Aleksander Nordahl har brukt de siste 15 årene på å kombinere lidenskapen for fridykking med undervannsfotografering,og han fokuserer nå på å dokumentere havets skjønnhet og triste tilstand. Denne tosidige tilnærmingen blander både kunst og fotojournalistikk der han tar fantastiske bilder av havets liv og landskap, samtidig som han kaster lys over miljøutfordringer som krympende tareskoger.
«Jeg er ikke en typisk dyrelivsfotograf. Jeg tar kunstbilder av undervannsstrukturer av tare, men dokumenterer også problemer som forurensning og ødeleggelser i havet», forklarer han.
Men Aleksander har en tosidig tilnærming på en annen måte også. Han har tidligere benyttet Canon EOS R5 til hybridbruk og har nå nylig testet ut EOS R5 Mark II – et kamera som forbedrer den kreative opplevelsen takket være sømløs veksling mellom stillbilder og video. Dette designet oppfyller kravene til arbeidet hans, der raske avgjørelser kan være forskjellen mellom å fange opp et flyktig øyeblikk og å gå glipp av det for alltid.
«Når man holder pusten og har halvannet minutt under vann, der man svømmer og komponerer, og så trenger man plutselig video istedenfor stillbilder – da blir det mye enklere», sier han.
Les videre for å få noen råd om hybridbruk.
Lær deg å mestre hybridbruk for dyreliv med Aleksander Nordahl
«Med dette kameraet kan du være fotograf av både stillbilder og bevegelige bilder uten å inngå kompromisser», sier Aleksander. Canon EOS R5 Mark II tilbyr enestående fleksibilitet og fanger opp flyktige øyeblikk med imponerende klarhet, enten du jobber med stillbilder eller video.
1. Øv deg på autofokus
Aleksander understreker hvor viktig pålitelig autofokus er – og som en som jobber i dynamiske og uforutsigbare omgivelser, skryter han av EOS R5 Mark II sin evne til å spore motiver nøyaktig. Men det å forstå kameraets innstillinger er det som virkelig hjelper deg med å få mest mulig ut av det.
Til folk som nettopp har begynt å bruke kameraet, anbefaler Aleksander å eksperimentere med det avanserte autofokussystemet for øyesporing. Jo mer du vet om det, jo mer kan du få ut av det. For dyr som er aktive eller beveger seg fort, kan du prøve å angi AF-modus til Servo AF, aktivere motivsporing og velge «Dyr» som motiv som skal oppdages. Trykk lukkerknappen halvveis ned mens du følger motivets bevegelser, og så prioriterer kameraet å fokusere på øynene hvis de er synlige, og AF-rammen blir blå når AF har låst seg på dem. Nå kan du trykke lukkerknappen helt ned for å ta så mange bilder du vil. Når AF er låst til motivets øyne, fortsetter den sporingen selv når motivet beveger seg til siden av rammen.
Øv deg på å justere innstillingene basert på motivene, eksperimenter med de forskjellige alternativene og prøv kameraets øyestyrte AF for å strømlinjeforme arbeidsflyten. Denne geniale funksjonen i EOS R1, EOS R3 og EOS R5 Mark II kan angi eller bytte autofokuspunkt ved å registrere hva du ser på i søkeren, men du må bruke litt tid på å kalibrere det til øynene dine før bruk.
I denne fantastiske undervannsscenen dokumenterer Aleksander den enorme tareskogen utenfor kysten av Cape Town. Samspillet mellom lys, tare og livet i havet fremhever de ulike økosystemene som finnes – fra nord til sør på kloden. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 15mm, 1/400 sek, f/2,8 og ISO 200. © Aleksander Nordahl
2. Velg riktig objektiv til jobben ved å eksperimentere
Som fotograf og filmskaper definerer objektivene du velger, kvaliteten og stilen på innholdet ditt. Aleksander har eksperimentert med RF-objektiver, og han er ekstra begeistret for det fremtidige potensialet for undervannsfotografering. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM- og RF 28-70mm F2L USM-objektivene har blitt viktige deler av den eksperimentelle tilnærmingen hans, og disse gir et allsidig utvalg for fotografering av alt fra undervannlandskap i vidvinkel til detaljerte nærbilder – på samme dykk. Kombinasjonen av RF-objektivserien med det speilløse EOS R5 Mark II-systemet gir eksepsjonell klarhet og raskt autofokus, noe som gjør det til et ideelt valg til krevende bruksmiljøer.
«Jeg gleder meg til å få undervannshuset til EOS R5 Mark II», sier han. «Det vil gjøre det enkelt å fange opp innhold under vann, og med RF-objektiver kommer det til å forandre alt.»
Aleksander sier at han planlegger å bruke Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objektivet. Dette objektivet har et synsfelt på 180 grader og er laget for fengslende VR (virtuell virkelighet) og stereoskopisk 3D-innhold. Det gjør det også mulig for fotografer og filmskapere å fange opp 180-graders bildemateriale med ultravidvinkel, og det er dermed ideelt til vidvinkelfotografering – et nyttig perspektiv for vidstrakte omgivelser som havet.
«Jeg drømmer om å ta bilder og filme med dette 180-graders objektivet», sier Aleksander. Målet hans er å lage en unik visuell opplevelse inni det han beskriver som en «havkube» – en oppslukende kunstinstallasjon i stor skala.
«Det er i utgangspunktet en kube der du går inn i havet», forklarer han. «Hvis du ser ned, til sidene eller opp, er du i havet. Teknologien som brukes, gjør at folk kan oppleve skjønnheten og storheten ved livet under vann uten å måtte holde pusten.»
Dette bildet, som er en del av en historie om høsting av vill tang og tare til kvalitetsmat i Lofoten, fremhever det rike potensialet havets ressurser har for bærekraftig matproduksjon. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 15mm, 1 sek, f/10 og ISO 320. © Aleksander Nordahl
3. Vær klar for både stillbilder og bevegelse
EOS R5 Mark II har en egen kontroll oppå der man raskt kan bytte mellom stillbilde- og videomodus – en funksjon som Aleksander sier kommer til å være spesielt nyttig under vann. Siden han bare har halvannet minutt på seg når han holder pusten, betyr effektivitet alt. Vær oppmerksom på at når man bytter fra stillbilde- til videomodus ved hjelp av bryteren, bytter kameraet umiddelbart til de siste videoinnstillingene – så spar tid ved å konfigurere alt på forhånd slik du vil ha det i videomodus, så er du klar til å ta opp uten forsinkelser idet du endrer modus.
I tillegg er en av de unike funksjonene til EOS R5 Mark II muligheten til å ta stillbilder og video samtidig. Når du tar opp video, kan du ta stillbilder (enkeltbilder eller kontinuerlig fotografering) ved å trykke lukkerknappen helt ned. Hvis du vil aktivere denne funksjonen, må du ha to kort i kameraets kortspor. Deretter velger du Dual shooting (still&movie) (Dobbeltmodus (stillbilder og film) i kameramenyen.
Denne funksjonen er mindre allsidig enn å bytte modus – filmene tas opp i full HD og JPEG-bilder bare i 16:9, og de gjeldende filmopptaksinnstillingene for autofokus, eksponering og hvitbalanse brukes uten at du kan velge ønskede innstillinger for stillbilder. Men denne funksjonen er uslåelig for øyeblikkelig respons når du vil ta både stillbilder og video uten å gå glipp av noe.
På dette imponerende todelte bildet fanger Aleksander Nordahl opp tareskogen som vokser under vann i Lofoten, med bratte fjell over. Dette bildet fremhever de sterke kontrastene i naturens verden og viser samspillet mellom økosystemene både over og under overflaten. Tatt med et Canon EOS R5-kamera og et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 35mm, 1/500 sek, f/3,5 og ISO 1600. © Aleksander Nordahl
4. Ha redigeringen i tankene ved valg av komposisjon
For å være en hybridbruker er det viktig å forstå hvordan du komponerer bilder ved både fotografering og filming. Aleksander understreker at han har samme tilnærming til video som til stillbildefotografering, og denne tankegangen bidrar til å skape visuelt imponerende innhold i begge formater.
«Jeg skaper, komponerer og eksponerer – jeg gjør det samme med video som jeg gjør med stillbildefotografering. Det gjør at jeg kan ta bilder som beveger seg, med samme skjønnhet.»
Aleksanders råd til deg som skal begynne med hybrid, er å tenke på videoen som en serie av stillbilder. Fokuser på innrammingen, lyssettingen og komposisjonen på samme måte som i et bilde. Dette gjør ikke bare at opptaket blir enklere å redigere, men også mer sammenhengende når det kombineres med stillbilder i et prosjekt.
Alternativet for visning av falske farger på Canon EOS R5 Mark II hjelper fotografer med å overvåke eksponeringsnivåer for både stillbilder og video på en nøyaktig måte, og med å legge til definerte farger på områder av bildet som kanskje vil bli klippet bort. Ved å bruke dette verktøyet sørger Aleksander for at hvert bilde blir presist, enten han jobber i studio eller i et dynamisk, uforutsigbart miljø med undervannsfotografering.
5. Spar tid på etterbehandlingen med de riktige innstillingene på det riktige kameraet
Aleksander fremhever hvordan ISO-følsomheten og sensorkvaliteten på EOS R5 Mark II bidrar til å redusere behovet for intensiv etterbehandling.
«Fargegradering er vanskelig, spesielt når du jobber i utfordrende miljøer som undervannsfotografering. Men med dette kameraet gjør kvaliteten på videoen at jeg kan bruke mindre tid på etterbehandlingen – fordi opptakene allerede er av høy kvalitet rett fra kameraet.»
Når du tar bilder ved svakt lys eller under vann, kan du bruke kameraets Auto-ISO-innstilling til å gjøre automatiske justeringer basert på det tilgjengelige lyset. Hvis du vil ha mer kontroll, kan du angi en fornuftig ISO-grense manuelt (for eksempel ISO 3200 eller ISO 6400) for å bevare bildets klarhet samtidig som du unngår for mye støy. På denne måten kan du fokusere på å komponere bildet og la neste generasjons stablet fullformats CMOS-sensor med bakgrunnsbelysning fange opp best mulige detaljer i situasjoner med svakt lys. Til dem som trenger det, tilbyr EOS R5 Mark II innebygd støyreduksjon for det nevrale nettverket for klarere og mer detaljerte JPEG-bilder.
Takket være disse funksjonene sparer du mye tid i etterbehandlingen fordi du trenger mindre støyreduksjon eller fargekorrigering.
Et siste råd fra Aleksander om hybridbruk
«Med dette kameraet kan du være fotograf av både stillbilder og bevegelige bilder uten å inngå kompromisser», sier Aleksander. «Det gjør at du kan mestre begge deler uten å føle at du ofrer noe.»
På den nyeste utstillingen sin viste Aleksander frem en sakte film-samling med høy oppløsning som en del av kunstverkene. Ovenfor er ett eksempel – tare i en arktisk jungel.
Med øvelse og riktig tilnærming kan du benytte deg av uendelig med kreative muligheter. Enten det er snakk om stillbilder eller videoer, kan det å bli kjent med kameraets funksjoner forbedre måten du jobber på, slik at prosessene stadig blir bedre.
Relaterte produkter
-
Speilløse kameraer
EOS R5 Mark II
Mestre øyeblikket med et kamera som kombinerer utrolige hastigheter med fantastisk oppløsning og enestående 8K-video. -
Speilløse kameraer
EOS R6 Mark II
Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre -
Objektiver for EOS R
RF 15-35mm F2.8L IS USM
Gir superskarpe bilder i vidvinkel takket være L-seriens optiske kvalitet og 5-trinns bildestabilisering for dynamiske vinkler, selv på trange områder -
RF-objektiver
RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektivet er allsidig og leverer skarpe resultater takket være enestående telefotoevner og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt kamerahus. -
RF-objektiver
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Et kraftig supertelefotozoomobjektiv med en brennvidde på 200–800 mm som er perfekt for sports-, natur- og actionfotografering.
Relaterte artikler
Tips til naturfotografering
Tips og teknikker for å ta naturfotograferingen din til nye høyder og for å få mest mulig ut av Canon-kameraet og -objektivene dine.
De beste objektivene for dyreliv
Ta fantastiske bilder av ville dyr og fugler med disse fast- og zoomobjektivene.
Fuglefotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
En profesjonell fotograf og en hobbyfotograf samarbeidet om å teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ute i felten.
De beste kameraene og objektivene for dyrelivsfotografering
Dyrelivsspesialistene Markus Varesvuo, Marina Cano og Dani Connor avslører favorittutstyret sitt for å produsere fantastiske bilder av naturen.