A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Kreativ makrofotografering: Fotografere blomster som speiles i vanndråper

Få en ny vri på blomsterbildene dine med et makroobjektiv og sterk lysbryting, slik at du kan ta flotte bilder. Fang inn detaljene i en dråpe vann, og eksperimenter med refleksjoner. Til denne teknikken må du bruke et makroobjektiv og helst et kamerastativ og en fjernstyrt lukkerutløser. Hvis du har et Wi-Fi-kompatibelt kamera, for eksempel Canon EOS 90D, kan du bruke Canon Camera Connect-appen på smarttelefonen til å komponere bildet og aktivere utløseren. Du får mest mulig kontrollerbar belysning hvis du bruker ekstern blits, for eksempel en i Canons Speedlite-serie.

Oppsett

Du kan bruke denne enkle teknikken til å ta imponerende bilder av et detaljert motiv som speiles i en liten vanndråpe.

Du kan bruke denne teknikken både utendørs (hvis du har muligheten) og innendørs. Fordelen med å sette opp innendørs er at du har større kontroll over belysningen, og det er mindre fare for at vanndråpene ødelegges av vinden. Dessuten trenger du ikke å stå opp grytidlig for å få med deg morgenduggen!

I tillegg til makroobjektiv og et stativ til å holde kameraet stødig trenger du noen blomster og litt glyserol (som du finner på apoteket, blant bakervarene i matbutikken eller på Internett) for å lage holdbare og glinsende dråper. Du trenger også en sterk lyskilde – enten fra et vindu eller fra en ekstern Canon Speedlite-blits.

Forstørrelse

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Denne teknikken kan man bruke med alle typer makroobjektiver – bildene på denne siden ble tatt med objektivet Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, men også Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM er et godt alternativ for speilreflekskameraer med APS-C-sensorer.

Fokuser makroobjektivet med nærmeste fokusavstand for å oppnå størst mulig forstørrelse. Selv med en sann størrelse eller 1:1 vil vanndråpene se små ut på bildet. Derfor bør du beskjære og redigere bildet i ettertid. Objektivet må plasseres nær dråpene, men pass på at det ikke kaster skygger over bildet. Hvis du bruker en lampe eller en ekstern Canon Speedlite, har du mer kontroll på lysretningen. En annen måte å unngå skygge på er å bruke et makroobjektiv med innebygd Macro Lite, for eksempel Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM eller Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Legge til dråper

Relaterte artikler
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: Fotografere såpebobler

Finn ut hvordan du tar slående, fargerike eller abstrakte makrobilder av såpefilm med denne enkle trinnvise veiledningen.

Papercraft landmarks

MAKROFOTOGRAFERING

Makrofotografering av mat

Lag interessante abstrakte bilder med mat ved hjelp av makroobjektiver fra Canon.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Makrofotografering på en enkel måte – oppdag det beste utstyret, tips og teknikker.

Når du tar bilder med blenderprioritetsinnstilling (Av), har du mer kontroll over dybdeskarpheten. Men vær klar til å eksperimentere med blenderåpningen for å endre hva som er i fokus, og hva som ikke er det. Flytt blomsten nærmere for å endre komposisjonen inni vanndråpen, og bruk knappen for forhåndsvisning av dybdeskarphet før du trykker på lukkeren, for å se hvilken virkning dette vil ha på bildet.

Hvis du bruker glyserol i stedet for vann, får du mer tyktflytende dråper som holder seg lengre fast i underlaget. Dermed får du mer tid til å ta det perfekte bildet. Og hvis du bruker en raskere lukkerhastighet, kan du få så mange bilder du vil på kort tid. Dypp en nål eller tannpirker i glyserol og bruk den til å overføre væsken. Dermed kan du plassere dråpene akkurat der du vil ha dem, og lage så mange du vil. Eksperimenter med små dråper og grupper av dråper for å lage mer kreative komposisjoner.

Teknikken

Komponer bildet ditt ved å ta fotografere bredt. Det vil sikre at bakgrunnen forblir uklar, samtidig som vanndråpene blir skarpt avbildet.

Fokuser manuelt på dråpene og flytt blomsten som er i bakgrunnen, nærmere, helt til bildet speiler seg skarpt på væsken. Ta bilder i blenderprioritetsinnstilling (Av), sånn at du har mer kontroll over dybdeskarpheten, og velg en blenderåpning på f/8 til å begynne med. Her er trikset å holde blomsten i bakgrunnen uklar, mens det speilede bildet virker skarpt. Så vær forberedt på å eksperimentere med plasseringen av blomsten og blenderåpningen. Hold dråpene parallelt med kameraet for å gjøre alle dråpene skarpe.

Hvis du vil forbedre skarpheten, bruker du Live View-innstilling, slik at speilbevegelsen ikke rister kameraet, og tar bildet ved hjelp av selvutløseren, en fjernutløser eller Canon Camera Connect-appen på smarttelefonen din hvis kameraet fungerer med den. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du kommer i gang med makrofotografering, eller hvis du trenger inspirasjon til nye triks du kan prøve, kan du laste ned Canon Photo Companion-appen for iOS eller Android.


Skrevet av Marcus Hawkins og Tamzin Wilks

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker