GRUNNLEGGENDE

Fotografering med tanke på utskrift – de beste tipsene

Slik bruker du Canon-kameraet til å fange opp øyeblikk som ser bra ut som utskrift.
En kvinne i skogen som holder et Canon EOS R100, lener seg fremover for å ta et familiebilde av to barn og en mann som har på seg en gul caps.

Kunne du klart deg uten bilder av bryllup eller andre milepæler? Men du kan også bevare hverdagsøyeblikkene i livet ved å ta og skrive ut familiebilder. Utskrifter gjør minnene håndgripelige og gir varige påminnelser om familiemoro, minner fra spesielle anledninger og perfekte gaver.

Du kan sette sammen et første fotoalbum med opptak av babyens første måneder, noe alle kommer til å sette pris på i årene som kommer. Du kan lage en personlig eventyrbok som barna vil elske, eller egne gratulasjonskort, eller du kan lage en fotokalender av familien som en unik gave til familie og venner.

For Vicky Baynton-Williams, mannen Ted og barna Audrey og Rex er fotografering ofte en familieaktivitet. «Vi er ekte bildetakere», sier Vicky. «Jeg tar bilder hele tiden, både bilder av barna med ørevarmere på når de skal på skolen, eller når de sitter tett sammen i sofaen. Jeg prøver ikke å ødelegge disse magiske øyeblikkene, men hvis jeg kan snike meg innpå og få tatt et bilde av dem, så gjør jeg det.» Spesielle anledninger krever naturligvis mer formelle bilder. «Med en gang vi har fått opp treet i desember, tar vi et julebilde av familien hvert år», sier Vicky. «Vi tar på oss julegensere, og det er utrolig pinlig. Men hvert år ser vi utviklingen til barna og at de vokser opp.»

Her deler Vicky og familien en anledning da de dro til en skog i nærheten med et kamera for å ta bilder som skulle brukes i prosjekter de planla for utskrift, og vi utforsker noen av hensynene som må tas når man fotograferer med tanke på utskrift.

En ung jente i skogen holder et Canon EOS R100 mens moren lener seg over skulderen hennes og snakker med henne.

I et nybegynnervennlig kamera som Canon EOS R100 betyr automatiske moduser at du kan få flotte resultater uten å måtte mestre kompliserte innstillinger, noe som gjør fotografering mer tilgjengelig og morsomt for yngre familiemedlemmer.

Velg riktig kamera

Til skogsfotograferingen brukte Vicky og familien det kompakte speilløse Canon EOS R100. Det er enkelt å bruke, og du trenger ikke å vite mye om fotografering for å ta gode bilder med det takket være de nyttige veiledede menyene. Du kan bruke spesialmotivprogrammer til å optimalisere innstillingene for motivet du fotograferer, enten det er et nattportrett, et landskap eller et nærbilde. Med Creative Assist-funksjonen kan du raskt oppnå en uskarp bakgrunn som ser profesjonell ut, justere fargen og lyssettingen, skape en klassisk sepia-effekt og mye mer, uten å måtte mestre kompliserte innstillinger. Den har også innebygde kreative filtre som gjør det enkelt å gjenskape utseendet til et gammeldags svart/hvitt-bilde, et bilde fra et lekekamera og mye mer.

«Bildekvaliteten var så mye bedre enn på mobiltelefonen», sier Vicky videre. Dette handler ikke bare om oppløsningen til APS-C-sensoren med sine 24,1 megapiksler, som fanger opp imponerende detaljer. Sensoren er også større enn på en smarttelefon, noe som betyr at du kan oppnå en grunnere dybdeskarphet og få portretter med en profesjonelt kremet bakgrunnsuskarphet.

En ekstra fordel med EOS R100 kontra en smarttelefon er at du kan velge blant Canons omfattende utvalg av RF-objektiver, som kan passe til ulike fotograferingssituasjoner og fullstendig endre utseendet på bildene. Familien Baynton-Williams brukte Canon RF-S 18–45mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet, et kompakt og allsidig alternativ for hverdagssituasjoner, med et zoomområde som er ideelt for alt fra å få med hele scenen på familieutflukter til vakre portretter og reisefotografering.

IS i navnet viser at dette objektivet har optisk bildestabilisering, noe som bidrar til skarpe resultater når du tar bilder uten stativ. Det er viktig å ha et skarpt bilde som grunnlag fordi det å skrive ut noe i seg selv gir en svak mykningseffekt.

Et bilde tatt med et Canon EOS R100 av en jente med votter og jakke som holder et lite gresskar opp mot kameraet, og med gresskar som er ute av fokus i bakgrunnen.

Selv om det kanskje er litt skuffende med overskyet vær når dere skal på en familieutflukt, blir lyset bedre enn ved lyst, skarpt sollys med tanke på å ta de perfekte bildene med gode detaljer i både mørke og lyse områder. Et kamera som EOS R100 kan ta bilder med grunn dybdeskarphet i portretter med behagelig uskarpe bakgrunner. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/200 sek, f/4.5 og ISO 100.

Et bilde tatt med et Canon EOS R100 av to smilende barn som tøyser og gir hverandre en kos mens de sitter sammen på en lenestol.

Når du tar bilder av barn, er det mer effektivt å bøye seg ned i deres øyehøyde. For mer formelle gruppebilder av familien har EOS R100 en selvutløser i tillegg til muligheten til å fjernstyre kameraet fra smarttelefonen med gratisappen Canon Camera Connect. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/500 sek, f/6.3 og ISO 800.

Når du tar bilder av livlige barn, samarbeider IS også med Canons anerkjente Dual Pixel CMOS-autofokus, som kan registrere personer i rammen, og EOS R100s funksjon for kontinuerlig fotografering, som kan ta bildeserier på opptil 3,5 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.1 Vicky oppdaget at dette betydde at hun ikke gikk glipp av de dyrebare øyeblikkene.

«Vi likte å bruke kontinuerlig fotografering med EOS R100», sier hun, «for da vet du at du får et bilde der de har øynene åpne og vendt mot deg selv når de er i bevegelse.»

Når du tar bilder for utskrift, er en annen stor fordel med EOS R100 kontra en smarttelefon at du kan ta RAW-bilder. RAW-filer inneholder all bildeinformasjonen som registreres av sensoren, noe som gir deg maksimal fleksibilitet til å behandle bildet etterpå for å få frem karakteren og forbedre det. I motsetning til dette behandles JPEG-filer i kameraet, og de fleste bildedataene forkastes faktisk underveis. Hvis du velger det, kan du få det beste fra begge verdener: Du kan velge RAW+JPEG, slik at du kan dele JPEG-en rett fra kameraet og så bruke RAW-filen til utskrift.

En far og sønn sitter ved et trebord. Sønnen har én hånd på et Canon EOS R100-kamera som ligger på bordet, og begge to ser på utskriftene som har kommet ut av en Canon SELPHY-skriver.

Hvis du planlegger å stille ut bildene dine rundt omkring i hjemmet, kan du være ekstra kreativ og tilpasse fargene til innredningen, kanskje ved å redigere bildet i programvare som Canons Digital Photo Professional for å justere kontrast og metning, og tenk nøye på hvilken type fotopapir som vil gi de ønskede resultatene.

To hender tar et fotoklistremerke av fra baksiden, slik at det kan limes inn i et album.

Canon SELPHY CP1500 gir deg muligheten til å skrive ut på ulike papirtyper, inkludert miniklistremerker, som kan gi barna lyst til å være med i prosessen.

Valg av skriver

Familien Baynton-Williams brukte den kompakte trådløse skriveren Canon SELPHY CP1500, som produserer levende fotoutskrifter i fotolabkvalitet som er vann-, ripe- og fingeravtrykksbestandig og varer hele livet.2 Skriverens teknologi for fargesublimering kan produsere utskrifter i mange størrelser – fra utskrifter i postkortstørrelse til miniklistremerker, som Vicky, Audrey og Rex likte godt.

«De var kjempeglade for å kunne skrive ut et klistremerke av seg selv», sier Vicky. «Rex sendte faktisk et postkort til en venn, og det var et bilde av han selv på det! Så det er en veldig fin funksjon.»

Canons omfattende utvalg av skrivere tilbyr nesten ubegrensede muligheter – fra PIXMA-modellene for enestående utskrift av dokumenter og bilder hjemme til Canon Zoemini-serien med fotoskrivere i lommestørrelse som ikke krever blekk for utskrift. Finn ut mer om hvordan du velger en skriver, eller prøv Canons skrivervelger for å få forslag basert på behovene dine.

Et bilde av et barn omgitt av løv vises på en smarttelefon idet en utskrift av bildet kommer ut fra en Canon SELPHY-skriver ved siden av, med et Canon EOS R100-kamera i bakgrunnen.

Du kan overføre bilder trådløst fra Canon EOS R100 til smarttelefonen, der du kan redigere dem og legge til stempler, filtre med mer ved hjelp av Canon-apper som SELPHY Photo Layout-appen, slik at du kan få uendelige muligheter til å eksperimentere og ha det gøy med bildene dine. Deretter kan du skrive ut rett fra smarttelefonen for å få raske og enkle resultater.

En mor og datter sitter ved et bord, smiler og ler sammen mens de ser gjennom et fotoalbum.

Familien bruker fotoutskrifter i ulike håndarbeidaktiviteter, enten det er i et fotoalbum eller i papirkunst. I tillegg til å produsere noe som er minneverdig som sluttresultat, er det en fin måte å involvere barna i et prosjekt på.

Tips til fotografering for utskrift

I denne fotoøkten utforsket Vicky og familien kreativiteten sin på nye måter fordi de tok bilder med tanke på sluttresultatet. Her er sju tips for å få best mulig resultat når du tar bilder med tanke på utskrift.

1. Lys. Ikke bli skuffet hvis sola ikke titter frem – det spredte lyset på en overskyet dag er ideelt for fotografering. Det betyr at det ikke kommer noen harde skygger, så det er større sannsynlighet for at du kan fange opp detaljer både i områder med høylys og skygge, noe som er viktig for en levende utskrift. Dette er også det beste lyset for å få frem naturlige hudtoner. Hvis du tar bilder innendørs, er det beste lyset spredt naturlig lys fra siden, for eksempel et vindu utenfor bildet, i stedet for direkte lys med høy kontrast, som kan forårsake lite flatterende skygger og veldig mørke områder som da skrives ut uten tydelige detaljer.

2. Bruk bildestiler. Dette er forhåndsinnstillinger i kameraet som gir deg en ulik blanding av skarphet, kontrast, metning og fargetone for ulike bildetyper. Når du tar bilder av mennesker, kan du prøve bildestilen Portrett – den reduserer skarpheten moderat og øker lysstyrken noe for å gi mykere hud.

3. Sammensetning. Når du er kreativ med ulike vinkler og bakgrunner, kan du få til noen interessante utskrifter hjemme hos deg selv, og det finnes mange teknikker for dette. Prøv å ta bilder fra nærme bakken for å få et uvanlig perspektiv, eller bruk naturlige elementer i motivet, for eksempel trær eller døråpninger, til å ramme inn motivet. Ledelinjer som en sti, et gjerde eller en overhengende gren kan lede seerens øye gjennom rammen til punkter av interesse. Slå på 3 x 3-rutenettet på kameraet for å bruke en nyttig teknikk kalt tredjedelsregelen som en hjelp til å komponere motivet.

Et bilde tatt med et Canon EOS R100 av et barn som lener seg mot et tre, i en skrå vinkel mot en skogbakgrunn.

For uvanlige og karakteristiske portretter kan du fotografere fra en lav eller høy vinkel, eller du kan lage en komposisjon ved hjelp av interessante motiver i naturen, for eksempel dette treet i skogen. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 23 mm, 1/85 sek, f/5 og ISO 100.

Et bilde tatt med et Canon EOS R100 av et barn som står i åpningen til en hul trestamme.

For engasjerende komposisjoner bør du bruke naturlige rammer som denne hule trestammen. Bruken av sceneprogrammet Portrett satte bakgrunnen litt ut av fokus, men fanget fortsatt opp den interessante teksturen. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 29 mm, 1/160 sek, f/6.3 og ISO 640.

4. Komponer med tanke på formålet. Tenk over bildets sluttbruk når du komponerer bildet. Hvis du for eksempel tar bilder av en familiegruppe beregnet på en kalender, kan du spørre deg selv om komposisjonen vil fungere beskåret til en firkant. Hvis du fotograferer med tanke på et gratulasjonskort, må du la det være plass øverst eller på siden av rammen, der du kan legge til tekst.

5. Bakgrunner. Se lenger enn motivene, og vurder hvordan bakgrunnen utfyller dem. Pass på at den ikke trekker oppmerksomheten bort, enten på grunn av distraherende detaljer eller at fargene kolliderer. I redigeringen kan du om nødvendig gjøre områder uklare, mindre mettet, mørkere eller lysere for å fokusere mer på motivene, men dette er alltid enklest hvis du får det du trenger, i kameraet.

6. Tenk farger. Hvis du har en bestemt setting i tankene for et bestemt bilde, for eksempel en vegg der du vil henge opp et stort bilde, bør du tenke på fargesammensetningen i rommet. Er den full av levende toner og malte vegger? Hvis du tar et bilde med komplementærfarger og en stemning som ligner romfargen, vil det sørge for harmoni, og det samme kan det gjøre å matche varme og kjøligere fargetoner. Du kan selvfølgelig justere farger når du behandler bildet, i programvare som Canons gratisprogramvare Digital Photo Professional. Hvis du konverterer bildet til svart/hvitt, passer det kanskje bedre inn, og det gir et tidløst preg til familieportretter og reduserer følelsen av kaos i travle scener.

7. Kvalitet teller. Jo bedre bildet er, desto bedre vil utskriften sannsynligvis bli. Så bruk alle funksjonene kameraet har å by på, slik at du får et bra bilde å begynne med. Er de viktige delene av bildet skarpe? Bruk kameraets AF-sporing til å låse på motivets øyne – det mest avgjørende elementet å få skarpt i ethvert portrett. Sørg for at selve bildet blir så støyfritt som mulig, med et fullstendig toneområde fra mørkest til lysest. Det innebærer at du må velge riktige eksponeringsinnstillinger og lavest mulig ISO – og hvis du ikke kan bruke høy lukkerhastighet for å eliminere risikoen for uskarphet grunnet kameraristing, kan du bruke et stativ eller holde kameraet mot et stødig objekt. EOS R100s praktiske veiledede menyer og Creative Assist hjelper deg med å få det best mulige resultatet her.

Et fotoalbum ligger åpent på et skrivebord av tre, med noen løse utskrifter og en Canon SELPHY-skriver.

For Vicky er det veldig viktig å bevare dyrebare øyeblikk fordi både hun og Ted har mistet foreldrene sine. «Jeg tror det er utrolig viktig å ta bilder av minnene», sier hun. «Og husk å ta bilder av alle familiemedlemmene, for vi er her bare så lenge vi er her.»

Enten du planlegger å dekorere hjemmet ditt med personlige bilder, lage unike gaver til familie og venner eller lage utklippsbøker og papirkunstaktiviteter for å underholde barna, kan du skrive ut bildene dine slik at de får en ekstra dimensjon.

For Vicky, Ted, Audrey og Rex er det å lage fotoalbum en aktivitet som familien kan gjøre sammen, og som også hjelper dem med å gjenoppleve minnene de har hatt sammen. «Barna elsker å komme tilbake til disse øyeblikkene, så det er ganske fint om du kan gjøre det i korte stunder om gangen», forklarer Vicky. «Hvis du skriver ut alle sammen og limer dem inn i en bok, blir det et minne om det bestemte året eller en den sesongen.»

Skrevet av Lorna Dockerill og Alex Summersby

  1. Kontinuerlig fotografering maks ca. 6,5 bilder/sek med elektronisk førstegardinlukker ved hjelp av AF-modus for enkeltbilde. Hastighet for 97 JPEG-filer (alle størrelser), mindre ved fotografering i RAW, C-RAW, RAW + JPEG eller C-RAW + JPEG. Bruk av Servo AF, maks ca. 3,5 bilder per sek.
  2. Takket være et spesielt beskyttende belegg varer bildene i opptil 100 år når de oppbevares i et album. Basert på akselerert testing, forutsatt en temperatur på 23 °C / 73,4 °F og en fuktighet på 50 %.

Relaterte produkter

Relaterte artikler