De beste oppgraderingene av kitobjektivet: Hvilket fullformats zoomobjektiv bør du velge?

Hva bør du se etter når du skal velge et objektiv til å erstatte zoomobjektivet som fulgte med det speilløse kameraet? Her er noen kreative alternativer du kan vurdere – fra ultravidvinkel til nærbilder.
Et Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM- og et Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv ved siden av hverandre.

Canon kitobjektiver – objektivene som følger med et kamera når du kjøper det, for eksempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – gir et brennviddeområde som passer utmerket til å komme i gang med kreativ fotografering. Disse zoomobjektivene er kompakte, lette og allsidige og gjør at du kan forevige alt fra portretter og familiebegivenheter til landskap, arkitektur og detaljer på kloss hold.

Men hva om du ønsker å ta det lenger enn kitobjektivet? Hva om du ønsker å utforske en bestemt type fotografering, å være kreativ med dybdeskarphet eller ta bilder i svakt lys – to fordeler som følger med det å bruke et objektiv med større blenderåpning – eller hva om du bare vil få med mer i bildet eller zoome inn på motiver langt unna?

Hvis du oppgraderer til et nytt zoomobjektiv, kan du ta fotograferingen til et nytt nivå, men alle valgmulighetene kan virke overveldende. Så hva er egenskapene du bør se etter når du er klar til å kjøpe ditt neste kameraobjektiv? Og hvilket objektiv skal du skaffe deg etter et kitobjektiv?

Husk at (med unntak av noen få spesialobjektiver som eksempelvis Canon RF 5.2 mm F2.8L DUAL FISHEYE, som krever bestemte kameraer), kan alle RF-objektiver brukes sammen med alle EOS R-systemkameraer. Men hvis du har et kamera med en APS-C-sensor, for eksempel EOS R7 eller EOS R10, økes den effektive brennvidden til objektivet med en faktor på 1,6 x. Finn ut mer om APS-C-kameraer og brennviddemultiplikatoren.

Et rolig skogsmotiv som er tatt fra en lav vinkel med et Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv, med et lite fossefall som strømmer inn i en rolig dam omgitt av steinete terreng og trær som strekker seg opp mot himmelen bak.

Hva ønsker du av et nytt objektiv? Du vil kanskje ha en videre visningsvinkel og optisk bildestabilisering, slik at du kan ta håndholdte bilder, men også bruke en lengre eksponering for å få vann i bevegelse til å se melkeaktig ut, samtidig som du beholder detaljene i scenens stillestående motiver. Tatt med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 15-30mm F2.8-6.3 IS STM-objektiv ved 16mm, 8 sek, f/11 og ISO 100.

Egenskaper du bør se etter i et nytt objektiv

Brennvidden er det første vi må ta hensyn til. Ønsker du litt mer vidvinkel for å fange opp mer av et landskap, eller ønsker du å komme tettere på motiver langt unna for å fotografere for eksempel dyreliv?

Den maksimale eller største blenderåpningen er en annen viktig egenskap å se etter. Dette styrer hvor mye lys som slippes inn i kameraet – større blenderåpning (lavere f-tall) gir bedre bildekvalitet når du fotograferer ved svakt lys. I tillegg påvirker størrelsen på blenderåpningen også dybdeskarpheten – hvor mye av et bilde som blir i skarpt fokus. Et objektiv med stor maksimal blenderåpning, for eksempel f/2.8, gjør det lettere å oppnå grunn dybdeskarphet – slik at detaljer i forgrunnen og bakgrunnen som ellers kunne distrahere seeren, blir uskarpe.

Med stor blenderåpning kan du også bruke kortere eksponering (raskere lukkerhastighet) for å fryse bevegelser. Vær oppmerksom på at noen zoomobjektiver har en variabel maksimal blenderåpning, for eksempel RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM. Dette betyr at den har f/4 ved den nedre enden av zoomområdet på 24 mm, og at den maksimale blenderåpningen blir mindre når objektivet zoomes, med f/6.3 ved den øvre enden på 240 mm.

Hvis du bruker et kamera som ikke har innebygd bildestabilisator (IBIS), vil et objektiv med en kraftig optisk bildestabilisator bidra til å ta skarpere bilder og jevnere video når du bruker kameraet håndholdt. (Hvis kameraet ditt har IBIS, fungerer dette sammen med den optiske bildestabiliseringen i objektivet for å gi enda bedre stabilisering, så det er likevel verdt å vurdere et objektiv med bildestabilisering.)

