CANON EOS R5

En revolusjon for videografi. Igjen.

Hos Canon er vi stolte av den rollen vi har spilt for å forvandle filmskaping med produkter som EOS 5D-serien med digitale speilreflekskameraer og Cinema EOS-kameraer og -objektiver. EOS R5 og EOS R5 C viderefører denne arven med banebrytende videoytelse som redefinerer hva hybridfotografer og filmskapere kan forvente av et lite kamera.

8K RAW er her

EOS R5 kan ta opp enestående 8K DCI RAW-video internt på et CF Express-kort ved å bruke fullformatsensorens fulle bredde for et virkelig kinolignende preg. Fokussporing er også tilgjengelig, for opptak som ser så bra ut at man skulle tro det var laget med Hollywood-budsjett.

I tillegg til å levere naturtro bildekvalitet gir 8K-oppløsning redaktører muligheten til å beskjære opptak og likevel levere et ferdig produkt i 4K.

Det finnes mange alternativer for å filme i 8K på EOS R5:
• 12-bit RAW,
• 10-bit ProRes RAW via Atomos Ninja V+
• 10-bit 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bit 4:2:0 MP4/H.265,

Med et utvalg av DCI- eller UHD-sideforhold, ALL-I- eller IPB-komprimeringsmetoder og Canon Log-, Canon Log 3- eller HDR PQ-alternativer. Bildefrekvenser på 23,98p, 24p, 25p eller 29,97p er tilgjengelig, slik at du kan oppnå den stilen og følelsen du ønsker. 8K kan til og med tas opp på SD-kort med høy hastighet (v90) ved bruk av IPB-komprimering.

8K RAW gir den høyeste bildekvaliteten og fleksibiliteten. Få fire ganger så høy oppløsning som 4K, og endre parametere som hvitbalanse etter at bildene er tatt, ved hjelp av Canon Cinema RAW Development-programvaren eller ditt foretrukne ikke-lineære redigeringsprogram.* 8K RAW er tilgjengelig i standard eller komprimert format for små videofiler som fremdeles har RAW-fleksibilitet.

Du kan også trekke ut stillbilder fra 8K-opptak, som individuelle JPEG-filer med 35 megapiksler (eller HEIF-filer hvis du tar opp med HDR PQ). Dette er ideelt i situasjoner der du kanskje har behov for å ta opp video og stillbilder av samme hendelse.

*Kompatibilitet og tilgjengelighet varierer for hver programvareprodusent

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

4K-ytelse som aldri før, opptil 120 bilder/sek

I tillegg til de banebrytende 8K-egenskapene setter EOS R5 nye standarder for videografer som filmer i 4K DCI (fullformat) og 4K UHD ved bildefrekvenser på opptil 120p (119,8 bilder per sekund) med 4:2:2/10-bit kvalitet, som gir jevn sakte film med imponerende høy oppløsning. Ved bildefrekvenser på opptil 59,94 bilder per sekund kan du velge mellom å bruke kamerasensorens fulle bredde eller en 1,6x beskjæring, som tilsvarer omtrent Super 35 mm i størrelse.

For de som trenger den aller høyeste 4K-kvaliteten, gjengir EOS R5s 4K HQ-modus fantastiske detaljer ved bildefrekvenser på opptil 30p ved å oversample 8K-opptak. Du tror det ikke før du ser det.

De utallige alternativene for oppløsning, bildefrekvens osv. på EOS R5 kan du få tilgang til fra en ny filmmodusmeny, som gjør det enkelt å finne kombinasjonen av innstillinger du leter etter.

De utallige alternativene for oppløsning, bildefrekvens osv. fra EOS R5 kan du få tilgang til fra en ny filmmodusmeny, som gjør det enkelt å finne kombinasjonen av innstillinger du leter etter.

Dual Pixel CMOS AF II

Det oppdaterte Dual Pixel CMOS AF II-systemet gir jevn, nøyaktig kontinuerlig fokusering i alle opptaksinnstillinger og funksjoner for ansiktsgjenkjenning og øyegjenkjenning, noe som gjør det ideelt for dokumentarer og spontan filming. Det kan også gjenkjenne katter, hunder og fugler og spore dem rundt i bildefeltet. Fokusoverganger som flytter publikums oppmerksomhet fra ett sted til et annet, er enkle å lage – bare trykk på kameraets berøringsskjerm, så fokuserer EOS R5 jevnt på en hastighet du har angitt.

Når du fokuserer manuelt, har EOS R5 en rekke verktøy som hjelper deg med å få den viktige skarpheten. Fokuspeaking fremhever kantene på objekter i fokus med en farge du velger, mens Dual Pixel-fokusveiledning bruker en grafisk indikator til å vise om motivet er i fokus foran/bak og blir grønt når riktig fokus er oppnådd.

© Robert Marc Lehmann

Bildestabilisering

Det samme intelligente bildestabiliseringssystemet som beskytter stillbilder mot kameraristing, fungerer også når EOS R5 tar opp video og jevner ut utilsiktede kamerabevegelser. Når det kombineres med det elektroniske Movie Digital IS-systemet*, som gir enda et ytelsesnivå, blir resultatet fantastisk, med opptak som ser ut som om det ble tatt opp med en bøylebrakett eller en dolly.

* Movie Digital IS-systemet er tilgjengelig under opptak i 8K RAW

Tidsforløp i 8K

På samme måte som 8K-oppløsningen avslører innviklede detaljer og klarhet, kan fotografering med intervalleksponeringer avdekke bevegelsesdetaljene som skjer på en helt annen måte. Sett de to sammen, så har du en visuelt spektakulær fest for øynene.

EOS R5 gjør det enklere enn noen gang å ta opp tidsforløp med høy oppløsning, som også kan tas opp i 4K, og filmen lages i kameraet. Tiden mellom hvert bilde kan spesifiseres, og det er også mulig å bestemme om eksponeringen er låst i begynnelsen av sekvensen eller måles på nytt for hvert bilde.

Intuitivt å bruke, kom tettere på motivet

Eksterne opptaksenheter kan brukes med EOS R5 takket være ren HDMI-utgang med 4K/60p. Opptak kan faktisk tas opp internt og eksternt samtidig, slik at du kan sikkerhetskopiere og føle deg trygg. Når kameraet brukes med en ekstern opptaksenhet fra Atomos Ninja V+, er det nå mulig å ta opp 10-bit ProRes RAW ved 8K 30p, eller 12-bit 5K 60p ProRes RAW fra en beskjæringsgrad på 1.6x. Når kameraet brukes med en ekstern opptaksenhet fra Atomos Ninja V eller Atomos Shogun 7, kan 5K 30p ProRes RAW tas opp eksternt med en beskjæringsgrad på 1.6x.

Cinema EOS-zoomobjektiver med servomotor støttes nå av EOS R5. Du kan kontrollere zoomen med et knappetrykk på kameraet, noe som er perfekt for dokumentarprosjekter eller naturhistoriske prosjekter der du må følge nøye med på motivet.

EOS R5 er designet for å føles instinktivt og naturlig når du filmer, slik at du kan konsentrere deg om motivet og den kreative visjonen. En vribar skjerm dreies bort fra kamerahuset og kan roteres 270°, noe som gjør det behagelig å filme fra forskjellige vinkler. Overeksponering kan markeres med stripete «sebra»-markører som advarer om områder som er for lyse.

Opptakstid

EOS R5 gir deg ledende autofokus i sin klasse, med høy oppløsning og alternativer for videoopptak med høy bildefrekvens ved å bruke den maksimale bredden på fullformatsensoren ved høye bithastigheter. Denne kombinasjonen av funksjoner vil uunngåelig generere en betydelig varme, som i sin tur vil begrense opptakstiden. Med fastvaren V1.60 og nyere gir funksjonen Temperatur for automatisk avslåing satt til [High] (Høy) lengre opptakstid, men når du bruker denne innstillingen, kan utsiden av kameraet bli svært varm.
De omtrentlige opptakstidene for de tilgjengelige oppløsningene og bildefrekvensene i miljøer med temperatur på 23 °C / 73 °F fra kaldstart er beskrevet nedenfor.

8K 30P
– Ekstern RAW-opptaksenhet med full sensorbredde: Ubegrenset
Temperatur for automatisk avslåing – standard
– Full sensorbredde: 20 minutter
– Full sensorbredde RAW: 20 minutter
Temperatur for automatisk avslåing – høy
– Full sensorbredde: 45 minutter *2
– Full sensorbredde RAW: 45 minutter *2

4K 120P
– Full sensorbredde: 15 minutter *1

4K 60P
Temperatur for automatisk avslåing – standard
– Full sensorbredde: 35 minutter *2
– APS-C beskjæring (5,1 K oversamplet): 25 minutter
Temperatur for automatisk avslåing – høy
– Full sensorbredde: 60 minutter eller mer *2
– APS-C beskjæring (5.1 K oversamplet): 50 minutter *2

4K 30P
– Full sensorbredde: ikke begrenset av varme *2
– Full sensorbredde med høy kvalitet (8,2 K oversamplet): 30 minutter
– APS-C beskjæring (5,1 K oversamplet): ikke begrenset av varme *2

*1 Opptaket stopper ved 7 minutter og 30 sekunder ved video med høy bildefrekvens. Angir tiden da opptaket kan gjenopptas umiddelbart.
*2 Opptakstiden er begrenset til 29 minutter og 59 sekunder. Angir tiden da opptaket kan gjenopptas umiddelbart.

Forholdsregler
* Tallene ovenfor er basert på Canons testbetingelser for bruk av CFexpress-kort og SD-minnekort i samsvar med Canons teststandarder.
* Når omgivelsestemperaturen er høyere enn 23 °C / 73 °F, blir den tilgjengelige opptakstiden kortere.
* Når du bruker søkeren (EVF), vil den maksimale tilgjengelige opptakstiden være kortere enn når du bruker kameraskjermen
* Sammenlignet med batteriet vil den maksimale tilgjengelige opptakstiden være kortere når kameraet får strøm ved hjelp av USB.
* Avhengig av opptakskvaliteten og kapasiteten til minnekortet som brukes, kan kortet bli fullt før tilgjengelig kontinuerlig opptak.
* Når du bruker [Auto pwr off temp.] (Temperatur for automatisk avslåing) på [High] (Høy) og tar opp filmer, kan kortet bli svært varmt. Vær forsiktig når du fjerner minnekortet.


Hvis kameraet når temperaturgrensen, anbefales det å slå av kameraet, slik at det kan kjøle seg ned.
Omtrentlig gjenopprettingstid for miljøer med 23 °C / 73 °F vises nedenfor, men påvirkes av ulike faktorer som omgivelsestemperatur, fortsatt kamerabruk og valgt opptaksoppløsning. Tiden til full opptakstid er tilgjengelig igjen, varierer med omgivelsestemperaturen.

8K 30P
– 10 minutter nedkjøling gir ca. 3 minutter opptakstid
– 20 minutter nedkjøling gir ca. 8 minutter med opptakstid

4K 60P
– 10 minutter nedkjøling gir ca. 10 minutter med opptakstid

Vi har utviklet EOS R5 C for hybridfotografer som prioriterer filmskaping. Mens EOS R5 C har samme formfaktor som EOS R5, legger EOS R5 C til enda flere kodeker og utvidet opptakstid når du jobber med 8K-video. Finn ut hvilket kamera som passer deg best, med sammenligningsveiledningen vår.

Kamerahus

Intern bildestabilisering

Ja
Nei (bare elektronisk)

Ta opp video umiddelbart fra fotomodus

Ja
Nei

Flerfunksjonssko

Nei
Ja

Kompatibelt med Speedlite

Kompatibelt med alle Speedlite-blitser
Noen begrensninger gjelder for Speedlite-blitser i 580EX-/600EX-/EL-1-serien. Se spesifikasjonene hvis du vil ha mer informasjon.

Opptakstidsbegrensning for filmklipp

29 m 59sec
Ubegrenset

Kjølesystem

Passiv
Aktiv via vifte

Strømming fra kamera (via UVC/RTP)

Nei
Ja

Anamorfisk opptak

Nei
Ja

Kodeker

12-bit CRM RAW (normal/lite)

10-bit MP4 HEVC / 8-bit MP4 H.264

10-biters ProRes RAW 8K 30 P til ekstern Atomos Ninja V+-opptaker

12-bit CRM Raw (HQ/ST/LT)

10-bit XF-AVC / 10-bit MP4 HEVC / 8-bit MP4 H.264

10-biters ProRes RAW 8K 30 P til ekstern Atomos Ninja V+-opptaker

Vekt og størrelse

650 g

138,5 x 97,5 x 88,5 mm

680 g

141,5 x 97,5 x 11 mm

Beslektede artikler

 • ARTIKKEL

  Canon EOS R5' første opptak – naturen i vakre detaljer

  Ulla Lohmann og Robert Marc Lehmann om hvordan Canon EOS R5' sensor på 45 megapiksler og AF-øyesporing hjalp dem med å ta enestående utendørsbilder.

 • ARTIKKEL

  Filme i 8K og oversamplet 4K med Canon EOS R5

  I de første videoopptakene med Canon EOS R5 utforsket Martin Bissig og Ivan D’Antonio hvordan kameraets 8K-funksjonalitet reduserer opptakstiden og samtidig gir flere kreative muligheter.

 • ARTIKKEL

  Canon EOS R5: 10 funksjoner du ikke må gå glipp av

  Bli kjent med funksjonene som gjør EOS R5 banebrytende, inkludert muligheten til å ta 45 megapikslers stillbilder med opptil 20 bilder/sekund og 8K RAW-videoopptak.

 • ARTIKKEL

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – hvilket kamera passer best for deg?

  Canon lanserer ikke bare ett, men to banebrytende speilløse kameraer i fullformat. Hvilket kamera passer best for deg? Vi sammenligner EOS R5 og EOS R6.