MAKROFOTOGRAFERING

Grunnleggende tips og teknikker for makrofotografering

Det er enkelt å komme i gang med nærbildefotografering. Denne veiledningen for makrofotografering dekker de beste Canon-kameraene og -objektivene for utrolig detaljerte bilder, samt tips og råd for hvordan du tar imponerende bilder.
Et ekstremt nærbilde av en fargesterk veps på en limegrønn støvknapp på en blomst.

Nærbilder av alt fra insekter til blomster, mat og husholdningsgjenstander kan avsløre utrolige detaljer. Du tror kanskje at du trenger avansert utstyr og profesjonelle ferdigheter for å ta flotte makrobilder, men med noen få tips og råd kan alle ta flotte nærbilder, selv med rimelige kameraer og objektiver. Les veiledningen vår for makrofotografering for å få alle rådene du trenger.

Hvordan tar du makrobilder?

For å gjøre det enkelt har de fleste Canon-kameraer for nybegynnere et opptaksprogram for makrofotografering, som er tilgjengelig på programhjulet eller via menysystemet. Dette optimaliserer alle relevante innstillinger for nærbildefotografering. Full makrofotografering går lenger, og dette innebærer vanligvis et objektiv med full 1.0x forstørrelse. Dette betyr at små objekter gjengis i full størrelse i kameraets bildesensor, noe som gir ekstrem forstørrelse når du ser på bildene på en skjerm eller på trykk.

Denne veiledningen for makrofotografering gir deg svar på alle de vanligste spørsmålene om makro- og nærbildefotografering, inkludert:

  1. Velge utstyr: Du kan ta flotte nærbilder uansett hvilket utstyr du har, men et kraftig kamera og et dedikert makroobjektiv kan ta bildene dine til nye høyder.
  2. Forstå innstillingene: Automatiske makroprogrammer er perfekte for uformelle nærbilder, men hvis du bytter til programmene Blenderprioritet (Av) eller Manuell (M), kan du få utløp for kreativiteten din.
  3. Holde fokus: Canons pålitelige autofokussystemer er flotte når det gjelder generelle bilder, men for å få optimale makrobilder kan du prøve funksjoner som fokuspeaking og bracketing.
  4. Redigere bildene: Makrofotografering drar ofte nytte av redigering, men du trenger ikke å være en profesjonell. Ved å beskjære bildene får du bedre detaljer, mens Spot Healing-funksjonen kan bidra til å finjustere sluttresultatet.

Det beste utstyret for makrofotografering

Et ekstremt detaljert nærbilde av et skjell.

I likhet med andre Canon EOS R-systemkameraer har EOS RP-kameraet en rekke kraftige makrovennlige funksjoner, inkludert fokuspeaking og fokusbracketing. Tatt med et Canon EOS RP-kamera og et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24 mm, 15 sek, f/4 og ISO 100.

Et ekstremt detaljert nærbilde av en rød blomst.

EOS RP-kameraet har også en vribar berøringsskjerm bak. Dette fungerer veldig bra når du tar makrobilder fra vanskelige vinkler, i tillegg til at du kan fokusere raskt og enkelt på generelle nærbilder, siden du bare kan trykke på forhåndsvisningsbildet der du vil ha autofokus. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/10 sek., f/4 og ISO 100.

Du trenger ikke dyre kameraer og objektiver for å ta nærbilder. Det beste kameraet for makrofotografering er det du har for hånden. Mange sikt-og-knips-kameraer for nybegynnere har et opptaksprogram for makrofotografering som gjør det mulig å fokusere på avstander ned til bare 1 cm. Canon PowerShot G7 X Mark III har et kraftigere opptaksprogram for makrofotografering, noe som gir en ekstra fordel i form av fokuspeaking for nøyaktig manuell fokusering, som vi kommer til senere.

EOS-kameraer med utskiftbare objektiver gir deg mer fleksibilitet for nærbildefotografering, siden du kan bruke det beste objektivet til oppgaven. De har også vribare berøringsskjermer som gjør at du kan ta bilder fra alle vinkler, samt alternativer for fokusbracketing og fokuspeaking.

Det speilløse systemkameraet Canon EOS M50 Mark II er et rimelig alternativ, spesielt når det kombineres med et EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv. Dette objektivet, som ble lansert som verdens første autofokusobjektiv med innebygd LED Macro Lite for å belyse motivet, gir økt maksimal forstørrelse ved 1.2x.

Et nærbilde av midten av en rose med et Macro Lite-lys slått av.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet har innebygd Macro Lite-lys, og bildene ovenfor viser forskjellen lyset utgjør. Tatt med et Canon EOS M3-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS M6 Mark II) og et Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek, f/7.1 og ISO 100.

Et nærbilde av midten av en rose med et Macro Lite-lys slått på.

Den ekstra belysningen som lyset gir, bidrar til å fjerne skygger og mørke områder fra bildet. Tatt med et Canon EOS M3-kamera med et Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv ved 0,4 sek, f/7.1 og ISO 100.

Hvilke objektiver er best for makrofotografering?

Mange objektiver som leveres med Canon EOS-kameraer, har imponerende korte fokusavstander. Disse inkluderer Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM for EOS R-systemkameraer, som har en minste fokusavstand på bare 13 cm, og EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II for speilreflekskameraer i APS-C-format, som har en minste fokusavstand på 25 cm og kan brukes på kameraer i EOS R-systemet eller EOS M-serien via en EF-EOS R- eller EF-EOS M-adapter. Det samme gjelder for Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet, som har en lignende Macro Lite som EF-M 28mm, og er et fantastisk rimelig alternativ som et første makroobjektiv.

Et ekstremt detaljert nærbilde av et blad.

Som de fleste nye makroobjektiver fra Canon, har RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet hybrid bildestabilisering. Dette motvirker bevegelser fra side til side og opp og ned, noe som gjør stabiliseringen mye mer effektiv ved håndholdt nærbildefotografering og makrofotografering. Tatt med et Canon EOS R-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/40 sek, f/2 og ISO 800.

Et ekstremt nærbilde av hodet og vingene til en sommerfugl.

Objektivet Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM med 1,4x forstørrelse gjør at du kan fange inn utrolige detaljer, for eksempel de individuelle skjellene på vingene til denne sommerfuglen. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/50 sek, f/4.5 og ISO 3200. © Oliver Wright Photography

For entusiaster som ønsker å ta de kreative makrobildene sine til nye høyder, er dedikerte makroobjektiver og Canons fullformatskameraer ideelle. Fullformatsensorene i Canon EOS RP- og EOS R6-kameraene beholder utrolig bildekvalitet under dårlige lysforhold og leverer klare bilder selv ved høye ISO-verdier. Begge kameraene har også et alternativ for fokusbracketing, noe som er spesielt nyttig for makrofotografering. Dette kommer vi tilbake til litt senere. Utmerkede følgesvenner til disse kameraene er Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- og RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivene. Disse objektivene har 0.5x maksimal forstørrelse og leveres komplett med hybrid bildestabilisering som sørger for skarpe håndholdte bilder.

Det samme gjelder for det profesjonelle Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektivet for speilreflekskameraer. Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet har enorm forstørrelse på 1.4x.

De beste innstillingene for makrofotografering

En kvinne som tar et makrobilde av et skjell med et Canon-kamera og et Canon-objektiv. Hun er iført vinterklær og hviler på albuene i sanden for støtte.

Tenk på hvor mange detaljer du kan fange inn i et landskapsbilde med vidvinkel. Tenk deg videre at du fyller mesteparten av kameraets bildesensor med noe av størrelsen på et frimerke. Selv 0.5x makroforstørrelse kan vise fine detaljer som vanligvis er usynlige for det blotte øye.

En mann som bruker et kamera med et stort objektiv til å ta nærbilder av insekter på et blad.

Nærbildefotografering av insekter og småkryp kan være utfordrende. Du kan forbedre treffsikkerheten ved å velge kontinuerlig opptaksinnstilling med kunstig intelligent (AI) servo og kontinuerlig opptaksinnstilling med høy hastighet. Hold lukkerknappen nede for å ta en serie med bilder i rask rekkefølge, slik at du er sikker på at du får et par brukbare bilder.

Opptaksprogrammet for makrofotografering på mange Canon-kameraer fungerer bra, men for mer kreative nærbilder med kameraer for hobbyfotografer er det best å ta kontroll selv. Bruk av halvautomatiske og manuelle opptaksprogrammer kan være en fordel.

En spesiell utfordring er at dybdeskarpheten (avstanden mellom de nærmeste og ytterste punktene i et motiv som gjengis skarpt) blir svært liten når du tar nærbilder, og knøttliten når du tar makrobilder. Hvis du vil maksimere dybdeskarpheten, kan du bytte til opptaksprogrammet Blenderprioritet (Av) og angi en liten blenderåpning på rundt f/16–f/22. Med mindre lyset er svært sterkt, kan det imidlertid kreve lave lukkerhastigheter for å oppnå riktig eksponering. Det er vanligvis ikke et problem hvis du bruker et stativ for makrofotografering av blomster, nærbilder av mat og andre ubevegelige motiver, men matt belysning kan føre til bilder som ser flate ut. For innendørsbilder kan du legge til lys ved hjelp av en bordlampe eller dagslys fra et vindu. Fotografiske LED-lamper er også et godt alternativ. Det samme er LED Macro Lite-lys i enkelte Canon-objektiver, som nevnt ovenfor.

Makrofotografering av insekter krever en rask lukkerhastighet for å fryse bevegelsene. Dette gjelder også når andre levende motiver er involvert, for eksempel ved makrofotografering av øyne. En måte å oppnå dette på når du også bruker en smal blenderåpning, er å øke kameraets ISO-innstilling. Hvis du velger en høyere ISO-verdi, kan det imidlertid føre til tap av fine detaljer og økt bildestøy, og det er her fullformatskameraer som EOS RP og EOS R6 sine egenskaper for lite støy kommer inn i bildet.

En mer avansert løsning er å bruke en blitslampe eller en Speedlite-blits. I tillegg til å tilføre lys fryser blitsen handlingen. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II er kompatibelt med de fleste makroobjektiver fra Canon, slik at du får best mulig kamerakontroll og en skyggeløs lyseffekt ved makrofotografering.

Makrofotograferingsteknikker

Et nærbilde av en kule med vaniljeis dekket av et tynt, rundt sjokoladelag, pyntet med strøssel og et tynt grønt blad.

For å oppnå best mulig skarphet ved ekstreme nærbilder og makrobilder må kameraet helst holdes så stødig som mulig. Tatt med et Canon EOS M50 Mark II-kamera og et Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/125 sek, f/5.6 og ISO 2500.

Et nærbilde av en rosa blomst.

Naturen har skjulte dybder som du kan avsløre i nærbilder og makrofotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1250 sek, f/2 og ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan være vanskelig ved nærbildefotografering og krever ekstrem nøyaktighet på grunn av den knøttlille dybdeskarpheten. Canon Photo Companion-appen inneholder et nyttig verktøy som beregner de nærmeste og ytterste fokuspunktene, dybdeskarpheten og den hyperfokale avstanden avhengig av kameraet og innstillingene.

Hvis du vil ta stillbilder som makrobilder av mat, er det best å montere kameraet på et stativ eller annen støtte, slik at det står stille og ikke skaper bevegelse eller uskarphet. For å sikre fullstendig ro må du bruke kameraets selvutløser på to sekunder eller en fjernkontroll, slik at du ikke trenger å berøre kameraet når du tar bildet.

Selv når du bruker et stativ, kan vibrasjoner oppstå hvis du berører kameraet rett før en eksponering, og for speilreflekskameraer kan vibrasjoner oppstå når refleksspeilet vippes opp. En god kombinasjon av innstillinger som er tilgjengelige i de fleste speilreflekskameraer fra Canon, er å bruke selvutløseren på to sekunder i kombinasjon med speilblokkeringsinnstillingen. Speilet vippes da opp to sekunder før bildet tas, noe som gir tilstrekkelig tid til at vibrasjonene forsvinner. Canon Camera Connect-appen, som gjør at du kan kontrollere kameraet fra telefonen, er også nyttig i slike situasjoner.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Når kameraet er fastmontert, fungerer autofokus bra hvis du bruker ettpunkts-AF og justerer punktet nøyaktig til den delen av motivet du vil skal være skarpest. Manuell fokusering kan fungere enda bedre, som vist i videoen ovenfor. Canons nye EOS M-kamera og alle speilløse EOS R-systemkameraer har et alternativ for fokuspeaking (objektivet må ha MF-innstilling aktivert). Aktiver dette alternativet, så vil områder i bilderammen bli angitt i søkeren eller på den bakre skjermen når de kommer i fokus, slik at du kan finjustere bildet. Alternativt kan du bruke en forstørret forhåndsvisning av det ønskede området for å sikre optimal manuell fokusering. Du kan bruke samme teknikk på baksiden av Canons speilreflekskameraer ved å bytte til Live View-innstilling.

Selv med den mest nøyaktige fokuseringen og en smal blenderåpning vil du noen ganger oppdage at du fortsatt ikke får så mye skarphet forfra og bakover som du ønsker. Dette skyldes igjen svært grunn dybdeskarphet ved nærbildefotografering. Noen Canon-kameraer, inkludert Canon EOS RP- og EOS R6-kameraene, har et alternativ for fokusbracketing. Dette er perfekt for makrofotografering, siden kameraet tar en serie med bilder samtidig som det går gjennom en rekke fokusavstander mellom hvert bilde automatisk. Serien kan deretter slås sammen til ett enkelt bilde i redigeringsfasen, noe som resulterer i en bredere fokalplan.


For å få frem detaljene kan du prøve å eksperimentere med ulike lyskilder – fra naturlig omgivelseslys og reflekterende lys med et hvitt papp- eller papirark, til å bruke et LED-lyspanel eller en Speedlite-blits. En rekke makroobjektiver fra Canon har også et innebygd Macro Lite-lys som hjelper deg med å fjerne skygger og mørke.

Slik redigerer du makrobilder

Bakskjermen til et Canon EOS R6-kamera som viser RAW-opptaksmodus og innstillinger, for å ta nærbilde av hodet til en papegøye.

Mange Canon-kameraer kan ta opp i RAW. Bruk dette for å få mest mulig ut av redigeringsfasen ved hjelp av programvarer som Canons Digital Photo Professional (tilgjengelig som kostnadsfri nedlastning). Dette gjør at du kan finjustere eksponeringsverdien og hvitbalansen for å få optimal lysstyrke og fargegjengivelse, uten å forringe bildekvaliteten. Du kan også bruke skarphetsverktøy eller uskarpmasker for å fremheve detaljer og få bedre effekter ved å justere klarhet, kontrast og fargetone og -metning.

De fleste nærbilder og makrobilder blir mye bedre med litt redigering. Ikke få panikk hvis den minste fokuseringsavstanden til objektivet hindrer deg i å komme så nær et motiv du vil. Med kreativ beskjæring på redigeringsstadiet kan du fjerne uønsket periferi fra et bilde og bare beholde det området du vil beholde.

Det er ingenting som er helt perfekt. Når du tar makrobilder eller nærbilder, vil selve detaljnivået du får med på bildet også bety at du får med støvkorn og andre mindre småfeil. Bruk av spot healing brush eller kloneverktøyet i bilderedigeringsprogramvarer kan effektivt maskere slike feil ved å kopiere lysstyrken, fargen og teksturdataene fra omkringliggende bildepunkter.

De nyeste versjonene av Canons Digital Photo Professional (DPP) inkluderer også et dybdekomponeringsverktøy. Dette automatiserer prosessen med å konvertere en samling bilder tatt med fokusbracketingmodusen til EOS R-systemkameraer, og slår dem sammen til ett enkelt bilde. Det er perfekt for å utvide den effektive dybdeskarpheten til nærbilder og makrobilder.


Forhåpentligvis har disse tipsene og teknikkene vist hvor enkelt det er å komme i gang med makrofotografering og inspirert deg til å komme deg ut og ta en kikk på detaljene og ta dine egne nærbilder.Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler