SELVPORTRETTFOTOGRAFERING

Åtte tips til slående selvportretter

Fotografen Amaal Said deler sine profesjonelle teknikker for å forvandle en middelmådig selfie til et kreativt selvportrett.
Et portrett av fotografen og poeten Amaal Said med lukkede øyne, og med et flagrende rødt hodesjal trukket ut over skuldrene.

Selfier har blitt en instinktiv og kreativ måte å dokumentere livene våre på, enten det er et viktig øyeblikk som må feires, eller en form for selvutfoldelse. Men hvordan kan du forvandle en standard selfie til et selvportrett av profesjonell kvalitet?

Den London-baserte selvportrettfotografen og poeten Amaal har skaffet seg mer enn 23 000 følgere på sosiale medier og sier at de kunstneriske selfiene har gitt henne en flott måte å dokumentere reisen sin på – både personlig og når det gjelder fotografi. «Selvportretter har alltid vært en portal til mitt tidligere liv», sier hun. «Jeg kan se hvordan jeg følte meg på et bestemt tidspunkt i livet – og jeg elsker at jeg har blitt flinkere til å fotografere meg selv gjennom årene.»

Her deler Amaal sine profesjonelle teknikker for å ta selvportretter som du vil dele, skrive ut og ta vare på for alltid. Hun demonstrerer også hvor enkelt det kan være å forevige spesielle øyeblikk ved å overrekke kameraet til søsteren sin, og vise henne og mannen hennes hvordan de forbereder en uformell selvportrettfotografering i en park.

1. Start på auto, og ta det derfra

Fotografen og poeten Amaal Said iført et rødt, mønstret hodesjal. Ansiktet hennes er delvis skjult av en vase med røde blomster.

De fleste nybegynnerkameraer har en portrettmodus. Resultatene avhenger av kameraet, men bildene blir vanligvis mindre skarpe, slik at teksturen på huden blir fin og myk. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/60 sek, f/1.4 og ISO 200. © Amaal Said

Automatisk program er et flott sted å begynne, sier Amaal. «Hvis du er nybegynner, er det ingen skam å bruke de automatiske innstillingene på kameraet», sier hun.

Nyttige kamerainnstillinger som selvportrett- og portrettmodus, som begge finnes på Canon EOS M6 Mark II, samt andre nybegynnermodeller som Canon EOS 250D, bidrar til å gjøre bakgrunnen uskarp, fremheve hudtoner og gjøre hår mykere.

Hvis du vil ha mer kontroll over dybdeskarpheten, kan du prøve å fotografere i program for blenderprioritet (Av). Dette halvautomatiske programmet gjør det mulig å velge blenderåpning – størrelsen på åpningen i objektivet som lyset passerer gjennom. Lave blenderåpningsverdier slipper inn mer lys. Hvis du vil at bakgrunnen skal være ute av fokus, velger du en stor blenderåpning, for eksempel f/1.4.

Et objektiv med stor blenderåpning som er utviklet for portretter, vil også hjelpe deg med å oppnå et karakteristisk preg. Amaal likte spesielt godt å jobbe med Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet. «Jeg liker en uklar bakgrunn, og du kan oppnå det med en stor blenderåpning. Når du slipper inn mer lys, er det lettere å isolere motivet fra bakgrunnen», forklarer hun.

Hun bruker også ofte et Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 50mm f/1.8 STM) fordi hun foretrekker selvportretter med fokus på ansiktet hennes. «Det føles nærmere», sier hun. Du kan feste hvilket som helst objektiv fra Canons enorme utvalg av EF- og EF-S-objektiver til Canon EOS M6 Mark II med den lille, lette Canon-fatningsadapteren EF-EOS M.

2. Velg sted med omhu

To hender justerer innstillingene på baksiden av et Canon EOS M6 Mark II-kamera som er festet til et stativ.

Amaal viste søsteren sin hvordan hun bruker Canon EOS M6 Mark II under en uformell portrettfotografering i en lokal park. © Amaal Said

Et portrett av en mann som står i en park, omgitt av høstløv.

Enten du befinner deg utendørs i en løvrik park eller jobber i et provisorisk studio, kan bakgrunnen forsterke stemningen i de endelige bildene. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/1.6 og ISO 100. © Amaal Said

«Det er viktig å vite hva slags bakgrunn du vil ha, og det riktige stedet er nøkkelen til å skape stemningen», sier Amaal. «Jeg elsker å ta portrettbilder i parker for å få et utvalg bilder i ulike omgivelser. Det er viktig å finne et rolig sted, slik at du ikke blir forstyrret av andre mens du tar bildet.»

