NATTFOTOGRAFERING

Det beste nybegynnerutstyret for nattbilder og stjernefotografering

Finn ut hvilke kameraer og objektiver som gir ypperlig bildekvalitet når du skal ta portrettbilder etter mørkets frembrudd, og fotografere nattlandskap og stjerneskudd.
En figur i silhuett lener seg mot en bygning som er opplyst av gult lys. Tatt av Canon Ambassador Lorenz Holder med et Canon EOS R6-kamera.

Lys er en viktig del av fotografering, så det kan være utfordrende å ta bilder om natten eller i svakt lys. Nattfotografering byr imidlertid på unike kreative muligheter. Svakt belyste portrettbilder mot en mørk bakgrunn kan ha et magisk preg, samtidig som portrettet isoleres i motivet. Nattdyr gir deg en ny vri på dyrelivfotografering, mens nattlige bylandskaper stråler i glansen av sitt helt eget lysshow. Hvis du vil oppleve noe virkelig majestetisk, kan du vende blikket mot himmelen og fotografere Melkeveien

Den blå skumringstimen før soloppgang og etter solnedgang er en favoritt blant mange fotografer. Det er fortsatt litt naturlig lys som fremhever detaljer, mens lysene fra byen gjerne gir motivene en varm glød. Den dype blåfargen på himmelen gir også et dramatisk preg. Den blå timen kan imidlertid være svært kort, avhengig av årstiden og hvilken lengdegrad du befinner deg på, og du har kanskje bare noen få minutter på deg til å få fullt utbytte av den beste belysningen. Det beste er å sjekke tidspunktene for soloppgang og solnedgang, og planlegge hvor du skal fotografere på forhånd.

Husk at du kanskje også må hanskes med frost og dugg, så det kan være lurt å ta med seg varme eller vanntette klær. Mange Canon-kameraer og -objektiver er godt forseglet mot vær og vind, men det kan likevel være lurt å ta med seg en stor paraply for å holde utstyret tørt.

Nyttige funksjoner når du fotograferer om natten

Grønne og røde lys som reflekteres i vannpyttene på en våt vei, og silhuetten av en kvinne som holder en paraply. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv.

Det speilløse Canon EOS R6-kameraet har en følsom fullformatsensor på 20,1 megapiksler som er utformet spesielt for motiver med høy dynamisk rekkevidde, og generelt svakt lys. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 70-200mm F2.8L USM-objektiv ved 153 mm, 1,8 sek., f/2.8 og ISO 320. © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Lang eksponering av bylys i det fjerne under en stjernehimmel, tatt med et Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera.

Hvis du foretrekker et kompaktkamera med et fast objektiv, er Canon PowerShot G7 X Mark III et ypperlig alternativ for blogging og vlogging etter mørkets frembrudd, og for nattfotografering generelt. Tatt med et Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera ved 8,8mm, 8 sek., f/1.8 og ISO 400.

Speilløse kameraer byr på en stor fordel sammenlignet med speilreflekskameraer når det gjelder nattfotografering. De elektroniske søkerne kan automatisk øke lysstyrkenivået for å simulere effekten av eksponeringsinnstillingene. Dette sørger for at du bokstavelig talt kan se i mørket, samtidig som du også kan forhåndsvise lysstyrken i bildet for alle eksponeringsinnstillingene, selv før du tar det.

Det er svært praktisk å kunne ta bilder om natten uten å måtte bære med seg et stativ. Kameraer som EOS R6 og EOS R7 har innebygd bildestabilisering (IBIS) som gjør det enklere å ta stødige bilder uten risting. Kombinert med optisk bildestabilisering som er tilgjengelig på enkelte objektiver, kan du få opptil åtte trinn med bildestabilisering. Dette er perfekt når du fotograferer på frihånd med mye lengre lukkertid. 

Rask og konsekvent nøyaktig autofokus kan også være en stor fordel. EOS R6 AF-systemet fungerer i nesten totalt mørke ved -6.5 EV (eksponeringsverdi). Dette tilsvarer et landskap som bare lyses opp av en kvart måne. Verdien er -5 EV for EOS R7 og -4 EV for EOS R10, noe som omtrent tilsvarer henholdsvis lyset fra en halvmåne og trekvarts fullmåne.

Objektiver med stor blenderåpning slipper inn mer lys i kamerasensoren, slik at du kan fotografere selv på de mørkeste kveldene, mens vidvinkel også gir deg muligheten til å ta bilder med lenger lukkertider. Objektiver med optisk bildestabilisering reduserer uskarphet når du fotograferer på frihånd.

Stjernefotografering

Et nattbilde av palmetrær i silhuett mot Melkeveien. Tatt med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv. 

Vidvinkelobjektiver med en blenderåpning på ca. f/1,8 til f/2,8 som brukes med eller nesten med den videste blenderåpningsinnstillingen, overfører mer lys til kamerasensoren, noe som kan være en stor fordel for stjernefotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 16 mm, 25 sek, f/2.8 og ISO 6400.

En fotograf med stativ står på en steinknaus med kameraet rettet mot stjernehimmelen.

Selv om kombinasjonen av Canons systemer for innebygd bildestabilisering og bildestabilisering i objektivet gjør det mulig å fotografere på frihånd i mørket, er det likevel nødvendig å bruke stativ i enkelte situasjoner, for eksempel når du skal fotografere stjerner. Selv når du bruker et stativ, er det viktig at du ikke rører kameraet når eksponeringen starter for å unngå uskarphet. Med Canon Camera Connect-appen kan du betjene kameraet fjernstyrt.

Fullformatkameraer er mer egnet for stjernefotografering enn tilsvarende APS-C-formatkameraer, siden du ofte trenger et svært bredt synsfelt for å fange inn nattehimmelen. Hvis du tar bilder av månen, kan du imidlertid kombinere et APS-C-kamera med et teleobjektiv for å fange inn detaljene i jordens satellitt.

Canon EOS R6 fungerer spesielt godt for fotografering om natten. Kombinasjonen av en fullformats bildesensor og et beskjedent antall megapiksler på 20,1 tilsvarer forholdsvis store individuelle piksler, med større muligheter for lysinnhenting. Resultatet er minimal bildestøy når du bruker høye ISO-innstillinger for å unngå lave lukkerhastigheter i svak belysning. Standard følsomhetsområde strekker seg helt fra ISO 100 til ISO 102 400.

Manuell fokusering foretrekkes vanligvis for stjernefotografering, og Canons speilløse EOS R-systemkameraer leveres med fokuspeaking. Denne funksjonen kan brukes til å lyse opp omrisset av motivet i fokus i søkeren eller på den bakre skjermen.

Raske objektiver med lys blenderåpning foretrekkes for å slippe inn så mye lys som mulig. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet fungerer godt på begge disse områdene, samtidig som det gjør det mulig å fotograferer stjerner med APS-C-formatskameraene EOS R7 og EOS R10, der den effektive brennvidden på 25,6 mm likevel gir et rimelig stort synsfelt. 

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet er et annet utmerket alternativ for å fange inn stjernespor og fenomener som nordlys. Den raske maksimale blenderåpningen på f/1,8 har en rund form med ni blader som fungerer ypperlig i svakt lys, og som gir vakre ufokuserte områder og uskarp bakgrunn.

Nattportretter

Et portrettbilde av en katt i svakt lys som sitter på en hylle, tatt med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Litt mørke kan utgjøre en stor forskjell når du vil isolere hovedmotivet. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet gir bildestabilisering i fem trinn og er et utmerket valg for kreative portrettbilder i svakt lys. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/500 sek, f/2 og ISO 200.

Et portrettbilde av en kvinnes profil i svakt lys, med uskarpe sirkler av lys i bakgrunnen, tatt med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet med rask blenderåpning på f/1.8 fungerer også fantastisk i svakt lys, og er ypperlig når du skal skape stemningsfull uskarphet i bakgrunnen. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek, f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Canon EOS R10 på 24,2 megapiksler og EOS R7 på 32,5 megapiksler gir nattbilder av imponerende kvalitet, med standard følsomhetsområder på ISO 100–32 000. Dette gir deg rikelig eksponeringstoleranse, slik at du kan opprettholde høye lukkerhastigheter for frihåndsfotografering om natten. Canon EOS RP er et annet nyttig alternativ. Det har en fullformats bildesensor på 26,2 megapiksler og et følsomhetsområde som strekker seg til ISO 40 000, slik at du kan fotografere uten blits og likevel beholde detaljer og farger.

Med et fullformatskamera er en brennvidde på 85 mm vanligvis perfekt for portrettbilder. Med Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet med lys blenderåpning kan du fryse bevegelsene til motivet med høy lukkerhastighet, selv i mørke omgivelser. Du trenger ikke å øke ISO-innstillingen på kameraet mye for å gjøre dette. Dermed kan du opprettholde optimal bildekvalitet ved å maksimere fine detaljer og minimere bildestøy.

En annen fordel er at den store blenderåpningen gir grunn dybdeskarphet, slik at du kan gjøre forstyrrende bakgrunner uskarpe for å isolere hovedmotivet, og forvandle bylys eller lyslenker til myke bokehsirkler.

For Canon EOS R7 og EOS R10 gir et 50 mm primærobjektiv en effektiv brennvidde på 80 mm som er ypperlig for portrettbilder, og gir dermed omtrent samme synsfelt som et 85 mm objektiv på et fullformatkamera. Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet med den lyse blenderåpningen er kompakt og lett og gir god valuta for pengene, mens det raskere RF 50mm F1.2L USM-objektivet foretrekkes blant profesjonelle.

Bylandskaper på nattestid

Lang eksponering av et bylandskap om natten tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. 

Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er lett nok til at du kan bære det med deg mens du utforsker byen om kvelden, og produksjonskvaliteten som kjennetegner L-serien, beskytter det mot støv og fukt. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF 24-105mm F4L USM-objektiv ved 50 mm, 1,6 sek., f/4.5 og ISO 400.

Et bylandskap opplyst om natten med refleksjonene av bygningene i vannet i forgrunnen. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet er et raskt, kompakt og lett vidvinkelobjektiv som er ideelt for fotografering av bylandskaper om natten. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 24 mm, 0,3 sek, f/1.8 og ISO 100.

Hvis du skal fotografere bylandskaper på frihånd om natten, vil bildestabilisering sørge for at du får stødige bilder, og EOS R7 gir stabilisering i opptil syv trinn med kompatible objektiver. Hvis du skal fotografere bylandskaper om natten, kan det imidlertid være lurt å bruke et stativ eller finne et stabilt underlag å sette kameraet på, samt bruke lav lukkerhastighet eller lang eksponering.

Som med stjernefotografering er et raskt vidvinkelobjektiv det beste valget for å få plass til vidstrakte bylandskap og nattlandskap i bildet. Både Canon RF 16mm F2.8 STM og Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er ypperlige alternativer.

Muligheten til å zoome er svært praktisk når bygninger og andre gjenstander begrenser bevegelsesfriheten din, og Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er et godt valg, spesielt hvis du trenger mer telefotorekkevidde for å dekke avstanden eller fokusere på mindre deler av et bylandskap eller nattlandskap.

Fotografere motiver i bevegelse om natten

Hodet til en hjort fotografert om natten med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv og en Canon Extender RF 1.4x.

Med et superteleobjektiv kombinert med en forlenger kan du fange inn nattlig dyreliv med fantastiske detaljer. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv og en Canon Extender RF 1.4x ved 1120 mm, 1/200 sek, f/16 og ISO 800.

En terrengsyklist omgitt av røde og blå lysspor utfører et hopp mot en mørk himmel. Tatt med et Canon EOS R6 Mark II-kamera.

Hvis du bruker et stativ når du fotograferer lysspor, kan du angi en to sekunders forsinkelse for utløseren slik at kameraet får tid til å stabilisere seg etter at du har trykket på lukkerknappen. Hvis du ønsker mer umiddelbar respons, kan du betjene kameraet eksternt ved hjelp av den kostnadsfrie Canon Camera Connect-appen, som også gjør det mulig å forhåndsvise bildet i sanntid på en smarttelefon. Tatt med et Canon EOS R6 Mark II-kamera med et Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM-objektiv ved 15 mm, 8 sek, f/4,5 og ISO 1250. © Teddy Morellec

God telefotorekkevidde gjør det enklere å fotografere motiver i bevegelse, for eksempel nattdyr. Objektivforlengere som Extender RF 1.4x og Extender RF 2x kan også gi deg større rekkevidde.

Med Canon RF 24-105mm F4L IS USM- eller RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiver kan du oppnå utmerkede resultater når du fotograferer på kortere avstander. Dette gjelder spesielt hvis du bruker dem med et Canon EOS R7- eller EOS R10-kamera der beskjæringsfaktoren på 1,6 x forlenger disse objektivenes telefotorekkevidde til henholdsvis 168 og 136 mm.

RF 24-105mm F4L IS USM-objektivets allsidige vidvinkel- til telezoomrekkevidde er også ideell når du fotograferer trafikk i bevegelse for å skape lysspor med lang eksponering. Hvis du fotograferer ett enkelt kjøretøy og bruker en Canon Speedlite-blits for å få mer lys, velger du modus for andre gardinsynkronisering. Dette får lyssporene til å se ut som om de strekker seg naturlig ut fra bak kjøretøyet, i stedet for å strekke seg ut foran. Du kan også sveipe gjennom zoomområdet under en lang eksponering (zoomserie) for å skape en annen type lysspor.


Canons nyeste speilløse kameraer og tilhørende objektiver gir deg kreativ frihet og fleksibilitet, samtidig som de er brukervennlige. Det er mye å utforske etter solnedgang, og med det riktige Canon-utstyret og litt undersøkelse, tålmodighet og øvelse, vil du garantert kunne ta flotte bilder.


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R6 Mark II

  Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre
 • Speilløse kameraer

  EOS R7

  Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
 • Primærobjektiv med vidvinkel

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er allsidig for nærbilder takket være diskret telefotokomprimering og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt og lett kamerahus.
 • RF-objektiver

  RF 800mm F11 IS STM

  Et kompakt, lett og kraftig superteleobjektiv som hovedsakelig er rettet mot dyrelivsfotografer som er ute etter den beste rekkevidden.
 • Relaterte artikler

 • VIDEOTEKNIKKER

  Tips til nattfilming

  Åpne opp en helt ny verden av kreativitet med veiledningen vår om nattfilming.

 • NATURFOTOGRAFERING

  Dyreliv i lite lys

  Oppdag dyrenes hemmelige liv med våre beste tips til nattfotografering.

 • NATTFOTOGRAFERING

  Fotografering av nattehimmel

  De beste teknikkene for å fotografere stjerner, inkludert intervallopptak og stjernesporbilder.

 • NATTFOTOGRAFERING

  Fotografere månen

  En trinnvis veiledning til kreativ månefotografering.