SPORTSFOTOGRAFERING

Pek, knips og score: slik fanger du vinnerøyeblikkene med et kompaktkamera

Den profesjonelle sportsfotografen Molly Darlington deler sine beste tips for fotografering av amatørsportsøyeblikk med et pek og knips-oppsett.
En person som holder et Canon PowerShot SX740 HS, og som ser på bildet på den vippbare skjermen.

Det kreves raske reflekser og enda bedre zoom for å fange den frie handlingen i fotballkampene til barn, noe den tidligere Canon Ambassador og den profesjonelle sportsfotografen Molly Darlington bare vet så altfor godt. Molly begynte å fotografere sport i 2015, mens hun fortsatt gikk på college. Hun gikk deretter rett videre fra universitetet til å jobbe med å fotografere Premier League og fotballmesterskap.

Hennes sterke sportsbakgrunn betydde at hun visste akkurat hvilke øyeblikk hun kunne fange i en fotballkamp. Med det kompakte Canon PowerShot SX740 HS i lommeformat, som har 40x optisk zoom, sammen med det Canon PowerShot ZOOM-kameraet med kikkertformat, har hun overført de profesjonelle fortellerevnene sine til banen på amatørnivå. Disse to brukervennlige kameraene er også ideelle for å ta bilder av utendørsaktiviteter og nærkontakt med dyreliv, og de tar deg nærmere det som skjer.

Molly forklarer hva hun vanligvis prøver å skape i bildene sine, og sier: «Jeg håper å fortelle historien om kampen, hva som skjedde i den, og vise oppturene og nedturene, slik at når noen ser det bildet, kan de huske akkurat det øyeblikket det skjedde.

«Jeg tar alltid sikte på å forevige minneverdige øyeblikk i idretten. Vanligvis vil jeg fange målene, feiringene og viktige øyeblikk i en fotballkamp, for eksempel et rødt kort som blir gitt. Jeg ser også etter følelser i bildene mine – enten det er spenning, frustrasjon eller motløshet – fra spillerne eller publikum.»

Her forklarer Molly hvordan du kan gjøre det samme med et enkelt, kompakt oppsett.

1. Ta en bildesekvens

Gutter som spiller fotball, fire i grønne drakter, én med benet hevet i luften for å sparke til ballen, og én spiller i blått.

«Ev vennskapelig kamp mellom to lokale lag med barn under 12 på et fotballsenter i nærmiljøet var et flott sted å teste dette utstyret, noe som gir foreldrene muligheten til å fange handlingen mens de ser på kampen.» Tatt med et Canon PowerShot SX740 HS ved 461 mm, 1/1300 sek., f/5.6 og ISO800.

En Canon PowerShot SX740 HS og et Canon PowerShot ZOOM plassert på gresset på en bane, innenfor de hvite malte linjene.

Canon PowerShot SX740 HS og Canon PowerShot ZOOM er et bevis på at gode ting kommer i små pakker – lette, i lommeformat og rimelige – de er et flott tilskudd til en spirende sportsfotografs utstyr, eller til en forelder som vil ta vare på minner.

Med et kamera som Canon PowerShot SX740 HS, som har en utrolig rask reaksjon fra kameraet når du trykker på knappen og kontinuerlig fotografering med 10 bilder per sekund, kan du lage en serie med bilder som sikrer at du ikke går glipp av de viktige, adrenalinfylte øyeblikkene. Du kan også ta 10 bilder/sek (bilder per sekund) med Canon PowerShot ZOOM.

«I dette bildet var 10 bilder/sek svært nyttig, siden det gjorde at jeg kunne ta en sekvens av bilder mens én spiller taklet den andre, noe som gjorde at jeg kunne velge det beste bildet etterpå», forklarer Molly. «En taklingssekvens kan være vanskelig, siden ballen ikke alltid er i skudd, så det hjelper virkelig å ta 10 bilder per sekund.»

2. Fyll rammen

En gutt på en fotballbane som løper mens han jubler.

Molly har som mål å fylle rammen slik at motivets uttrykk er tydelige. «Jeg håper at den som ser, skal føle noe bare ved å se på bildet», sier hun. Tatt med et Canon PowerShot SX740 HS ved 220,5 mm, 1/1600 sek., f/7.1 og ISO 100.