Omgivelser kan forvandle stemningen i et selvportrett, men noen ganger kan det være nyttig med et tomt lerret, sier hun. «Jeg har en hvit vegg på soverommet mitt, så jeg bruker vanligvis den som bakgrunn, og har på meg noe fargerikt for å skille meg ut. Du har kanskje et hjørne i hagen eller et sted i huset hvor du kan sette opp et stativ. Det er viktig at bakgrunnen ikke er for rotete.»

2. Lek deg med lys og komposisjon

Et nærbildeportrett av en kvinne iført et rødt hodesjal som holder en plante opp mot ansiktet.

Amaal liker å ta selvportrettene sine mot en ren, hvit bakgrunn slik at det ikke er noen forstyrrelser i bildet, og plassere seg selv litt utenfor midten. Hun anbefaler også at du har rikelig med plass rundt ansiktet, slik at du kan eksperimentere med beskjæringen. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/1.4 og ISO 200. © Amaal Said

«Jeg elsker de varme tonene i den gylne timen», sier Amaal, som vanligvis er rundt soloppgang eller solnedgang. «En mykere sol er alltid bra. Du bør kanskje unngå å fotografere i skarpt sollys siden det skaper mye skygge. Jeg har også tatt bilder på overskyede dager, og det kan fortsatt fungere – bare sørg for å justere innstillingene etter lyset.»

Når det gjelder komposisjon, anbefaler Amaal at du fjerner alle forstyrrelser i bildet. «Gjør justeringer underveis, og eksperimenter med å plassere deg i forskjellige vinkler», sier hun. «Bildet blir helt annerledes når du står litt utenfor midten, så du kan leke deg med det.»

Hvis du lar det være litt rom rundt bildet, får du også flere alternativer når du skal beskjære det for Instagram. «Jeg tar vanligvis selvportretter i landskapsprogram fordi jeg liker å ha ekstra rom på sidene som jeg kan leke meg med», tilføyer hun.

4. Visualiser i farger

Et lagvis portrettbilde viser Amaal Said iført et rosa hodesjal, og med blikket vendt i to retninger.

Eksperimentering med farger og tekstiler er en flott metode for å skape slående portretter – Amaal har valgt å bruke en palett med myke rosa- og lillafarger i dette selvportrettet med flere eksponeringer. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med en Canon-fatningsadapter EF-EOS M og et Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv ved f/1.8, 1/30 sek og ISO 600. © Amaal Said

Du kan eksperimentere med fargepaletter for å uttrykke personligheten din. «Jeg starter alltid med hvordan jeg føler meg, og tar det derfra», forklarer Amaal. «Noen ganger vil jeg skape et dystert bilde og kler meg deretter, andre ganger har jeg en ny leppestift som jeg vil ha på meg i et selvportrett.

«Jeg elsker farger. Jeg tilfører farger i selvportrettene mine hovedsakelig ved hjelp av hijaben og leppestiften min, men det er mange måter å bruke farger på. Eksperimenter med å feste tekstiler til en vegg eller drapere dem over noe høyt. Du kan også tilføre farger med blomster.

«Det er alltid lurt å planlegge fargene på forhånd for å få et flott selvportrett. Tenk på om fargene du har på deg, passer til bakgrunnen – eller om de ikke sørger for at du skiller deg tilstrekkelig ut fra den. Farge er spesielt viktig for selvportretter i forbindelse med forlovelse eller bryllup, ettersom du vil at du og partneren din skal være hovedmotivet i bildet.»

5. Lær deg å slappe av

Et selvportrett av fotografen og poeten Amaal Said iført et rosa hodesjal. Ansiktet hennes er reflektert i det lille runde speilet hun holder.

Når du holder et lite speil ved siden av ansiktet, har hendene noe å gjøre, og du får mulighet til å eksperimentere med noen kreative komposisjoner. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/80 sek, f/1.4 og ISO 320. © Amaal Said

«Det fine med selvportretter er at det ikke er noen andre bak kameraet som studerer ansiktet ditt nøye», sier Amaal, og legger til at rekvisitter, for eksempel blomster eller speil, kan hjelpe deg med å slappe av foran objektivet og utføre noen kreative eksperimenter.

«Folk sier ofte at de ikke vet hva de skal gjøre med hendene sine, og det er helt normalt. Derfor anbefaler jeg å holde i noe fra starten av.» Det kan være nyttig å ha på seg stilig ørepynt eller et stort smykke for å gi hendene noe å holde i.

6. Bruk et stativ og en selvutløser

Et par som står i skogen, vises på berøringsskjermen på et Canon EOS M6 Mark II som er festet til et stativ.

Amaal anbefalte søsteren å feste Canon EOS M6 Mark II på et stativ og komponere bildene sine ved hjelp av den vippbare berøringsskjermen. © Amaal Said

Et par står i et skoglandskap, omgitt av høstløvet på et tre.