Hvis du liker å bruke kameraet på ville og værutsatte steder, vil et objektiv som har en viss grad av værforsegling til å gi deg sinnsro. Og hvis du reiser mye og har med deg kameraet hele dagen, har du sannsynligvis lyst på et objektiv som er relativt lite og lett.

Som en hjelp til å velge det neste objektivet du skal bruke mest, får du her en liste over anbefalinger – som spenner fra et brennviddeområde på 15 mm til 240 mm. Product Marketing Specialist Mark Kendrick fra Canon Europe forklarer også hva som gjør hvert av dem til et så bra alternativ.

Hendene til en person som holder et Canon EOS R6 Mark II-kamera med et Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv, med fokus på nære detaljer i fargesterke, grønne blader.

RF 28-70mm F2.8 IS STM har en trinnmotor (STM) som gjør fokuseringen stille og jevn, og som dermed er ideell til både videoopptak og fotografering. Den er også kompatibel med funksjonen for korrigering av fokuspusting i kameraer som EOS R8 og EOS R6 Mark II, en funksjon som gjør at visningsvinkelen ikke endrer seg dramatisk når du fokuserer objektivet ved filmopptak.

Et bybilde om natten fotografert med et Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv med en godt opplyst gangbro som reflekteres i vannet.

RF 28-70mm F2.8 IS STM har også en lyssterk blenderåpning på f/2,8 og optisk bildestabilisering med 5,5-trinn som gir skarpe bilder og videoer selv uten stativ og i svakt belyste omgivelser. Tatt med et Canon EOS R6 Mark II og et Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv ved 35 mm, 1/10 sek, f/2.8 og ISO 800.

Den beste oppgraderingen av kitobjektivet for svakt lys: RF 28-70 mm F2.8 IS STM

Denne oppgraderingen av kitobjektivet inneholder mange egenskaper som gir nye kreative muligheter. For det første er den maksimale blenderåpningen på f/2.8, som holder seg konstant gjennom hele zoomområdet. Sammen med objektivets bildestabilisator med 5,5 trinn gjør den lyssterke blenderåpningen RF 28-70mm F2.8 IS STM til et utmerket valg for kreativ fotografering ved svakt lys – enten du tar portrettbilder inne eller landskapsbilder ute i den blå timen.

«Selv om det ikke er så bredt som RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, kan du virkelig utnytte den grunne dybdeskarpheten som f/2,8 tilbyr», forklarer Mark. «Med dette objektivet på 70 mm vil du kunne ta vakre portretter som er veldig skarpe der de må være det, men som også har en veldig fin kvalitet på bakgrunnsuskarpheten.»

Det er også et praktisk objektiv til utendørs bruk med det kompakte, lette og værbestandige designet som inkluderer gummiforseglinger rundt den kombinerte kontroll-/fokusringen, zoomringen og RF-objektivfatningen. Den kraftige bildestabilisatoren i RF 28-70mm F2.8 IS STM gjør at du ikke trenger å bære rundt på et stativ for å få skarpe og stabile bilder.

En fotograf holder et Canon-kamera med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. I bakgrunnen er det et islandskap med flytende isfjell på rolig vann.

Med den robuste L-seriens konstruksjon og avanserte optikk er RF 24-105mm F4L IS USM utviklet for å gi enestående bildekvalitet under utfordrende forhold.

En fallskjermhopper lander i en innsjø med en tett skogkledd ås i bakgrunnen, og hele motivet gjenspeiles i det stille vannet.

RF 24-105mm F4L IS USM har et stort brennviddeområde, noe som gjør at det egner seg i mange situasjoner. «Det er et solid valg for fotografer som ikke spesialiserer seg på en bestemt sjanger, men som vil ha et objektiv som kan fange opp det aller meste veldig bra», sier Mark. Tatt med et Canon EOS R6 Mark II og et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 33 mm, 1/4000 sek, f/7.1 og ISO 640. © Teddy Morellec

Den beste oppgraderingen av kitobjektivet for allsidighet: RF 24-105mm F4L IS USM

Hvis du ønsker å oppgradere til det første objektivet i Canons L-serie og ønsker et zoomobjektiv som gir deg et utvalg av brennvidder til daglig fotografering og videoopptak, er RF 24-105mm F4L IS USM et veldig praktisk valg.

Det har en størrelse og vekt tilsvarende RF 28-70mm F2.8 IS STM, så valget handler i bunn og grunn om hvorvidt du trenger en raskere blenderåpning på f/2.8 eller en lengre zoom med L-seriens konstruksjonskvalitet.

RF 24-105mm F4L IS USM har en støv- og dryppbestandig konstruksjon som er komplett med fluorbelegg på de fremre og bakre objektivelementene, og som er skittavstøtende og gjør objektivet enklere å rengjøre. En bildestabilisator med 5 trinn bidrar til å dempe effekten av kameraristing, mens dedikerte kontroll-, fokus- og zoomringer sørger for raske og nøyaktige manuelle justeringer.

«Det er et objektiv du kan stole på, dag etter dag i lang tid», sier Mark. «Det har et videre brennviddeområde enn RF 28-70mm F2.8 IS STM, så hvis du vil ha et objektiv som kan fotografere et hvilket som helst motiv med større vidvinkel og litt lenger zoom, bør du gå for dette.»

Fotografen Richard Walch holder et Canon-kamera med et Canon RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM mot øyet, idet han fokuserer intenst på et motiv utenfor rammen.

RF 24-240mm F4-6.3 IS USM er et annet flott generelt objektiv som veier bitte litt mer enn RF 24-105mm F4L IS USM, men som gir mye lengre rekkevidde. Den variable maksimale blenderåpningen betyr at objektivet har kompakte dimensjoner, noe som er veldig bra å bruke på reise, og zoomringen med lås sørger for at det holder seg trygt på plass i reisevesken.

Et kystlandskap fotografert med et Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv der havet glitrer i sollyset rundt en steinformasjon, med forrevne klipper som stiger opp av vannet i bakgrunnen.

10 x zoomområde, kompakt størrelse og bildestabilisering med 5 trinn gjør RF 24-240mm F4-6.3 IS USM til det perfekte reiseobjektivet ifølge Canon-ambassadøren Richard Walch. Han oppdaget at han kunne fotografere alt fra vidvinkel av storslåtte, majestetiske landskap eller havnescener til telefotobilder av landemerker eller måker i luften, og til og med ta nærbilder av små motiver som blomster. Tatt med et Canon EOS RP-kamera (nå etterfulgt av EOS R8) med et Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv ved 55 mm, 1/500 sek, f/11 og ISO 200. © Richard Walch

Den beste oppgraderingen av kitobjektivet for reiser: RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Et superzoomobjektiv som RF 24-240mm F4-6.3 IS USM med 10x gir deg fleksibiliteten til å veksle sømløst mellom vidvinkelbilder av landskap til nærbilder av dyreliv uten å måtte bytte objektiv. Hvis du kombinerer RF 24-240mm F4-6.3 IS USM med et fullformats EOS R-systemkamera, får du friheten til å ta spontane bilder og reagere raskere.

Mark sier at dette er et veldig praktisk objektiv til reiser. «Det veier bare 750 gram og er litt mer enn 12 cm langt. Bildestabilisatoren med 5 trinn gjør at du kan være mobil og likevel ta skarpe håndholdte bilder. Det er også utstyrt med en rask og nesten lydløs Nano USM-fokuseringsmotor, som vi vanligvis bare finner på avanserte eller profesjonelle objektiver i L-serien.»

Hvis du går fra et standardobjektiv og opp til RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, for eksempel RF 24-50 mm F4.5-6.3 IS STM, utvides de kreative mulighetene betydelig med de mange brennviddealternativene som blir tilgjengelige. Det har ikke den store maksimale blenderåpningen som RF 28-70mm F2.8 IS STM har, eller den profesjonelle konstruksjonen i RF 24-105mm F4L IS USM, men allsidigheten kompenserer for dette.

En person som holder et Canon-kamera med et Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv, lener seg fremover mens han rammer inn et bilde ved hjelp av kameraets bakskjerm.

RF 16-28MM F2.8 IS STM med sin avanserte konstruksjon inkluderer fire UD-elementer og to asfæriske elementer som bidrar til å minimere forvrengninger og gjenskinn i objektivet, i tillegg til bildestabilisering med 5,5 trinn, noe som betyr at det tar fantastiske bilder og video med ultravidvinkel rett fra kameraet.

En fjelltopp omgitt av skyer og dis – fotografert med et Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv.

Ultravidvinkelen på 16 mm i RF 16-28MM F2.8 IS STM gjør at du kan få et imponerende perspektiv på et fullformatkamera som du ikke får med et kitobjektiv. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv ved 16 mm, 1/125 sek., f/2.8 og ISO 800.

Den beste oppgraderingen av kitobjektivet for vidvinkel ved svakt lys: RF 16-28MM F2.8 IS STM

Et kitobjektiv gir deg mange ulike innrammingsalternativer for fotografering av landskap og bymiljøer, og du kan zoome ut for å ta et vidvinkelbilde og deretter litt inn for å isolere interessante elementer i scenen. Hvis du har blitt glad i vidvinkelstilen, kommer RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektivet med ultravidvinkel til å være en god erstatning for standardzoomen.

«Det er et allsidig objektiv man kan bruke til å fotografere stedet i stor skala, enten det er et bymiljø eller et landskap», sier Mark, «men ultravidvinkelen passer også til arkitektur, interiør og håndholdt vlogging. Den konstante maksimale blenderåpningen på f/2,8 i hele zoomområdet gjør dette til et utmerket objektiv for fotografering ved svakt lys og til stjernefotografering

RF 16-28MM F2.8 IS STM har et lignende design som RF 28-70mm F2.8 IS STM – med bildestabilisator med 5,5 trinn, 9-bladers blenderåpning, kombinert kontroll-/fokusring og værbestandig konstruksjon. Bildekvaliteten er også svært høy og nærmer seg objektivene i L-serien, noe som gjør RF 16-28MM F2.8 IS STM til et av de beste zoomobjektivene med ultravidvinkel på markedet.

For å bevare den lille størrelsen – bare 445 gram og ca. 9 cm inntrukket – korrigeres alle vidvinkelforvrengninger ved hjelp av bildebehandling i kameraet, ikke optisk i objektivet. «EOS R-systemkameraene kan behandle bildet og korrigere det i sanntid», forklarer Mark. «Hvis alt dette skulle gjøres optisk, måtte objektivelementene ha vært større, og da ville objektivet vært større og dyrere.

«Ved å bruke kraften i EOS R-systemet kan Canon designe mer kompakte, lettere og rimeligere objektiver med neste generasjons bildekvalitet.»

Et bilde over fotografens skulder idet hun trykker på LCD-skjermen på et Canon-kamera med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv. Et motiv med en steinete bekk vises på skjermen.

Når du ikke vil bære rundt på et tungt zoomobjektiv, er det kompakte og lette RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM et praktisk og samtidig veldig kreativt alternativ. Egenskapene for nærfokusering hjelper deg også til å fokusere tett på objekter i forgrunnen og gir bildene og videoene ekstra dramatikk. © Amy Bates

Et landskapsbilde tatt med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv som viser en innsjø og gress i forgrunnen og fjell i bakgrunnen.

Et ultravidvinkelobjektiv som RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM vil hjelpe deg å fange opp det vakre landskapet. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ved 15 mm, 0,6 sek, f/11 og ISO 100. © Verity Mulligan

Den beste oppgraderingen av kitobjektivet for ultravidvinkel: RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er et mer økonomisk alternativ til å bytte ut kitobjektivet med et ultravidvinkelobjektiv. Det dekker et tilsvarende brennviddeområde som RF 16-28MM F2.8 IS STM, men det går lenger og bredere. Hver millimeter med brennvidde utgjør en stor forskjell når det gjelder vidvinkelbilder og -videoer – og 15 mm fanger opp overraskende mye mer enn 16 mm.

RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har ikke samme værbestandighet som RF 16-28MM F2.8 IS STM, men det har en identisk optisk bildestabilisator med 5,5 trinn, og det kan ta bilder på nærmere hold – helt ned til 12,8 cm i manuell fokusmodus, noe som gjør at du kan se detaljene i et lite motiv samtidig som du får med mye av scenen i rammen.

«Det har mindre blenderåpning sammenlignet med RF 16-28MM F2.8 IS STM, noe som betyr at det ikke er like bra til fotografering ved svakt lys eller til å utforske mer kreativ dybdeskarphet», legger Mark til. «Men RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM utmerker seg ved å være enda videre, enda mindre og over 50 gram lettere. Så hvis du er ute etter et zoomobjektiv med ultravidvinkel i lommeformat, er dette det perfekte valget for deg.»

Relaterte artikler

Slik velger du et objektiv

Alt du trenger å vite om objektiver – fra objektivtyper til funksjonene du bør se etter.

Landskapsobjektivutfordring

Proffe Verity Milligan deler sin erfaring med å ta kreative landskapsbilder med to lette objektiver.

Hvorfor EOS R-systemet er en oppgradering som kan forandre karrieren

Canon EOS R-kameraer og -objektiver har forbedret fotografenes arbeid gjennom fem år. Oppdag selv hvorfor proffene har gått over til dette utstyret.

Slik kontrollerer du eksponering

Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.