Molly Darlington sitter på en liten krakk ved siden av en fotballbane og ser på en pågående kamp.

Det kompakte kameraet PowerShot ZOOM var perfekt for å fange inn handlingen i denne fotballkampen, zoome fra sidelinjen og se alt som skjedde.

«Følelser bidrar til et flott sportsbilde, og i dette bildet brukte jeg zoomen til å forevige spilleren som feirer», sier Molly, som benyttet seg av 40x optisk zoom fra Canon PowerShot SX740 HS til å fylle rammen med minneverdige uttrykk.

«Det er alltid godt å kunne fylle rammen i sportsfotografering, og 40x zoom gjør at du kan gjøre dette når det skjer litt lenger unna», sier hun. For Molly er disse festøyeblikkene en av de beste delene av jobben hennes. «For meg er det ingen bedre følelse enn når alt kommer sammen, og du fanger et mål i en fotballkamp, og feiringen kommer mot deg og fansen går av skaftet bak deg.»

3. Prøv deg frem med ulike brennvidder

Molly Darlington holder Canon PowerShot ZOOM under en fotballkamp.

Canon PowerShot ZOOM har en tretrinns zoom som gjør at du kan bytte mellom 100 mm, 400 mm og 800 mm brennvidde med et knappetrykk, slik at du ikke går glipp av et bilde, uansett avstand.

Gutter som spiller fotball, én dribler ballen mens en spiller fra motstanderlaget jakter på ham.

Muligheten til å bytte brennvidde raskt er spesielt viktig for sportsfotografering, der handlingen beveger seg raskt, og du vet aldri når en viktig hendelse inntreffer. 40x zoomobjektivet på Canon PowerShot SX740 HS har en maksimal brennvidde med vidvinkel som tilsvarer 24 mm, og en telefoto-rekkevidde på 960 mm. Tatt med et Canon PowerShot SX740 HS ved 109,3 mm, 1/1600 sek., f/7.1 og ISO 100.

Canon PowerShot ZOOM med 12 megapiksler får plass i håndflaten og har ett objektiv, men har likevel en tretrinns zoom som bringer fjerne detaljer nærmere. Molly syntes funksjonen var intuitiv å bruke, og uvurderlig for å glede seg over handlingen på nært hold.

«Det var enkelt å bytte mellom brennvidder med en knapp på toppen av Canon PowerShot ZOOM. Når du trykket på den, byttet den mellom 100 mm, 400 mm og 800 mm», sier hun. «For denne fotballkampen var 400 mm-zoomen perfekt, men for større sportsbegivenheter på profesjonelle baner bruker du 800 mm-alternativet.»

Brennviddene på 100 mm, 400 mm og 800 mm er alle angitt i søkeren, og jo større tall, jo nærmere motivet kommer du.

Det er veldig viktig å eksperimentere med de intelligente funksjonene på kameraet for å få de bildene du håper på. «Det kan være vanskelig å ta bilder med et nytt kamera helt til du blir vant til hvordan det fungerer», forklarer Molly. Hennes beste råd? «Øv, øv, øv med utstyret. Noen ganger kan det være å ta ut utstyret noen ganger, bare for å forstå hvordan det fungerer, og prøve å bruke forskjellige innstillinger.»

Før du planlegger å bruke kameraet på barnets sportsarrangement, er det lurt å få en følelse av utstyret, og kompaktkameraer passer perfekt for nybegynnere.

4. Fokuser på å få et skarpt bilde

En gutt som skal til å sparke ballen midt i en fotballkamp.

I tillegg til å holde bildene skarpe, anbefaler Molly også at du har en ren bakgrunn uten forstyrrende elementer i bildet, siden dette vil bidra til å forbedre bildene dine fra uryddige til innrammingsverdige. «Hvis du har en ren bakgrunn uten rot, kan den som ser, fokusere helt på motivet», sier hun. Tatt med et Canon PowerShot SX740 HS ved 228,7 mm, 1/1600 sek., f/7.1 og ISO 100.

