GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Slik mestrer du lukkerhastigheten

Canon-kameraets lukkerhastighet er én av de tre innstillingene som bestemmer eksponeringen, og det er også nøkkelen til å fange opp bevegelser. Disse enkle tipsene vil hjelpe deg med å mestre dette.
En cross-sykkel fyker gjennom en vanndam og lager en vannsøyle bak seg, mens en fotograf sitter på huk på den ene siden og peker et Canon-kamera mot syklisten.

Det å endre kameraets lukkerhastighet er en måte å justere bildets generelle eksponering på. Det kan også brukes kreativt til å styre graden av bevegelsesuskarphet (eller fraværet av det) i bildene.

Her er fem tips som kan hjelpe deg med å forstå lukkerhastighet bedre, og få mer kontroll over actionbildene dine, enten du knipser skolens idrettsdag med et Canon EOS R100 (som har en lukkerhastighet på opptil 1/4000 sek) eller dyreliv med et Canon EOS R7 (som gir en rask lukkerhastighet på opptil 1/16 000 sek).

Et bilde tatt med et Canon EOS R10 med en lukkerhastighet på 1/2000 sek av en golden retriever som løper mot kameraet.

Canon EOS R10 har rask lukkerhastighet på opptil 1/4000 sek (mekanisk lukker) eller opptil 1/16 000 sek (elektronisk lukker), som er nok til å ta skarpe bilder av raske bevegelser, for eksempel sport eller dyr i bevegelse. Tatt med et Canon EOS R10-kamera og et Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv ved 100mm, 1/2000 sek, f/2.8 og ISO 320.

Hva er lukkerhastighet?

Lukkerhastighet er hvor lang tid kameraets lukker er åpen, og derfor hvor lenge sensoren blir eksponert for lys. Jo lengre den er åpen, jo mer lys treffer sensoren, og jo lysere blir bildet.

Lukkerhastigheten er én side av eksponeringstrekanten – de tre faktorene som avgjør bildets eksponering. De to andre er blenderåpningen og ISO-innstillingen. Blenderåpningen er et mål på hvor bred eller smal objektivåpningen er, noe som også påvirker hvor mye lys som treffer sensoren. ISO-innstillingen styrer sensorens lysfølsomhet. En høyere ISO gir klarere bilder, men kostnaden er som regel mer bildestøy.

En rask lukkerhastighet, for eksempel 1/1000 sek, som betyr at lukkeren holder seg åpen i bare ett millisekund, kan fryse bevegelsen til et motiv som er i rask bevegelse, for eksempel en motorsyklist som kjører fort. Men en rask lukkerhastighet betyr at det kommer mindre lys inn i kameraet, og derfor utvider man vanligvis blenderåpningen eller øker ISO-verdien for å få et godt eksponert bilde. En veldig lav lukkerhastighet, for eksempel på ett sekund, fører til at motorsyklisten som er i bevegelse blir uskarp.

Bakskjermen på et Canon-kamera som viser programmet for lukkerprioritet (Tv).

Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, aktiverer du lukkerprioritet-program (Tv) eller manuell (M) program.

1. Kontroller lukkerhastigheten

De fleste EOS-kameraer har et spesialmotivprogram for sport, som automatisk velger kameraets eksponering og fokusinnstilling for å ta bilder av motiver i bevegelse. Dette gir deg gode resultater, men du kan ta større kontroll når du vil være kreativ, lage en spesiell effekt, eller justere de spesifikke omstendighetene, som når du tar bilde av et motiv i rask bevegelse på avstand med et håndholdt kamera.

Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, setter du kameraet i Shutter Priority (eller Tv, som står for Time Value). Så kan du stille inn lukkerhastigheten ved å rotere kameraets hovedhjul, eller ved å bruke berøringsskjermen som finnes på mange EOS-kameraer, inkludert EOS R50 og EOS R8. Kameraets vil automatisk justere blenderåpningen for å få en standard eksponering. Hvis du vil ha full kontroll, må du bytte til manuell modus (M). Da kan du velge akkurat den kombinasjonen av innstillinger du vil.

Raskeste tilgjengelige lukkerhastighet varierer mellom ulike modeller, og også med hvilken lukkermodus du velger. Der du har noen alternativer – mekanisk lukker eller elektronisk lukker. Den mekaniske lukkeren på et Canon EOS-kamera går vanligvis opp til 1/4000 sek eller 1/8000 sek, mens den elektroniske lukkeren på modeller med det avanserte speilløse EOS R-systemet kan være mye raskere – opptil 1/64 000 sek i EOS R3. Den lengste automatisk angitte lukkerhastigheten er 30 sekunder. Hvis du vil ha lengre eksponeringer, for eksempel for å fotografere fyrverkeri eller eller et lysspor, kan du velge Bulb-program. I dette programmet åpnes lukkeren når du trykker på lukkerknappen, og holder seg åpen helt til du trykker på den igjen.

