering, ettersom uskarp bakgrunn kan være mer utfordrende med vidvinkelobjektiver. Det er fordi kortere brennvidder gir større dybdeskarphet ved en hvilken som helst fokusavstand og blenderåpning, slik at mer av motivet blir skarpt gjengitt, fra forgrunnen til bakgrunnen, slik at du får mindre bokeh.

De beste valgene for kostnadseffektive bokeh-objektiver er Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Men ikke avskriv vidvinkelobjektiver helt. Både RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM fungerer veldig bra for å lage en bokeh-bakgrunn ved nærbilder, ettersom dybdeskarpheten reduseres med kortere fokusavstander.

Ved ekstreme nærbilder gir en veldig kort brennvidde lite dybdeskarphet, noe som øker bokeh-potensialet. Derfor kommer makrofunksjonene til objektivene RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM godt med. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet er også et godt alternativ for å komme nær hovedmotivet i en scene og isolere det mot en uskarp og ekspansiv bakgrunn. takket være det svært brede synsfeltet. Dette kan tilføre miksen enda et kreativt element.

Generelt sett vil et objektiv med større blenderlameller lage mer tiltalende og rund bokeh, siden hvert lyspunkt som er ute av fokus, speiler formen til blenderåpningen. Dette er ikke et problem hvis du tar bilder med en helt åpen blenderåpning – det vil si på den maksimale blenderåpningen (laveste f-nummer), når åpningen blir rund likevel – men det er ikke alltid tilfellet. Du kan finne ut hvor mange lameller objektivet ditt har, ved å lese spesifikasjonene på Canons webområde. Sju lameller er bra for tiltalende bokeh, men ni er enda bedre. Begge makroobjektivene som er nevnt over, har ni blenderlameller, mens de andre har sju.

Med Canons praktiske objektivvelger kan du få skreddersydde objektivanbefalinger basert på kameraet og sjangeren du vil fotografere.

De beste kamerainnstillingene for bokeh

LCD-skjermen på Canon EOS R6 viser innstillingene i blenderprioritet-modus.

Med Aperture Priority-modus (blenderåpningsprioritet) kan du angi en stor blenderåpning for grunn dybdeskarphet, noe man trenger for å få en sterk bokeh i bakgrunnen.

Et nærbildeportrett av en Airedale-terrier, perfekt i fokus med uskarp bakgrunn.

Fotografering med stor åpning ved f/1.8 betyr at feltdybden vil være svært liten, slik at fokuset må være perfekt. Et kamera som EOS R10 hjelper deg virkelig her, fordi AF kan gjenkjenne mennesker, kjøretøy og dyr – for eksempel katter, hunder og fugler. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/1.8 og ISO 100.

Valg av blenderåpning har stor innvirkning på bokehen på bildene dine. Jo større blenderåpning (det vil si, jo lavere f-nummer), desto grunnere dybdeskarphet, som igjen betyr at bakgrunnen blir mer uskarp. Prøv å ta bilder enten med Aperture Priority (Av) eller Manual (manuell), og velg en stor blenderåpning (lavt f-nummer).

I blenderprioritetsmodus (Av) kan du også angi ISO til Auto, så dette er et godt sted å begynne for å se om lukkerhastigheten er rask nok til behovene dine. Som alternativ kan du i Manual-modus (M) med Auto ISO stille inn både blenderåpningen og lukkerhastighet, og så la kameraet velge riktig ISO. Nøkkelen er å velge en stor blenderåpning og en lukkerhastighet som er rask nok til å sikre at fokusområdene på bildet er skarpe når du holder kameraet med hendene. (Prøv noe slikt som 1/200 sek.)

Tilpass avstanden for å bedre bokeh

Et nærbilde av en øyenstikker på et gresstrå, tatt med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

De kostnadseffektive RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM har alle en 0,5x makrofunksjon, slik at små objekter gjengis i halv naturlig størrelse på kameraets sensor når du tar bilder med kortest mulig brennvidde. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek., f/3,5 og ISO 100.

En Jack Russell-terrier ser til høyre, med et uklart kirsebærtre i bakgrunnen, tatt med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Alle disse objektivene gir også en liten dybdeskarphet, noe som gir jevn og kremet bokeh på ufokuserte områder, mens de optiske bildestabilisatorene bidrar til å holde bildet fritt for bevegelsesuskarphet ved å motvirke kameraristing under håndholdt fotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/85 sek., f/2 og ISO 400.