«Det kan være vanskelig å få et skarpt bilde under et raskt spill, så alt som kan være til hjelp, er alltid en bonus. Bildestabiliseringen på Canon PowerShot ZOOM og Canon PowerShot SX740 HS hjalp til ved fotografering, siden ballen kan bevege seg svært raskt, så jeg fant ut at dette var ganske viktig», sier Molly.

Molly fant ut at den innebygde bildestabilisatoren gjorde det mulig for henne å ta håndholdte bilder, slik at hun kunne følge med på det som skjer, men hun bruker også en liten, bærbar, sammenleggbar krakk under sportsarrangementer for ekstra støtte, en favoritt blant profesjonelle fotografer som fotograferer banen. «De er svært robuste, så mange sportsfotografer har dem, og de er veldig nyttige, som regel kan du justere høyden slik at du kan sitte bak reklameplakater og gjøre deg så lav eller høy som du vil under et sportsarrangement», sier hun.

Både Canon PowerShot ZOOM- og Canon PowerShot SX740 HS-kameraene har autofokus og AF-sporing, noe som er perfekt for å holde motivet – enten det er ballen eller spilleren – i fokus når du er på farten.

5. Se gjennom bildene dine etter hvert som du tar dem

En person som ser på et bilde på den vippbare skjermen til et Canon PowerShot SX740 HS.

Canon PowerShot SX740 HS har en 180° vippbar skjerm, noe som gjør det utrolig enkelt å se gjennom bildene dine på stedet.

To gutter i en fotballkamp, én prøver å få ballen forbi keeperen, som er klar til å fange den.

Generelt sier Molly: «PowerShot SX740 HS var et flott kamera for et sportsarrangement for barn. Det har et stort zoomområde, og sanntidsskjermen gjør at du enkelt kan spore det du tar bilde av.» Tatt med et Canon PowerShot SX740 HS ved 524,3 mm, 1/2000 sek., f/6.3 og ISO800.

Ved hjelp av en LCD-skjerm som kan vippes opp, har det aldri vært enklere å sjekke bildene dine under et sportsarrangement. 180°-skjermen på Canon PowerShot SX740 HS hjalp Molly med å sikre at hun hadde bildene hun ønsket.

«LCD-skjermen kan vippes opp, slik at du kan se på bildene mens de tas, og du vet hva du har tatt», sier hun. «Igjen, dette bildet av spilleren som scoret et mål forbi keeperen, ble hjulpet av 40x zoom – ettersom de var på den andre siden av banen.

Du kan koble til Canon Camera Connect-appen og dele bildene dine med andre foreldre raskt etter kampen. Camera Connect-appen kan også brukes til å vise bilder fra Canon PowerShot ZOOM eller til og med til å ta bilder fjernstyrt med Canon PowerShot ZOOM- eller PowerShot SX740 HS-kameraene hvis vinkelen du vil ta bilder fra, er litt vanskelig.

Enten du er en ambisiøs sportsfotograf eller bare elsker at det skjer noe, er det ikke like avskrekkende å fange disse sportsøyeblikkene som det kan virke, og Molly oppfordrer alle til å ta med seg et kamera neste gang de er på en kamp, slik at minnene varer lenge etter at kampen er over.

I tillegg til flott utstyr er Molly avhengig av ferdighetene hun har finpusset i løpet av karrieren sin: tålmodighet og instinkt for å komme i riktig posisjon for å fange et avgjørende øyeblikk. «Du trenger tålmodighet og mye trening, og ved mange sportsbegivenheter må du også ha flaks», sier hun. «Hvis du for eksempel sitter i et hjørne under en fotballkamp, kan du ikke gjøre mye med det hvis handlingen foregår i de tre andre hjørnene. I slike situasjoner må du vite hvilken sport du fotograferer, slik at du kan følge den og forutse hva som kan skje videre.»

«Jeg har alltid elsket sport og fotografering, så det var bare fornuftig å kombinere de to», sier hun. «Jeg visste ikke hvor mye jeg ville elske det før jeg gikk på min første kamp. Med mye øvelse og litt flaks har jeg kommet dit jeg er nå, og jeg ville ikke endre noe.»

Skrevet av Lorna Dockerill

Relaterte produkter

Relaterte artikler