Et bilde tatt med et Canon EOS R10 med høy lukkerhastighet av en gatedanser som gjør et høyt spark med én hånd i bakken. I bakgrunnen er det fire andre personer og en klynge av høye palmetrær.

Lukkerhastigheten her, 1/3200 sek, var rask nok til å fryse bevegelsen, men det er fortsatt et snev av bevegelsesuskarphet, for eksempel rundt danserens føtter. Men takket være den optiske bildestabilisatoren i objektivet er elementene i motivet som ikke beveger seg, skarpe og pene. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/3200 sek, f/4.5 og ISO 400.

Et skarpt zoombilde av roere på vannet tatt med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Jo mer du zoomer inn, jo større problem blir kameraristingen. Men den optiske bildestabiliseringen på 4,5 trinn i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet har effektivt redusert dette, noe som gjør at fotografen kan bruke en lukkerhastighet som ikke er spesielt høy, nemlig 1/2000 sek, og likevel få selv vanndråpene skarpe med en brennvidde på 100 mm. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 100 mm, 1/2000 sek, f/6.3 og ISO 500.

2. Unngå kameraristing

Det er to ting du må tenke på når du velger lukkerhastighet: om den er kort nok til å unngå uklarhet på grunn av kamerabevegelser når du tar håndholdte bilder – også kalt «kameraristing» – og hvor raskt motivet beveger seg.

Lukkerhastigheten du trenger for å unngå kameraristing, avhenger av flere ting, for eksempel hvor mye vind det er, og om du bruker et objektiv eller kamera med innebygd bildestabilisering. Motivets brennvidde er imidlertid den viktigste faktoren. Desto mer du zoomer inn, jo tydeligere blir ristingen.

En tommelfingerregel for å løse dette problemet er å prøve å bruke en lukkerhastighet som tilsvarer den effektive brennvidden eller raskere. Derfor, med et objektiv på 50 mm, bruker du 1/50 sek eller raskere, og med et 200 mm objektiv bruker du 1/200 sek eller raskere. Deretter må du ta hensyn til motivets hastighet – les videre.

Et uskarpt bilde av en fører på en cross-sykkel, med bakgrunnen i fokus.

Med en lukkerhastighet som du kanskje synes er ganske rask, 1/200 sek, skaper dette bildet et flott uttrykk av motivet som passerer i bevegelse, uten å vise detaljene på sykkelen eller syklisten. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 11 mm, 1/200 sek, f/5.6 og ISO 1250.

Et skarpt bilde av en fører på en cross-sykkel i bevegelse, med bakgrunnen og føreren i fokus.

Med 1/1000 sek fryses bevegelsen. Merk deg også at blenderåpningen er utvidet til f/5.6 for å bevare riktig eksponering. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/1000 sek, f/5.6 og ISO 1250.

3. Ta bilde av bevegelsene med rask lukkerhastighet

Hvilken lukkerhastighet som kreves for å fryse et motiv i bevegelse, avhenger av motivets avstand fra kameraet, hvilken retning det beveger seg i, og hastigheten. Men du trenger sannsynligvis en raskere lukkerhastighet enn du tror. En lukkerhastighet på 1/250 sek fryser et motiv i sakte bevegelse, for eksempel en person som går, men du må gå så høyt som 1/1000 eller til og med 1/4000 sek for å få skarpe bilder av raskere motiver, for eksempel flyvende fugler og biler i fart. Vær forberedt på å øke ISO-innstillingen for å holde eksponeringen riktig når du bruker raskere lukkerhastigheter, spesielt når du tar bilder av idrett og dyreliv.

Ulempen med å fryse bevegelsene kan være at det ikke lenger ser ut som at motivet er i bevegelse. Bilder av motiver i bevegelse ser ofte mer dynamiske ut hvis motivet er skarpt og bakgrunnen uklar. Hvis du vil oppnå denne effekten, må du sørge for at lukkerhastigheten er lav nok til å gi litt uklarhet, og deretter bevege kameraet med motivet, i samme hastighet. Dette kalles panorering – finn ut mer i den praktiske veiledningen vår om panorering.

