BEVEGELSESBILDER

Bevegelsesfotografering: slik fanger du inn bevegelse i bildene dine

Finn ut hvordan du bruker den innebygde teknologien i Canon-kameraet ditt for å ta slående bevegelsesbilder.
Lysspor fra en buss på en travel gate i Madrid i Spania.

Fotografering gir deg mulighet til å fange inn bevegelser – fra barn og kjæledyr som leker i hagen, til fossefall, idrett og mye mer – i ett enkelt stillbilde.

Som fotograf har du i hovedsak to valg. Du kan fryse handlingen for å forevige et bestemt øyeblikk, eller du kan bruke bevegelsesuskarphet for å skape en følelse av bevegelse og fart. Canon-kameraet ditt er fullpakket med teknologi som kan brukes til begge disse tilnærmingene, noe vi skal forklare her.

Forstå lukkerhastighet i forbindelse med bevegelsesbilder

En svale flyr gjennom luften på jakt etter et insekt.

Tidsperioden der kameralukkeren er åpen, måles i sekunder, eller helst i brøkdels sekunder. Hvis du skal fryse et motiv i bevegelse, må lukkeren være åpen i svært kort tid. Hvis du vil skape kreativ uskarphet, kan du forlenge tidsperioden der lukkeren er åpen. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/5300 sek., f/7.1 og ISO 2500. © Canon Ambassador Markus Varesvuo

Den viktigste faktoren når du skal fange inn bevegelse i bildene dine, er å kontrollere kameraets lukkerhastighet. Det er lurt å eksperimentere med lukkerhastighet til du finner en som fungerer for deg. De fleste speilreflekskameraer har en maksimal lukkerhastighet på enten 1/4000 eller 1/8000 sek, mens enkelte speilløse EOS-systemkameraer gir deg muligheten til å bruke en elektronisk lukker for å oppnå enda høyere lukkerhastigheter. Lave lukkerhastigheter fører på sin side til at objekter i bevegelse blir naturlig uskarpe, noe som kan være svært effektivt når du vil skape en følelse av bevegelse.

Slik angir du lukkerhastighet for bevegelsesbilder

En ugle går inn for landing på en gren med vingene strukket ut.

Hvis du er komfortabel med de avanserte funksjonene til EOS-kameraet (Electro-Optical System), kan du prøve å eksperimentere med lukkerprioritetsprogrammet (Tv). Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/1300 sek., f/2.8 og ISO 6400. © Canon Ambassador Markus Varesvuo

En ballettdanser endrer positur med armene uklare rundt seg.

Lukkerprioritetsmodus (Tv) kan enten fryse bevegelsen til motivet eller gjøre det uklart. Tatt med et Canon EOS R6-kamera ved 2 sek., f/10 og ISO 100. © Canon Ambassador Wanda Martin

Tv-program (tidsverdi) på Canons speilreflekskameraer og speilløse EOS-systemkameraer kalles ofte lukkerprioritetsprogram. Den er velegnet for bevegelsesbilder siden du bare trenger å velge lukkerhastigheten du vil bruke, og kameraets målesystem justerer blenderåpningen automatisk for riktig eksponering.

I enkelte svært lyse eller mørke omgivelser kan imidlertid utvalget av tilgjengelige lukkerhastigheter være begrenset. Dette kan bety at du ikke får bruke høy nok lukkerhastighet til å fryse motivet når du fotograferer i svakt lys, eller at du ikke kan forlenge eksponeringen lenge nok til å oppnå kreativ uskarphet på lyse dager. Den enkleste løsningen på dette er å bruke innstilling for automatisk ISO i kombinasjon med lukkerprioritetsprogram på kameraet. Da vil kameraet angi følsomheten automatisk, slik at du kan fotografere ved disse høye eller lave lukkerhastighetene.

Slik fryser du handlingen

En person i en blå kajakk på en bølge.

