UTSKRIFTSTIPS

Åtte tips for sikker utskrift med Canon-skrivere

Enten du jobber på et kontor eller eksternt, kan du dra nytte av funksjonene på Canon PIXMA- og MAXIFY-skriverne for å sikre sikker utskrift og beskytte sensitiv eller konfidensiell informasjon.
En Canon MAXIFY-skriver som står på et bord på et kontor, og en gruppe personer som snakker med hverandre i bakgrunnen.

Løsninger for sikker utskrift er et viktig krav i det moderne arbeidsmiljøet. Behovet for hybridarbeid og mer meningsfulle mobilløsninger stiller stadig høyere sikkerhetskrav til nettverk og tilkoblede enheter – inkludert skrivere.

Enten den brukes til å skrive ut fakturaer, kopiere kontrakter eller skanne sensitive dokumenter, er en alt-i-ett-skriver helt sentral på kontoret. Tilgang for flere brukere fra ulike steder er svært praktisk for en bedrift, samtidig som det øker cybersikkerhetsrisikoene.

Hvordan kan du produsere papirkopier når du trenger dem, men også beskytte konfidensiell informasjon og ivareta den generelle datasikkerheten?

Zubair Rahim, Canon Europe Product Marketing Specialist, forklarer at de nyeste Canon MAXIFY- og PIXMA-skriverne leveres med en rekke sikkerhetsfunksjoner for utskrift. «Hvis du bruker en av skriverne i MAXIFY GX-serien, for eksempel GX4050- og GX3050-modellene for hjemmekontor eller GX5050-, GX6050- og GX7050-modellene for små kontorer, får du ikke bare høy kapasitet, men også høy grad av utskriftssikkerhet», sier han.

For å overholde GDPR og andre personvernforordninger over hele verden er bedrifter pålagt å beskytte personopplysninger. Her kan skrivere utgjøre et sikkerhetsproblem på grunn av faren for uautorisert tilgang til konfidensielle data. Selv om dette avhenger mer av prosessene til en bedrift enn av maskinvaren den bruker, har de nyeste Canon-skriverne flere funksjoner som styrker utskriftssikkerheten og reduserer risikoen for brudd på personvernvilkårene.

Her understreker vi de viktigste trinnene du kan utføre for å sikre sikker utskrift og beskytte sensitive dokumenter.

1. Sikre utskrift fra – og skanning til – nettskyen via Cloud Link

En bruker som skanner et dokument på en Canon MAXIFY-skriver, og som holder en finger i nærheten av skriverens kontrollpanel.

Dokumentlagring, -tilgang og -administrasjon via en nettskytjeneste er både sikrere og enklere for eksterne medarbeidere. Med Canon PIXMA/MAXIFY Cloud Link kan du skrive ut og skanne dokumenter fra og til tjenester som Google Disk™ og Microsoft OneDrive®, direkte på skriveren.

Det er mange risikoer forbundet med oppbevaring av sensitive data på en stasjonær eller bærbar datamaskin. Enheten kan bli stjålet eller hacket, og maskinvaren for datalagring kan svikte eller bli skadet. Lagring av data og dokumenter i nettskyen gir et ekstra lag med beskyttelse og muliggjør sikker utskrift fra – og skanning til – populære nettskytjenester via Canon PIXMA/MAXIFY Cloud Link.

«Du kan få tilgang til Cloud Link via skjermen på skriveren, hvis du har en slik, eller ved å bruke Canon PRINT-appen på en smarttelefon», forklarer Zubair. «Organisasjoner kan oppbevare dokumenter sentralt i en delt konto for Google Disk™, Dropbox™, Evernote®-tjenesten og Microsoft OneDrive®, slik at det ikke er nødvendig å lagre flere kopier lokalt.»

Google Classroom™ er nå også integrert i Cloud Link, slik at lærere og elever kan skrive ut delte dokumenter og skanne rett til en Google Disk-mappe fra skriveren.

2. Opprett et administratorpassord

En Canon MAXIFY-skriver som står ved siden av spredte papirer på et bord.

De maskinvarebaserte sikkerhetstiltakene for utskrift som er tilgjengelige på utvalgte Canon PIXMA- og MAXIFY-skrivere, inkluderer muligheten til å opprette et administratorpassord og bare gi autoriserte personer tilgang til skriverskjermen og -funksjonene.

