fireworks header

Hvordan du tar bilder av fyrverkeri

Når kulda setter inn, får man gode muligheter til å ta bilder av fyrverkeri. Denne artikkelen viser deg hvordan du tar flotte bilder av det. Hvis du har Bulb-innstilling på kameraet, blir bildene enda mer imponerende.

Hvordan du tar bilder av fyrverkeri – raske tips

Lær hvordan du tar bilder av fyrverkeri uten at du trenger mye utstyr, ved å se de raske tipsene nedenfor eller videoen om fyrverkeri – raske tips:

1) Slå av blitsen

Det første viktige du må gjøre, uansett enhet, er å slå av blitsen.


2) Bruk et program der du har kontrollen

Hvis det er mulig, kan du aktivere en modus på kameraet eller smarttelefonen som gir deg kontroll over innstillingene.


3) Undereksponer

Siden motivet er i mørke omgivelser, må du først angi at kameraet skal ta undereksponerte bilder. Hvis ikke blir lyset i bildet for sterkt til å være et nattbilde.

Ta i bruk negativ eksponeringskompensasjon for å gjøre dette. Dette alternativet kan vises som -/+ på skjermen, og du må angi mellom -1 og -2 for å begynne å eksperimentere med undereksponering.


4) Bruk serieopptak

Forsøk å bruke innstilling for serieopptak. Det hjelper deg med å ta det rette bildet, selv om fyrverkeriet eksploderer før eller etter du forventer det.


5) Eksperimenter med manuell innstilling

Hvis du har et kamera der du kan ta full kontroll, kan du eksperimentere med manuell innstilling.


6) Lukkerhastighet, blenderåpning og fokus

Med manuell innstilling aktivert velger du en lukkerhastighet på ca. 0,1 sekund og en blenderåpning på f/8. Angi fokus til avstanden du har til fyrverkeriet, manuelt.


7) Angi lav ISO

Når du skal begynne, angir du lav ISO ved å finne ISO-innstillingen i menyen og velge ISO 200.


8) Hold kameraet stødig, og bruk bildestabilisatoren

Et stativ er best for å holde kameraet stødig. Hvis du tar bilder håndholdt, må du sørge for å slå på bildestabilisatoren på objektivet hvis funksjonen er tilgjengelig. Det holder bildene stødige.


9) Sjekk resultatene, og juster

Ta bilder når fyrverkeriet begynner, og kontroller om lyset i bildene blir sterkt nok. Hvis bildene er for mørke, kan du øke ISO-innstillingen. Hvis du vil fange inn lengre lysspor, kan du angi lengre lukkerhastighet, men vær oppmerksom på at dette øker risikoen for at kameraets bevegelser påvirker bildene. Hvis lyset i bildene blir for sterkt, kan du enten redusere ISO til 100 eller angi objektivets blenderåpning til f/11.


10) Bruk Bulb-innstilling til å ta veldig imponerende bilder av fyrverkeri

Bulb gjør at du kan kontrollere nøyaktig når lukkeren åpnes og lukkes, slik at du kan skape lang eksponering som fanger inn detaljfylte hendelser som fyrverkeri og lynnedslag.

Når du leter etter Bulb-program, må du har manuell innstilling aktivert, og deretter justere lukkerhastigheten. Etter innstillingen for 30 sekunder kan du se Bulb. På andre kameraer er Bulb tilgjengelig på programrattet. Se videoen om fyrverkeri og Bulb-fotografering nedenfor.