Hun anbefalte også å bruke en selvutløser slik at paret hadde noen sekunder på å komme seg på plass og gjøre seg klare. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/1.6 og ISO 100. © Amaal Said

Amaal brukte det kompakte og lette 32,5 MP EOS M6 Mark II med 180° vippbar berøringsskjerm og innebygd Wi-Fi til å ta selvportrettene sine, og anbefaler å feste det til et stativ og bruke selvutløseren.

«Canon EOS M6 Mark II er et fantastisk kamera å eksperimentere med, og det er kjempeenkelt å stille inn selvutløseren», sier hun. «Du kan velge en selvutløser på 2 eller 10 sekunder, men jeg bruker selvutløseren på 10 sekunder slik at jeg får nok tid til å forberede meg», legger hun til.

Du kan vippe berøringsskjermen mot deg for å komponere bildene dine mens du står foran kameraet.

7. Ta portrettbilder med fjernkontroll

En hånd justerer den vippbare berøringsskjermen på et Canon EOS M6 Mark II som er festet til et stativ.

Den vippbare berøringsskjermen på Canon EOS M6 Mark II gjør det mulig å komponere bilder fra alle mulige vinkler, eller vippe skjermen slik at den er vendt mot deg når du står foran kameraet. © Amaal Said

En kvinne smiler til kameraet med lukkede øyne. Ansiktet hennes er delvis skjult av de røde blomstene hun holder.

Hvis kameraet ditt ikke har en vippbar berøringsskjerm, kan du prøve å justere fokus mens du holder et objekt foran objektivet, og deretter stille deg opp på samme sted. Tatt med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/1.4 og ISO 250. © Amaal Said

Canon Camera Connect-appen gjør det mulig å koble et Wi-Fi-kompatibelt Canon-kamera til en Apple- eller Android-enhet for fjernstyrt fotografering. Muligheten til å vise bildet og utløse lukkeren på en smarttelefon gjør det mye enklere å ta vakre, skarpe portretter. «Hvis du vil slippe å hele tiden gå tilbake til kameraet for å sjekke om bildene er i fokus, er Camera Connect-appen redningen», sier Amaal. «Den er også veldig nyttig når du bytter stilling.»

Den vippbare berøringsskjermen på Canon EOS M6 Mark II er også nyttig når du skal sikre at ansiktene er i fokus. «Muligheten til å vippe skjermen for å se hvordan du ser ut, er fantastisk – og sparer mye tid», sier Amaal.

Amaal liker at bildene er sylskarpe og fulle av farge, så hun bruker en kombinasjon av metoder for å sikre at alt er i skarp fokus. «En metode jeg benyttet med av tidligere, når jeg ikke hadde et kamera med vippbar skjerm eller fjernstyrt fotografering, var å holde et objekt foran kameraet – vanligvis blomster – fokusere på det, og deretter stille meg opp på samme sted», forklarer hun. Jeg liker også å bruke autofokus med ansiktssporing, men det er ikke alltid egnet hvis du har objekter i forgrunnen.»

8. Rediger og skriv ut selvportretter med profesjonelt utseende

Hvis du justerer innstillingene slik at du tar bilder i både RAW- og JPEG-format, har du flere muligheter når du skal redigere bildene. Du kan bruke Canons kostnadsfrie Digital Photo Professional-redigeringsprogram (DPP) til å forbedre RAW-bildene dine med verktøy for justering av hvitbalanse, metning, eksponering med mer.

«Du trenger ikke å være profesjonell for å redigere bildene dine», sier Amaal. «Det viktigste for meg er eksponering, ettersom bildet ikke alltid er så lyst som jeg ønsker. Jeg eksperimenterer med kontrast og skygge for å få det utseendet jeg ønsker – og jeg liker også å se hva som skjer hvis jeg roterer bildet under redigering. Jeg elsker også selvportretter i svart-hvitt.»

Når du er ferdig med å redigere, kan du prøve å skrive ut bildene direkte fra telefonen til en kompakt Canon SELPHY Square QX10. Den er perfekt for utklippsbøker, bildetavler og album, og gjør det raskt og morsomt å bevare selvportrettene du liker best. Hvis du vil ha utskrifter med profesjonell kvalitet, vil en skriver fra Canon PIXMA G-serien gi liv til bildene dine.


Skrevet Av Lorna Dockerill

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Ta estetisk vakre bilder

  Steffi Marla er en influenser i sosiale medier og forteller hvordan hun sikrer at bildene hennes skiller seg ut på nettet.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Eventyrportretter

  Ti eksperttips fra Rosie Hardy om hvordan man skaper minneverdige, mystiske bilder.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Hvordan skape fantastisk bokeh

  Følg disse tipsene for å gi dine bakgrunner en vakker uskarphet.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Ta abstrakte portrettbilder

  Eksperimenter med flere eksponeringer, maling med lys, skyggespill og mye mer.