PORTRETTFOTOGRAFERING

Portrettkameraer og -objektiver for alle anledninger

Fang inn motivets skjønnhet og karakter – fra babyer og kjæledyr til mote og familiegrupper – ved å velge det beste Canon-nybegynnerutstyret for portrettfotografering.
Et tett beskåret bilde tatt med et Canon EOS R10-kamera av en baby som løfter hodet fra et mykt teppe, og som ser ivrig til den ene siden.

Det beste kameraet for portrettfotografering er et kamera som ikke hindrer kreativiteten din, enten du fotograferer et vakkert nyfødt barn, et søtt kjæledyrdyr eller en interessant fremmed i gatene. Når du tar portrettbilder, må utstyret hjelpe deg med å få frem personligheten, karakteren og skjønnheten til motivet – som passer med visjonen du hadde, men som aldri hindrer den.

Det er mye å tenke på når du skal velge et kamera til portrettbilder, og ofte er det riktige valget avhengig av typen portretter du tar. Men det er ingen grunn til bekymring. Det finnes et Canon-kamera for alle situasjoner, i tillegg til flotte objektiver du kan kombinere med dem, for å få de beste portrettbildene hver gang.

Nyfødt- og babyportretter

I et bilde som er tatt med et Canon EOS R10-kamera, ser en baby i kameraet over skulderen til en voksen, med bokeh-lys i bakgrunnen.

Canon EOS R10 er et ideelt alternativ for nybakte foreldre som vil ha et brukervennlig kamera som kan ta vakre bilder med minimal innsats. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF 50 mm F1.8 STM-objektiv ved 1/25 sek, f/4.0 og ISO 640. © Mark Fensome

Med den elektroniske lukkeren som gjør det mulig å ta bilder helt lydløst, er Canons speilløse systemkameraer ideelle til babybilder, der stillhet ofte er veldig viktig. Det lette Canon EOS R10-kameraet veier bare 429 gram og er et utmerket valg. Det lager ikke unødvendig lyd og forstyrrer ikke barnet. Det har også en egen portrettmodus som fremhever mykheten i både hudtonene og de delikate, små dunhårene. Det finnes også kreative filtre du kan leke med, deriblant et sort/hvitt-filter som fremhever den naturlige teksturen i huden, mens den intelligente funksjonen for AF med øyeregistrering sørger for at motivet alltid er i perfekt fokus.

Det er også viktig å velge riktig objektiv, og vi anbefaler at du bruker EOS R10-kameraet sammen med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv. Den stillegående STM-fokuseringsmotoren vekker ikke babyen, og den superbrede blenderåpningen på maksimalt f/1.8 slipper inn nok lys til å gi perfekt eksponerte portretter, selv på soverom med lite lys. Med den store blenderåpningen på maks innstilling kan du også ta bilder med ekstremt tynn dybdeskarphet, noe som resulterer i vakre, uskarpe bakgrunner.

Familieportretter

I et bilde som er tatt med et Canon EOS RP-kamera, løfter et par opp et smilende barn etter armene i en løvskog. 

Med dreibar berøringsskjerm, selvutløser og sømløs integrasjon med Canon Camera Connect-appen, som gjør det mulig å styre kameraet fra en telefon eller et nettbrett, er EOS RP-kameraet ideelt for gruppeportretter av hele familien. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/640 sek, f/1.8 og ISO 800. © Valéria Fazekas

Med ansiktsregistrering og øye-AF kan Canon EOS RP-kameraet sørge for at de du er glad i, holdes i sylskarpt fokus, noe som gjør kameraet ideelt til å ta gruppebilder av selv de største familier. CMOS-fullformatsensoren gir også et stort synsfelt som er ideelt for gruppebilder, samtidig som du får stor kontroll over dybdeskarpheten ved kunstneriske enkeltportretter. Familiefotografer vil kanskje også bruke sceneprogrammet for gruppebilde, der EOS RP-kameraet automatisk justerer dybdeskarpheten for å sikre at alle er i fokus, enten de står foran eller bak.

Når familiefeiringen er i full gang, kan du kombinere EOS RP-kameraet med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv. Dette objektivet er lite nok til ikke å tiltrekke oppmerksomhet, slik at du kan fange inn uformelle øyeblikk, mens den klare maksimale blenderåpningen på f/1.8 hjelper deg med fotograferingen selv ved dårlige lysforhold. Den brede brennvidden på 24 mm er ideell for å få plass til et helt dynasti i bildet uten å få forvrengningen som et ultravidvinkelobjektiv gir. Men hvis du foretrekker nærbilder, kan du bruke makrofunksjonen for å fange opp hver minste detalj.

Hvis du vil ta helt uformelle bilder, er Canon PowerShot PX et svært godt valg. Dette smarte kameraet plasseres diskré på et bord eller en benkeplate i et familieområde og tar bilder i dokumentarstil av hverdagsaktiviteter uten å forstyrre øyeblikket, ettersom det registrerer motivet og rammer inn bildet på en intelligent måte. Du kan se bildene som er tatt med kameraet, ved å koble trådløst til Connect app for Mini PTZ Cam, som til og med foreslår de beste bildene for deg. Canon PowerShot PX kan også ta opp korte videoklipp i full HD som kan overføres via appen.

Mote- og skjønnhetsportretter

Et motefoto tatt med et Canon EOS R-kamera som viser en modell i en kimono-lignende kjole, som holder palmeblader og -grener som rammer inn ansiktet hennes.

Det er viktig for mote- og skjønnhetsfotografer å levere feilfrie bilder hver gang som viser frem modellene og produktene de fotograferer. Med ansikts- og øyeregistrering sørger Canon EOS R-kameraet for at du aldri mister fokus og alltid leverer sylskarpe portretter. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/160 sek, f/1.4 og ISO 160. © Guia Besana – Canon Ambassador

Hvis du vil ta mote- og skjønnhetsportretter som skiller seg ut på sosiale medier, har Canon EOS R-kameraet en CMOS-sensor på 30,3 megapiksler som tar bilder med høy oppløsning, noe som sikrer at alle detaljer fanges opp i utrolig oppløsning. EOS R-kameraet har autofokus ned til -6EV, takket være en stor og svært følsom fullformatsensor. Kameraet har også høy ytelse under selv de mest utfordrende lysforhold – fra studio til gata, uansett hvor og når fotoøkten finner sted.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er ideelt for mote- og skjønnhetsportretter. Takket være den brede blenderåpningen på f/2 og teleavstandskomprimeringen produserer dette objektivet myke bakgrunner med tett uskarphet, slik at portrettene får en elegant stil og motivene skilles ut fra omgivelsene. Teleobjektiver som dette produserer også veldig lite forvrengning, noe som gir flatterende portretter, spesielt av ansikter. Hvis du vil ta nærbilder av hender eller ansiktstrekk for skjønnhetsbilder, har RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet det du trenger, med 0,5x makroforstørrelse. Hvis du drar ut på gata om natta, kan du også la stativet være igjen hjemme takket være 5-trinns bildestabilisering.

Kjæledyrportretter

En brun og hvit hund med mye pels sitter på gresset foran sjøen.

Canon EOS R7 kombinerer hastighet og bildekvalitet og er det perfekte kameraet for å fryse et motiv i bevegelse eller fange opp alle detaljene i et motiv med lite lys. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 59 mm, 1/30 sek, f/9 og ISO 100.

Selv om dyret ditt som regel ligger og sover hele dagen, bestemmer det seg plutselig for å begynne å bevege på seg når du skal ta bilde av det, som om det var en jakt eller noe. Derfor er Canon EOS R7 det perfekte kameraet for kjæledyrfotografering. EOS R7 er lagd med tanke på fotografering av dyr og dyreliv og har en lynrask seriefrekvens på 30 bilder/sek og elektronisk lukker på 1/16 000 sek, slik at du kan fange inn det som skjer, uansett hvor raskt dyret beveger seg. Med registrering av dyr og Af-sporing er motivet ditt i skarpt fokus uansett hvor det befinner seg i bildet, mens opptil 8 trinn med bildestabilisering (avhengig av objektivet som er montert) gir skarpe håndholdte bilder. Med Wi-Fi- og Bluetooth-tilkobling kan EOS R7 kobles sømløst sammen med smarttelefoner ved hjelp av Canon Camera Connect-appen, slik at du kan fjernstyre lukkeren mens du konsentrerer deg om å underholde dyret og få det til å bevege seg i riktig retning.

Den innebygde bildestabiliseringen (IBIS) i EOS R7-kameraet fungerer sammen med den optiske bildestabiliseringen i Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet for stabilisering med opptil 7-trinn, slik at du kan ta håndholdte bilder eller bilder med lav lukkerhastighet i lite lys – uten å risikere at de blir uskarpe. Alt dette kommer i et kompakt objektiv på 390 gram som er lett nok til å ta selv de lengste og livligste dyrebilder uten problemer. Takket være APS-C-sensoren i EOS R7-kameraet gir dette objektivet et synsfelt som tilsvarer et 24–48 mm objektiv på et fullformatskamera. Det gir et allsidig zoomområde og stor fleksibilitet i uforutsigbare økter med dyr.

Miljøavhengige portretter

Et bilde tatt med et Canon EOS R6-kamera av en kvinne i en hvit kjole som danser på en strand om natten, med bygninger som lyser i bakgrunnen.

Canon EOS R6 er laget for imponerende ytelse i situasjoner med lite lys og høy kontrast. Fullformatsensoren på 20,1 megapiksler har færre piksler enn enkelte andre Canon-kameraer, men hver av pikslene er større og derfor mye mer følsomme for lys. Resultatet er at kameraet kan bruke autofokus helt ned til utrolige -6,5 EV. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/40 sek, f/1.4 og ISO 32000. © Javier Cortés – Canon Ambassador

Det uforutsigbare ved miljøavhengige portretter krever et kamera som er mest mulig allsidig. Canon EOS R6 har et værbestandig kamerahus som er laget for å tas med uansett hvor bildet skal tas. Med innebygd bildestabilisering (IBIS) får du opptil 8-trinns stabilisering som gir skarpe, klare bilder når du fotograferer håndholdt, mens den store og svært lysfølsomme fullformatsensoren og det brede ISO-området gir perfekt belyste portretter under uforutsigbare og vanskelige lysforhold. I tillegg sørger EOS R6 for at motivet alltid er i fokus – med avansert registrering og sporing av øyne samt autofokus helt ned til -6,5 EV. Og med en seriefrekvens på 20 bilder/sek går du aldri glipp av et naturlig uttrykk, uansett hvor kort det varer.

De samme egenskapene som gjør at Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet er så godt egnet for familieportretter, gjør det også til et godt valg for miljøavhengige portretter. Med en vekt på bare 270 gram kan du ta det med deg overalt, og den 5-trinns optiske bildestabiliseringen og den brede maksimale blenderåpningen er utviklet for å hjelpe deg med å uttrykke kreativiteten din i alle lysforhold, slik at du kan ta helfigurbilder som er fylt av kontekst og interesse. Brennvidden betyr at dette objektivet også fungerer som et fantastisk vloggeobjektiv.

Med riktig Canon-kamera og objektiv er du klar, uansett motiv – enten det er katter eller søskenbarn, mødre eller modeller.


Skrevet av Peter Wolinski

Related Products

Relaterte artikler

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Det perfekte objektivet til portretter

  Hva du bør tenke på når du velger et portrettobjektiv.

 • BABYFOTOGRAFERING

  Tips til babyfotografering

  Gjør babyfotografering til en lek og få flotte resultater.

 • UTSTYR

  Fordelene med et ordentlig kamera

  Finn ut hvordan Canon EOS R100 kan hjelpe deg med å forevige dyrebare minner.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Ta abstrakte portrettbilder

  Eksperimenter med flere eksponeringer, maling med lys, skyggespill og mye mer.