GATEFOTOGRAFERING

Ta portrettfotograferingen på gaten

Fotograf Kym Moseley forklarer hvor viktig forberedelser, profesjonalisme og utskrifter er når man tar portretter av fremmede.
Smarttelefon som viser SELPHY Photo Layout-appen, en hvit Canon SELPHY Square QX10-skriver, en pakke med skriverpapir og flere utskrevne portrettbilder på et trebord. Bildet er tatt ovenfra.

Det kan være en skremmende opplevelse å fotografere mennesker du møter på gaten, men det trenger ikke å være det, sier den populære TikTok-stjernen og fotografen/videografen Kym Moseley, som har over 180 000 følgere på den sosiale plattformen.

Kym er ikke ukjent med gateportretter. Faktisk har det å komme i kontakt med folk han ikke har møtt før, og spørre om han kan ta et portrettbilde av dem, bidratt sterkt til suksessen hans på Internett. Han har funnet ut at noen mennesker blir litt sjenerte over å bli tatt bilde av, mens andre blir smigret over å bli spurt, og vil gjerne posere for ham, spesielt hvis han tilbyr å dele bildet med dem etterpå, slik at de får noe igjen for det selv.

Her diskuterer Kym, som brukerCanon EOS R6, hvordan han bygget opp selvtilliten til å spørre folk om å fotografere dem, fordelene ved å omfavne det uforutsigbare og verdien av ærlige tilbakemeldinger. Han viser også hvordan man kan bruke Canon SELPHY Square QX10 til å ta det enda lenger enn å vise dem et bilde på kameraets LCD-skjerm, og i stedet gi dem et trykt bilde som de kan beholde som et minne fra opplevelsen.

Utstyrsveske og innstillinger

Canon EOS R6 plassert på lokket til en beholder med fargerik maling.

Når TikTok-stjernen Kym Moseley tar gateportretter, bruker han Canon EOS R6 og både zoom- og primærobjektiver, inkludert Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM og Canon RF 16mm F2.8 STM. «Det er helt grusomt å ikke få tatt et bilde fordi du ikke har det rette utstyret», sier han.

Mange nye fotografer ønsker å reise med lett oppakning. Derfor anbefaler Kym noen av favorittobjektivene sine, for eksempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym tar bilder med Canon EOS R6, som han valgte på grunn av kameraets 4K-funksjoner, raske lukkerhastighet og fremragende autofokus – noe som er avgjørende for portrettfotografering. Kym liker å ta portretter med uskarp bakgrunn for å rette oppmerksomheten mot motivet.

«Uansett hvilket objektiv jeg bruker, går jeg alltid for den mest grunne dybdeskarpheten, og angir resten av innstillingene basert på det», forklarer han. «Blenderåpningen lar jeg alltid stå på f/2.8 eller f/1.8, avhengig av objektivet. Neste prioritet er ISO, som jeg prøver å beholde på 100, og justere lukkerhastigheten deretter. I sterkt dagslys bruker jeg sannsynligvis en lukkerhastighet på 1/2000 sek med ISO 100 og f/2.8. Etter hvert som dagen blir mørkere og mørkere, blir lukkerhastigheten tregere og tregere».

Kym har komplettert utstyrsvesken med bærbare Canon SELPHY Square QX10, slik at han kan fotografere, skrive ut og dele bilder når han fotograferer folk på gaten.

Slik velger du motiver

En mann med elegant, hvitt skjegg, iført skinnjakke, fargede briller og tweedhatt, sitter på en benk vendt mot kameraet.

Da Kym ga denne mannen et trykt bilde, svarte han bare «Bra. Fint!», noe Kym syntes var litt artig. «Jeg ble trukket mot denne mannen på grunn av skjegget og hatten», sier han. «Han så mystisk ut, som om han hadde historier å fortelle. Jeg skulle gjerne hatt dette bildet i sort/hvitt». I Canon SELPHY Photo Layout-appen kan du konvertere bilder til sort/hvitt før du skriver dem ut. Tatt med Canon EOS R6 ved 51 mm, 1/250 sek, f/1.8 og ISO 1250. © Kym Moseley

En kvinne med langt blondt hår, iført en knallrød jakke over svart operasjonstøy, som står ved siden av et svart jerngjerde og ser på kameraet.

Kym husker at han først la merke til kvinnens operasjonstøy, og deretter observerte henne mens hun snakket med en venn. «Hun virket veldig pratsom og livlig», sier han. «Det var interessant å se reaksjonen hennes – du kunne se at hun ikke følte seg klar for å bli fotografert i operasjonstøy». Tatt med Canon EOS R6 ved 40 mm, 1/320 sek, f/2.8 og ISO 1250. © Kym Moseley

Når du går inn i et bysentrum, legger du umiddelbart merke til at du har utrolig mange alternativer når det gjelder å ta bilder av mennesker. Uansett hva det er som trekker deg mot en bestemt person, så er det noe som er unikt for deg. Det å velge et motiv er utrolig subjektivt.

Kym begynner med å lete etter mennesker som ser ut som om de kanskje vil stoppe. «Personer som åpenbart har hastverk eller bruker hodetelefoner, er vanligvis ikke noe for meg», sier han. «Jeg vil ikke forstyrre folk».

«I begynnelsen prøvde jeg å stoppe alle, men etter hvert har jeg funnet ut hvordan folk ser ut når det er sannsynlig at de stopper», fortsetter han. «Det andre er at de må ha et eller annet unikt fysisk trekk. De må se interessante ut for meg – det må være noe som skiller seg ut. Jeg oppdaget denne hvite fyren med rød afro som var på vei mot et mørkegrønt tre, og jeg måtte bare stoppe ham. Jeg visste at det mørkegrønne treet og håret hans virkelig ville stikke frem, og jeg hadde helt rett. Den videoen fikk rundt 300 000 visninger."

Det viktigste er å finne ut hva som interesserer deg. For Kym betyr ikke dette «konvensjonelt attraktivt – det må få meg til å føle noe».

Slik tar man kontakt med fremmede

En mann i en påfallende mønstret jakke og med mørkt hår i en knute står med hendene i jakkelommene med hodet snudd til siden.

Kym leter alltid etter portrettmuligheter. «Jeg elsket jakken og håret til denne fyren», sier han. «Han så imøtekommende ut, og så ut som om han ventet på noen, så han kunne ikke si at han var på vei et sted». Tatt med Canon EOS R6 ved 70 mm, 1/400 sek, f/2.8 og ISO 500. © Kym Moseley

En ung kvinne med langt brunt hår som smiler forsiktig mot kameraet, iført en kåpe og med store hodetelefoner rundt halsen.

«Det som fikk meg til å stoppe opp, var denne jentas holdning», sier Kym. «Hun virket så imøtekommende, samtidig som hun kanskje så litt sky og redd ut. Det var det som tiltrakk meg. Jeg ønsket å få henne litt ut av komfortsonen». Tatt med Canon EOS R6 ved 67 mm, 1/320 sek, f/2.8 og ISO 1250. © Kym Moseley

Før dere tar kontakt med folk på gaten, foreslår Kym at dere forbereder dere mentalt ved å fortelle dere selv: «Dette er ikke så skummelt for noen andre enn deg. Ingen synes du er så rar som du kanskje mener selv!»

Etter å ha funnet et potensielt motiv, introduserer han seg vanligvis ved å si: «Hei! Jeg jobber med et prosjekt der jeg fotograferer fremmede. Har du to minutter så jeg kan ta et raskt portrettbilde av deg?»

«Jeg vet at det er det beste å si for å få folk til å slappe av med en gang og være interesserte nok til å hjelpe deg», forklarer han. «Hvis du stopper noen, og du ikke klarer å få frem hva du vil, mister de tålmodigheten og går sin vei. Hvis du er sjenert, kan du jobbe med å late som du er selvsikker, frem til du får det til. Det gjorde jeg i begynnelsen, og nå er jeg mye tryggere på meg selv. Det føles mer naturlig å ta kontakt med folk. Hvis de er usikre, sier jeg: «Jeg kan sende deg bildene på e-post etterpå», legger han til.

Slik samhandler du med motivene dine

Smarttelefon som viser SELPHY Photo Layout-appen og et utskrevet portrettbilde, plassert på et bord i tre. Bildet er tatt ovenfra.

Canon SELPHY Photo Layout-appen er kompatibel med de bærbare skriverne Canon SELPHY Square QX10 og SELPHY CP1300, og gjør det mulig å skrive ut rett fra smarttelefonen. Den har også flere oppsettalternativer, slik at du kan skrive ut mer enn ett portrett på samme ark.

Noen gatefotografer gir motivene instruksjoner, mens andre foretrekker en mer naturlig tilnærming. Kym foretrekker å gi minst mulig instruksjoner. «Jeg prøver å ikke gi for mange instruksjoner, fordi jeg ikke vil sløse for mye av andres tid», sier Kym. «Jeg gir noen tilbakemeldinger, men jeg pleier ikke å være så spesifikk». Jeg sier kanskje: «La oss prøve noe annet», hvis det ikke fungerer, men jeg ber ikke om bestemte ting som for eksempel «plasser en hånd her». Det hender jeg bare ber dem om å gå fra A til B mens jeg bruker serieopptaksmodus, eller at jeg knytter neven og ber dem følge den så jeg kan få dem til å stå en bestemt vei uten å ta på dem. Jeg lærte dette ved å ta bryllupsbilder».

Inntrykket du gir, er svært viktig og kan til og med føre til fremtidige muligheter. Kym husker da han fikk en jobb etter å ha nærmet seg for å spørre om å fotografere en fremmed. «Jeg stoppet en gang en mann som hadde på seg en fantastisk dress, og det viste seg at han hadde sin egen skredderbutikk og trengte en videograf. Han ba om kontaktopplysningene mine, fordi han likte måten vi hadde samhandlet på i løpet av den korte tiden vi tilbrakte sammen».

Skrive ut og dele bilder

SELPHY Square QX10 plassert på en treoverflate, med en bildeutskrift som stikker halvveis ut av den.

Bærbare Canon SELPHY Square QX10 leveres med en praktisk USB-lader og skriver ut holdbare 68 x 68 mm bilder i fyldige og levende farger.

En hånd holder opp et lite, trykt portrett av en ung mann med en iøynefallende, mønstret jakke og hodet vendt til siden.

Du kan skrive ut 20 ark per lading, noe som betyr at du alltid kan prøve igjen hvis motivet virker misfornøyd med det første forsøket. «Hvis jeg merker at de ikke liker det, ser jeg om vi kan prøve igjen», sier Kym.

Du vet aldri helt hvordan noen vil reagere etter at du har tatt et bilde. Kym har hatt sin del av både positive og negative reaksjoner. «Jeg viser alltid bildene på kameraskjermen først, og jeg tilbyr å sende dem bildet», sier han. «Jeg ber også om tilbakemeldinger. For meg handler dette om ærlighet».

SELPHY Square QX10 ga Kym en ny dimensjon, fordi han kunne gi motivene noe de kunne ta med seg. «SELPHY Square QX10-skriveren var veldig rask, særlig når man tenker på at den skriver ut et bilde», sier han.

Kym overførte bildet fra EOS R6 til smarttelefonen ved hjelp av kameraets innebygde Wi-Fi og lastet det opp til SELPHY Photo Layout-appen for å skrive det ut. «Hele prosessen tar ca. 60 sekunder», sier han. «Det er fantastisk å tenke på at jeg kan skrive ut bilder av god kvalitet uten kabler eller kontorer, eller uten å be folk om å møte meg et sted senere for å gi dem et bilde», sier han.

Forhåpentligvis har Kyms tips og råd gitt deg selvtilliten du trenger for å komme deg ut og lage dine egne gateportretter – du vet aldri hva du kan oppnå. Ikke glem å dele resultatene dine med emneknaggen #FreeYourStory og å tagge @canonemea.

Skrevet av Natalya Paul

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • GATEFOTOGRAFERING

  Tips for gateportretter

  De beste rådene for fremragende gateportretter, fra den profesjonelle fotografen Julian Love.

 • MOTEFOTOGRAFERING

  Slik tar du bilder av vennene dine som motemodeller

  Den London-baserte motefotografen Jade Keshia Gordon kommer med seks enkle tips for å ta bedre bilder til sosiale medier.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Det perfekte objektivet til portretter

  Hva du bør tenke på når du velger et portrettobjektiv.

 • PORTRETT

  Skeive portrettbilder med følelser

  Den ikke-binære fotografen Louis Painter forteller om fotografering av det skeive fellesskapet.