CANON EOS R5

Avansert autofokusteknologi

EOS R5 fokuserer med utrolig hastighet, nøyaktighet og presisjon – og kan gjenkjenne og spore motiver mens de beveger seg rundt i bildet. Ta bilder med utrolig skarphet og klarhet som er fullpakket med detaljer.

Avansert autofokusteknologi

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Dual Pixel CMOS AF II med 5940 områder og total dekning

Uansett hvor motivet er plassert, kan EOS R5 finne det og fokusere på det raskt ved å bruke 5940 AF-områder som dekker nesten 100 prosent av bildefeltet. Disse fokusområdene kan brukes sammen, individuelt eller i soner som kan flyttes rundt i bildefeltet, alt etter hvor handlingen er.

AF-punkter kan velges med en dedikert multikontroller på baksiden av kameraet eller ved å bruke berøringsskjermen – ved å trykke på den når du er i Live view-modus, eller ved å bruke den som en pekeplate når kameraet ligger mot øyet.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Kunstig intelligens med avansert læringsteknologi og motivgjenkjenning

EOS ITR AF X-autofokussystemet på EOS R5 er programmert med kunstig intelligens med avansert læringsteknologi som opprinnelig ble utviklet for det banebrytende EOS-1D X Mark III-speilreflekskameraet vårt. I innstillingen for ansikts- eller øyegjenkjenning gjenkjenner systemet ansikter på en nøyaktig måte, inkludert de som er i profil, når bare ett øye er synlig. Dette sikrer at motivene forblir sylskarpe, selv når de beveger seg uforutsigbart, og ved grunn dybdeskarphet. Hvis motivet vender hodet bort et øyeblikk, spores fortsatt hodet slik at ansiktet blir skarpt når motivet vender hodet mot kameraet igjen.

I tillegg er EOS R5’ kunstige intelligens med avansert læringsteknologi programmert til å gjenkjenne og spore katter, hunder og fugler – med fokus på kropp, ansikt eller øyne. Dette gjør det enklere enn noen gang å ta bilder av dyreliv, spesielt fugler som flyr.

© Robert Marc Lehmann

Rask og følsom fokusering

EOS R5 kan fokusere på så lite som 0,05 sekunder – en klasseledende ytelse for et fullformats speilløst systemkamera.1 Autofokus fungerer også i lysnivåer så mørke som -6EV2, som er omtrent det samme som lyset fra en halvmåne.

Denne utrolige lysfølsomheten gjør også at EOS R5 kan fokusere med en maksimal blenderåpning så liten som f/22, slik at telekonvertere kan brukes med objektiver med relativt små blenderåpninger og svært kompakte superteleobjektiver, for eksempel RF 600mm F11 IS STM og RF 800mm F11 IS STM.

AF-sporing

Adferden til kameraets AI Servo-autofokussporing kan justeres ved å endre parametre som «sporingsfølsomhet» eller «akselerasjons-/retardasjonssporing» eller ved å velge én av fire innstillinger – konfigurasjoner som er ideelle for ulike typer fotografering av bevegelse.

EOS R5 inneholder nå programinnstilling A, som automatisk velger ett av de fire motivspesifikke AF-innstillingene, avhengig av hva som blir fotografert.

Manuell fokusering

Når du fokuserer manuelt, kan tre metoder for fokusassistanse brukes for å sørge for at det viktige fokuset er akkurat der du ønsker det skal være.

• Fokusforstørrelse
Hvis du forstørrer bildet, først med 6x og deretter med 15x, kan du se bildet bedre og evaluere fokus.

• Fokuspeaking
Kantene på delene i fokus på motivet får en egen farge som du velger.

• Dual Pixel-fokusveiledning
Dual Pixel-fokusveiledning, sett første gang i Cinema EOS C300 Mark II-kameraet, bruker kameraets Dual Pixel CMOS AF II-teknologi til å nøyaktig måle avstanden mellom kameraet og motivet og sammenligne dette med den nåværende manuelle fokusinnstillingen. En grafisk veiledning angir om fokuspunktet er foran eller bak kameraets målte verdi, og blir grønn når de to verdiene sammenfaller, noe som indikerer nøyaktig fokus.

Systemet gjør det enklere og mer presist å fokusere manuelt, og gir filmskapere den typen kritisk nøyaktighet de trenger for å arbeide med 4K- og 8K-oppløsninger.

Disse tre verktøyene kan brukes med kompatible RF-objektiver, EF-objektiver eller cine-objektiver med manuell fokusering.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Beslektede artikler

  1. Per 3. juni 2020, gjelder digitale speilløse systemkameraer med utskiftbare objektiver med en ekvivalent 35 mm fullformatssensor med kontrastgjenkjennende AF og fasegjenkjennende AF på bildeplanet. Beregnet ut fra resultatene av målt AF-hastighet, basert på CIPA-retningslinjer (varierer avhengig av fotograferingsforhold og objektiver som brukes). Målt med interne metoder. Måleforhold: EV12 (omgivelsestemperatur/ISO 100), manuell modus, bruk av RF 24-105mm F4L IS USM (med brennvidde på 24 mm) med følgende innstillinger: lukker utløst ved hjelp av lukkerknapp, 1-punkts AF (midtre AF), enkeltbilde-AF.
  2. Under stillbildeopptak med et f/1.2-objektiv, midtre AF-punkt, enkeltbilde-AF, ved 23 °C / 73 °F, ISO100. Unntatt RF-objektiver med DS-belegg (Defocus Smoothing)