KREATIV UTSKRIFT

Papirkunstutfordring 4: vinterdekorasjoner

I den siste delen av serien med papirkunstutfordringer kan du finne ut hvordan den grafiske designeren Chris Stenner og sønnen Eli laget juledekorasjoner.
Et flatlay-bilde av et utvalg av juledekorasjoner i papirkunst spredt ut over et trebord, sammen med trykte Creative Park-maler, Canon-skriverpapir, furukongler, garn og en gren med barnåler.

Som en del av PIXMAs papirkunstutfordring har vi gitt dem i oppgave å lage vakker papirkunst til hendelser gjennom hele året.

I siste utgave av denne firedelte serien utfordret vi den grafiske designeren Chris Stenner og sønnen Eli til å lage julestemning ved hjelp av maler fra Canon Creative Park og en Canon PIXMA-skriver.

Utfordring 4: Juledekorasjoner

En Canon PIXMA-skriver på et lite sidebord dekket av et utvalg juledekorasjoner i papirkunst, med en Creative Park-mal i skriverskuffen.

Jul med små barn betyr ofte en overflod av plastleker og ikke-resirkulerbart innpakningspapir. Så hvorfor ikke ta skrittet mot en enklere jul med håndlagde, resirkulerbare dekorasjoner dere kan skrive ut hjemme?

Enten du feirer jul eller ikke, og uansett hvor gammel du er, kan det være spennende å dekorere hjemmet til vinteren. Å lage egne dekorasjoner er en rimelig måte å få hjemmet til å føles lyst og fargerikt på når dagene blir mørkere. Og i ettertid kan du resirkulere papirmalene eller ta vare på dem til fremtidige arrangementer.

Enten du bruker de samme tingene hvert år i tråd med familietradisjonene, eller du liker å lage forskjellige temaer til juletreet, har Canon Creative Park et utvalg av julemaler – fra røde og gullfargede stjerner til små snømenn. I gamle dager ble juledekorasjoner tross alt laget med det man hadde tilgjengelig, ikke kjøpt i butikkene. Da var hele familien samlet før jul og brukte kveldene på å lage hver lille pyntegjenstand til treet.

Alle Creative Park-malene er tilgjengelige for ulike ferdighetsnivåer, noe som betyr at du vil finne noe som passer for alle – uansett alder eller ferdigheter.

Møt skaperen

Hvem: Chris Stenner

Hva: Grafisk designer

Også med: Eli

Chris jobber i en kreativ bransje og har et øye for alt innen kunst og design. Han var glad for å påta seg denne utfordringen og gjøre noe han og Eli aldri hadde prøvd før. «Jeg likte å lage dette som et alternativ til engangsplast», sier han. «Det er fint å vite at jeg kan resirkulere disse når de blir ødelagt eller er oppbrukt, slik at ingenting går til spille. Hvis jeg vil bytte tema på treet, kan jeg beholde malene og lage flere dekorasjoner i andre farger.»

Chris sier at han anbefaler papirkunst til alle, for han syntes det var veldig givende. «Det er godt å gjøre noe for å utfordre deg selv og lage noe fra bunnen av», sier han. «Eli elsker å fargelegge og tegne tegneseriefigurer. Men det å klippe, lime og feste ting sammen er en fin variasjon fra det vi vanligvis gjør.»

Valg av mal

En hånd som holder opp en smarttelefon som viser en papirkunstmal for juledekorasjon i Creative Park-appen. I bakgrunnen er det en Canon PIXMA-skriver med en Creative Park-mal i skriverskuffen

«Jeg ville ha en stjernemal til juletreet fordi vi har så mange kuler, så jeg var på jakt etter en annen form», sier Chris. «Jeg søkte etter ‘dekorasjon’ i juledelen og valgte to i et fargespekter som jeg liker – rødt og gull.»

Chris og Eli bestemte seg for å bruke stjerner og snøfnugg som hovedtema for juletrepynten. Du finner maler ved å søke etter «ornament» i Creative Park eller ved å foreta et bredere søk på «jul» (eller «Christmas»). Hvis ingen av malene til ornamentene eller pyntegjenstandene appellerer til deg, kan du velge et hvilket som helst design du vil bruke, sammen med en hullemaskin og tre en snor gjennom for å henge det på treet. Du kan velge et utradisjonelt sommerfugltema og feste en løkke av bånd til hver av dem. La kreativiteten din styre deg.

Creative Park-maler kan være en morsom og fokusert aktivitet som venner og familie kan gjøre sammen, og kan være en kreativ kveldsaktivitet i skoleferien som får alle i julestemning.

Skriv ut malene

Creative Park-stjernemaler som kommer ut av en Canon PIXMA-skriver.

Chris konfigurerte PIXMA TS7650i på wifi-hjemmenettverket og koblet til ved hjelp av smarttelefonen og Creative Park-appen. Dette er en enkel måte å komme i gang på, og du kan skrive ut flere eksemplarer av en mal hvis du vet at du trenger flere, akkurat som Chris oppdaget med stjernene.

Hendene til en gutt som klipper forsiktig ut en stjernemal til papirkunst fra Creative Park.

Enklere prosjekter, for eksempel disse stjernene, er ideelle til å involvere barna, ettersom de bare krever en liten mengde klipping og liming for å gjøre sluttdekorasjonen attraktiv.

Du kan koble deg til PIXMA-skriveren ved hjelp av smarttelefonen og ganske enkelt skrive ut malene etter at du har lastet dem ned fra Creative Park-appen eller nettstedet. Dobbeltsjekk at du ikke skriver ut på begge sider ved et uhell.

«Jeg var veldig imponert over fargene på PIXMA-skriveren – de så veldig levende ut, og teksturen på glitteret på stjernemalene var utrolige realistiske», sier Chris.

Når du har valgt maler og skrevet dem ut, er det på tide å begynne å klippe. Du kan bruke saks, og på de mer avanserte designene kan du bruke kniv og skjærematte. Når alle designene dine er klippet ut, kan du brette dem pent langs linjene ved hjelp av veiledere du finner på nett, for å finne ut om du skal brette som et fjell eller en dal. Gjør brettekantene skarpe med en linjal, slik at malene passer sømløst sammen når du skal lime. «Jeg vil absolutt anbefale å gjøre brettekantene skarpe», sier Chris. «Formene blir så mye skarpere og tydeligere når du er ferdig.»

Etter at du har gjort det, kan du lime malene sammen ved å følge veiledningen du finner på nettet. Du kan bruke limprikker, limstift, PVA, limpistol eller et miljøvennlig alternativ, men pass på at du lar modellene tørke før du fortsetter. Limet du bruker, vil også avgjøre om du kan resirkulere dekorasjonene. Limpistoler kan bli ganske varme, så hvis du har med små barn, bør du kanskje bytte til PVA, slik at de kan bidra. Men da må du huske på at designene dine får litt lengre tørketid.

Hvordan man setter sammen dekorasjonene

Chris hjelper sønnen sin med å tre garn gjennom et hull i toppen av papirkunststjerna.

Du kan til og med gjøre papirkunstdekorasjoner om til en morsom og kreativ konkurranse for familie og venner, med kakao og pepperkaker til.

To hender holder opp en tredekorasjon av julenissen i papirkunst som er festet til en løkke laget av en stripete hyssing.

Utskrift av papirkunstdekorasjoner som disse søte julenissefigurene er et flott alternativ til plastpynt. Favorittdesignene dine kan gjenbrukes år etter år, eller de kan enkelt resirkuleres.

Når produktet er satt sammen og har tørket, kan du feste båndet eller snoren til delene. Da kan du bruke en hullemaskin, eller kanskje du kan tre snoren gjennom toppen av designet hvis det er plass. Du kan også sette et personlig preg på pynten ved å dekorere med penn, maling eller klistremerker.

«Det var veldig lett å feste snoren til dekorasjonen», sier Chris. «Jeg trodde det skulle være komplisert, men vi bare laget et hull og tredde tråden gjennom. Det var veldig lett å få den til å henge på treet.» Chris og Eli brukte en stripete hyssing, men du kan gjøre dekorasjonene personlige med det materialet du liker best – enten det er brunt garn, rødt bånd eller til og gulltråd.

Chris beskrev det å bygge malene som en ganske fokusert opplevelse. «Det er noe virkelig givende ved å klippe ut stjerner og snøfnugg. Du blir så involvert i det – både klippingen og limingen av de ferdige kreasjonene.»

For Eli var dette et av de vanskeligste trinnene i prosessen, men han klarte det med litt hjelp. «Noen deler var vanskelige og kompliserte, for eksempel å klippe ut, men pappa hjalp meg», sier han.

Sett i gang med dekoreringen!

En gutt henger en kunstnerisk utformet papirstjerne på et juletre.

Chris og familien hans elsker jula, og vanligvis tilbringer de den sammen med slektninger i Bristol i Storbritannia før de drar hjem til Wales for å slappe av. «Vi har to katter som vi ikke liker å la være så lenge alene hjemme, for det er deres jul også», ler han.

En stjerne av papirkunst fra Canon Creative Park som henger fra et juletre, med uskarpe lys i bakgrunnen.

«Jeg ville definitivt laget juletrepynt igjen eller hjemmedekor gjennom hele året», sier Chris. «Neste gang skal jeg prøve meg på papirkunst med vårtema, for jeg håper at juledekorasjonene kommer til å vare i minst et par år.»

Når designene er ferdige med bånd eller løkker på, kan du begynne å dekorere juletreet, og kjenne på den gode følelsen av at du har laget dekorasjonene selv. Sett favorittpynten din på plass – du kan til og med prøve å lage en juletretopp for å gjøre det helt komplett.

«Jeg synes disse så veldig bra ut på treet», sier Chris. «Dekorasjonene er virkelig fargerike, og når jeg vet at jeg har laget dem sammen med sønnen min, blir de så mye mer meningsfulle enn dekorasjoner man kjøper i butikken. Jeg synes det var veldig givende, ikke bare fordi man dekorerer treet med resirkulerbare materialer, men også fordi man lager det fra bunnen av sammen med familien. Man setter ikke bare en stjerne på et tre, man dekorerer det med kjærlighet.»

Et bilde av et Canon-kamera sett ovenfra, oppå en Canon PIXMA-skriver og med en fotomontasje i bakgrunnen.

CANON CLUB

Et eksklusivt fellesskap for skapere som deg. Følg lidenskapen din med støtte, inspirasjon, fordeler med mer. Det er enkelt å bli medlem. Kjøp et produkt. Registrer deg. Bli med i Canon Club.

Chris sier at han nå er hektet på å drive med papirkunst sammen med familien. «Dette er definitivt noe vi vil gjøre igjen», sier han. «Det var så fint å ha denne tiden sammen med sønnen min, å sitte ved bordet og lage noe istedenfor å surre på telefonen.» Også Eli likte arbeidet og håper han kan lage flere Creative Park-design sammen med faren.

Julepynt av papirkunst er ikke bare moro for hele familien, men skaper varige minner. Du kan til og med gi bort papirdekorasjoner til venner og familie – hjemmelagde gaver er jo tross alt ofte de gavene som betyr mest.

Hvis du liker ideen om å kombinere håndverk med hjemmedekor, kan du ta en titt på de andre artiklene i denne serien for å se hva annet som er mulig med Creative Park-maler. Ta en titt på Pinterest-siden vår for å få inspirasjon, og ikke glem å dele det du har laget, med emneknaggen #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Relaterte produkter

Relaterte artikler