MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Disse nyttige tipsene til makrofotografering kan hjelpe deg med å ta spektakulære nærbilder. Her er alt du trenger å vite – fra kreative teknikker og grunnleggende kamerainnstillinger til valg av riktig Canon-utstyr.
Et ekstremt nærbilde av en fargesterk veps på en limegrønn støvknapp på en blomst.

Nærbilder av alt fra insekter til blomster, mat og husholdningsgjenstander kan avsløre utrolige detaljer. Med riktig kamera og objektiv og riktige innstillinger kan du få frem detaljer som er så å si usynlige for det blotte øyet. Et makroobjektiv har vanligvis en forstørrelse på mellom 0,5x og 1,0x ved minste fokusavstand. Det høres kanskje ikke spesielt imponerende ut, men 1,0x forstørrelse gjengir små objekter i full størrelse på kameraets bildesensor. Da blir de enormt forstørret når du ser dem på skjermen eller på utskrift, noe som gir bildene et helt nytt perspektiv.

Hva som helst kan være motivet ditt i makrofotografering, når du utforsker en skjult verden og ser hverdagslige ting med nye øyne. Det kan være gøy å ta skikkelige nærbilder, men dette skjer ikke uten tekniske utfordringer. Les videre for å få ekspertråd om hvordan du kan ta spektakulære nærbilder, og om det beste Canon-settet for makrofotografering, også på budsjett.

Teknikker for makrofotografering

Et nærbilde av en rosa blomst.

Naturen har skjulte dybder som du kan avsløre i nærbilder og makrofotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1250 sek, f/2 og ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan være vanskelig ved nærbildefotografering og krever ekstrem nøyaktighet på grunn av den knøttlille dybdeskarpheten. Canon Photo Companion-appen inneholder et nyttig verktøy som beregner de nærmeste og ytterste fokuspunktene, dybdeskarpheten og den hyperfokale avstanden avhengig av kameraet og innstillingene.

Hvis du vil ta stillbilder som makrobilder av mat, er det best å montere kameraet på et stativ eller annen støtte, slik at det står stille og ikke skaper bevegelse eller uskarphet. For å sikre fullstendig ro må du bruke kameraets selvutløser på to sekunder eller en fjernkontroll, slik at du ikke trenger å berøre kameraet når du tar bildet.

Selv når du bruker et stativ, kan vibrasjoner oppstå hvis du berører kameraet rett før en eksponering, og for speilreflekskameraer kan vibrasjoner oppstå når refleksspeilet vippes opp. En god kombinasjon av innstillinger som er tilgjengelige i de fleste speilreflekskameraer fra Canon, er å bruke selvutløseren på to sekunder i kombinasjon med speilblokkeringsinnstillingen. Speilet vippes da opp to sekunder før bildet tas, noe som gir tilstrekkelig tid til at vibrasjonene forsvinner. Canon Camera Connect-appen, som gjør at du kan kontrollere kameraet fra telefonen, er også nyttig i slike situasjoner.

Når kameraet er fastmontert, fungerer autofokus bra hvis du bruker ettpunkts-AF og justerer punktet nøyaktig til den delen av motivet du vil skal være skarpest. Manuell fokusering kan fungere enda bedre. Canons EOS M-kamera og alle speilløse EOS R-systemkameraer har et alternativ for fokuspeaking (objektivet må ha MF-innstilling aktivert). Aktiver dette alternativet, så vil områder i bilderammen bli angitt i søkeren eller på den bakre skjermen når de kommer i fokus, slik at du kan finjustere bildet. Alternativt kan du bruke en forstørret forhåndsvisning av det ønskede området for å sikre optimal manuell fokusering. Du kan bruke samme teknikk på baksiden av Canons speilreflekskameraer ved å bytte til Live View-innstilling.

Gode makromotiver gjennom hele året

Du må tenke smått for å ta gode makrobilder. Biller, edderkopper og bier er gode motiver, mens naturen generelt har mye å by på hele året. Fra blomster om våren til bier og sommerfugler om sommeren, gylne blader og sopp på høsten, og snøfnugg og frost på vinteren – det er alltid noe å fotografere.

Inne kan du være kreativ med makrofotografering av mat, eller du kan ta nærbilder av gjenstander som fargeblyanter, som har mange små detaljer. For å få mer inspirasjon til motivet og hvordan du fotograferer det, kan du ta en titt på Ian Wades video ovenfor, om makrofotografering på høsten.

Lyssetting for makrofotografering

Et godt opplyst nærbilde av en rødkål tatt av Matt Doogue på et Canon EOS R10.

