MAKROFOTOGRAFERING

Oppdag den skjulte verdenen av insekter

Se nærmere på det hemmelige livet til bittesmå skapninger med råd fra en ekspert på nærbildefotografering, Pierre Anquet.
Et nærbilde av en brun hoppeedderkopp.

«Før jeg begynte med makrofotografering, var jeg ærlig talt ikke en stor fan av insekter», sier den franske fotografen Pierre Anquet. «Men nå synes jeg de er veldig vakre hvis du tar deg tid til å se nøye etter.»

«Jeg begynte med å fotografere landskap og portretter, men jeg så en video av den amerikanske makrofotografen Thomas Shahan, og det var det: Jeg ble bare forelsket i makro», sier han.

Utrolige nærbilder kan virke som noe som passer for erfarne fotografer med det dyreste utstyret, men de kan faktisk oppnås med en rekke ulike budsjetter. Du kan eksperimentere med nærbildefokus ved å bruke settobjektivet før du oppgraderer til et eget makroobjektiv.

1. Ta kreative nærbilder med et settobjektiv

En kneler hengende fra et blad.

For makrofotografering handler det ikke om hvor nær du er motivet, det handler om forstørrelsesnivåer. «Hvis du vil ta nærbilder, men ikke har budsjettet til et makroobjektiv, kan du ta denne zoomen og få interessante bilder», sier Pierre. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektiv ved 55mm, 1/3200 sek., f/5.6 og ISO 640. © Pierre Anquet

Selv om et ekte makroobjektiv gir utrolig forstørrelse, kan en standard zoom fokusere nært nok til å få flotte bilder av større insekter.

«Til disse bildene fant jeg en knelerart som heter empusa», forklarer Pierre. «Det er omtrent 3-4 cm langt, noe som betyr at jeg kunne fylle hele bildet med Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektivet. Den største utfordringen vil være å komme nær nok insektet til å ta bildet – jeg anbefaler å våkne tidlig, siden de er mindre aktive ved daggry.»

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM- og EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivene har innebygde makroringlys, som gjør at nybegynnere kan benytte seg av interessante og kreative lyseffekter som tidligere var forbeholdt profesjonelle.

Som en alternativ metode til å bruke autofokus, oppnår Pierre maksimal forstørrelse ved å zoome objektivet til den lengste brennvidden, bytte til manuell fokus og vri fokusringen til den har minimal fokusavstand. Deretter beveger han kameraet forsiktig bakover og forover for å få motivet i skarpt fokus.

Pierre foretrekker å ta bilder uten et stativ, men de kan være nyttige når du skal fotografere makro, siden all kameraristing forsterkes. «De er altfor store og er i veien. 18–55mm-objektivet er perfekt for håndholdt fotografering siden det er svært lite, og bildestabilisatoren er veldig nyttig.»

2. Kom nærmere med et makroobjektiv

Et nærbilde av en oransjebrun edderkopp på en gren.

Pierre brukte et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv til å fotografere en hoppeedderkopp: «Den var mindre enn kneleren, men dette gjorde at jeg kunne ta med mer av området rundt.» Tatt med et EOS 90D-kamera med et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/250 sek., f/8 og ISO500. © Pierre Anquet

Et nærbilde av en kneler hengende på en gren.

Pierre brukte fokusstabling til noen av bildene sine. «Det største antallet bilder jeg tok for en enkelt fokusstabel, var 28. Kneleren var på en gren, og jeg ville ha hele insektet i fokus. Ved å ta mange bilder og bevege kameraet, kunne jeg få hodet, bena og kroppen i fokus.» Tatt med et EOS 90D-kamera med et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/250 sek., f/9 og ISO200. © Pierre Anquet

Et kompakt, knivskarpt objektiv som Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM er en god introduksjon til makroens verden. Den gir forstørrelse i naturtro størrelse (1 x) når den er satt til minste fokusavstand, noe som betyr at detaljer blir fokusert på kamerasensoren i samme størrelse som de er i virkeligheten.

En ting å huske på når du tar nærbilder, er at dybdeskarpheten er syltynn. Bruk av mindre blenderåpninger, for eksempel f/11 og f/16, vil øke dybdeskarpheten, men også redusere mengden lys. Dette fører til lengre lukkerhastigheter, noe som kan gi uskarpe bilder hvis kameraet eller motivet beveger seg.

For å balansere dette kan du øke ISO-verdien for å få kortere eksponeringstid. «Med EOS 90D kan jeg gå opp til ISO2000 uten noen problemer. Men du må eksponere bildet riktig – hvis du prøver å øke eksponeringen senere i programvaren, får du mye støy.»

Et nærbilde av en bøffelhornsikade med en vanndråpe på seg.

Pierre anbefaler å bruke en Speedlite-blits for 3–5 x forstørrelse. «Hovedbelysningen er fortsatt solen», sier han. «Men å bruke blitsen gjør det lille ekstra for å få motivet til å skille seg ut.» Tatt med et Canon EOS 60D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv og en Speedlite 430EX II-blits ved 1/250 sek, f/10 og ISO400. © Pierre Anquet

Fokusstabling er en populær teknikk som makrofotografer bruker for å øke dybdeskarpheten. Dette innebærer å ta en sekvens med identiske bilder og manuelt flytte fokusposisjonen for hver av dem. Fokusområdene for hvert bilde kan deretter kombineres i programvare for å skape et bilde med mer skarphet.

Canon EOS 90D-kameraet har en innebygd fokusfunksjon som automatisk kan ta bildene du trenger for å lage en fokusstabel i Canon Digital Photo Professional. «Med litt trening er det enkelt», forklarer Pierre. «Jeg velger den kontinuerlig opptaksinnstillingen, stiller inn fokuset manuelt på den nærmeste delen av motivet og flytter deretter kameraet sakte nærmere insektet imens jeg tar flere bilder.»

3. Videre forbi naturtro størrelse med et spesialobjektiv

Et nærbilde av en hoppeedderkopp på bakken.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo er et unikt objektiv som lar deg ta bilder av motiver i opptil 5 x forstørrelse. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv ved 1/250 sek., f/9 og ISO 800. © Pierre Anquet

Et makrobilde av et kneleransikt.

MP-E 65mm-objektivet er svært allsidig, sier Pierre entusiastisk. «Ved 1 x forstørrelse kan du fylle bildet med et større insekt som en sommerfugl eller en sikade, og deretter kan du gå til 5 x forstørrelse og ta bilde av svært små insekter.» Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med etCanon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv ved 1/160 sek, f/8 og ISO2000. © Pierre Anquet

Nøyaktig fokus er avgjørende når du arbeider med en så stor forstørrelse som 5 x, siden alle feil også blir forstørret. Pierre kontrollerer bildet ved hjelp av den store bakskjermen på Canon EOS 90D-kameraet for å sikre nøyaktighet når han tar bilder av insekter. «Jeg kan zoome inn manuelt og se nøyaktig hvor jeg er fokusert», sier han. «Først vrir jeg ringen på objektivet for å stille inn forstørrelsen, deretter beveger jeg meg nærmere motivet, og når jeg ser på skjermen at det er i fokus, tar jeg bildet.»

Du kan komme i gang med makrofotografering ved å ta bilde av ting hjemme, enten det er et mønster på et teppe eller en plante i en vinduskarm, før du går videre til å ta detaljerte insektbilder.


Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler