UTSKRIFT

Finn ut hva som er det rette for deg: blekkskrivere eller laserskrivere?

Oppdag forskjellene mellom Canons blekk- og laserskrivere, og finn ut hvilken type skriver som passer best til dine behov og budsjettet ditt.
Til venstre står en Canon MegaTank-blekkskriver på et skrivebord av tre, og til høyre en Canon i-SENSYS multifunksjon laserskriver.

Hva er den perfekte skriveren? Svaret vil variere fra person til person. Vi trenger alle å skrive ut dokumenter fra tid til annen, men mange av oss liker også å være kreative med håndverk eller skrive ut fotografier, leksene til barna eller studentprosjekter. Mange av oss har satt opp bedrifter hjemme eller på et lite kontor, der de jobber i det minste noe av tiden, så de trenger også muligheten til å opprette profesjonelle svart/hvitt- eller fargedokumenter.

Hvilken skrivertype som er det riktige valget for deg, avhenger i stor grad av hvilke utskriftsoppgaver du vanligvis trenger. Det vil variere avhengig av om du skriver ut forretningsdokumenter med mye tekst, fotoutskrifter eller en balanse av begge deler, på vanlig papir, glanset fotopapir eller til og med kunstpapir, hovedsakelig svart/hvitt eller fullfarge, og enkeltutskrifter eller større utskrifter. Andre faktorer du bør vurdere, er utskriftshastighet, skriverens fysiske størrelse, den største utskriftsstørrelsen den kan produsere, og den totale kostnaden per utskrift inkludert blekk/toner og papir.

Canon har et stort utvalg blekk- og laserskrivere som passer til alle behov og budsjetter. La oss ta en nærmere titt på hovedforskjellene mellom de to typene, og noen av de ledende modellene i hver serie, for å hjelpe deg med å velge den perfekte skriveren.

En Canon PIXMA-skriver som skriver ut et fargerikt bilde av tomater, som en hånd strekker seg mot og plukker opp.

3-i-1-blekkskriveren Canon PIXMA G650 er perfekt for fotoentusiaster. Den bruker seks fargestoffbaserte blekk for forbedret tonespekter og fargespekter, og har en skanner med høy oppløsning. Med etterfyllbare MegaTank-blekkassetter i stedet for kassetter er et komplett sett med blekk nok til 3800 4 x 6-tommers bilder, og man kan skrive ut kantløse fotoutskrifter i størrelser på opptil A4. Det er nok blekk til 3700 A4-sider i svart/hvitt eller 8000 A4-sider i farger for dokumentutskrifter.

Blekk- og laserskrivere: Slik fungerer de

Den mest grunnleggende forskjellen mellom blekk- og laserskrivere er at de er basert på henholdsvis våte og tørre prosesser. Blekkskrivere trykker flytende blekk ned på papiret, mens laserskrivere bruker tørr toner som smeltes ned i papiret under høy temperatur med en valse.

Men det er ikke alt. Blekkskrivere bruker vanligvis fargestoffbasert blekk (dye ink), men noen bruker pigmentbasert blekk, som fungerer forskjellig med forskjellige typer papir: De har en tendens til å bli absorbert mindre, slik at utskriftene blir skarpere, men samtidig blir fargene mindre levende. Avhengig av modellen bruker Canons blekkskrivere i tillegg alt fra tre til ti forskjellige blekkfarger. Teoretisk sett kan man si at jo flere blekkfarger, desto større fargespekter kan skriveren gjengi – men i praksis kan forskjellene være små, og de vil sannsynligvis bare være viktige for dedikerte fotografer som ønsker å produsere fotoutskrifter med full fargegjengivelse.

Sammenligne holdbarhet for blekk

De pigmentbaserte blekkene som brukes i blekkskrivere, er generelt mer holdbare og flekkbestandige på vanlig papir enn fargestoffbasert blekk, og gir dessuten svartere og klarere tekst. De er derfor perfekte til dokumentutskrifter. Til sammenligning er fargestoffbasert blekk bedre egnet til å skrive ut fotografier på glanset papir. De mindre molekylene i fargestoffbasert blekk kan absorberes helt under det beskyttende topplaget av glanset fotopapir, noe som gir en jevnere glanset utførelse. Noen av Canons blekkskrivere i PIXMA-serien kombinerer pigmentbasert svart blekk for tekstutskrift, i tillegg til fargestoffbasert cyan, magenta, gult og svart blekk for utskrifter av høy kvalitet, mens skrivere for bedrifter i Canon MAXIFY-serien er utstyrt med pigmentbasert blekk som gir god holdbarhet og skarpe dokumentutskrifter.

Hvis du vil ha maksimal holdbarhet og motstandsdyktighet mot flekker når du lager utskrifter i både svart/hvitt og farger på vanlig papir, er det fortsatt vanskelig å slå laserskrivere når det kommer til utskrift av forretningsdokumenter. I tillegg kan disse dokumentene arkiveres i lengre perioder i beskyttede miljøer, for eksempel biblioteker.

Blekkskrivere har lignende arkiveringsegenskaper takket være pigmentbasert blekk og Canons ChromaLife 100-teknologi. Når den brukes sammen med utvalgt Canon-fotopapir, danner kombinasjonen av papir og blekk ved hjelp av denne teknologien et bånd som sikrer fargefasthet under arkiveringsforhold i opptil 100 år.1

Et nærbilde av en Canon i-SENSYS-skriver og kontrollpanelet med berøringsskjerm.

Den raske multifunksjonslaserskriveren Canon i-SENSYS MF754Cdw kan skanne tosidige A4-dokumenter med opptil 100 bilder/min (utskrifter/min), som mates av en automatisk dokumentmater med plass til 50 ark. I tillegg til enkeltsidig og automatisk tosidig kopiering kan den skanne direkte til e-post, USB-minnepinne, FTP, nettskytjenester og faks.

Høyeffektivitetsutskrift

Hvis du skriver ut i store volumer, kan en skriver med høy kapasitet, for eksempel en laserskriver, være det beste valget. Tonerkassetter som brukes i laserskrivere, har en tendens til å ha mye høyere sidekapasitet enn blekkpatroner til blekkskrivere. Canon tilbyr også standardalternativer og alternativer med høy kapasitet for laserskriverne sine, slik at de passer til ulike utskriftsvolumer og budsjetter. Kassetter med høy kapasitet til skrivere i i-SENSYS MF750-serien inneholder nok toner til 7600 svart/hvitt-sider og 5500 fargedokumenter,2 og til i-SENSYS MF650-serien til opptil 3100 svart/hvitt-sider og 2300 fargedokumenter.

Men det er ingen grunn til å forkaste blekkskriverne. MegaTank-blekkskrivere i Canons MAXIFY GX-serie skriver vanligvis ut opptil 9000 svart/hvitt-sider eller opptil 21 000 fargedokumenter i økonomimodus, før du må etterfylle blekktankene.3 Etterfylling av blekktanker er også en rask, enkel og problemfri prosess som er mye mer effektiv og kostnadseffektiv enn å bruke tonerkassetter eller toner.

En mann som skanner et ark på en Canon MAXIFY-skriver.

Canon MAXIFY GX7050 har funksjoner for utskrift, kopiering, skanning og faks, Wi-Fi-, Ethernet- og Cloud Link-tilkobling og to papirskuffer med en samlet kapasitet på 600 ark. Skanning i én omgang for tosidige dokumenter mates av en 50-arks tosidig automatisk dokumentmater.

Utrolig allsidig

Blekkskriverne kan være svært allsidige, og de gir utmerket liv til fargebilder og grafikk i tillegg til solid ytelse for dokumentutskrift, særlig i modeller med pigmentbasert svart blekk. Blekkskrivere kan også skrive ut på en rekke medier, inkludert glanset, matt og halvglanset fotopapir, dekorasjoner og håndverksmedier. Fordi laserskrivere bruker varme, kan de ikke skrive ut på så store medier, og særlig ikke bestrøket fotopapir. Men hvis du ikke er interessert i å skrive ut bilder, kommer en av Canons laserskrivere i i-SENSYS MF-serien til å gjøre en fantastisk jobb med å skrive ut dokumenter i svart/hvitt og farger, og den er svært effektiv for grafikk.

I tillegg har Canon et stort utvalg av svart/hvitt-laserskrivere, hvis det er alt du trenger, inkludert multifunksjonsskriverne i i-SENSYS MF450-serien og raske, effektive enkeltfunksjonsskrivere i i-SENSYS LBP230-serien. Disse gir svært høye utskriftshastigheter på opptil 38 sider per minutt, med tosidig utskrift som standard og enkel trådløs tilkobling. I MegaTank-blekkskriverserien er svart/hvitt-alternativene inkludert PIXMA GM2050 enkeltfunksjonsskriver og PIXMA GM4050 multifunksjonsskriver.

Både Canons MAXIFY GX-blekkskriverserie og i-SENSYS MF-laserskriverserie har modeller med innebygd skanner, vanligvis med en automatisk dokumentmater for enkel skanning og kopiering av dokumenter på flere sider. Noen modeller kan til og med skanne begge sider av tosidige dokumenter i én omgang, noe som gir en effektiv halvering av skannetiden. Dette fungerer sammen med automatisk tosidig utskrift og fotokopiering, mens modeller i toppsjiktet, som MAXIFY GX7050 multifunksjons blekkskriver og i-SENSYS MF754Cdw multifunksjons laserskriver, i tillegg har frittstående faksfunksjoner.

Men hvis du ikke trenger ekstra funksjoner, kan enkeltfunksjonsskrivere som den kompakte fargelaserskriveren i-SENSYS LBP673Cdw og i-SENSYS LBP630-serien eller MAXIFY GX5050-blekkskriveren by på intuitive kontroller og høye utskriftshastigheter til lavere innkjøpskostnader.

Fotoentusiaster trenger ikke å føle seg utelatt. Canon PIXMA G550 enkeltfunksjons blekkskriver og PIXMA G650 multifunksjons blekkskriver gir deg alle fordelene ved MegaTank, men bruker seks fargestoffbaserte blekk for å oppnå høy fotokvalitet.

En Canon MAXIFY-skriver som er plassert på et hvitt skrivebord omgitt av ulike forretningsutskrifter.

Canon MAXIFY GX6050 har samme utskriftshastighet og sideavkastning som GX7050, med tilstrekkelig blekkassettkapasitet til 9000 svart/hvitt-sider eller opptil 21 000 fargesider i økonomimodus.4 Det er et mer kostnadseffektivt alternativ hvis du ikke trenger innebygd faks, tosidig skanning i én omgang og en ekstra papirskuff.

Uovertruffen produktivitet

Når du trenger å skrive ut mange sider raskt, kan skriverens hastighet utgjøre en stor forskjell. Det kan også være en overraskende viktig faktor hvis du skriver ut bare én enkelt side. Noen laserskrivere på markedet bruker lang tid på å skrive ut en side rett etter at de slås på, eller når de aktiveres fra ventemodus. Det er fordi det kan ta lang tid å varme opp fikseringsenheten til driftstemperatur. Den gode nyheten er at Canons i-SENSYS-serie med laserskrivere har en oppvarmingstid på bare 13 til 14 sekunder fra de slås på. Det er faktisk mye raskere enn enkelte blekkskrivere, som ofte kjører en automatisk dysekontroll og rengjøringssyklus for skrivehodene etter at de er slått på.

For å sammenligne laser- og blekkhastighet har laserskriverne i Canon i-SENSYS MF750-serien en første utskriftstid på 7,1 sekunder eller mindre for både svart/hvitt- og fargesider. De følgende utskriftshastighetene er på opptil 33 sider per minutt. For blekkskriverne MAXIFY GX5050, GX6050 og GX7050 er første utskrift klar i løpet av ca. sju sekunder (hvis det ikke er noen rengjøringssyklus for skrivehodet), og påfølgende utskriftshastigheter er på opptil 24 bilder per minutt for svart/hvitt eller 15,5 bilder per minutt for fargedokumenter. Blekkhastighetene kan imidlertid bli lavere når det brukes mye blekk på flere sider, fordi skriveren stopper utskriften av en side midlertidig for at blekket skal tørke på det forrige arket. Dette sikrer at utskriften er trykktørr når den kommer ut av skriveren, og at blekket ikke smøres utover.

Tosidig utskrift kan på en naturlig måte spare papirkostnader og redusere innvirkningen på miljøet, og det er en annen faktor du må ta hensyn til i avgjørelsen om blekkskriver kontra laserskriver. Med alle blekkskrivere vil flytende blekk sive naturlig inn i vanlig papir, så for dobbeltsidig utskrift kan det sive gjennom, noe som kan redusere kvaliteten. Fargestoffbaserte Canon-blekkskrivere reduserer tettheten på den andre siden av papiret for å redusere denne effekten, og har dessuten en raskere tørketid, mens Canons MAXIFY-blekkskrivere i tillegg har dobbeltsidige utskriftsmoduser som holder dette på et minimum. Men den tørre prosessen med laserutskrift sikrer tosidige resultater av topp kvalitet hver gang.

En Canon MegaTank-skriver plassert på et skrivebord på et hjemmekontor, ved siden av en datamaskin og en stol, i nærheten av et stort vindu.

MegaTank-skrivere er også tilgjengelige i PIXMA-serien, inkludert Canon PIXMA G7050-4-i-1-skriveren, som inkluderer funksjoner for utskrift, kopiering, skanning og faksing, i tillegg til en 35-arks automatisk dokumentmater og både Wi-Fi- og Ethernet-tilkobling.

Størrelsen betyr noe

Det kan være en utfordring å finne plass til en skriver på et hjemmekontor. Laserskrivere har en tendens til å være større enn de fleste blekkskrivermodellene, men i-SENSYS-serien fra Canon er bemerkelsesverdig kompakt. i-SENSYS MF651Cw måler for eksempel 451 x 460 x 360 mm, inkludert papirhåndteringsskuffer, og veier 18,9 kg. Til sammenligning er MAXIFY GX6050-blekkskriveren mindre ved 399 x 645 x 327 mm med skuffene ute, og den er lettere ved 11,6 kg. Canon PIXMA TR150 er på sin side en svært bærbar blekkskriver som bare er 322 x 185 x 66 mm, og som bare veier 2,1 kg, noe som gjør den til den perfekte løsningen for utskrifter på farten.

Skal skriveren ha flere brukere? PIXMA- og MAXIFY GX-modellene som nevnes her, passer for 1–5 brukere. Laserskriverne som nevnes her, er perfekte for team som er i travle arbeidsmiljøer.

Med flere brukere er sikkerhet en annen vurdering. Utvalgte Canon i-SENSYS-skrivere leveres med alternativer for sikker utskrift, slik at de kan holde tilbake utskriftsjobber inntil det angis en PIN-kode eller et passord på skriveren. Dette sikrer at konfidensielle dokumenter ikke skrives ut før du er fremme ved skriveren, slik at de aldri ligger i utskuffen, og andre kan finne dem.

Eierkostnader

Det er også verdt å ta hensyn til ikke bare den opprinnelige kjøpsprisen til en skriver, men også kostnaden for blekk eller toner i løpet av levetiden. Canon MegaTank-skrivere med etterfyllbar blekktank har drastisk redusert både kostnaden per side og den totale eierkostnaden, noe som gjør dem til den rimeligste utskriftsløsningen for brukere med middels til høyt volum, uansett teknologi.

For laserskrivere er Canon i-SENSYS MF-serien, for eksempel i-SENSYS MF750-serien og i-SENSYS MF650-serien, svært kostnadseffektive, takket være tilgjengeligheten av individuelle tonerkassetter med høy kapasitet for svart, cyan, magenta og gul.

En annen faktor å ta hensyn til, er energieffektivitet. Hvis du skriver ut mye eller har flere skrivere, kan strømforbruket raskt bli høyt. Du kan spare strøm ved å bruke skriverens strømsparingsmodus. Den slår seg automatisk på hvis skriveren ikke brukes over en viss tid. Når en blekkskriver er slått på, men i ventemodus, bruker den lite strøm, og On-Demand-fikseringen sørger for at fikseringsenheten på laserskrivere varmes opp når det er behov for det. Dette reduserer energimengden som kreves for å holde enheten klar til utskrift når skriveren er slått på.

En Canon i-SENSYS-skriver som ligger på et skrivebord i tre ved siden av en datamaskin og noen utskrifter.

Canon i-SENSYS MF650-serien omfatter i-SENSYS MF651Cw med en intuitiv berøringsskjerm i farger på 12,7 cm og høye utskriftshastigheter på 18 sider/min for både svart/hvitt og farger. Raskere i-SENSYS MF655Cdw med 21 sider/min har automatisk tosidig utskrift, mens i-SENSYS MF657Cdw i toppsjiktet inkluderer faks med tosidig skanning i én omgang.

Brukervennlig

Enten du velger en blekkskriver eller laserskriver, vil du ha en enhet som er enkel å bruke. MAXIFY GX6050- og GX7050-blekkskriverne gjør livet enkelt for utskrift, skanning og kopiering, med 6,9 cm vippbar fargeberøringsskjerm. Enkel tilkobling betyr at du kan koble til nettskyen via Canon PRINT-appen eller skriverens berøringsskjerm, og skriverne er kompatible med Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) og Chrome OS. Begge har i tillegg automatiske dokumentmatere med en kapasitet på 50 ark, og MAXIFY GX7050 kan skanne tosidige dokumenter i én omgang og legge til direkte faksfunksjonalitet. 

For deres del har laserskriverne i-SENSYS MF-serien en stor berøringsskjerm på 12,7 cm som gir tilgang til Canons i-SENSYS-programvarebibliotek, for å øke produktiviteten og brukervennligheten, slik at du kan skreddersy appene og grensesnittet til dine egne behov. Brukere av i-SENSYS-laserskrivere kan også få tilgang til Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) og Chrome OS, i tillegg til Canon PRINT Business-appen. i-SENSYS MF645Cx- og MF754Cdw-modellene legger til direkte faksfunksjonalitet, noe som er perfekt for hjem og mindre kontorer, og den ekstra fordelen ved nettskytilkobling i i-SENSYS MF750-serien.

Blekkskriver kontra laserskriver: valget

Blekkskrivere passer godt til fotoutskrift med nøyaktig fargegjengivelse og har vanligvis rikere farger enn laserskrivere. Blekkskrivere har en tendens til å være mer kompakte, noe som gjør dem til et godt valg når plassen er viktig. De har ofte lavere direkte kostnader, og de etterfyllbare blekkassettene i Canons MegaTank-serie betyr høyere effektivitet og lavere driftskostnader enn andre kassett- eller tonerløsninger.

Canon i-SENSYS-laserskrivere og Canon MAXIFY-blekkskrivere er perfekte når man skal prioritere forretningsdokumenter og andre tekstbaserte utskrifter. Canon i-SENSYS-laserskrivere er kostnadseffektive for utskrift i store volumer og større utskriftskapasitet, med rask utskriftstid – noen ganger nesten halvparten av tilsvarende blekkskrivere – og har ingen risiko for flekker og gjennomskinn ved tosidig utskrift.

Seriene med Canons MAXIFY GX-blekkskrivere og i-SENSYS-laserskrivere passer perfekt til travle husholdninger, hjemmekontorer og små kontorer. Serien har en rekke funksjoner, allsidighet, hastighet, pålitelighet, kostnadseffektivitet og brukervennlighet. Hvis du vil ha mer informasjon om hvilken skriver som passer dine behov, kan du prøve Canons skrivervelger


Skrevet av Matthew Richards og Alex Summersby

 1. Ytelsestall er anslag basert på tester utført av Canon under akselererte miljøforhold og er ikke garantert.
 2. Basert på ISO/IEC 19798.
 3. Sidekapasiteten er oppgitt som en estimert verdi basert på Canons egen testmetode, som bruker ISO/IEC 24712-diagrammet og simulering av kontinuerlig utskrift etter det innledende oppsettet.
 4. Økonomimodus reduserer blekkforbruket ved å redusere tettheten, og resultatet er at man kan skrive ut 50 % flere sider enn i standardmodus.

Relaterte produkter

 • MAXIFY GX6050

  MegaTank-skrivere

  MAXIFY GX6050

  Få dokumenter i forretningskvalitet hver dag med en gjennomsnittlig besparelse på 90 % i totale eierkostnader sammenlignet med de ti beste laser- og blekkskriverne med disse påfyllbare MegaTank-skriverne for store volumer.
 • MAXIFY GX7050

  MegaTank-skrivere

  MAXIFY GX7050

  Få dokumenter i forretningskvalitet hver dag med en gjennomsnittlig besparelse på 90 % i totale eierkostnader sammenlignet med de ti beste laser- og blekkskriverne med disse påfyllbare MegaTank-skriverne for store volumer.
 • MegaTank-skrivere

  PIXMA G7050

  Skriv ut opptil 18 000 sider og få jevn produksjon med en 35-arks automatisk dokumentmater for høy kvalitet med lave driftskostnader.
 • Multifunksjonsfargeskrivere

  i-SENSYS MF750-serien

  Arbeid raskere ved å skrive ut og skanne ved hastigheter på opptil 33 sider/min og 100 bilder/min (A4) med Canon i-SENSYS MF750 multifunksjonsfargeskrivere.
 • Relaterte artikler

 • UTSKRIFTSTIPS

  MegaTank-skrivere og deres fordeler

  Oppdag seks grunner til at du trenger en MegaTank-skriver.

 • UTSKRIFT

  De beste skriverne for studenter

  Enhver student trenger en skriver. Utforsk de beste rimelige alternativene som dekker behovene dine.

 • UTSKRIFT

  MegaTank-skrivere for bedrifter

  Hvordan kvaliteten og de lave driftskostnadene til MegaTank-skrivere er bra for bedriften.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Vanlige spørsmål om skrivere, blekk og papir

  Canon-eksperten Suhaib Hussain svarer på vanlige spørsmål om skriverteknikk, blekk og papir.