Et enkelt og praktisk alternativ er å opprette et administratorpassord for å begrense uautorisert tilgang til Canon MAXIFY- og PIXMA-skrivere i et nettverk. Administratoren kan konfigurere opptil 20 autoriserte brukere på skriveren, og hver bruker kan få sitt eget passord. Uten passordet forblir skjermen låst. Dette bidrar til å sikre at tilfeldige personer ikke kan bruke skriveren og tukle med innstillingene. «Denne sikkerhetsfunksjonen er spesielt nyttig for skrivere som er plassert på offentlige steder», sier Zubair. «Det betyr at du kan konfigurere alle Wi-Fi- og LAN-innstillingene og låse det hele med administratorpassordet.

Du kan også kontrollere hva autoriserte brukere kan gjøre. Du kan for eksempel begrense kopiering til sort-hvitt, begrense skannefunksjoner som skanning til en USB-flashenhet (hvis aktuelt), eller begrense tilgangen til nettskyen via skjermen på skriveren.»

3. Få mest mulig ut av det eksterne brukergrensesnittet

En hånd som holder en smarttelefon med Canon PRINT-appen åpen, og en Canon MAXIFY-skriver som står på et bord.

«Canon PRINT-appen er et inngangsverktøy for skriveren, enten du jobber eksternt eller på kontoret, som du kan bruke til å skrive ut, skanne, kopiere, sjekke logger og endre sikkerhets- og skriverinnstillingene», sier Zubair. Appen er tilgjengelig for Android og iOS.

I tillegg til å aktivere funksjoner for sikker utskrift på selve skriveren, kan du administrere enheten og brukerne eksternt ved hjelp av Canons eksterne brukergrensesnitt.

Du kan få tilgang til det eksterne brukergrensesnittet direkte via en nettleser eller via Canon PRINT-appen. Med dette grensesnittet kan du konfigurere skriverinnstillinger, utføre vedlikeholdsoppgaver og, viktigst av alt, endre passord, begrense tilgang og konfigurere skriverprotokollene for sikkerhetsgodkjenning.

«Alle disse protokollene kan administreres via det eksterne grensesnittet», legger Zubair til. «AirPrint- og Bonjour-innstillinger, samt hvilke måter brukere kan få tilgang til en skriver på, kan også endres. Dette kan være nyttig hvis du jobber på et fast sted, enten på et kontor eller hjemme, og bare vil at brukere på samme sted skal bruke den aktuelle skriveren. Du kan begrense IP-tilgangen og kun tillate at kjente og klarerte IP-adresser kan koble til enheten.»

4. Overvåk jobbloggen

En utskrift som skrives ut fra en Canon MAXIFY-skriver på en kontorpult omgitt av papirbunker. Fem personer som sitter ved skrivebord i bakgrunnen.

Canon MAXIFY GX4050 er utstyrt med en 2,7-tommers LCD-berøringsskjerm som kan brukes til å opprette et administratorpassord, administrere brukere og vise jobbloggen.

Hvis du er administrator eller hovedbruker av en skriver, og mistenker at noen misbruker enheten eller bruker den når de ikke har lov til det, kan du finne ut av dette ved å se på skriverens jobblogg.

«Det er en enkel logg over utskriftsjobber som gjør det mulig å spore uvanlig utskriftsatferd», forklarer Zubair. «Hvis du oppdager et uvanlig antall utskriftsjobber, eller at det utføres jobber på tidspunkter som ingen skal bruke skriveren på, kan du (forutsatt at du har opprettet et administratorpassord) se jobbloggen på skjermen på skrivere som er utstyrt med skjerm.»

5. Styrk sikkerheten med automatiske fastvareoppdateringer

En Canon MAXIFY-skriver som står på et skrivebord ved siden av en lampe, en bærbar PC, en skjerm, en plante og kontorrekvisita.

Fastvareoppdateringene for skriverne kan omfatte sikkerhetsoppdateringer, så det er lurt å sjekke at du har den nyeste fastvareversjonen. Du kan installere en oppdatering manuelt, men enkelte modeller, inkludert Canon MAXIFY GX3050, kan gjøre dette automatisk.

Fastvareoppdateringer på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner har blitt rutine i en moderne hverdag, og innimellom er ulike oppdateringer også tilgjengelige for skrivere.

