Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: ta bilder av såpebobler hjemme

Du kan vise de kreative evnene dine ved å ta livlige abstrakte bilder av overflaten på såpefilm, og du kan gjøre det ved hjelp av et makroobjektiv og et skritt bort fra tradisjonene. Vi viser deg hvor enkelt det er å skape imponerende bilder hjemme i stua eller hagen. Til denne teknikken må du bruke et makroobjektiv og helst et kamerastativ og en fjernsutløser. Hvis du har et Wi-Fi-kompatibelt kamera, for eksempel Canon EOS 90D, kan du bruke Canon Camera Connect-appen på smarttelefonen til å komponere bildet og aktivere utløseren. Du får mest mulig kontrollerbar belysning hvis du bruker ekstern blits, for eksempel en i Canons Speedlite-serie.

Gjør deg klar

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
En svart t-skjorte danner et provisorisk bakteppe for dette blitsoppsettet, og en stabel med bøker holder den vridde kleshengeren i metall på plass når løkken er dyppet i blandingen. Det kan være lurt å dekke bøkene med plastfolie, siden det kan bli søl når du bruker denne teknikken.

Sett opp svart papp eller stoff som bakgrunn. Et makroobjektiv med en brennvidde på 100 mm er ideelt, men alle makroobjektiver vil fungere, inkludert Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM eller Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Hvis du bruker et Canon EOS R-systemkamera, passer Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet utmerket, eller hvis du bruker et kamera i Canon EOS M-serien, kan du velge Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Alle disse er godt egnet for denne teknikken, og de gjør at du kan fange inn de intrikate detaljene.

Du lager en såpefilm som varer lenge, ved å blande oppvasksåpe eller håndsåpe med glyserin (tilgjengelig på apoteket, i bakeravdelingen hos en dagligvarehandel eller på Internett). Start med en blanding av ca. 80 % oppvaskmiddel og 20 % glyserin, og tilsett litt vann. Du trenger også en liten løkke som du kan dyppe i blandingen – en del av en kleshenger i metall som er bøyd til denne formen, passer godt. Løft sløyfen liggende vannrett, så klistrer såpefilmen seg til løkken.

Belysning

Lek med belysningen til du finner den beste posisjonen. Du må sannsynligvis ta noen testbilder for å finne den.

Du kan bruke enten dagslys eller blits for denne teknikken, men de levende fargene er bare synlige når lyset treffer såpefilmen forfra i en liten vinkel. Prøv å bevege deg rundt og bruke lyset fra et vindu eller en lampe på blandingen.

Hvis du bruker kameraets innebygde blitsenhet til å utløse en kompatibel Canon Speedlite-blits fjernstyrt, kan du aktivere funksjonen i hovedmenyen. Canon Speedlite må også settes i mottakermodus. Hvis du bruker en ekstern Canons Speedlite-blits, for eksempel Canon Speedlite 470EX-AI, får du større kontroll over lysets retning. Prøv å reflektere lyset fra en hvit vegg, et lavt tak eller et hvitt kort eller styrenplast som holdes over kameraet og peker ned på såpefilmen for å spre lyset (som vist her).

Fotografering

Bruk en rask lukkerhastighet for å fryse bevegelsene til den virvlende såpen. Dette varierer etter fargenes hastighet. Ta et testbilde, og velg en raskere lukkerhastighet eller høyere ISO hvis mønstrene er uskarpe.

Sett kameraet i manuell modus for å få konsekvente resultater. Et raskt blink fra en Canon Speedlite-blits kan hjelpe deg med å ta de skarpeste bildene, men sørg for at blitsens synkroniseringshastighet er den samme som lukkerhastigheten (du finner informasjon om dette i kameraets brukerhåndbok). På dette Canon EOS 800D-kameraet er blitsens synkroniseringshastighet 1/200 sek. Hvis du vil øke dybdeskarpheten, angir du en liten blenderåpning, for eksempel f/11 eller f/16, og starter med en lav ISO-verdi på mellom 100-400.

Hvis du bruker omgivelseslys i stedet for blits, må du kanskje øke ISO-verdien og utløse kameraet med selvutløserfunksjonen eller en fjernkontroll for å få skarpe resultater.

Eksperimenter

Beslektede artikler
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: ta bilder av lysbrytning i vann

Ta kreative bilder av blomster, og oppdag hvordan du tar makrobilder av vanndråper som gir speilbilder av blomster.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKROFOTOGRAFERING

Fokuser på detaljene med makro

Fire oppfinnsomme tips for å komme i gang med makro ved å bruke vanlige ting til å lage ekstraordinære bilder.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Makrofotografering på en enkel måte – oppdag det beste utstyret, tips og teknikker.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Det er praktisk å trykke på berøringsskjermen på et EOS-kamera for å fokusere på mønstrene.

Hvis det ikke er nok lys til at autofokus fungerer, kan du fokusere objektivet manuelt ved hjelp av den forstørrede sanntidsvisningsskjermen eller den elektroniske søkeren på et speilløst EOS-kamera. Du kan unngå at kameraet låses fast ved å utløse lukkeren fjernstyrt eller bruke Canon Camera Connect-appen hvis kameraet har Wi-Fi. Prøv å blåse forsiktig på såpefilmen for å få mønstrene til å virvle. Ikke bekymre deg hvis du ikke kommer nær nok til å fylle rammen med mønstrene når de virvler. Da kan du bare beskjære dem til en tettere komposisjon i Digital Photo Professional eller lignende bilderedigeringsprogramvare.

Et forsiktig blås på såpen skapte virvlene i dette bildet, som ble tatt med et Canon EOS 800D med Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv, ved hjelp av lys fra Canon Speedlite 470EX-AI som ble reflektert fra den hvite platen.

Hvis du vil ha flere tips, triks og ideer til fotografering, kan du laste ned Canon Photo Companion-appen til iOS eller Android.

Skrevet av Marcus Hawkins og Tamzin Wilks

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker