PORTRETTER

Forskjellen et portrettobjektiv kan utgjøre

Et spesialobjektiv kan hjelpe deg med å løfte portrettbildene dine til et nytt nivå, enten du tar headshot-bilder som fyller hele bilderammen, eller gateportretter med vidvinkel.
En fotograf tar et bilde av en modell som er badet i lilla lys og holder i stilken på en plante.

De fleste EOS-kameraer leveres med et objektiv for generell bruk som fungerer for de fleste typer fotografering. Hvis du skal løfte fotograferingen din til et nytt nivå, er det imidlertid verdt å investere i et utvalg objektiver som er egnet for sjangeren din, for eksempel portrettfotografering. Objektivet du velger, kan utgjøre en stor forskjell for bildene dine når det gjelder alt fra brennvidde og maksimal blenderåpning til vekt og størrelse.

Hva er et godt portrettobjektiv?

Det som først og fremst er spesielt for et portrettobjektiv, er brennvidden og den maksimale blenderåpningen. Det er imidlertid flere ting du må tenke på når du skal finne portrettobjektivet fra Canon som passer best for deg.

Objektivkompatibilitet

For det første bør du tenke på hvilket kamera du har, og hvilke objektiver som er kompatible med kameraet. Hvis du bruker et Canon EOS R-systemkamera, har du mange muligheter når du skal velge objektiver. Takket være RF-objektivfatningsadapterne kan du fotografere med både RF- og EF-objektiver.

RF-fatningen fra Canon er et fantastisk utgangspunkt når du skal finne et portrettobjektiv. RF-objektiver som du finner på speilløse systemkameraer fra Canon, for eksempel Canon EOS R6 og EOS RP, har en 12-pinners tilkobling mellom objektivet og kameraet som gir utrolig rask og pålitelig autofokus. De kreative mulighetene som speilløs teknologi har å by på, gjør RF-fatningen til en god investering med tanke på fremtidig maskinvare.

Flere fargerike lysspor snor seg rundt hodet og overkroppen til modellen mot en svart bakgrunn.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet er bare 88,8 mm stort og utstyrt med bildestabilisering, og er et allsidig alternativ for portrettfotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 44 mm, 8 sek, f/16 og ISO 100.

Bildestabilisering

For det andre må du huske på at du kanskje ikke alltid vil, eller kan, bruke et stativ når du skal ta vakre portrettbilder. Det er her bildestabilisering kommer inn i bildet. Objektiver som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM og RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har bildestabilisering som sikrer superskarpe bilder når du fotograferer på frihånd. Økt stabilisering gjør det mulig å redusere lukkerhastigheten for å presse mest mulig lys inn i bildene dine, slik at du får den fleksibiliteten du trenger til å fotografere i alle slags lysforhold. Effekten multipliseres når du kombinerer et stabilisert objektiv med et kamera som har innebygd kamerastabilisering (IBIS), for eksempel Canon EOS R6, med opptil åtte stabiliseringstrinn.

Størrelse og vekt

Du må også tenkte på størrelse, vekt og allsidighet. Et lite, lett objektiv er et godt valg for portrettfotografer som ønsker å være fleksible, eller som ønsker å bruke objektivene sine innenfor flere sjangre. Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er begge svært kompakte objektiver som er perfekte og rimelige tillegg i utstyrsvesken til gateportrettfotografer. Den lille størrelsen går ikke ut over objektivenes klassiske portrettpotensial, takket være en bred maksimal blenderåpning på f/1.8 for vakre uskarpe bakgrunner og fleksibel dybdeskarphet. Allsidighet av ypperste klasse får du imidlertid med Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Dette objektivet har en enorm brennvidde og er den perfekte allrounderen i hverdagen. Det er ideelt for neste alle sjangre innen fotografering, fra svært brede 24 mm arkitekturbilder til 85 mm studioportretter og 105 mm headshot-bilder med teleobjektiv.

maksimal blenderåpning

En annen viktig ting å tenke på når du velger et portrettobjektiv, er den maksimale blenderåpningen. Blenderåpningen er størrelsen på åpningen til objektivet som slipper lys inn i kamerasensoren.

Alle objektiver har et blenderåpningstall, for eksempel f/2.8 eller f/4. Noen zoomobjektiver har et blenderåpningstall som avhenger av hvilken brennvidde som er valgt. Disse objektivene viser et blenderåpningstall som for eksempel f/4–7.1. Andre zoomobjektiver, inkludert Canon RF 24-105mm F4L IS USM og RF 24-70mm F2.8L IS USM, har i stedet en fast maksimal blenderåpning som gir konvekvent eksponering i hele zoomområdet. Disse objektivene med konstant maksimal blenderåpning og værbestandigheten som kjennetegner L-serien, er perfekte for fotografer som ønsker en oppgradering fra RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, eller som bare trenger et profesjonelt objektiv.

Et bilde av en modell i sideprofil med mørk rød leppestift som vender ansiktet mot kameraet, med rekker av uskarpe lys i bakgrunnen.

Brennvidden på 50 mm er egnet for mange ulike sjangre, mens den brede maksimale blenderåpningen gjør objektivet perfekt for å oppnå en myk, uskarp bakgrunn i portrettbilder. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek, f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Et lavt blenderåpningstall betyr en stor maksimal blenderåpning. Bruk av et objektiv med en større blenderåpning ved portrettfotografering har sine fordeler.

En større blenderåpning slipper inn mer lys gjennom objektivet og inn i kameraet. Objektiver med stor blenderåpning, som Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM, er derfor svært godt egnet for fotografering i svakt lys (f.eks. innendørsportretter) og når du trenger fleksibilitet til å leke deg med lyset, for eksempel hvis du skal ta bilder i svart/hvitt eller abstrakte portrettbilder. En annen fordel er at fotografering med maksimal blenderåpning, ofte kalt vidåpen blenderåpning, gir en mer uskarp bakgrunn, noe som er svært populært blant portrettfotografer.

La oss se på noen eksempler på portrettfotografering med ulike blenderåpninger.

Tre portrettbilder av en person iført rød leppestift og gul høyhalset genser. Bildet til venstre har et klart subjekt og uskarp bakgrunn, bildet til høyre har et klart subjekt og klar bakgrunn, og bildet i midten er midt i mellom.

Alle disse tre bildene er tatt ved samme brennvidde med et Canon RF 50mm f/1.8 STM-objektiv, og med en blenderåpning som varierer fra bred (lavt f-nummer) i det første bildet, til smalere (høyere f-nummer) i det tredje bildet. Når du prøver å fjerne en distraherende bakgrunn eller gjøre den uskarp i portrettbilder, er det nyttig å ha en stor blenderåpning. På det første bildet rettes oppmerksomheten bort fra den distraherende bakgrunnen og mot ansiktet til subjektet. Dette er et langt mer virkningsfullt portrett. © Ejiro Dafé

Dette betyr imidlertid ikke at et objektiv med litt smalere maksimal blenderåpning, for eksempel f/4 på Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ikke kan gi vakker uskarphet, spesielt ved telefotobrennvidder. Dette skyldes bildekomprimering – større ved lengre brennvidder – der objektivet komprimerer avstand og effektivt trekker ufokuserte bakgrunner nærmere subjektet, slik at bakgrunnen rett bak subjektet er uskarp.

De beste Canon-objektivene for headshot-bilder og tradisjonelle portretter

En skjeggete person står i høyt gress og holder et lite barn.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM er et rimelig alternativ for fotografer som ønsker et eget portrettobjektiv til et speilløst systemkamera. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/800 sek, f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Et portrettbilde av en eldre person med kort hår iført et lyst, blågrønt antrekk.

RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet kan gi vakre portrettbilder med sin telefotobrennvidde. Det gir også rask og pålitelig autofokus, selv i svakt lys. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/800 sek, f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Brennvidde er avstanden mellom objektivet og kamerasensoren når motivet er i fokus, og er angitt i mm. Zoomobjektiver har et brennviddeområde som er oppgitt som minimum og maksimal, for eksempel 24–105mm. Et portrettobjektiv er vanligvis et objektiv med en brennvidde på over 85 mm, for eksempel Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM som har en lett konstruksjon og femtrinns bildestabilisering, og som gir deg perfekte portrettbilder når du fotograferer på frihånd.

I denne klassiske komposisjonen med hode og skuldre gir et 85 mm portrettobjektiv en større brennvidde, noe som gir et naturlig utseende og skiller modellen fra bakgrunnen. På et kamera med APS-C-sensor vil et 50 mm objektiv gi omtrent samme synsfelt som et 85 mm objektiv på et fullformatkamera.

Til sammenligning ville bruk av en kortere brennvidde, for eksempel 24 mm, forvrengt motivets ansikt ved å tilsynelatende endre proporsjonene. Bakgrunnen er vanligvis også mer synlig ved bruk av kortere brennvidder.

Et ufokusert portrettbilde av en person med kort, krøllete blondt hår gjennom glass dekket med vanndråper.

Canon RF 50mm F1.8 STM er et flott objektiv for dem som ønsker å skaffe seg sitt første primærobjektiv. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 50 mm, 1/200 sek, f/2.8 og ISO 320.

Objektiver med middels brennvidde, for eksempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 50mm F1.8 STM, kan også være gode portrettobjektiver. Disse brennviddene forvrenger bildene mindre enn vidvinkelobjektiver og gir naturlige bilder, noe som gjør dem til gode portrettobjektiver for helfigurbilder, og spesielt godt egnet for motefotografer.

De beste Canon-objektivene for gruppeportretter og gateportretter

Et portrett av en smilende blomsterselger som holder en bukett røde roser.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har en maksimal brennvidde på 105 mm og tilbyr en rekke telefotoalternativer for gateportretter og gruppebilder. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 54 mm, 1/160 sek., f/5.6 og ISO 400.

Et allsidig zoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, gir deg det beste fra både brede brennvidder og telefotobrennvidder, og alt i mellom. På sitt bredeste på 24 mm har dette objektivet et synsfelt som får plass til store gruppeportretter og en mengde kontekst i situasjonsbestemte gateportretter, mens den øvre rekkevidden er ideell for klassiske portretter og headshot-nærbilder.

Vidvinkel kan være svært nyttig i situasjonsbestemte portretter der omgivelsene til subjektet har stor betydning for historien som skal fortelles, og i gruppeportretter der flere subjekter må få plass i bildet.

Hvis du skal ta gruppeportretter, er Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet ideelt. Hvis du skal fotografere en gruppe på et relativt lite område, kan du ta flotte bilder med denne ultravidvinkelen.

De beste Canon-objektivene for skjønnhetsbilder

Et nærbilde av ansiktet til en modell i sideprofil med skinnende leppestift og rosa sminke.

Kom tettere på og oppdag vakre detaljer i portrettbildene dine med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet med vidvinkel. Tatt med et Canon EOS R-kamera med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/200, f/2.8 og ISO 200. © Guia Besana

Selv om du gjerne forbinder makroobjektiver med nærbilder av fascinerende insekter eller fristende matretter, gir de et utrolig detaljnivå som også er perfekt for portrettbilder. Makroobjektiver brukes ofte i mote- og skjønnhetsportretter for å fremheve individuelle ansiktstrekk og sette fokus på bestemte skjønnhetsprodukter.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har en minste fokuseringsavstand på 35 cm, mens RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan fokusere så nærme som 17 cm. Ved å bruke et makroobjektiv og komme tett på subjektene kan du få frem utsøkte detaljer og fremheve subjektenes individuelle skjønnhet.

Skrevet av Peter Wolinski

Relaterte produkter

 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er allsidig for nærbilder takket være diskret telefotokomprimering og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt og lett kamerahus.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • Objektiver for EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lett og allsidig 24-105mm f/4-zoomobjektiv i L-serien med rask og stille autofokus og 5-trinns bildestabilisering.
 • RF-objektiver

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Ta den speilløse fotograferingen i fullformat til neste nivå med en 24–70 mm zoom, stor blenderåpning og 5-trinns bildestabilisering.
 • Relaterte artikler

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Tips til portrettfotografering

  Forbedre portrettfotograferingsevnene din med disse tipsene og teknikkene.

 • HJEMMEPROSJEKTER

  Ta inspirerende bilder hjemme

  Forvandle hjemmet ditt til et studio med tips fra TikTok-stjernen Michaela Efford.

 • HJEMMEPROSJEKTER

  Sett opp ditt eget hjemmestudio

  Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.

 • GATEFOTOGRAFERING

  Tips for gateportretter

  De beste rådene for fremragende gateportretter, fra den profesjonelle fotografen Julian Love.