Dette nærbilder av en rødkål ble tatt med full forstørrelse med lys ovenfra. Fotografen Matt Doogue brukte fokusstabling i kameraet for å opprettholde jevnt fokus i hele bildet. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/60 sek, f/5.6 og ISO250.

Til sammenligning: en mørkere versjon av et nærbilde av en rødkål tatt av Matt Doogue på et Canon EOS R10.

Et nærbilde av en rødkål som er tatt ved full forstørrelse – denne gangen opplyst fra høyre og med redusert effekt for å fremheve kålens tekstur og konturer. Matt brukte igjen fokusstabling i kameraet for å få jevnere fokus. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/60 sek, f/5.6 og ISO250.

For å få frem detaljene kan du prøve å eksperimentere med ulike lyskilder – fra naturlig omgivelseslys og reflekterende lys med et hvitt papp- eller papirark, til å bruke et LED-lyspanel eller en Speedlite-blits.

Lys med relativt lav intensitet er vanligvis ikke et problem hvis du bruker et stativ for makrofotografering av blomster, nærbilder av mat og andre ubevegelige motiver, men matt belysning kan føre til bilder som ser flate ut. For innendørsbilder kan du legge til lys ved hjelp av en bordlampe eller dagslys fra et vindu. Fotografiske LED-lamper er også et godt alternativ. Det samme er LED Macro Lite-lys.

En mer avansert løsning er å bruke en blitslampe eller en Speedlite-blits. I tillegg til å tilføre lys fryser blitsen handlingen. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II er kompatibelt med de fleste makroobjektiver fra Canon, slik at du får best mulig kamerakontroll og en skyggeløs lyseffekt ved makrofotografering. Alternativt kan du prøve å rette et skarpt lys mot motivet fra en skrå vinkel. Dette gir dype skygger, som igjen gir et tredimensjonalt utseende.

Øke dybdeskarpheten

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Selv med den mest nøyaktige fokuseringen og en smal blenderåpning vil du noen ganger oppdage at du fortsatt ikke får så mye skarphet forfra og bakover som du ønsker. Dette skyldes igjen svært grunn dybdeskarphet ved nærbildefotografering. Noen Canon-kameraer, inkludert Canon EOS R8- og EOS R6 Mark II-kameraene, har et alternativ for fokusbracketing. Dette er perfekt for makrofotografering, siden kameraet tar en serie med bilder samtidig som det går gjennom en rekke fokusavstander mellom hvert bilde automatisk. Så kan serien slås sammen til ett enkelt bilde i redigeringsfasen, noe som gir mye større dybdeskarphet.

God komposisjon for makrobilder

Et nærbilde av en rosa og gul kake tatt av Matt Doogue på et Canon EOS R10.

Sammenlignet med et fullformatkamera har et kamera i APS-C-format, for eksempel Canon EOS R50 eller EOS R10, en mindre bildesensor. I tillegg til å gi det benyttede objektivet en lengre «effektiv» brennvidde, gir det deg også en større effektiv forstørrelse takket være beskjæringsfaktoren på 1,6x. Det er veldig bra til nærbilder av et lite område av et objekt, for å oppnå en dramatisk komposisjon, for eksempel denne kaken som er tatt med full forstørrelse, opplyst ovenfra og litt bak for å tilføre skygge og kontrast. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/60 sek, f/7.1 og ISO1250.

Du kan bruke den vanligvis så smale dybdeskarpheten til din fordel i makrofotografering. Områder som er mer enn noen få centimeter foran eller bak fokusfeltet, blir veldig uskarpe i bildet. Det er derfor viktig å tenke på bakgrunnen i tillegg til motivet du fotograferer.

Bakgrunner med en ganske jevn farge og lysstyrke gir en nøytral bakgrunn som kan bidra til å isolere hovedmotivet og fremheve det i bildet. Bakgrunner med mer varierte farger og toner kan også fungere bra. Uansett bør du tenke på fargene på hovedmotivet og omgivelsene, og hvor godt de fungerer sammen med tanke på å forbedre totalopplevelsen av bildet.

Tredjedelsregelen er et klassisk komposisjonsverktøy. Tenk på bilderammen som om den er delt inn i rutenett med like avstander – to horisontalt og to vertikalt, slik du kan legge til på kameraet. Så kan du prøve å plassere det interessante området over punktet der to av linjene krysser hverandre. Dette kan gi et bilde maksimal visuell effekt. Alternativt kan du bryte reglene og plassere hovedmotivet midt i rammen. Dette kan fungere bra sammen med symmetriske objekter, som i seg selv er flotte makromotiver.

For blomster, blader og andre motiver som er litt større, er et godt komposisjonstips å gå nærmere et veldig lite område av hele objektet og ta et nært detaljbilde.

De beste kameraene til makrofotografering

Et ekstremt detaljert nærbilde av et skjell.

I likhet med andre Canon EOS R-systemkameraer har EOS RP-kameraet en rekke kraftige makrovennlige funksjoner, inkludert fokuspeaking og fokusbracketing. Tatt med et Canon EOS RP-kamera og et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24 mm, 15 sek, f/4 og ISO 100.

Et ekstremt detaljert nærbilde av en rød blomst.

EOS RP-kameraet har også en vribar berøringsskjerm bak. Dette fungerer veldig bra når du tar makrobilder fra vanskelige vinkler, i tillegg til at du kan fokusere raskt og enkelt på generelle nærbilder, siden du bare kan trykke på forhåndsvisningsbildet der du vil ha autofokus. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/10 sek., f/4 og ISO 100.

Du trenger ikke dyre kameraer og objektiver for å ta nærbilder. Det beste kameraet for makrofotografering er det du har for hånden. Mange sikt-og-knips-kameraer for nybegynnere har en fotomodus for makrofotografering som gjør det mulig å fokusere på avstander ned til bare 1 cm, mens Canon PowerShot G7 X Mark III har en kraftigere makromodus.

EOS-kameraer med utskiftbare objektiver gir deg mer fleksibilitet for nærbildefotografering, siden du kan bruke det beste objektivet til oppgaven. Canon EOS R50 og EOS R10 har også vribare berøringsskjermer, noe som gjør det enkelt å ta bilder fra kreative vinkler. Bare trykk på punktet på skjermen som viser området i motivet som du vil bruke autofokus på. De har også et forstørret forhåndsvisningsalternativ og en fokuspeaking for superpresis manuell fokus. En annen bonus med disse kameraene i APS-C-format sammenlignet med fullformatkameraer er at beskjæringsfaktoren øker den maksimale forstørrelsen på et 1,0x makroobjektiv til 1,6x.

For entusiaster som ønsker å ta de kreative makrobildene sine til nye høyder, er Canons fullformatkameraer ideelle. Det høye MP-tallet på fullformatsensorene i EOS R8 og EOS R6 Mark II, for eksempel, gjør at de kan oppnå utrolig bildekvalitet ved lite lys, noe som gir rene bilder selv ved høye ISO-verdier. I likhet med EOS R50 og EOS R10 har de også en funksjon for fokusbracketing, noe som er spesielt nyttig til makrofotografering.

De beste objektivene for nærbilder

Et ekstremt detaljert nærbilde av et blad.

Som de fleste nye makroobjektiver fra Canon, har RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet hybrid bildestabilisering. Dette motvirker bevegelser fra side til side og opp og ned, noe som gjør stabiliseringen mye mer effektiv ved håndholdt nærbildefotografering og makrofotografering. Tatt med et Canon EOS R-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/40 sek, f/2 og ISO 800.

Et ekstremt nærbilde av hodet og vingene til en sommerfugl.

Objektivet Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM med 1,4x forstørrelse gjør at du kan fange inn utrolige detaljer, for eksempel de individuelle skjellene på vingene til denne sommerfuglen. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/50 sek, f/4.5 og ISO 3200. © Oliver Wright Photography

Mange objektiver som leveres med Canon EOS-kameraer, har imponerende korte fokusavstander. Dette inkluderer Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM for EOS R-systemkameraer, som har en MFD på bare 13 cm.

Utmerkede makroobjektiver til disse kameraene er Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Disse objektivene har 0,5x maksimal forstørrelse og leveres komplett med hybrid bildestabilisering. Disse korrigerer for forskyvning både vertikalt og horisontalt og for vibrasjon. Sammenlignet med vanlige bildestabilisatorer er Canons hybride bildestabilisatorer mye mer effektive ved håndholdt fotografering av ekstreme nærbilder.

For det beste innen makroobjektiver har Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en forstørrelse på 1,4x, som er best i klassen, i tillegg til en sfærisk kontrollring for kromatiske avvik, som gjør at du kan justere utseendet til forgrunns- og bakgrunns-bokeh i områder som er ute av fokus.

De beste innstillingene for makrofotografering

En kvinne som tar et makrobilde av et skjell med et Canon-kamera og et Canon-objektiv. Hun er iført vinterklær og hviler på albuene i sanden for støtte.

