NATTFOTOGRAFERING

Tips til månefotografering: Hvordan du tar utenomjordiske bilder av nattehimmelen

Følg denne trinnvise veiledningen til kreativ månefotografering, så tar du snart tidløse bilder av jordas himmelske følgesvenn.
Et nærbilde av månen, der bare cirka en fjerdedel av den er synlig, tatt med et Canon EOS R8 av stjernefotografen Mara Leite.

Månen har alltid vært et fengslende motiv for fotografer over hele verden, spesielt når det er noe så sjeldent som en supermåne eller blodmåne. Det kan imidlertid være vanskelig å yte den rettferdighet. Det kan være utfordrende å fotografere et lyst motiv som er svært langt borte i svakt lys, samt å ramme inn og fokusere med lange brennvidder. Med det riktige utstyret og riktige eksponeringsinnstillinger, pluss nøye planlegging før du drar ut, kan du ta utrolig detaljerte månebilder og stemningsfulle bilder av månelandskapet. Her deler vi all informasjonen du trenger for å fotografere månen, med ekspertråd om innstillinger og utstyr i tillegg til tips om hvordan du tar de beste månebildene, fra stjernefotografen Mara Leite.

1. Forstå månen

En smal halvmåne som er synlig mellom to søyler i en kirke, tatt med et Canon EOS R10.

«Apper eller nettsteder kan brukes til å spore de ulike stadiene av månen», sier Mara, en prisbelønt landskaps- og stjernefotograf. «Disse inneholder tidspunkter for måneoppgang og månenedgang for steder over hele verden.» Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 100mm, 1/5 sek, f/6.3 og ISO 1250. © Mara Leite

Blader på en gren i silhuett mot en uklar fullmåne, tatt med et Canon EOS R10.

«Visse apper kan følge månens bevegelser på himmelen og beregne hvor stor månen kommer til å se ut sammenlignet med motivet», sier Mara. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/320 sek, f/9 og ISO 1250. © Mara Leite

Månens bruker 27,322 dager på banen rundt jorda. Denne syklusen er delt inn i faser: nymåne, økende halvmåne, første kvarter, økende siste kvarter, fullmåne, minkende siste kvarter, siste kvarter, nemåne og nymåne igjen. I tillegg til at hver fase gir deg et nytt perspektiv på månen, påvirker de også lysforholdene, fra kraftig lysende fullmåne til nymånen som knapt synes.

Noen punkter i månekalenderen er virkelig spesielle. Når månen er nærmere jorda og dette sammenfaller med fullmåne – tidspunktet i måneden da sola, månen og jorda er på linje – får vi se en forstørret fullmåne eller supermåne. Blodmåne – når en vanlig supermåne sammenfaller med total måneformørkelse – er enda sjeldnere. Dette betyr at jorden blokkerer alt direkte sollys slik at det ikke når månen, og bare det brutte lyset fra jordens atmosfære vedvarer, noe som gir månen en svak blodrød farge.

2. Planlegg på forhånd

Halvmåne synlig på nattehimmelen bak et fyrtårn, tatt med et Canon EOS R8.

«Av opplagte grunner bør man sjekke værmeldingen», sier Mara. «I motsetning til regn eller tett skydekke er det ikke alltid dumt med litt skyer. De kan tilføre dramatikk og mystikk i fotografier av månen. Jeg anbefaler at du sjekker skydekket i prosent og vindhastigheten på værnettsteder eller hos et meteorologisk senter.» Tatt med et Canon EOS R8 med et Canon RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 100 mm, 1,6 sek, f/5.6 og ISO 6400. © Mara Leite

En fullmåne som er synlig over et kloster i Portugal, tatt med et Canon EOS R8.

«Hvis det er mulig, er det viktig for meg å dra til stedet jeg vil fotografere, i forkant av selve fotograferingen for å bekrefte at det ikke er noen hindringer i synsfeltet, og at stedet er åpent etter arbeidstid», sier Mara. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 325 mm, 1/320 sek, f/8 og ISO 1600. © Mara Leite

Månefotografering er ikke bare en artig test av kameraferdighetene dine, det gir deg også fascinerende innsikt i jordens bevegelser og satellitt. Vi vet nøyaktig hvor månen vil stige opp, hvor den vil bevege seg over himmelen, og hvor den vil gå ned hver eneste natt i mange år fremover. Det finnes mange nyttige telefonapper som kan hjelpe deg med å planlegge nøyaktige vinkler. En fullmåne vil grovt sett dukke opp direkte overfor solnedgangen.

Husk å vurdere tid på dagen. Månen er kanskje mest imponerende når den først dukker opp i horisonten – dette kalles «måneoppgang». Hvis du tar bilder av en supermåne, kan dette punktet være spesielt virkningsfullt. Lyset må bevege seg sidelengs gjennom jordens atmosfære, noe som gir månen en varm, rødaktig farge. Dette er også det øyeblikket månen ser størst ut, selv om dette er en illusjon – størrelsen forblir den samme hele natten, men krummingen til atmosfæren fungerer som et forstørrelsesglass.

Det er også viktig å sjekke værmeldingen før du drar ut. Klarvær gir best mulig sikt. Velg steder som gir deg god oversikt over hva som skjer, og som er visuelt interessante, for eksempel en spennende byhorisont, men pass på at det er minimalt med forstyrrelser. Sørg for at utstyret er klart til bruk. Det betyr fulladet og at alt er med. Månen beveger seg raskt, så du har ikke lyst til å dra hjem for å hente noe du har glemt, for da går du glipp av noe!

3. Innstillinger for månefotografering

En person justerer den vribare skjermen på et Canon EOS RP mens vedkommende fotograferer månen.

Når du fotograferer et så lyst motiv omgitt av mørke, kan du få problemet med eksponeringen. Prøv derfor å stille inn eksponeringen manuelt.

Skjermen på et Canon EOS RP som viser peaking-innstillinger.

Hvis du strever med å holde fokus på månen, kan du prøve manuell fokus. Bruk Live View og aktiver fokuspeaking for å sikre at detaljene er skarpe.

Programmer for automatisk eksponering fungerer kanskje ikke konsekvent når du fotograferer månen, så det er best å bruke manuell eksponering. Intensiteten til sollyset som treffer månen, er i hovedsak stabil, så det finnes en enkel eksponeringsregel vi kan bruke som utgangspunkt – «looney 11»-regelen. Still inn blenderåpningen på f/11, og tilpass lukkerhastigheten til den inverse ISO-verdien. Ved ISO 100 er lukkerhastigheten 1/100 sek., ved ISO 200 er lukkerhastigheten 1/200 sek. og så videre. Denne regelen er imidlertid ikke absolutt – du kan variere lukkerhastigheten og blenderåpningen rundt disse verdiene til bildet ser riktig ut.

4. Det beste utstyret for månefotografering

Et glimt av halvmånen som titter frem bak en lyktestolpe, tatt med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon EOS R10 fokuserer ned til -4 EV, slik at du kan fokusere nøyaktig ved svakt lys. Kombiner dette med det rimelige og samtidig kraftige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet for å ta vakre bilder av månen. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/5 sek., f/7.1 og ISO 800. © Mara Leite

Første fjerdedel av månen synlig på himmelen, tatt med et Canon RF 100-400mm F5,6-8 IS USM-objektiv.

Med den 5,5-trinns optiske bildestabilisatoren er Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM et flott objektiv for månefotografering, ettersom det gir økt stabilitet for håndholdte bilder – perfekt til øyeblikksbilder når du ikke har tid til å fikle med et stativ. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/200 sek, f/8 og ISO 1000. © Mara Leite

Et langt objektiv er et must for nærbilder av månen, men som nybegynner trenger du ikke å tenke for mye på det. Du trenger ikke et lyssterkt og dyrt objektiv. Månen er nemlig så lys at du ikke trenger de største blenderåpningene til objektiver av ypperste klasse. Til og med en standardzoom, for eksempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, kan fungere – du får kanskje ikke fylt opp hele rammen, men du kan alltids beskjære bildet senere. Det er her EOS R-systemkameraer med høy oppløsning viser hva de er verdt. Fullformatkameraet Canon EOS R8 gir deg sylskarp klarhet selv ved svakt lys, og APS-C-sensoreneCanon EOS R10 og EOS R50 gir objektivene et smalere synsfelt, noe som gir ekstra rekkevidde fra bredere objektiver.

5. Gå nærme

Et nærbilde av månen som viser detaljene på overflaten.

Når månen er i ne eller ny, for eksempel gibbous (ca. trekvarts full), er det ypperlig å fotografere detaljer på overflaten. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x ved 1600 mm, 1/50 sek., f/22 og ISO 100.

Selv om en fullmåne er fortryllende, er dette kanskje ikke det beste tidspunktet å fotografere månen på hvis du ønsker å få med overflatedetaljer, for eksempel krater. På samme måte som den innebygde blitsen på et kamera lyser opp et ansikt, vil det frontale sollyset under en fullmåne eliminere en stor del av skyggene. På andre tidspunkter i måneden kommer sollyset mer fra siden, og dette skaper lyspunktene og skyggene du trenger for å få frem konturene og detaljene i månelandskapet. Et bra objektiv for nærbilder er RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, som kombinerer lang telezoom med bildestabilisering. Og hvis du virkelig vil fylle rammen, kan du velge et veldig langt objektiv, for eksempel RF 600mm F11 IS STM. En blenderåpning på f/11 er perfekt for månefotografering, ettersom det passer med «looney 11»-eksponeringsregelen. Hvis du vil utvide rekkevidden til objektivene, kan det være nyttig å bruke objektivforlengere som Extender RF 1.4x og Extender RF 2x.

6. Få et bredere synsfelt

Månen lyser klart opp den mørke himmelen, over et nattmotiv av en elv, en bro og båter med et bylandskap bak.

For å lete etter nye steder bruker Mara karttjenester på internett og sosiale medier til å undersøke interessante motiver og forgrunner i området hun fotograferer. «Det kan også være nyttig å spørre de fastboende», sier hun. Tatt med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 15-35mm F4L IS USM-objektiv ved 19 mm, 20 sek, f/22 og ISO 640. © Mara Leite

Månen er synlig høyt oppe på himmelen over lyse oransje skyer og et vann, tatt ved soloppgang på et Canon EOS R8.

Blenderåpningen på f/4 på Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet holder seg konstant over hele brennviddeområdet. Det betyr at det ikke er noen endring i lukkerhastighet og ISO når man zoomer inn på månen. Tatt med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 17mm, 1/500 sek, f/6.3 og ISO 2500. © Mara Leite

Vær kreativ og eksperimenter med et bredere objektiv, for eksempel Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Dette gjør at du kan inkludere månen i et eksisterende landskap. Selv om månen ofte er fengslende i seg selv, kan det å inkludere kjente landemerker eller en bestemt byhorisont gi kontekst og gjøre det mulig å lage interessante komposisjoner. Det gjør det også mulig å eksperimentere med skaleringen for å få en kraftig effekt.

Ta månefotograferingen din til neste nivå med ytterligere tips og inspirasjon fra den profesjonelle fotografen Andrew Fusek Peters*.


Skrevet av James Paterson, Phil Hall og Rachel Segal Hamilton

*Bare tilgjengelig på utvalgte språk.

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R8

  Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Speilløse kameraer

  EOS R50

  Få det mest oppsiktsvekkende innholdet med dette speilløse EOS R-systemkameraet – fra skarpe stillbilder til 4K-filmer og direktesendinger. Alt-i-ett-enhet.
 • Ultrabredt zoomobjektiv

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Canons ultravide RF-objektiv er detaljert med L-seriens presisjon, fra 14 til 35 mm, og det er enkelt å holde det i hendene med 5,5-trinns bildestabilisering.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • Telezoomobjektiv

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Et allsidig, kompakt og lett RF 100–400 mm zoomobjektiv med 5,5-trinns IS som tar bilder av dyreliv og bevegelser.
 • RF-objektiver

  RF 600mm F11 IS STM

  Et revolusjonerende superteleobjektiv som er kompakt og lett, og som egner seg godt til å ta bilder av dyreliv, reiser eller tog.
 • Objektiver for speilreflekskameraer

  RF 2x

  RF 2x-forlengeren gir skarpe bilder og allsidig bruk ved hjelp av to ganger ekstra forstørrelse som dobler rekkevidden til kompatible RF-teleobjektiver og -zoomobjektiver.
 • Relaterte artikler

 • NATTFOTOGRAFERING

  Fotografering av nattehimmel

  De beste teknikkene for å fotografere stjerner, inkludert intervallopptak og stjernesporbilder.

 • NATTFOTOGRAFERING

  Det beste nybegynnerutstyret for nattbilder

  Kameraer og objektiver for ypperlige nattbilder.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Slik kontrollerer du eksponering

  Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Papirkunst av solsystemet

  Ta deg tid til å lade batteriene dine og til å lære og leke, med Creative Parks samling av papirkunst med verdensromtema.