Ved å øke avstanden mellom motivet og bakgrunnen blir bakgrunnen mer uskarp. En annen faktor er avstanden mellom motivet og kameraet. Jo nærmere objektivet er motivet, desto smalere er dybdeskarpheten. Dette betyr at områder i bakgrunnen fortere vil miste fokus. For å gjøre bildet uskarpt kan du flytte motivet nærmere kameraet og lenger unna bakgrunnen.

Den beste brennvidden for bokeh

Et portrett av en kvinne med lyserosa leppestift og håret i en flette mot en uskarp bakgrunn.

Bokeh er ofte en viktig ingrediens i effektive portrettbilder. Du vil vanligvis gi motivet et visuelt fokus. Å skape en uskarp, ufokusert bakgrunn er den perfekte måten å isolere dem i motivet på ved å fjerne distraherende bakgrunnstøy og erstatte den med vakker bokeh. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/2500 sek, f/1.8 og ISO 100.

En lengre brennvidde gir en tettere dybdeskarphet, noe som igjen kan gi sterkere bakgrunnsuskarphet. Dette er grunnen til at telefotozoom kan brukes til å skape en effekt der man isolerer et motiv og omdanner detaljer til en uskarp bakgrunn. For eksempel kan Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet produsere en utmerket bokeh-bakgrunn hvis du bruker det mot den lange enden av zoomområdet, selv om blenderåpningen er smalere ved den lengden. Om du ønsker mer uskarphet og bedre bokeh, ta noen skritt tilbake og zoom inn (eller bytt objektiv) med lengre brennvidde.

Hvordan skape en forgrunns-bokeh

En ung gutt i beige vest, stående ved siden av en vegg dekket med eføy, som holder en ring i en eske.

Når du tar bilder nær eføyhekken, kan vi fange uklare blader til venstre på bildet, og det gir en bedre dybdefølelse. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50 mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.8 og ISO 100.

En ung gutt i beige vest og blå gummistøvler som løper gjennom en åpning i skogen.

Men en slik liten kameravinkel bakken foran motivet ikke bare uskarp, men «skyver» også bakgrunnen lenger bort for å skape en sterkere bokeh i bakgrunnen.. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50 mm F1.8 STM-objektiv ved 1/500 sek., f/1,8 og ISO 100.

Vi pleier å tenke på bokeh først om fremst som estetikk i bakgrunnen, men det kan også brukes med stor virkning i forgrunnen av bildet. Med en komposisjon som omfatter detaljer i forgrunnen som er ute av fokus, kan du trekke blikket mot det skarpe motivet ditt. Det kan bety at du fører kameraet tett mot løvverk eller lavt mot bakken for å få frem en uskarp forgrunn. Myke detaljer som dette kan gi en følelse av dybde i en scene, og det er en flott måte å få frem tydelige, uskarpe farger i komposisjonen på.

Hvordan skape bokeh i film

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Dybden er avgjørende også i en komposisjon, siden den hjelper seeren med å orientere seg i scenen. Å ta med detaljer som er ute av fokus i forgrunnen og bakgrunnen i en scene, er en flott måte å øke følelsen av dybde og trekke blikket inn i bildet. I tillegg ser bokeh-lyspunkter like fantastiske ut på film som de gjør i stillfotografering, med den ekstra bonusen at de kan bevege seg. Billykter, små fargelys og andre lys blir ekstra vakre når de blir til uskarpe, blinkende lyspunkter med en tydelig bokeh.

Hvordan legge inn tydelige bokeh-lyspunkter

En mann som fotograferer en rød katt gjennom en slynge med gjennomsiktige julelys.

Denne enkle teknikken kan også foretas med fargede lys, eller til og med julepynt.

Et portrett av en katt med uklare fargelys i bakgrunnen.

Prøv å ta med julelys i bakgrunnen på bildene dine for å skape en vakker bokeh.

En av de beste måtene å bruke bokeh på bilder på, er å ta med små lyspunkter mot en ellers mørk bakgrunn eller i en mørk lyssetting. Dette fanger inn effekten du kan finne i alle slags omstendigheter, som når solen skinner gjennom et tre, en travel gate etter solnedgang, eller lysene på en kake. Om du ønsker å prøve ut effekten, prøv å bruke et sett med julelys. Sett dem opp i bakgrunnen i bildet ditt, eller i forgrunnen, eller begge steder samtidig. Når de er ute av fokus, vil julelysene omdannes til tiltalende bokeh-ringer.

Hvordan lage egne bokeh-former

Når du tar bilde med et vidåpent objektiv (maksimal blenderåpning), skal du få runde bokeher i bildene dine fordi åpningen er rund. Ellers bestemmes formen på bokeh av antallet blenderlameller i objektivet. Generelt sett: Jo flere lameller, desto rundere forblir åpningen når den åpnes, og får du derfor rundere bokeh. I praksis betyr dette vanligvis at bokeh-lyspunktene blir runde eller sekskantede. Hvis du ønsker å se hva slags form du får på dine bokeh, kan du enkelt ta objektivet av kameraet, holde det opp og se gjennom det.

Skal du ikke prøve å være kreativ, og endre formen på din bokeh? Det kan du gjøre ved å klippe ut en mal i ønsket form og feste den foran på objektivet. I denne filmen omdannes bokeh av en pappbit til en sverm fargerike stjerner og snøkrystaller.

Prøv det nå: Ta bilde av et bokeh-stilleben

En bordplate med et speil omgitt av folie, med en lysboks på én side og et Canon EOS R6-oppsett for å ta bilder av en gul rose.

Dette er en veldig enkel og effektiv måte du kan eksperimentere med bokeh hjemme på, der du kan bruke alle tipsene i denne artikkelen.

En gul rose fotografert på en speiloverflate med uskarpe lys rundt.

Den krøllete folien reflekterer lyset fra lampen som spredt lys, noe som resulterer i vakre, runde bokeh. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50 mm F1.8 STM-objektiv ved 1/640 sek., f/1.8 og ISO 100.

Vi har sett at lyspunkter som er ute av fokus, skaper tiltalende bokeher om du tar bildet med egnede innstillinger. Her er et enkelt oppsett som du kan prøve hjemme for å skape et stilleben med masse bokeh. Sett et motiv på en flate med speil, sett noe krøllete aluminiumsfolie i bakgrunnen (ikke for krøllete – noen få rynker er nok, så det sprer lyset i stedet for å bare speilet det). La en lampe lyse på aluminiumsfolien, og bruk et annet lys for å belyse motivet. (Vi brukte et LED-panel, men en enkel lampe vil også fungere.) Sett kameraet nær motivet, sett på Aperture Priority-modus (Av), bruk en stor blenderåpning – ideelt sett rundt f/1.8 - og ta bilder fra en lav vinkel for å fange den fantastiske uskarpe bokeh.


Skrevet av James Paterson og Matthew Richards

Relaterte produkter

  • Speilløse kameraer

    EOS R7

    Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden.
  • Speilløse kameraer

    EOS R8

    Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
  • Speilløse kameraer

    EOS R10

    Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
  • Primærobjektiv med vidvinkel

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
  • CANON-OBJEKTIVER

    RF 28mm F2.8 STM

    Et slankt og lett pannekakeobjektiv for reise- og gatefotografering med en allsidig brennvidde på 28 mm og rask maksimal blenderåpning på f/2.8.
  • Standard objektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
  • RF-objektiver

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er allsidig for nærbilder takket være diskret telefotokomprimering og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt og lett kamerahus.
  • RF-S-objektiver

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
  • Relaterte artikler

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Slik kontrollerer du eksponering

    Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.

  • BELYSNINGSTEKNIKKER

    Fotografering i tilgjengelig lys

    Lær hvordan du kan finne og få frem det beste lyset for å forbedre bildene dine.

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Hvordan komme i gang med fotografering

    Vil du oppgradere fra en smarttelefon til et kamera? Fotoguiden for nybegynnere har alt du trenger for å komme i gang.

  • HJEMMEPROSJEKTER

    Lag egendefinert bokeh

    En enkel og kreativ måte å bruke egendefinerte bokeh-former, som hjerter og stjerner, i bildene dine på.