Et bilde tatt med et Canon EOS R7 av en motorsyklist, skarp mot en uskarp bakgrunn fordi fotografen panorerte kameraet for å følge motivets bevegelser.

Hvis du bruker en relativt lav lukkerhastighet mens du panorerer kameraet for å følge et motiv i bevegelse, får du et skarpt motiv mot en uskarp bakgrunn, noe som gjør at handlingen ser mer dynamisk ut. Tatt med et Canon EOS R7-kamera og et Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS USM-objektiv ved 363 mm, 1/160 sek, f/10 og ISO 100.

Et bilde av en skateboarder, skarp mot en uskarp bakgrunn fordi fotografen panorerte kameraet for å følge motivets bevegelser.

Det er utrolig nyttig å mestre panoreringsteknikken i alle typer actionbilder, enten det er sport eller dyreliv. Trikset er å motstå fristelsen til å fryse handlingen. Bruk isteden en lav nok lukkerhastighet til å få bevegelsesuskarphet, men følg motivet som beveger seg, i en passende hastighet. Tatt med et Canon EOS RP-kamera (nå etterfulgt av EOS R8) med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 26 mm, 1/30 sek, f/16 og ISO 100.

4. Lukkerhastighet for video

Når du tar opp video, er en nyttig tommelfingerregel å angi en lukkerhastighet på rundt 1/2R, der R er bildefrekvensen du filmer med. Hvis du for eksempel filmer i 4K 60p på Canon EOS R10, er den ideelle lukkerhastigheten ca. 1/125 sek – litt over det dobbelte av 60 bilder/sek, som kameraet filmer med. Dette hindrer uskarphet som følge av for lav lukkerhastighet, samtidig som du unngår at opptaket blir hakkete, noe det ville blitt med raskere lukkerhastighet.

Vann som renner over store mosegrodde steiner. Vannet blir uskarpt på grunn av kameraets lave lukkerhastighet.

Når kameraet står på et stativ for å holdes stille, vil det å bruke lang eksponering (lav lukkerhastighet) gjøre at alt som er i bevegelse – for eksempel denne fossen – blir uskarpt, slik at vannet får et klassisk melkeaktig utseende. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 15-35mm F4L IS USM-objektiv ved 35mm, 1 sek, f/22 og ISO 100.

5. Bruk lave lukkerhastigheter for uklare bevegelser

Du kan bruke en relativt lang eksponering – en lav lukkerhastighet på mer enn ett sekund – for å gjøre et bilde uskarpt med vilje, eller for bare å gjøre de bevegelige elementene uskarpe i en ellers skarp scene. Du kan unngå at dette gir overeksponering ved å bruke en mindre blenderåpningsinnstilling (høyere f-nummer, som f/16 eller f/22), en lavere ISO-innstilling, eller et ND-filter for å begrense hvor mye lys som kommer inn i kameraet. Nå kan du enten bevege kameraet under eksponeringen (som gjør hele bildet uskarpt) eller bruke et stativ for å holde kameraet stille, slik at bare delene som er i bevegelse blir uklare. Prøv den siste teknikken for å gjøre bølger og rennende vann i landskap mykere, eller for å gjøre biler som er i bevegelse eller folkemengder i byer mer uklare.

Hvis du vil ha lengre eksponering enn 30 sekunder, bruker du Bulb-innstillingen. Noen Canon-kameraer har en «B»-innstilling på programhjulet, mens andre må settes i «M» (Manuell) før du kan bla gjennom lukkerhastighetene til «BULB» vises. En selvutløser eller kablet fjernkontroll kan være praktisk for å fjerne risiko for skurring som følge av at du trykker på lukkerknappen. Du kan også vurdere å bruke Canon Camera Connect-appen for å fjernstyre kameraet fra smarttelefonen din.

Hvis du forstår lukkerhastighet og hvordan du styrer den, kan du få mest mulig ut av kameraet og objektivet, slik at du kan ta flotte bilder hver gang.


Skrevet av Marcus Hawkins og Pete Wolinski

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Slik kontrollerer du eksponering

  Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Panorering for nybegynnere

  Finn ut hvordan du kan bruke panorering for å få bedre actionbilder med disse tipsene.

 • BEVEGELSESBILDER

  Ta bevegelsesbilder

  Finn ut hvordan du tar bilder av bevegelse og gir bildene en følelse av bevegelse.

 • FOTOGRAFERE MOTIVER I BEVEGELSE

  De beste objektivene for motiver i bevegelse

  Vår veiledning til de beste objektivene for motiver i bevegelse.