UTSKRIFTSTIPS

Vanlige spørsmål om skrivere, blekk og papir

Utskriftsspesialisten Suhaib Hussain fra Canon Europe svarer på vanlige spørsmål om utskrift.
Blekknivåene vises i feltet for innstillinger på en Canon-skriver.

Det finnes mange metoder for å påføre blekk på papir, og mange typer blekk og papir. Dermed stilles det mange spørsmål om utskrift for alt fra hjemmebruk til profesjonell fotografering. Her svarer Suhaib Hussain, utskriftsspesialist i Canon Europe, på noen av de vanligste spørsmålene om utskrift, blekk og papir.

Valg av skriver, blekk og papir:Forstå skriverfunksjonene:

Forstå og håndtere blekk:

Hva er forskjellene på blekkskrivere, laserskrivere og andre skrivertyper?

Utskrift med laser er basert på fysisk kontakt mellom papiret og en fotoelektrisk trommel. Denne trommelen plukker opp tørt tonerpulver som deretter fikseres på papiret ved hjelp av varme. Prosessen gir utskrifter som ikke smitter av, og passer godt på kontorer der utskriftene i hovedsak er dokumenter på vanlig papir.

Utskrift med blekkskriver innebærer at blekkdråper påføres papiret uten fysisk kontakt. Dette gjør det mulig å bruke et mye bredere utvalg av medietyper og papirtykkelser, i tillegg til at det gir mer nøyaktige og levende farger for fotoutskrifter.

Canons bærbare SELPHY-fotoskrivere bruker sublimeringsteknikk som gir holdbare utskrifter av profesjonell kvalitet med jevne, kontinuerlige farger. Prosessen krever et spesielt bestrøket papir og er ideell for raske utskrifter av høy kvalitet.

Canon Zoemini-serien med fotoskrivere i lite format bruker ZINK1-teknologi (navnet er avledet fra Zero Ink). Denne teknologien bruker spesialpapir med innkapslede mikrokrystaller som reagerer når det varmes opp. Dette gir et flekk- og vannbestandig bilde uten bruk av blekk, og det er perfekt for små og bærbare skrivere.

En kvinne bruker en smarttelefon til å skrive ut fra en Canon SELPHY CP1300-skriver, og en bunke konvolutter ligger like i nærheten.

Canons kompakte SELPHY-fotoskrivere, som denne Canon SELPHY CP1300-skriveren, er basert på sublimeringsteknologi. Tre forskjellige blekkfarger fra et karbonbånd fikseres på papiret i rekkefølge, og et beskyttende belegg påføres når papiret føres gjennom skriveren for fjerde og siste gang.

Hvis du er på jakt etter en skriver som du kan bruke til å skrive ut både dokumenter og fotografier, bør du velge en blekkskriver. Skriverne i Canons PIXMA-serie inkluderer modeller med separate blekkassetter eller påfyllbare blekkbeholdere, noe som kan være mer kostnadseffektivt for store utskriftsvolumer. Se Hva er forskjellen på separate blekkassetter og FINE-kassetter? nedenfor.

Utskriftshastigheten kan være en annen viktig faktor, spesielt hvis du skal skrive ut mye. Se Hva betyr IMP? nedenfor. Automatisk tosidig utskrift er en annen praktisk funksjon som også kan redusere papirkostnadene. Flerfunksjonsskrivere med innebygd skanner er svært nyttig hvis du skal skanne eller kopiere dokumenter eller fotografier. Alternativer for trådløs tilkobling kan også gjøre utskriftsarbeidet enklere.

Hovedkategoriene av Canon-skrivere omfatter PIXMA for hjemmebruk og MAXIFY for hjemmebruk eller små kontorer.

Sanjay Jogia holder en utskrift fra en Canon imagePROGRAF PRO-300-skriver.

Canon imagePROGRAF PRO-300 er en profesjonell fotoskriver i A3+-format. Den har ti pigmentbaserte blekk, inkludert grått, matt svart, fotosvart og Chroma Optimiser-blekk, som maksimerer kvaliteten på utskrifter i både farger og svart-hvitt. Den er velegnet for en rekke foto- og kunstmedier. © Sanjay Jogia

Et utvalg av Canon-fotopapir

Canons kunstmedier omfatter en rekke hvitnivåer for papir (tilsvarende maksimal lysstyrke) og et imponerende utvalg av utførelser, fra glatt til svært strukturert, og gir optimal fotokvalitet. Canon PIXMA PRO- og Canon imagePROGRAF-fotoskrivere har også direkte støtte for kunstpapir og andre medier fra spesialpapirselskaper som Canson og Hahnemühle.

Hva er det beste blekket for utskrift av fotografier og dokumenter?

Blekkskrivere bruker vanligvis fargestoffbaserte blekk, men Canon har lenge spesialisert seg på hybridblekksystemer som kombinerer et pigmentbasert svart blekk med fargestoffbaserte fargeblekk. Pigmentbasert svart blekk gir skarp og fyldig svart tekst for dokumenter som ikke smitter av og har utmerket holdbarhet, selv på vanlig papir og konvolutter, mens de fargestoffbaserte blekkene gir strålende fargegjengivelse for fotoutskrift, spesielt på glanset papir.

Canons enkle hybridblekkskrivere har en kassett med pigmentbasert svart blekk og en kassett med fargestoffbasert blekk i tre farger. De mer avanserte modellene har fire eller fem separate fargestoffbaserte blekk i tillegg til to pigmentbaserte svarte blekk, inkludert fotosvart og noen ganger fotoblå eller -grå. Disse gjør at skrivere som Canon PIXMA TS705a og Canon PIXMA G650 kan levere et bredere fargespekter for fotoutskrift, i tillegg til større tonespekter og kontrast.

Den pigmentbaserte LUCIA PRO-blekkteknologien som brukes i Canons imagePROGRAF PRO-skrivere, gjør at du kan uttrykke deg fritt med fotoutskrifter i både farger og svart-hvitt. Canon imagePROGRAF PRO-300-skriveren i A3+-format bruker for eksempel ti pigmentbaserte blekk, noe som gir enestående kvalitet på matt fotopapir og kunstmedier. Denne skriveren har også en Chroma Optimiser-kassett som gir jevnere og bedre utskrifter på glansede medier.

Hvilke papirtyper er best egnet til foto- og dokumentutskrift?

Vanlig papir eller papp av god kvalitet er ideelt for utskrift av dokumenter, men for fotoutskrift er utvalget mye større. Canon tilbyr glanset og matt fotopapir. Det finnes tosidig matt fotopapir som er ideelt for utklippsbøker, og til og med en versjon som leveres med midtbrett og konvolutter som er ideell for gratulasjonskort. Glanset fotopapir har et beskyttende topplag som er spesielt godt egnet for fargestoffbasert blekk. De relativt små molekylene i fargestoffet blir fullstendig absorbert under det ytre laget og forseglet i papiret.

En MAXIFY GX6050 MegaTank-skriver med blekknivåvinduer foran, og utskrifter festet til en oppslagstavle bak.

MegaTank-skriverne i Canons PIXMA G- og MAXIFY GX-serie har påfyllbare blekkbeholdere i stedet for vanlige kassetter, og som gir opptil 60002 utskrifter mellom hvert påfyll. Vinduene foran på skriveren gjør det enkelt å kontrollere blekknivåene visuelt.

En Canon PIXMA TS705-skriver på et trebord brukes til å skrive ut bilder av frukt og blomster.

I likhet med andre hybridblekkskrivere fra Canon bruker Canon PIXMA TS705a-skriveren pigmentbasert svart blekk og fargestoffbaserte blekk i fargene cyan, magenta, gul og fotosvart. Kassettene med svart og farget blekk er tilgjengelige i standard størrelse, XL og XXL3 for ulike utskriftsvolumer.

Hva betyr IPM, og hvorfor er det viktig?

Utskriftshastigheten er ofte oppgitt i PPM (sider per minutt), men dette kan være misvisende siden verdien varierer avhengig av sideinnhold og oppløsning. Canon måler i stedet utskriftshastigheten i IPM (bilder per minutt). Slike målinger er mer nøyaktige siden de er basert på utskrevne testsider med standard ISO som inneholder tekst, diagrammer og bilder i en fastsatt oppløsning. IPM gir en mye tydeligere indikasjon på hvor rask en skriver er i virkeligheten.

Hva er utskrift uten kantlinjer?

Alternativet for utskrift uten kantlinjer brukes ofte for fotoutskrift i ulike størrelser, og gjør det mulig å skrive ut på hele papiret, slik at utskriftene ikke får en hvit kant. Mange skrivere for hjemmebruk, for eksempel skriverne i Canon PIXMA TS5350a-serien, kan produsere utskrifter uten kantlinje i størrelser fra 3,5 x 3,5 tommer opptil A4. På de nyeste imagePROGRAF PRO-skriverne, inkludert Canon imagePROGRAF PRO-300 og Canon imagePROGRAF PRO-1000, er alternativet for utskrift uten kantlinje tilgjengelig for matte medier og kunstmedier, samt for glanset fotopapir.

Denne stadig mer populære funksjonen gjør det mulig å skrive ut fra hvor som helst i hjemmet eller på kontoret ved å bruke en smarttelefon, et nettbrett eller en bærbar eller stasjonær PC som er koblet til Wi-Fi, uten at du må koble enheten til skriveren med en kabel. Canon-apper som Canon PRINT, Creative Park og Easy-PhotoPrint Editor gjør det mulig å kontrollere skriveren og bruke en rekke funksjoner fra en smartenhet. Direkte trådløs tilkobling er en annen populær funksjon som gjør det mulig å koble en skriver og en smartenhet trådløst sammen, uten at du trenger en ruter. Nettskybasert skanning og utskrift for ekstern betjening blir også stadig mer tilgjengelig. Funksjonene varierer mellom ulike skrivermodeller.

En Canon PIXMA TS6350-skriver på en bordplate brukes til å skrive ut bilder til bursdagsdekorasjoner.

Den svært kostnadseffektive Canon PIXMA TS6350a-serien med fem blekk egner seg like godt for både dokumenter og bilder, og skriver ut i utmerkede hastigheter. Den har Wi-Fi-tilkobling i likhet med mange andre skrivere i serien, noe som gjør det enkelt å produsere utskrifter fra en bærbar PC, en smarttelefon, et nettbrett og andre enheter fra hvor som helst i huset. Siden det ikke er nødvendig å koble enheten til skriveren med en kabel, er det mye mer praktisk å skanne og skrive ut.

Hva er forskjellen på separate blekkassetter og FINE-kassetter?

De fleste blekkskrivere fra Canon bruker en nyskapende skrivehodeteknologi kalt FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), en robust og slitesterk teknologi som produserer utskrifter av høy kvalitet. FINE-skriverhoder varmer opp blekket i stedet for bare å sprute det ut, noe som øker effektiviteten siden blekket presses ut i én utstøting. De plasserer også blekkdråpene raskere, noe som gir mer nøyaktige utskrifter.

Enkelte Canon PIXMA-skrivere har separate blekkassetter, mens andre har Canons FINE-kassettsystem med bare to kassetter, én med svart blekk og én med blekk i tre farger. Den største fordelen med FINE-kassettsystemet er at det er praktisk og krever mindre vedlikehold. I FINE-kassettene er skriverhodene integrert i kassettene, og derfor blir de fornyet hver gang en kassett skiftes ut. I skrivere med separate kassetter for hvert blekk er kassettene plassert på et brett som tilfører blekk til skriverhodene. Teoretisk sett kan du spare penger på separate kassetter på lang sikt, ettersom du bare trenger å skifte ut kassetter som faktisk er tomme. Hvis du skriver ut mange bilder med en dominerende farge i en tidsperiode, vil den ene blekkassetten tømmes før de andre, og da er det enklere og mer kostnadseffektivt å skifte ut én kassett om gangen.

Hvordan skifter jeg blekkassetter?

Det er svært enkelt å bytte blekkassetter. Du får en melding via skriverdriveren på datamaskinen din, eller i Canon PRINT-appen på en smartenhet hvis du har lastet den ned, som viser at det er lite eller tomt for blekk i en kassett. Du kan også se informasjon om blekket direkte på Canon-skrivere med innebygd skjerm.

Når du skal skifte ut blekkassetter, er det bare å åpne dekselet på skriveren, fjerne den brukte blekkassetten og sette inn en ny. Mange av de separate blekkassettene fra Canon har også LED-lamper som blinker rødt når det er lite eller tomt for blekk i kassetten, slik at det er tydelig hvilken som må skiftes ut.

Hvor ofte må jeg skifte blekkassetter?

Hvis du i hovedsak skriver ut dokumenter, vil kassettene vare mye lenger enn hvis du ofte skriver ut store fotoutskrifter med relativt høyt blekkforbruk.

I tillegg til kassetter i standard størrelse er også XL- og XXL3-kassetter tilgjengelige for mange av de nåværende Canon-skriverne for å dekke ulike behov. Hvis du skal skrive ut virkelig store utskriftsvolumer, kan det være lurt å skaffe seg en Canon MegaTank-skriver med påfyllbare blekkbeholdere i stedet for vanlige kassetter. Disse inneholder vanligvis nok blekk til ca. 60002 sider eller mer, sammenlignet med 150 til 200 sider fra kassettbaserte skrivere.

Uansett hvilke utskriftsbehov du har hjemme, på kontoret eller når du driver med håndverk, må du finne den ideelle skriveren for deg.


Skrevet av Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink og ZINK-logoen er varemerker for ZINK Holdings, LLC, registrert i USA og andre land.
 2. Sidekapasiteten er oppgitt som en anslått verdi basert på Canons egen testmetode, som bruker ISO/IEC 24712-diagrammet og simulering av kontinuerlig utskrift med nye blekkassetter etter det innledende oppsettet.
 3. XXL-blekk er kanskje ikke tilgjengelig i ditt område.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • UTSKRIFTER OG PAPIRKUNST

  Forklaring av papirtyper

  Finn ut mer om de ulike typene Canon-papir med denne praktiske kjøpsveiledningen.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Hvilken skriver passer for deg?

  Fra familier og studenter til fjernarbeidere – finn den beste Canon-skriveren for dine behov.

 • UTSKRIFT

  Den rette Canon-utskriftsappen for deg

  Vær kreativ og organisert med Canons utskriftsapper – det finnes en som passer til ethvert prosjekt.

 • UTSKRIFT

  Finn ut hva som er det rette for deg: blekk eller laser?

  Oppdag forskjellene mellom Canons blekk- og laserskrivere, og finn ut hvilken som passer best til dine behov.