Tenk på hvor mange detaljer du kan fange inn i et landskapsbilde med vidvinkel. Tenk deg videre at du fyller mesteparten av kameraets bildesensor med noe av størrelsen på et frimerke. Selv 0.5x makroforstørrelse kan vise fine detaljer som vanligvis er usynlige for det blotte øye.

En mann som bruker et kamera med et stort objektiv til å ta nærbilder av insekter på et blad.

Nærbildefotografering av insekter og småkryp kan være utfordrende. Du kan forbedre treffsikkerheten ved å velge kontinuerlig opptaksinnstilling med kunstig intelligent (AI) servo og kontinuerlig opptaksinnstilling med høy hastighet. Hold lukkerknappen nede for å ta en serie med bilder i rask rekkefølge, slik at du er sikker på at du får et par brukbare bilder.

Opptaksprogrammet for makrofotografering på mange Canon-kameraer fungerer bra, men for mer kreative nærbilder med kameraer for hobbyfotografer er det best å ta kontroll selv. Bruk av halvautomatiske og manuelle opptaksprogrammer kan være en fordel.

En spesiell utfordring er at dybdeskarpheten (avstanden mellom de nærmeste og ytterste punktene i et motiv som gjengis skarpt) blir svært liten når du tar nærbilder, og knøttliten når du tar makrobilder. Hvis du vil maksimere dybdeskarpheten, kan du bytte til opptaksprogrammet Blenderprioritet (Av) og angi en liten blenderåpning på rundt f/16–f/22. Med mindre lyset er svært sterkt, kan det imidlertid kreve lave lukkerhastigheter for å oppnå riktig eksponering. Dette er vanligvis ikke et problem hvis du bruker et stativ.

Makrofotografering av insekter krever en rask lukkerhastighet for å fryse bevegelsene. Dette gjelder også når andre levende motiver er involvert, for eksempel ved makrofotografering av øyne. En måte å oppnå dette på når du også bruker en smal blenderåpning, er å øke kameraets ISO-innstilling. Men hvis du velger en høyere ISO-verdi, kan det føre til tap av fine detaljer og økt bildestøy, og det er her fullformatkameraer som Canon EOS R8 og EOS R6 Mark II og egenskapene deres kommer til sin rett.

Siste finpuss

Bakskjermen til et Canon EOS R6-kamera som viser RAW-opptaksmodus og innstillinger, for å ta nærbilde av hodet til en papegøye.

Mange Canon-kameraer kan ta opp i RAW. Bruk dette for å få mest mulig ut av redigeringsfasen ved hjelp av programvarer som Canons Digital Photo Professional (tilgjengelig som kostnadsfri nedlastning). Dette gjør at du kan finjustere eksponeringsverdien og hvitbalansen for å få optimal lysstyrke og fargegjengivelse, uten å forringe bildekvaliteten. Du kan også bruke skarphetsverktøy eller uskarpmasker for å fremheve detaljer og få bedre effekter ved å justere klarhet, kontrast og fargetone og -metning.

De fleste nærbilder og makrobilder blir mye bedre med litt redigering. Ikke få panikk hvis den minste fokuseringsavstanden til objektivet hindrer deg i å komme så nær et motiv du vil. Med kreativ beskjæring på redigeringsstadiet kan du fjerne uønsket periferi fra et bilde og bare beholde det området du vil beholde.

Det er ingenting som er helt perfekt. Når du tar makrobilder eller nærbilder, vil selve detaljnivået du får med på bildet også bety at du får med støvkorn og andre mindre småfeil. Bruk av spot healing brush eller kloneverktøyet i bilderedigeringsprogramvarer kan effektivt maskere slike feil ved å kopiere lysstyrken, fargen og teksturdataene fra omkringliggende bildepunkter.

De nyeste versjonene av Canons Digital Photo Professional (DPP) inkluderer også et dybdekomponeringsverktøy. Dette automatiserer prosessen med å konvertere en samling bilder tatt med fokusbracketingmodusen til disse EOS R-systemkameraene, som ikke har dette alternativet, og slår dem sammen til ett enkelt bilde. Det er perfekt for å utvide den effektive dybdeskarpheten til nærbilder og makrobilder.

Forhåpentligvis har disse tipsene og teknikkene vist hvor enkelt det er å komme i gang med makrofotografering og inspirert deg til å komme deg ut og ta en kikk på detaljene og ta dine egne nærbilder.


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler