studio portrait of man in sunglasses

Ta bedre portretter

Portrettbilder er enkle å ta, men krevende å beherske. Vi har satt sammen noen tips som kan hjelpe deg med å gjøre de gode bildene dine enda bedre – enten du knipser bysurfere eller familie og venner.

Ta bilder fra forskjellige synsvinkler

Ikke vær redd for å eksperimentere med å knipse fra forskjellige posisjoner, uansett hvem du tar bilder av. Du kan gå ned på kne for å komme nært bakken og prøve å knipse motivet ditt nedenfra. Du kan også komme deg opp i høyden ved å stå forsiktig i en trapp og knipse motivet ovenfra. Hvis personen du tar bilder av, utøver en sport, klatrer i en vegg eller surfer i en elv i en by, kan du komme tett på spenningen ved å zoome inn og fange uttrykket deres. Slik kan du tilføre bildet masse personlighet og følelse.

Slipp inn mer lys ved å ta bilder med stor blenderåpning

Når du tar portretter utendørs, er det lurt å stille inn kameraet på stor blenderåpning (et lavt f-nummer – rundt f/2,8–f/5,6). Da kan du fange en grunn dybdeskarphet slik at bakgrunnen bak motivet blir vakkert sløret. Det oppleves som om motivet ditt vil hoppe ut mot deg fra bildet.

Bruk rask lukkertid for å fange øyeblikket

Mennesker har en tendens til å være nærmest i konstant bevegelse, selv når de vet at de blir tatt bilde av. Det er synd når et godt bilde blir ødelagt av at noen blunker, rynker pannen og/eller skjærer grimaser.

Du kan sørge for at det ikke skjer og forhindre uønsket bevegelse i bildene ved å bruke en rask lukkertid på minst 1/125-dels sekund eller raskere.

La motivet ditt fylle rammen

Tenk over hvor du skal ta bilder av motivet ditt før du setter igang. Ønsker du at bildet skal få et hektisk og urbant, minimalistisk og kjølig eller actionfylt uttrykk? Du kan skape et kraftfullt bilde ved å zoome inn slik at motivet ditt fyller hele rammen.

Du kan også oppnå flotte resultater ved å plassere motivet ditt på én side av rammen og få med omgivelsene rundt – for eksempel en gate, en grønn eng eller hjemmet til personen du tar bilder av.

Lek deg med forskjellige bakgrunner

I et portrettbilde skal personen i bildet alltid være fokuspunktet. Du kan derimot endre stemningen i et bilde radikalt ved å forandre bakgrunnen til å uttrykke personligheten til personen i bildet eller omgivelsene rundt. Bilder fra av en person på en hektisk T-baneplattform får en annen stemning enn bilder som er tatt av samme person sittende på en benk i en rolig park. En minimalistisk bakgrunn, som for eksempel en ensfarget vegg eller gardin, kan også fungere fint. Vær dristig og eksperimenter med forskjellige bakgrunner for å finne ut hva som fungerer best.

Du kan opprettholde et naturlig uttrykk i portrettene – eller leke med positurer

Poserte portretter kan se fårete ut, så ha kameraet klart for å fange spontane smil, konsentrasjon eller andre ansiktsuttrykk.
Hvis du derimot ønsker et mer oppstilt portrett, kan du gi bildet et mer interessant uttrykk ved å plassere motivet ditt til venstre eller høyre i rammen. Du kan øke spenningen i bildet ved å be personen se bort fra kameraet.
Ansiktsuttrykket til motivet ditt kan gjøre et godt bilde enda bedre. Derfor bør du eksperimentere med forskjellige stemninger og følelser når du knipser.