FOTOGRAFERING AV KJÆLEDYR

Slik tar du gode kjæledyrportretter denne julen

Lær hvordan du tar flotte bilder av kjæledyrene dine denne julen med disse enkle tipsene, triksene og kamerateknikkene.
Canon Camera

Kjæledyr kan være så utrolig søte – mange av oss finner frem kameraet for å forevige deres gale påfunn, morsomme uttrykk og sære vaner. Men julen er det perfekte tidspunktet for å prøve å ta et portrett av favorittkjæledyret ditt. Et bilde av katten, hunden eller hamsteren din som poserer med julekostyme kan være et morsomt motiv for et hjemmetrykt kort, eller kan rammes inn for å bli en personlig gave.

Utfordringen er at de fleste dyr er helt uinteressert i å bli tatt bilde av. Noen dyr vil faktisk gjøre alt de kan for å frustrere og overliste deg. Så du trenger noen gode triks for å få oppmerksomheten deres. En kombinasjon av kameraferdigheter, poseringstriks og en lomme full av godbiter gir deg overtaket i denne kampen.

1. Gjør klar bakgrunnen

En mann i en gul genser som pynter et juletre.

Et juletre er en fargerik bakgrunn for kjæledyrbildene dine, særlig når det er ute av fokus.

En rød katt som titter ut under en rød og hvit julehatt.

Rekvisitter, hatter og skjerf kan gi litt farge, gi opptaket karakter, og – som i dette tilfellet, gi bildet et morsomt og festlig uttrykk.

Et juletre er en fin bakgrunn for juleportrettene dine. Det gir deg både sterke farger og sterke lys. Rekvisitter som julenisseluer og skjerf kan også se flott ut, så lenge kjæledyret ønsker å ha det på seg. Om mulig bør du velge et rom med store vinduer til opptaket. Naturlig lys er perfekt til kjæledyrportretter, ettersom det er mykt og fyller ut skyggene på en naturlig måte, mens bruk av blits kan skremme dyret. Plasser dyret mot vinduet, med juletreet og lysene bak det.

2. Få dyret til å posere

En kvinne vinker med en leke for å distrahere en rød katt som blir fotografert i et rom som er pyntet til jul.

Det hjelper å ha en assistent som kan holde en leke eller stå bak deg for å få oppmerksomheten til dyret mens du fotograferer.

En mann i en gul genser holder en skål med kattemat over sin Canon EOS 850D.

Ta med favorittleken, matskålen eller noe annet som kan fange dyrets oppmerksomhet. For oss fungerte det godt å dunke matskålen forsiktig mot toppen av objektivet.

Det er vanligvis enklere å få hunder til å posere enn katter, ettersom det ikke krever så mye for å få dem interessert. Plystring, en morsom lyd eller det å snakke til dyret får vanligvis dyrets oppmerksomhet. Alle dyr har sin egen personlighet, men det er vel ikke til å stikke under en stol at katter har mindre behov for å glede eierne. Tålmodighet er nøkkelen, og det kan hende du må vente en stund før katten slapper av. Prøv å få den til å slå seg til ro i en posisjon, for eksempel i en god stol (du kan også prøve å hente kattesengen). Ha favorittleken eller matskålen lett tilgjengelig, og dunk forsiktig på den over objektivet for å få kattens oppmerksomhet. Hvis katten ikke gjør det du vil, må du være forberedt på å endre tilnærmingen – når alt kommer til alt, er jo det å være overlegen en del av karakteren deres, så hvorfor ikke forevige dette i bildet?

En rød katt i en julenisselue som hviler hodet på gulvet.

Det hjelper hvis du kan få dyret til å forbli i én stilling. Hvis dyret ikke vil samarbeide, må du tilpasse planene etter humøret dens.

3. Konfigurer eksponeringen

Skjermen for innstillinger på en Canon EOS 850D.

Hvis du tror at kjæledyret ikke vil bevege seg så mye, er en lukkerhastighet på 1/200 sekund perfekt. Vi anbefaler også at du velger en stor blenderåpning og angir ISO til Auto.

Innstillingen for seriefotografering ved høy hastighet på Canon EOS 850D.

Seriefotografering ved høy hastighet betyr at du kan ta flere raske bilder samtidig – sju bilder per sekund med EOS 850D – noe som forbedrer mulighetene for å forevige de søte, men flyktige ansiktsuttrykkene.

Velg en eksponeringsinnstilling som du kan angi og glemme, slik at du kan konsentrere deg om posering og komposisjon. Den enkleste måten å gjøre dette på, er å sette kameraet til manuell eksponeringsinnstilling (M).

Lukkerhastigheten må være rask nok til at du kan forevige bevegelsene. Rundt 1/200 sek er perfekt hvis dyret sitter tilnærmet stille, men du må ha en kortere lukkerhastighet hvis dyret beveger seg mye. Vi anbefaler også en stor blenderåpning (f/5.6 her), ettersom det vil skille motivet fra bakgrunnen og skape vakker bokeh.

Hvis du angir ISO til Auto, vil den tilpasse seg til forholdene – i et lyst rom med mye vinduslys vil ISO-en ligge på rundt 800–1600. I dette området vil et kamera som har gode egenskaper i dårlig lys, som Canon EOS 850D, la deg ta bilder med relativt lite støy. Hvis objektivet ditt har bildestabilisering, som på objektivet Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM som vi bruker her – er det best å aktivere denne også.

4. Fokuser

AF-punkter over ansiktet til en rød katt i Live View-modus på et Canon EOS 850D.

Live View kan være nyttig når du fokuserer – trykk på skjermen for å plassere fokuspunktene over øyet som er nærmest deg.

Fokusering kan være en av de største utfordringene i kjæledyrfotografering, ettersom du må fokusere nøyaktig på øynene til et dyr som kan komme til å flytte hodet sitt når som helst eller forlate opptaket.

Derfor er det uunngåelig at ikke alle bilder blir skarpe, men hvis du har et kamera som reagerer umiddelbart på motivets bevegelser, har du bedre muligheter til å få skarpe bilder. Sett kameraets fokusinnstilling til AI Servo. Dette betyr at kameraet vil følge bevegelsene til motivet og tilpasse fokuset etter endrede posisjoner. Nøyaktig fokusering av viktig når du tar nærbilder, så det kan hende det ikke er nok å bare låse fokus på hodet. I stedet kan du prøve å bytte til ett fokuspunkt, og deretter flytte dette over til øyet som er nærmet kameraet.

5. Forbedre bakgrunns-bokeh

En gul labrador er plassert ca. en meter foran et juletre.

Hunden er plassert ca. en meter fra treet og bakgrunnen ser ganske rotete ut.

En gul labrador er plassert lenger fra et juletre, slik at lysene på treet er uskarpe.

Ved å flytte hunden lenger bort fra treet får man kraftigere bokeh og en vakker bakgrunn.

Det er vanligvis best å bruke en stor blenderåpning til kjæledyrportrettene dine, ettersom dette betyr at bildene vil ha grunn dybdeskarphet og at bakgrunnen vil være ute av fokus. For julebilder som dette har den store blenderåpningen en annen fordel – de ufokuserte julelysene forvandles til vakre, uskarpe lysprikker. Det blir bedre bokeh hvis du får litt avstand mellom motivet og juletreet, så flytt kjæledyret så langt bort fra treet som du kan. Bruk av en lengre brennvidde kan også gjøre bakgrunnen mer uskarp, så prøv å gå litt bakover og zoome inn med objektivet.

6. Legg til bokeh i forgrunnen

Et portrett av en rød katt omringet av uskarpe festlys.

Vi kan legge til uklar forgrunns-bokeh i kjæledyrportrettene våre ved å holde opp en lysslynge ved siden av objektivet og fotografere gjennom en åpning i slyngen.

En mann som fotograferer en rød katt gjennom en slynge med gjennomsiktige julelys.

Denne enkle teknikken kan også foretas med fargede lys, eller til og med julepynt.

I tillegg til å gjøre bakgrunnen ufokusert, kan du også legge til litt bokeh i forgrunnen. Prøv å holde julelys foran objektivet og finn en åpning å fotografere gjennom. Ved den rette vinkelen kan dette føre til vakkert lys ute av fokus som omringer motivet og gir bildet en ekstra følelse av dybde.

7. Kom deg ned på gulvet

En mann ligger på gulvet i en stue for å fotografere en rød katt som spaserer foran en sofa.

Ved å gå ned på gulvet for å ta bilder plasseres motivet og seeren på samme høyde.

En rød katt fotografert ved øyehøyde.

Når du er på samme høyde som motivet, vil bildet sannsynligvis ha større effekt.

Uansett om du tar portretter av kjæledyrene eller vennene dine, vil fotografering av motivet i øyehøyde bidra til å skape en tilknytning, ettersom det plasserer seeren på samme høyde. Med kjæledyrportretter kan dette bety å krabbe rundt på gulvet for å komme lavt nok, men det viser kjæledyrets synsvinkel på en bedre måte.

Du kommer til å ha det veldig moro med å prøve å få det perfekte bildet – selv om kjæledyret ditt ikke alltid vil samarbeide. Uansett om du prøver å ta et kjæledyrportrett til jul eller et annet tidspunkt av året, er det en flott mulighet til å øve på teknikken og bli flinkere til å fotografere.

Skrevet av James Paterson

Relaterte artikler

 • UTSKRIFT OG PAPIRKUNST

  Utskrift av julekort

  Planlegg din egen julefotografering og skriv ut skreddersydde julekort.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Ta bedre julebilder i år enn i fjor

  Fotografen Lena Petrova forteller hvordan du kan forbedre julebildene.

 • GRUNNLEGGENDE

  Fotografering for utskrift

  Sju gode tips for å ta vare på minner som utskrifter.

 • KJÆLEDYRFOTOGRAFERING

  De beste tipsene til kjæledyrfotografering

  Ta imponerende bilder av kjæledyrene dine med tips fra dyrefotograf Cat Race.