H1 header

Ta skarpere bilder av motiver i rask bevegelse

Å ta actionbilder av urbane elvesurfere, snøbrettkjørere og joggere krever planlegging. Først må du finne ut hva det er du ønsker å fange, hvor raskt motivet beveger seg og hvor du skal ta bildet fra.

Ta mange bilder og hold øynene festet på bevegelsen

Desto flere bilder du tar, jo større er sannsynligheten for at du har tatt et bilde du vil like. Hold øynene festet på bevegelsen, og unngå å se på hvert bilde du tar, ellers går du gjerne glipp av det som foregår rett foran linsen din. Ta bilder i korte serier, ikke ett og ett bilde, og hold kameraet i høyde med bevegelsen. De fleste speilreflekskameraer, speilløse systemkameraer og avanserte kompaktkameraer, pluss mange smarttelefoner, har en innstilling som tillater å ta bilder i korte serier eller kontinuerlig opptak. Det passer perfekt til bilrace eller raske bevegelser innen sport, dans eller surfing.

Forutse motivets neste bevegelse og bruk kontinuerlig fokusering

Uansett om du tar bilder av maratonløpere i London, surfere i München eller venner som spiller femmerfotball, gi motivet rom til å bevege seg i og forsøk å forutse hvor de er på vei. Velg kontinuerlig fokus på kameraet, hvis mulig, som på Canon-kameraer heter AI SERVO eller SERVO AF. På den måten vil kameraet automatisk fokusere slik at motivet forblir skarpt mens det beveger seg mot deg. Alle Canon speilreflekskameraer, speilløse systemkameraer og avanserte kompaktkameraer har denne funksjonen.

Å fryse eller ikke å fryse?

Å fange bevegelser handler enten om å fryse bevegelsen eller å skape uklare bilder av bevegelse ved å bruke lang lukkerhastighet. Du ønsker i de aller fleste tilfeller å sitte igjen med skarpe bilder av motivet. For å oppnå det kan du bruke rask lukkerhastighet. Hvor rask lukkerhastigheten er, avhenger av hvor raskt motivet beveger seg. 1/4000 av et sekund er raskt nok til å fryse bevegelsen til en bil og hjulene på den. 1/250 er raskt nok til å fryse en som jogger. Du kan også prøve panorering – å følge motivet med kameraet ditt. Bakgrunnen vil bli uklar, men motivet vil forbli i fokus og skarpt.

Legg til litt dramatikk ved å zoome

Når du tar bilder av noe i bevegelse, prøv å zoome inn for å fange hva som egentlig skjer. Tar du bilder av mennesker, kan du fokusere på ansiktene og på den måten legge til litt dramatikk. Forsøk å få fram følelsene til et motiv som er helt oppslukt i selve handlingen, eller som anstrenger seg for å score vinnermålet.

Øk ISO-innstillingen for å fange opp mer lys

Hvis du ikke har nok lys, prøv å øke ISO-en til 400, 800 eller mer. Er du fortsatt ikke fornøyd, kan du bytte til manuell innstilling og styre blenderåpningen selv. Velg så f/4 eller f/2.8 for å slippe inn så mye lys som mulig. På denne måten kan du ta bilder med raskere lukkerhastighet og få mye skarpere bilder.