A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

Utendørs

Bedre vinterferiebilder – tips og triks fra en profesjonell sportsfotograf

Det stille, magiske snølandskapet, skiløpere som suser ned bakken ... I stedet for bare å oppleve vintereventyret, kan du dokumentere det for all fremtid ved hjelp av disse fotograferingstipsene fra den profesjonelle vintersportsfotografen og Canon-ambassadøren Richard Walch.

Hvis du noen gang har prøvd å fotografere et snølandskap badet i sollys, vet du at det kreves mer enn å peke og trykke for å få det perfekte vinterbildet. «Uansett hvor du drar, er det viktigste at du venter på en flott dag med nysnø og blå himmel og legger i vei opp fjellet med kameraet ditt», sier Richard.

Her gir han deg tips og triks for å ta bedre bilder i bakkene denne skisesongen – fra valg av riktig kamera til vinterferien til de beste autofokusinnstillingene for å fange inn øyeblikkene.

1. Velg riktig kamera til jobben

«Når du drar ut i bakken, vil du ha et kraftig og kompakt kamera», sier Richard. «Du vil også trenge en søker, ettersom det ofte er for lyst på fjellet til å komponere et bilde bare ved hjelp av en skjerm. Hvis du vil fotografere fartsfylt sport, trenger du et kamera med rask bildefrekvens – minimum fem bilder per sekund.

«Både Canon EOS M50 og Canon EOS M5 oppfyller disse kravene. Begge har kraftige APS-C-sensorer for å ta bilder med skarpe detaljer og Dual Pixel CMOS AF for rask og nøyaktig fokusering.

«Disse kan du også enkelt sammenkoble med smarttelefonen via Wi-Fi. Dette gjør at du kan overføre bilder til telefonen din selv om det ikke er noen nettverksforbindelse på fjellet. Når du får mobil- eller Wi-Fi-dekning, kan du dele bildene dine med verden på sosiale medier.»

2. Velg det perfekte øyeblikket

«Soloppgang og solnedgang gir vakre lysforhold for fotografering i skibakken. Imidlertid er det vanskelig å forutsi været på fjellet, og det kan endre seg raskt. Jeg anbefaler at du kommer deg opp på fjellet så tidlig som mulig – dermed er du allerede på plass når øyeblikkene med perfekt lys kommer.

«Canon EOS M50 er et fantastisk kamera å bruke når det er lite lys, for eksempel ved soloppgang og solnedgang. Det har en svært avansert DIGIC 8-prosessor slik at det fortsatt vil gi flotte resultater selv om du må skyve ISO-en litt høyere for å kompensere for mangelen på lys. Prøv å kombinere det med et Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM-objektiv for imponerende landskapsbilder.»

3. Bruk riktige innstillinger

«Jeg tar utgangspunkt i en bestemt kombinasjon av innstillinger for å unngå at snøen ser grå ut i bilder hvor det er mye hvitt», sier Richard. «Når du fotograferer motiver som beveger seg raskt, må du også «fryse» skiløperen eller snøbrettkjøreren i bildet slik at det ikke blir uskarpt.» I begge tilfeller anbefaler Richard å sette kameraet i M-modus (Manuell) samt å angi lukkerhastigheten til 1/2000 sekund, blenderåpningen til f/8 og ISO til 200.

«Du må bruke kameraets AI Servo AF-program for kontinuerlig fokus. Trikset er å lede autofokuset. Det betyr at du må begynne å fotografere så snart du ser motivet. Autofokuset lærer fra bilde til bilde – det forstår hvilken retning motivet ditt beveger seg i og hvor rast det beveger seg, og det vil forutse hvor neste bilde kommer til å være. Det tar gjerne to til tre bilder før kameraet forstår hva som foregår. Alle Canon-kameraer har svært god autofokus.»

Når du jobber i AI Servo AF, bruker du korte serier med kontinuerlig fotografering for å unngå å fylle opp bufferen og gjøre kameraet tregere.

4. Plasser deg ovenfor motivet og observer

«Tar du bilde rett opp en fjellside, ser den flat ut. Du vil alltid fotografere enten til siden eller litt under motivet.

«Poserte bilder bør helst unngås – du vil alltid være en tredjeparts observatør, mens motivet ser i den retningen de kjører på ski eller snøbrett. Når det gjelder portretter, enten det er et direkte portrett hvor du er nær og snakker med personen, eller du er flue på veggen og dokumenterer det som skjer. Ikke prøv å være midt i mellom.»

5. Vær oppmerksom på temperaturendringer, og ha med ekstra batterier

«Når du går inn i en varm bygning fra den kalde skibakken, vil det raskt danne seg tåke på kameraobjektivene, derfor er det viktig at du oppbevarer utstyret ute til dagen er over. Pass på at du har med deg en solid ryggsekk som beskytter utstyret ditt dersom du skulle falle, og sterke UVP-solbriller som beskytter øynene mot sollys og gjenskinn fra snøen.

«Dessuten kan lave temperaturer tømme et kamerabatteri for strøm svært raskt, så det er best å ha med to reservebatterier slik at det rekker hele dagen. Kalde hender vil også gjøre det vanskelig å betjene utstyret, så pass på å ha med varme hansker som likevel lar deg bruke hendene på normal måte!»

6. Vær ikke redd for å fotografere mot sola

«Når sollyset bryter gjennom skyene, er det virkelig en velsignelse for fjellfotografering. Imidlertid kan gjenskinnet fra snøen gjøre bildene overeksponerte dersom kameraet ditt ikke er riktig innstilt.

«Den beste måten å forhindre overeksponering på under slike forhold, er å angi lukkerhastigheten manuelt til 1/2000 sekunder, blenderåpningen til f/8 og ISO til 200. Hvis du fotograferer med automatiske innstillinger, må du passe på å kompensere eksponeringen med +1 til +3 stopp, ellers vil bildene bli for mørke. Men vær ikke redd for å fotografere mot sola – det er slik du får noen av de beste vintersportsbildene.

«Sola vil gi bakgrunnslys til snøen som spruter når skiløperen eller snøbrettkjøreren beveger seg. Det er enda bedre hvis du kan få sola rett bak personen. Objektivene vi har nå, er virkelig kraftige.

«Når du har snø for hånden, kan du prøve å kaste en håndfull av den i luften og fotografere rett mot sola – det skaper en fantastisk effekt.»

7. Pakk for den perfekte selfie

«Planleggingen av den perfekte fjellselfie begynner før du drar på ferie. Jakker og skibukser med sterke farger skiller seg godt ut fra en hvit bakgrunn, og kan gi deg en virkelig imponerende selfie.

«Når det gjelder komposisjon, gir en vakker fjellkjede en imponerende bakgrunn. Det er best å få sollyset enden rett på motivets ansikt eller fra siden for å få riktig eksponering. Hvis du vil fotografere rett mot sola, må du bruke blits for å lyse opp ansiktet.»

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Utfordre deg selv neste gang!

Når du lykkes med å ta et flott bilde under vanskelige forhold, kan vinterfotografering være svært tilfredsstillende. Når du først mestrer disse tipsene i årets vinterferie, sier Richard at fotoentusiaster bør ta neste steg og søke seg til enda mer spektakulære steder neste gang – destinasjoner som gir uvanlige ferier og enda mer imponerende bilder.

«Europa har en rekke fantastiske steder for fotografering i skibakken. De velkjente skistedene i Sveits og Frankrike er fantastiske, men det er mange mindre kjente steder som man ikke bør overse», sier han. «Hvorfor ikke utfordre deg selv ved å dra på eventyr til Mount Elbrus i Russland eller Akureyri på Island.»

Beslektede artikler
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSFOTOGRAFERING

Fotografere motiver i bevegelse: tips fra en profesjonell

Finn ut mer om fotografering av motiver i bevegelse fra denne mentorøkten med en terrengsykkelmester.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

HANDLINGER

«Gjør alltid det lille ekstra for bildet ditt»

Ekstremsportfotografen Richard Walch om hva som motiverer ham til å ta de imponerende ski- og snøbrettbildene sine.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

REISEFOTOGRAFERING

Det beste utstyret for reisefotografering

Utstyr til reisefotografering for nybegynnere, innholdsskapere og entusiaster.

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker

Relaterte produkter