A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

LUKKERHASTIGHET

Slik mestrer du lukkerhastigheten

Det å endre kameraets lukkerhastighet er en måte å justere bildets generelle eksponering på. Det kan også brukes kreativt til å kontrollere graden av uklarhet i bildene.

Her er fem tips for å hjelpe deg med å beherske lukkerhastigheten og ta større kontroll over actionbildene, enten du fotograferer skoleidrett med et EOS M speilløst kamera eller motorsport med et EOS-speilreflekskamera.

1. Kontroller lukkerhastigheten

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, setter du kameraet i Shutter Priority (eller Tv, som står for Time Value).

De fleste EOS-kameraer har et spesialmotivprogram for sport, som automatisk velger kameraets eksponering og fokusinnstilling for å ta bilder av motiver i bevegelse. Dette gir deg gode resultater, men du kan ta større kontroll når du vil være kreativ, lage en spesiell effekt, eller justere de spesifikke omstendighetene, som når du tar bilde av et motiv i rask bevegelse på avstand med et håndholdt kamera.

Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, setter du kameraet i Shutter Priority (eller Tv, som står for Time Value). Du kan deretter stille inn lukkerhastigheten ved å rotere kameraets hovedhjul, eller ved å bruke berøringsskjermen som finnes på mange EOS-kameraer, inkludert Canon EOS M6 Mark II og Canon EOS 90D. Kameraets vil automatisk justere blenderåpningen for å få en standard eksponering. Den korteste lukkerhastigheten på et EOS-kamera er enten 1/4000 sek eller 1/8000 sek, og den lengste automatisk angitte lukkerhastigheten er 30 sekunder.

2. Unngå kameraristing

Desto mer du zoomer inn på et motiv, desto tydeligere blir kameraristingen. Derfor trenger du raskere lukkerhastighet for å minimere vibrasjonene. Bildet ovenfor, tatt ved 1/50 sek, viser tydelig kameraristing. Bildet nedenfor viser frosset bevegelse og ble tatt ved 1/640 sek.

Det er to ting du må tenke på når du velger lukkerhastighet: om den er kort nok til å unngå uklarhet på grunn av kamerabevegelser når du tar håndholdte bilder – også kalt kameraristing – og hvor raskt motivet beveger seg.

Lukkerhastigheten som kreves for å unngå kameraristing avhenger av flere ting, inkludert om du bruker et objektiv med innebygd IS (bildestabilisator), og hvor mye vind det er. Motivets brennvidde er imidlertid den viktigste faktoren. Desto mer du zoomer inn, jo tydeligere blir ristingen.

En tommelfingerregel for å løse dette problemet er å prøve å bruke samme lukkerhastighet som den effektive brennvidden eller raskere. Derfor, med et objektiv på 50 mm, bruker du 1/50 sek eller raskere, og med et 200 mm objektiv bruker du 1/200 sek eller raskere. Deretter må du ta hensyn til motivets hastighet – les videre!

3. Ta bilde av bevegelsen med raske lukkerhastigheter

Relaterte artikler
A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTSFOTOGRAFERING

Lær hvordan du kan ta gode actionbilder

Tips for å ta fantastiske actionbilder med et Canon-kamera.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

BEVEGELSESBILDER

Ta bevegelsesbilder

Finn ut hvordan du tar bilder av bevegelse og gir bildene en følelse av bevegelse.

En lukkerhastighet på 1/250 sek vil fryse et motiv i sakte bevegelse, for eksempel en person som går, men du trenger raskere lukkerhastigheter for å få et skarpt bilde av en person som løper.

Lukkerhastigheten som kreves for å fryse et motiv i bevegelse, avhenger av motivets avstand fra kameraet, hvilken retning det beveger seg i og hastigheten, men du trenger sannsynligvis en lukkerhastighet som er raskere enn du kanskje tror. En lukkerhastighet på 1/250 sek vil fryse et motiv i sakte bevegelse, som en person som går, mens en lukkerhastighet i området 1/500 til 1/1000 sek kan være nødvendig for å få et klart bilde av en person som løper. For å ta skarpe bilder av raskere motiver, som fugler i luften eller biler i høy hastighet, må du gå så høyt som 1/1000, eller til og med 1/4000 sek.

Sammenlign disse bildene av en motorsykkel i fart. Du kan se at motorsykkelen og rytteren er uklare med en lukkerhastighet på 1/200 sek, noe som gir et generelt inntrykk av bevegelse, men uten å vise detaljene, mens alle detaljene er skarpe og bildet klart på 1/1000 sek.

Hvis du bruker en lukkerhastighet som du kanskje synes er ganske rask, 1/200 sek (ovenfor), skaper dette bildet et flott uttrykk av motivet som passerer i bevegelse, uten å vise detaljene på sykkelen eller syklisten. Med 1/1000 sek (nedenfor) fryses bevegelsen.

Vær forberedt på å øke ISO-innstillingen slik at du kan bruke raskere lukkerhastigheter, spesielt når du tar bilder av idrett og dyreliv.

4. Vær kreativ med panoreringen

Ulempen med å fryse bevegelsene kan være at det ikke lenger ser ut som at motivet er i bevegelse. Bilder av motiver i bevegelse ser ofte mer dynamiske ut hvis motivet er skarpt og bakgrunnen uklar. Hvis du vil oppnå denne effekten, må du sørge for at lukkerhastigheten er lav nok til å gi litt uklarhet, og deretter bevege kameraet med motivet, i samme hastighet. Dette kalles å panorere.

Når du panorerer med kameraet for å følge motiver, skapes en uskarp bakgrunn, slik at bevegelsen virker mer dynamisk.

Lukkerhastigheten du må bruke, vil avhenge av hvor raskt motivet beveger seg og hvor mye uklarhet du trenger. For å forbedre sjansene for å få et skarpt motiv velger du AF-modusen AI Servo eller Servo, da dette lar kameraet justere seg konstant for å holde fokus på motivet i bevegelse. Et objektiv med innebygd optisk bildestabilisator vil kompensere for vertikal risting når du panorerer kameraet horisontalt, og vice versa. Hvis objektivet har en IS-programbryter, setter du denne i stilling 2 for panorering – i denne innstillingen stabiliseres den vertikale bevegelsen samtidig som uklarheter fra horisontal bevegelse tillates.

5. Bruk lave lukkerhastigheter for uklare bevegelser

Når kameraet står på et stativ for å holdes stille, blir alt som er i bevegelse, uskarpt – for eksempel bølger – når du bruker lang eksponering (lav lukkerhastighet).

Du kan bruke relativt lang eksponering – over et sekund – for å få et uklart bilde. Du kan unngå at dette gir overeksponering ved å bruke en mindre blenderåpningsinnstilling (høyere f-nummer, som f/16 eller f/22), en lavere ISO-innstilling, eller et ND-filter for å begrense lysmengden som kommer inn i kameraet. Nå kan du enten bevege kameraet under eksponeringen (som gjør hele bildet uskarpt) eller bruke et stativ for å holde kameraet stille, slik at bare delene som er i bevegelse blir uklare. Prøv den siste teknikken for å gjøre bølger og rennende vann i landskap mykere, eller for å gjøre kjøretøyer i bevegelse eller folkemengder i byer mer uklare.

Hvis du vil ha lengre eksponering enn 30 sekunder, bruker du Bulb-innstillingen. Noen Canon-kameraer har en «B»-innstilling på programhjulet, mens andre må settes i «M» (Manuell) før du kan bla gjennom lukkerhastighetene til «BULB» vises. En selvutløser eller kablet fjernkontroll kan være praktisk for å fjerne risiko for skurring som følge av at du trykker på lukkerknappen. Du kan også vurdere å bruke Canon Camera Connect-appen for å styre kameraet eksternt fra smarttelefonen din.

Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker