MOTEFOTOGRAFERING

Slik tar du bilder av vennene dine som motemodeller

Mote- og skjønnhetsfotografen Jade Keshia Gordon har seks enkle tips for å ta stilige bilder til feedene dine på sosiale medier eller til shoppingnettsteder.
En kvinne med lange fletter som blir fotografert på gaten av vennen sin, og som holder et Canon EOS R6-kamera.

Hvor begynner du hvis du vil gi Instagram-feeden din et motepreg eller gjøre bildene dine på shoppingnettsteder enda bedre? «Styling er viktig,» sier motefotograf Jade Keshia Gordon. «Alt fra klær og sted for fotografering til hår og sminke må stemme. Det handler om å skape en følelse. De fleste av modellbildene du ser på Internett, er utformet for å få deg til å kjøpe produkter, så tenk på hvordan fotografene har oppnådd dette ved hjelp av lys, plassering, farger og poseringer.»

Den London-baserte motefotografen Jade har tatt bilder profesjonelt i 10 år og har fått rykte på seg for å levere kule, moderne konsepter. Som så mange andre profesjonelle fotografer har hun lært seg å arrangere fotoseanser sammen med vennene sine.

Her deler hun seks enkle tips som kan gi portrettene dine et modellpreg, enten du tar bilder med et EOS-kamera, et Canon PowerShot eller en smarttelefon.

1. Velg et sted som passer til utseendet

Et portrett av en smilende kvinne med lange fletter i en blå batikk-T-skjorte.

Stedet for fotograferingen din kan være like viktig som motivet. Hvis det befinner seg mye i bakgrunnen, gjør du den mindre skarp ved å ta bilder med lav blenderåpning på et primærobjektiv. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek, f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

«Det er viktig å velge et sted som ikke tar oppmerksomheten bort fra moten som vises. Ideelt sett bør det utfylle stilen i bildet,» sier Jade. «Hvis antrekkene du fotograferer, er iøynefallende og fargerike, ville jeg sannsynligvis valgt et enkelt bakteppe.

Det viktigste er å sørge for at vennen din føler seg komfortabel i omgivelsene. Hvis vennen din er litt sjenert, bør du ikke ta vedkommende med til et travelt sted der alle kommer til å stirre på vedkommende. Dra til et stille sted eller en parkeringsplass i stedet.

Hvis du har nok plass, kan du til og med ta bildene i soverommet eller stuen. Det er mye du kan gjøre mot en enkel hvit vegg.» Lær mer om enkle hjemmestudiooppsett i denne artikkelen.

2. Finn riktig rekkefølge på ulike frisyrer

En kvinne med lange fletter iført en rosa cardigan.

Velg antrekk på forhånd, og tenk på hvilken rekkefølge motivet skal ha dem på i. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/640 sek, f/1.4 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinne med lange fletter som sitter vendt bort fra kameraet med hodet vendt tilbake mot det. Hun er iført en matchende tie-dye-topp og leggings.

Det kan være lurt å planlegge rekkefølgen på bildene, avhengig av hårfrisyrene. Begynn med den enkleste. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/200 sek, f/1,2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

Hår og sminke er like viktig for motefotografering som selve klærne. Jade anbefaler at du velger antrekk først og deretter frisyre. «Hvis du har planer om å vise noen få antrekk, bør du tenke på hvilken rekkefølge de skal fotograferes i. Gjør det enkelt for modellen å bytte fra én frisyre til en annen. Bestem deg for hvilken frisyre som skal brukes til hvert antrekk, og følg deretter planen. Begynn med den enkleste frisyren først.»

3. La deg inspirere av ideer til moteposeringer

En kvinne med lange fletter som poserer på et fortau med en rosa, avkortet cardigan og grå jeans med høyt liv.

Det kan hende at motivet ditt synes det kan være litt vanskelig å posere i starten, så begynn med naturlige posisjoner som vedkommende føler seg komfortable med. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/640 sek, f/1.4 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinne med fletter i et tie-dye-antrekk.

Ha det gøy med poseringene. Jade ba vennen om å riste på flettene, noe som gir bevegelse og bidrar til å skape et slående moteportrett. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek, f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

Jade anbefaler at du forbereder en bilde-collage for å gi vennen din en følelse av den typen stil du ønsker deg. «Ikke noe for overveldende,» sier hun. «Kanskje en Pinterest-collage eller noen utklipp fra magasiner som viser noen poseringsideer, frisyre- og sminkeforslag og mulige steder for fotograferingen.

Hvis noen ikke er vant til å posere som en motemodell, kan du be vedkommende om å forestille seg at de prøver klær foran et speil. Det er ofte enklere å vise posituren selv for å demonstrere hva du vil. Det kan også være effektivt å be vedkommende bare gå mot deg. Det vil hjelpe vedkommende med å slappe av, samtidig som du kan få noen avslappede bevegelsesbilder.»

4. Bruk rekvisitter for å gi modellen noe å fokusere på

En kvinne med lange fletter og briller med en lilla genser og en liten blå veske.

Vesken gir modellen et sted å ha hendene sine. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv ved 1/125 sek, f/1.8 og ISO50. © Jade Keshia Gordon

En kvinne i en T-skjorte som drikker fra en takeaway-kopp.

Bruk av dagligdagse gjenstander som rekvisitter kan bidra til å gjøre positurer mer naturlige. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/400 sek, f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

«Finn en rekvisitt – det kan være en veske, en telefon eller til og med en kopp kaffe – for å gi hendene noe å gjøre. Når modellen er klar, kan du be vedkommende gjøre det samme igjen, men uten rekvisitten. Noen ganger ber jeg modellen om å sette seg ned for å få en avslappende posering. Det handler om å distrahere og gi modellen noe å fokusere på.»

5. Eksperimenter med forskjellige objektiver og fotoinnstillinger

En kvinne på huk med en matchende blå tie-dye-topp og leggings og hvite joggesko.

Juster bildeposisjonen, og eksperimenter med forskjellige vinkler for å lage dynamiske og ulike portretter. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek, f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

En kvinne lener seg mot en vegg med matchende blå batikk-topp og leggings.

Å krype for å ta bilder fra en lavere vinkel er en flott måte å få motivet til å virke høyere på. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/250 sek, f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

Jade sier at du egentlig ikke trenger mye utstyr når du skal ta moteinspirerte portretter. Et standard EOS-kameraobjektiv gir deg mange alternativer for ulike stiler. «Et objektiv på 18–55 mm som EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM er bra fordi du kan beskjære detaljer og deretter zoome ut for å vise hele antrekket, inkludert skoene. Hvis du vil ta det til neste nivå, kan du velge et rimelig portrettobjektiv, for eksempel Canon EF 50mm f/1.8 STM, med stor maksimal blenderåpning som gjør det enkelt å gjøre bakgrunner uklare, noe som er en flott oppgradering.»

Hvis du bruker speilløse kamera, er det allsidige Canon RF 35mm F1.8 Macro STM-objektivet for EOS R-systemet - eksempelvis Canon EOS RP, også ideelt for å ta bilder på gaten og nærbilder. Canon RF 50mm F1.8 STM- og Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objektivene er også gode alternativer for portretter, mens universalobjektivet Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er et kompakt og lett zoomobjektiv for daglig bruk.

Hvis du står lenger unna og zoomer inn på vennen din, vil det bli et mer flatterende portrett enn om du står nærme og zoomer ut bredere. Valget av kameravinkel utgjør også en forskjell. «Med mindre de er ganske høye allerede, liker de fleste å se høyere ut,» sier Jade. «Du kan gjøre dette ved å fotografere fra en lav vinkel, noe som gjør at bena til vennen din ser lengre ut. Så ikke vær redd for å sette deg på huk og ta noen bilder fra en lav vinkel.»

Uansett hvilket objektiv du bruker, anbefaler Jade at du starter med bilder i helfigur før går nærmere. «Vis vennen din de første bildene, slik at du kan forsikre vedkommende om at han eller hun ser bra ut. Da kan du foreslå noen nærbilder. Be vedkommende om å gjøre noen morsomme grimaser eller leke seg litt med et skjerf eller en hatt. Dette vil gjøre at motivet løsner litt opp.»

6. Film videoer i tillegg til å ta bilder

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Når du tar bilder, kan du også filme noen motevideoer. En av de store forskjellene mellom å filme videoer og ta bilder er at du må tenke på kutt-punkter – der videoklippet begynner og slutter, eller der det klippes til et annet klipp. Begynn å ta opp før og etter disse punktene for å gjøre det enklere å redigere klippene sammen i et videoprogram.

Jade råder deg til å filme videoer for hvert antrekk. «Modellen din får da vite hvordan antrekket beveger seg, noe som igjen vil hjelpe vedkommende med å vite hvordan han eller hun skal bevege seg,» sier hun. «Når det gjelder å regissere motevideoer, vil jeg at alle skal ha det moro. Jeg ba modellen vår om å vri seg, gå mot meg, ta hånden mot kameraet og bevege seg bort – hun ga meg til og med noen skikkelig kule høye spark. Det viser bare hvor morsomt det var å filme.»


Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Oppgrader selfien din

  TikTokeren Nina Collins forklarer hvordan du kan ta kreative selvportretter hjemme.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Slik får du perfekte hudtoner i portretter

  Mestre den snedige kunsten å forevige naturlige hudtoner, med motefotograf Jade Keshia Gordon.

 • PORTRETT

  Skeive portrettbilder med følelser

  Den ikke-binære fotografen Louis Painter forteller om fotografering av det skeive fellesskapet.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Tips til portrettfotografering

  Forbedre portrettfotograferingsevnene din med disse tipsene og teknikkene.