Tidligere måtte du følge instruksjonene på skjermen for å installere den nyeste fastvaren, eller kontrollere skriverens fastvareversjon på selve enheten. Du kunne også oppdatere fastvaren manuelt ved hjelp av det eksterne brukergrensesnittet eller sjekke om en ny versjon var lansert på Canons nettsted for kundestøtte.

«Nå har noen av de nyeste skriverne, for eksempel Canon MAXIFY GX3050 og Canon MAXIFY GX4050, automatiske fastvareoppdateringer», påpeker Zubair. «Disse modellene sikrer at de nyeste oppdateringene installeres.»

6. Aktiver en påminnelse om fjerning av originaler

Det er viktig å beskytte sensitiv informasjon når du bruker skanne- eller kopieringsfunksjonen på en alt-i-ett-skriver. Det er fort gjort å legge igjen et dokument på glasset som en uautorisert person kan finne senere.

På mange av de nye flerfunksjonsskriverne fra Canon kan du nå angi en påminnelse som minner deg på å fjerne originaldokumentet.

«Når du har aktivert denne funksjonen, vil skriveren vise en melding på skjermen og avgi en lydpåminnelse ca. ett minutt etter at du har skannet eller kopiert noe, for å finne minne deg på at du har lagt igjen dokumentet på platen», forklarer Zubair.

7. Legg til et vannmerke med stempel-/bakgrunnsutskrift

Hvis du skriver ut konfidensielle dokumenter, kan du bruke utskriftsfunksjonen for stempel/bakgrunn på skriverne i Canon PIXMA- og MAXIFY-serien for å styrke sikkerheten.

«Det er nesten som å sette et vannmerke på dokumentet», sier Zubair. «Med stempelfunksjonen kan du skrive ut svært lys tekst eller et punktgrafikkstempel bak dokumentdataene. Du kan for eksempel velge en dato, et tidspunkt eller et brukernavn for å understreke at dokumentet er sensitivt og spore eventuelle kopier som forsvinner.»

8. Sikre utskrift med TLS 1.3-kryptering

En person legger et papirark på skanneren på en Canon MAXIFY-skriver.

Funksjonen for filtrering av IP-adresser er ikke mye brukt på hjemmekontorer, men den er tilgjengelig på mange Canon PIXMA- og MAXIFY-skrivere. Med denne funksjonen kan du begrense hvilke IP-adresser brukere kan få tilgang til skriveren fra, for å skrive ut eller endre innstillingene.

Den nyeste versjonen av TLS-krypteringsprotokollen (Transport Layer Security) er raskere og styrker sikkerheten ved tilkobling av en skriver og en ruter. Canon har lagt til TLS 1.3-støtte i Canon MAXIFY GX4050 og GX3050.

«Den forrige versjonen – TLS 1.2 – er fortsatt sikker og er den mest brukte krypteringsprotokollen på tvers av nettverk», sier Zubair, «men vi innfører TLS 1.3 i enhetene våre for å sikre at de er i tråd med den forbedrede krypteringen som moderne enheter er utstyrt med.

I motsetning til mange av de praktiske funksjonene for sikker utskrift som vi har innført for MAXIFY- og PIXMA-modellene våre, kan det hende at enkelte brukere ikke engang legger merke til funksjoner som TLS 1.3-kryptering for databeskyttelse og WPA3-støtte. Disse funksjonene styrker beskyttelsen av nettverk og tilkobling mot sikkerhetsrisikoer som avlytting og forfalsking. Vi tilføyer imidlertid disse tilleggene i bakgrunnen for å sikre at utskriften er tryggere.»

I disse tider med konstant tilkobling er det viktig å sikre at sensitiv informasjon er beskyttet. Sikkerhetsfunksjonene i Canon-skrivere kan bidra til å sikre at utskriften din er så trygg som mulig, og at informasjonen på de utskrevne dokumentene dine er beskyttet.Skrevet av Marcus Hawkins

Related Products

Relaterte artikler

  1. Google, Google Classroom og Google Disk er varemerker for Google LLC, og dette nettstedet er ikke godkjent av eller tilknyttet Google på noen måte.
  2. Dropbox er et varemerke for Dropbox, Inc.
  3. Evernote er et registrert varemerke for Evernote Corporation.
  4. Microsoft OneDrive er et registrert varemerke for Microsoft Corporation i USA og andre land.