ILDFOTOGRAFERING

Ildfotografering: slik fanger du inn flammer

Uansett om du vil fotografere et flakkende stearinlys, de dansende flammende i et bål eller sprakende stjerneskudd, kan valg av teknikker, innstillinger og utstyr gjøre en stor forskjell.
Lang eksponering av et barn ved siden av et bål med svevende glør som skaper lange lysspor.

Ild er et fantastisk motiv og byr på uendelige kreative muligheter. Flammene er vakre i seg selv, men de dekker også omgivelsene i et fantastisk varmt lys. Det betyr at ild ikke bare er iøynefallende motiv, men også en kilde til stemningsfullt lys for portrettbilder.

Ild kan også være vanskelig å fotografere. Et vanlig problem for fotografer er at lyskilden er svært lys, mens omgivelsene ofte er svært mørke. Dette høye kontrastnivået kan gjøre det vanskelig å fange opp detaljer i både de lyseste og mørkeste delene av motivet. Med de riktige kamerainnstillingene og noen enkle teknikker kan imidlertid alle ta vakre bilder av ild.

Fotografering av flammer er en nyttig ferdighet hele året, men den er spesielt nyttig hvis du vil være kreativ i høytiden. Slik tar du flotte bilder av ild denne vinteren.

1. Vær trygg

En voksen person leier et barn i nærheten av en ildgrav.

Hvis det er barn til stede når du fotograferer, bør det være en annen voksen person i nærheten som kan passe på barna mens du tar bilder. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/3,5 og ISO4000.

I likhet med fotografi kan ild være trollbindende, men ikke alltid på en god måte. Det er fort gjort å bli revet med i fotograferingen, men sikkerhet må alltid være førsteprioritet. Det er viktig å forhindre at du selv og de rundt deg blir skadet, men også å holde ilden under kontroll. Ha en bøtte vann eller et brannslukkingsapparat i nærheten som du kan slukke flammene med, og bruk en hodelykt for å finne frem i mørket. Det er også lurt å sjekke værforholdene. Sterk vind kan gjøre flammene uforutsigbare.

2. Velg riktig utstyr

Et Canon-kamera, et stativ, oransje gel og en bærbar lampe på kanten av en ildgrav.

Sammen med et kamera og et stativ kan en lommelykt tilføre mer lys i motivet og balansere de lyse flammene med omgivelsene. Litt oransje gel kan brukes til å gjøre lyset fra lommelykten varmere, slik at det matcher flammene.

Lyset fra ilden er vanligvis ganske svakt, så hvis du bruker ilden som lyskilde når du fotograferer motiver i nærheten, bør du bruke utstyr som fungerer godt i svakt lys. Et kamera som Canon EOS R6 er ideelt. Kameraets svært følsomme fullformatsensor på 20,1 megapiksler er spesialutformet for situasjoner med høy dynamisk rekke, samt for situasjoner med svakt lys.

Et lyssterkt fastobjektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM er også et flott hjelpemiddel ettersom primærobjektiver ofte har en større maksimal blenderåpning enn zoomobjektiver. Dette gir raskere lukkerhastigheter og lavere ISO-verdier i svakt lys, noe som betyr skarpere bilder med mindre støy.

Selv om det ikke er helt nødvendig å bruke stativ når du fotograferer bål og stearinlys, kan det være svært praktisk. Stativet gir deg mulighet til å bruke lengre eksponering og gjøre de flakkende flammene uskarpe.

3. Fotografering av levende lys

En rad med stearinlys er eksponert slik at bare flammene er synlige mot en svart bakgrunn.

Hvis vi eksponerer for ilden, blir resten av motivet svært mørkt, slik at det ser ut som om flammene fra stearinlysene svever i luften. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek, f/4 og ISO 100.

En rad med stearinlys er eksponert slik at lysestakene er synlige, mens flammene blir overeksponerte og uskarpe.

Hvis vi justerer eksponeringen etter omgivelsene, blir den kreative effekten svært annerledes: stearinlysene er synlige, mens flammene ser overeksponerte og uskarpe ut. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/20 sek, f/4 og ISO 100.

Stearinlys kan gi svært stemningsfulle bilder, men de kan også være vanskelige å fotografere siden de har lyse flammer, men ikke gir mye lys til omgivelsene. Det betyr at hvis vi eksponerer for flammene, blir resten av motivet nesten helt mørkt. Hvis vi derimot eksponerer for omgivelsene, blir flammene overeksponert. Du må prioritere basert på hvilken effekt du ønsker å oppnå.

Det er ofte lurt å eksponere for det lyseste elementet i bildet siden det er enklere å løfte skyggene i etterproduksjonen enn å korrigere overeksponerte områder. Du kan også prøve å øke eksponeringen en smule for å forsterke skyggene uten å overeksponere de lyse områdene. Hvis kameraet har sebramodus, kan du prøve å bruke den når du filmer. Modusen merker overeksponerte deler av et bilde med sebramønster, slik at du kan maksimere skyggene uten å overeksponere de lyse områdene. Når du tar stillbilder, kan du bruke høylysvarsling i avspillingsmodus for å sjekke om bildene har overeksponerte områder. Fotografering i RAW-format gir deg også mye større fleksibilitet når du bruker bilderedigeringsprogramvare, for eksempel Digital Photo Professional (DPP), i etterproduksjonen.

Still inn kameraet på manuelt program (M) for å overstyre den automatiske innebygde blitsen på kameraet. Dette hindrer at blitsen overvelder den skjøre flammen fra stearinlyset. Still inn blenderåpningen på f/4 og ISO 100, og varier lukkerhastigheten mellom 1/20 og 1/2000 sek for å se hvordan stearinlysene ser forskjellige ut med de ulike lukkerhastighetene. Du kan også bruke utfyllingsblits, også kjent som dagslysblits. Dette gir et lysglimt som tilfører lys i skyggeområder, og fremhever detaljene i motivet. Canon Photo Companion-appen inneholder en artikkel om portrettfotografering i levende lys som utforsker denne teknikken i en mer profesjonell setting.

4. Kakeportretter i levende lys

En lite barn lener seg inn for å blåse ut lysene på en bursdagskake. Barnets ansikt er opplyst av flammene.

Når motivet lener seg inn mot stearinlysene, vil de flakkende flammene gi en fantastisk varm glød på ansiktet til personen. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/2 og ISO1600.

Et Canon-kamera sett bakfra mens det brukes til å fotografere et barn sammen med bursdagskaken sin.

Når du fotograferer med vidåpent objektiv, er dybdeskarpheten svært grunn, så nøyaktig fokus er viktig. Et kamera med autofokus for øyeregistrering, for eksempel Canon EOS R6, gjør dette enkelt selv når du fotograferer mennesker i profil.

En bursdagsfest er en ypperlig anledning for å finne frem kameraet. Når det er på tide å blåse ut lysene, kan du ta flotte portrettbilder ved å bruke det varme lyset fra flammene til å fremheve det smilende ansiktet til bursdagsbarnet. Prøv å stille inn kameraet på manuelt program (M) med blenderåpning på f/1.8 (eller den største blenderåpningen for objektivet), lukkerhastighet på 1/200 sek og automatisk ISO. Dette gjør at ISO-en tilpasses for å gi riktig eksponering.

Et raskt primærobjektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM, er ideelt for denne typen portrettbilder, ettersom den store maksimale blenderåpningen gjør det mulig å ta portrettbilder innendørs i svakt lys. Med stor blenderåpning gir det også jevn bokeh for vakre, uskarpe bakgrunner.

5. Fotografere bål

Lang eksponering av et bål med svevende glør som skaper lange lysspor.

Lang eksponering gjør bevegelsene til flammene uskarpe og forvandler flyvende gnister til flotte lysspor. Du kan skape fantastiske lyseffekter ved å fylle på brensel, men vær forsiktig når du gjør dette! Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1 sek, f/8 og ISO 100.

Et Canon-kamera sett bakfra mens det brukes til å fotografere et barn ved siden av et bål.

Bruk et stativ, og angi eksponering på ett sekund for å fange opp lysspor i bål. Husk å be personene i bildet om holde seg i ro under den lange eksponeringen for å unngå uskarpe bevegelser i bildet. Du kan også gjøre det motsatte og skape et spøkelsesaktig bilde med tilsiktet uskarphet, som på det øverste bildet her, hvor gnistene danner glødende lysstriper.

Finnes det noe koseligere enn et bål på en kald og mørk kveld? De dansende flammene kan danne et dristig motiv mot de mørke omgivelsene. Når solen har gått det, vil det komme et øyeblikk der omgivelseslyset er svakt nok til at bålet skiller seg ut fra mørket, men fortsatt sterkt nok til å vise omgivelsene og detaljene på himmelen. Dette er et flott tidspunkt for å ta et skumringsbilde og vise bålet i kontekst. Når mørket har senket seg, blir omgivelsene helt svarte. Prøv å fotografere dette i manuell modus med lukkerhastighet på 1/100 sek, blenderåpning på f/1,8 (eller den største blenderåpningen for objektivet) og automatisk ISO. Bruk eksponeringskompensasjon til å gjøre bildet lysere eller mørkere, og velg en lav vinkel for å ramme inn ilden mot skumringshimmelen.

6. Ta portrettbilder i skjæret fra ild

En fotograf tar nærportrettbilder av et barn ved siden av et bål.

Når du tar portrettbilder i nærheten av ild, kan du prøve å stille kameraet inn på manuell modus (M) med blenderåpning på f/1.8 (eller den største blenderåpningen for objektivet), lukkerhastighet på 1/200 sek og automatisk ISO for å fryse bevegelsene mest mulig i det begrensede lyset.

To barn sitter ansikt til ansikt foran en bål. Omrisset av profilene deres er opplyst av lyset fra flammene.

Ta portrettbilder i lyset fra ild for å få et fantastisk varmt lys eller interessante silhuetter. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek, f/1,8 og ISO25600.

Bål og ildgraver skaper en unik atmosfære som gir flotte portrettbilder. Samtaler rundt bålet, par som sitter tett sammen, og barn som er trollbundet av flammene, er alle flotte motiver som du kan forevige med Canon-kameraet ditt. Fyll på mer brensel før du begynner å fotografere. Mengden flammer kan nemlig ha stor betydning for omgivelseslyset. Lyset forsvinner ofte svært raskt fra flammene, så plasser motivene så nærme ilden som mulig (men på trygg avstand), slik at du kan dra nytte av gløden.

7. Fotografere stjerneskudd

Det fyker gnister fra to stjerneskudd, og ansiktene til de to barna som holder dem, er så vidt synlige i bakgrunnen.

Hvis du skal fotografere stjerneskudd, velger du manuelt program (M) på kameraet. Bruk en blenderåpning på ca. f/3,5–f/5,6, en lukkerhastighet på 1/125 sek og automatisk ISO. Du kan også leke med eksponeringskompensasjonen for å få litt varierte resultater.
Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/2,5 og ISO640.

Det sprakende lyset fra et stjerneskudd kan se fantastisk ut på bilder. Det er også en tryggere måte å utforske kreative lyseffekter på når du fotograferer barn eller været er dårlig. Gnistene skyter ut i alle retninger i en rasende fart og danner lysstriper i bildet, selv om du bruker en rimelig høy lukkerhastighet. Hvis du er komfortabel med å fotografere og redigere i RAW-format, kan dette være svært nyttig ettersom du da kan få frem flere detaljer i de lyse og mørke områdene senere. Hvis du reduserer lukkerhastigheten, vil stjerneskuddet lage tydelige spor i bildet. Det er opp til deg!

Du kan også prøve å fange inn lyssporene fra fyrverkeri. Ta en titt på tipsene og teknikkene våre for kreativ fotografering av fyrverkeri hvis du vil ha flere ideer og mer inspirasjon.

Når brannen er slukket, kan du utforske røykfotografering med øvelsene som du finner i Canon Photo Companion-appen.

Skrevet av James Paterson

Relaterte produkter

Relaterte artikler