Kameraristing blir tydeligere jo mer du zoomer inn på et motiv, så du må bruke en høyere lukkerhastighet for å minimere uskarphet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera ved 1/2700 sek., f/4 og ISO 100. © Canon Ambassador Samo Vidic

En hest galopperer rundt med en rytter på ryggen og sparker opp jord mens den løper.

I tillegg til å variere lukkerhastighetene finnes det andre teknikker du kan bruke for å formidle bevegelse. Fokuser på hovedhandlingen. Det er helt OK å fotografere ett motiv, men to motiver i tandem kan forsterke inntrykket av raske bevegelser, som her med hesten og jorden den sparker opp. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objektiv ved 81 mm, 1/8000 sek., f/5.6 og ISO 400.

En lukkerhastighet på 1/250 sek skal være høy nok til å fryse mennesker som spaserer rundt, mens 1/500 sek er bedre hvis motivet beveger seg litt raskere. For raske motiver som biler og fugler i fart, bør du bruke en lukkerhastighet på 1/2000 sek, 1/4000 sek eller høyere. Det er viktig å eksperimentere med ulike lukkerhastigheter til du finner den som fungerer – og husk å ha det gøy!

En liten hund fotografert i luften mens den løper mot kameraet.

Når du fotograferer små dyr eller barn, er det enklere å holde fokus hvis motivet er minst tre meter fra kameraet. Hvis de kommer for nær, er det mye vanskeligere å holde fokus. Tatt med et Canon EOS 850D-kamera med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 200 mm, 1/1600 sek., f/3.5 og ISO 100.

Fem barn leker på en sofa mens regnbuekonfetti daler ned rundt dem.

Her er bevegelsene til den dalende konfettien fryst med en lukkerhastighet på 1/200 sek. og blitsen fra en Speedlite EL-100, noe som fanger inn begeistringen i motivet. Tatt med et Canon EOS 800D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/200 sek., f/4 og ISO 400.

Små barn og hunder beveger seg ofte raskt og uberegnelig, så en lukkerhastighet på 1/1000 sek skal være tilstrekkelig. En tilnærmet lukkerhastighet skal fungere for idrettsutøvere.

Fotograferingsinnstillingen for barn og kjæledyr som du ofte finner i PowerShot-kameraer, bruker flere fokuspunkter for å sikre at autofokus fungerer godt og følger motivene. På EOS-kameraer som ikke har innstilling for barn og kjæledyr, bytter du til Servo AF (kontinuerlig autofokus).

Sportsprogrammet som er tilgjengelig på de fleste Canon-kameraer, er et godt utgangspunkt for å fryse raske bevegelser. Den endrer fotograferingsparameterne til kameraet for å prioritere høye lukkerhastigheter og spore motiver i bevegelse med Servo AF, og ta serier av bilder med innstilling for kontinuerlig fotografering. Hvis du skal skape bevegelsesuskarphet i idrettsbilder, er det imidlertid lurt å bytte til Tv-program (lukkerprioritet) og angi nødvendig lukkerhastighet.

Canon EOS R-systemkameraene har øye-AF i sporingsinnstilling som gjør at kameraet kan identifisere og låse fokus på motivets øyne, noe som er en pålitelig metode for å følge motivet mens det beveger seg.

Slik fanger du inn bevegelsesuskarphet

En travel handlegate med en uklar folkemengde som går i alle retninger.

Lavere lukkerhastigheter gjør bevegelsene uskarpe. Tatt med et Canon EOS M100-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS M200) med et Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/6 sek., f/22 og ISO 100.

Lave lukkerhastigheter og lang eksponering gjør det mulig å skape bevegelser i bildene dine. Som sagt bestemmer hastigheten på objektet i bevegelse hvor lav lukkerhastigheten må være.

En lukkerhastighet på 1/30 sek fungerer godt for sykler, mens lukkerhastigheter på mellom 1/60 og 1/125 sek fungerer godt for biler og motorsykler. Hvis du vil gjøre et fossefall uskarpt, er det best å bruke relativt lang eksponering på 3–5 sekunder. Dette fungerer også godt hvis du vil gjøre personer uskarpe for å fjerne dem fra arkitektoniske bilder av gatemotiver eller travle landemerker.

I sterkt dagslys kan det være vanskelig å oppnå lav nok lukkerhastighet til å skape bevegelsesuskarphet, selv om du bruker en smal blenderåpning. Du kan løse dette ved å plassere et ND-filter (nøytral tetthet) foran objektivet for å redusere mengden lys som treffer sensoren, slik at du kan forlenge eksponeringen. I enkelte tilfeller kan eksponeringen vare lenger enn 30 sekunder. Hvis det skjer, kan du velge manuell innstilling på kameraet og bruke Bulb-innstillingen.

Slik fotograferer du bevegelser med intervallopptak

Når du har kontroll på hastigheten, kan du slippe kreativiteten løs med video. Fotografering med intervallopptak tar flere bilder i regelmessige intervaller for å skape effekten av raskere bevegelser eller tidsforløp. Du må ta en bildeserie i regelmessige intervaller. Se intervallopptaksveiledningen vår for å få mer informasjon.

Kameraer som Canon EOS 250D og EOS R System har en innebygd innstilling for intervallopptak som gjør det enda enklere å skape slående videoopptak.

Slik skaper du bevegelser ved hjelp av uskarp zoom

Et uskarpt bilde av røde blader.

Det er naturligvis vanskelig å skape bevegelsesuklarhet hvis motivet står stille. Du kan imidlertid skape en interessant uskarphetseffekt ved å bruke et zoomobjektiv. Tatt med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 1/4 sek., f/14 og ISO 200.

Velg Tv-program på et hvilket som helst speilreflekskamera eller speilløst systemkamera, og angi en lukkerhastighet på ca. 1 til 4 sekunder. Trykk lett på lukkerknappen for å zoome inn med autofokus. Trykk deretter utløserknappen helt ned for å starte eksponeringen, og når du er omtrent halvveis, begynner du å zoome ut ved hjelp av zoomringen på objektivet. Prøv å endre zoominnstillingen samtidig som eksponeringen fullføres. Du kan også starte med objektivet zoomet ut, og zoome inn under eksponeringen.

Slik fotograferer du lysspor

Lysspor over et jernbanespor omgitt av frostdekte trær.

Lang eksponering har gjort det mulig å fange inn lysspor langs et jernbanespor. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM-objektiv ved 105 mm, 32 sek., f/8 og ISO 100.

Fotografering av lysspor fra kjøretøy i fart er en flott metode for å skape en følelse av bevegelse. Det er liten mulighet for overeksponering i mørket, så du kan bruke en Bulb-eksponering og om nødvendig la lukkeren stå åpen i noen minutter for å få mange lysspor i bildet. Sørg imidlertid for at kameraet er montert på et stativ eller en annen solid støtte som ikke vibrerer.

Et annet triks er å bruke en blits til å lyse opp et kjøretøy i bevegelse. Dermed blir bilen, motorsykkelen, toget eller sykkelen fint eksponert, i tillegg til at du fanger inn lysspor. Du må angi innstilling for bakre gardin på blitsen, slik at blitsen utløses på slutten av eksponeringen i stedet for på starten. Hvis du bruker vanlig frontgardinblits, vil det se ut som om lyssporene strekker seg ut foran kjøretøyet, i stedet for bak.

Slik panorerer du med kameraet

En person på cross-sykkel fyker over et jorde.

Når du panorerer med kameraet for å følge motiver, skapes en uskarp bakgrunn, slik at bevegelsen virker mer dynamisk. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objektiv ved 135 mm, 1/30 sek., f/8 og ISO 100.

Når du arbeider med lavere lukkerhastigheter for å skape bevegelsesuskarphet, er det fort gjort at kameraet rister, spesielt når du bruker teleobjektiver, slik at hovedmotivet også blir uskarpt. Bildestabilisering kan være til stor hjelp. Enkelte IS-objektiver (bildestabilisering) fra Canon registrerer panorering automatisk og korrigerer bare i det vertikale planet når du panorerer horisontalt.

Andre IS-objektiver fra Canon har bildestabilisering med to innstillinger: 1 for statiske bilder og 2 for panorering. Noen få objektiver, for eksempel Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM og EF 70-200mm f/4L IS II USM, har til og med en tredje stabiliseringsinnstilling som bare stabiliserer under faktiske eksponeringer. Dette kan gjøre det enklere å spore uberegnelige objekter i søkeren.

Canons EOS R5- og R6-kameraer har også IBIS (bildestabilisering i kamerahuset). Dette kan brukes i kombinasjon med bildestabilisering for optisk stabiliserte objektiver, noe som gir enda mer stabil ytelse.

Les veiledningen vår med tips til panorering i actionbilder for å få mer informasjon.

Slik legger du til bevegelse med flere eksponeringer

Et bilde med flere eksponeringer av en syklist som tar salto på en sandrampe.

Et bilde med flere eksponeringer tatt med serieopptak, et nyttig verktøy for å fange inn action. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) ved 1/1600 sek., f/8 og ISO 400.

En rekke nye EOS-kameraer, inkludert Canon EOS 5D Mark IV- og EOS R-systemkameraene, har en funksjon for flere eksponeringer. Du kan bruke den i kombinasjon med serieopptak for å fange inn flere stadier av handling i ett enkelt bilde. Du får best resultat hvis det er en tydelig forskjell på motivet og bakgrunnen, for eksempel med et lyst motiv mot en mørk bakgrunn eller omvendt. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se veiledningen vår for fotografering med flere eksponeringer (tilgjengelig på utvalgte språk).

Et annet alternativ er å bruke blits. Canon Speedlite EL-100 har en programmerbar innstilling for strobeblits. En blitsserie under lang eksponering kan fange inn et objekt på flere steder i bevegelsesbanen mot en ubevegelig bakgrunn.

Bevege kameraet for å gjøre videoer mer interessante

En person i lang kappe går foran en eldgammel ruin.

Filmer kan se mye mer dynamiske ut hvis du beveger deg rundt med kameraet mens du filmer, i stedet for å feste det på et stativ. Mange av Canons speilreflekskameraer og speilløse EOS M- og EOS R-kameraer har Movie Digital IS. Dette er elektronisk bildestabilisering kun for filmopptak som kan hindre kameraristing og gi deg mye stødigere resultater. Den kan også brukes i kombinasjon med optisk bildestabilisering i objektiver, samt innebygd bildestabilisering i Canons EOS R5- og R6-kameraer.


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • Lær deg lukkerhastigheten

  LUKKERHASTIGHET

  Slik mestrer du lukkerhastigheten

  Fem grunnleggende tips som hjelper deg med å fange inn motiver i bevegelse og ta bedre actionbilder.

 • En person kjører på en bane med en motorcross, og lener sykkelen mot bakken, fotografert med kamerapanorering. © Richard Walch

  GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Panorering for nybegynnere

  Finn ut hvordan du kan bruke panorering for å få bedre actionbilder med disse tipsene.

 • De beste objektivene for motiver i bevegelse

  FOTOGRAFERE MOTIVER I BEVEGELSE

  De beste objektivene for motiver i bevegelse

  Vår veiledning til de beste objektivene for motiver i bevegelse.

 • En kvinnelig idrettsutøver i lilla vest som hopper over et hinder.

  SPORTSFOTOGRAFERING

  Lær hvordan du kan ta gode actionbilder

  Tips for å ta fantastiske actionbilder med et Canon-kamera.