BRYLLUPSBILDER

Lag ditt eget bryllupsalbum for å bevare minnene

Når du lager ditt eget bryllupsalbum, kan du gjenoppleve den store dagen mens du uttrykker kreativiteten din. Eksperttipsene våre forklarer hvordan.
Et utvalg bryllupsbilder ligger på et bord, og en hånd holder opp et svart-hvitt-bilde av to brudgommer som holder hverandre i hendene og ler.

Et flott bryllupsalbum forteller historien om en uforglemmelig dag og bevarer dyrebare minner for kommende generasjoner. Et bryllupsalbum fra en profesjonell fotograf kan imidlertid være dyrt og frata et par muligheten til å mimre om den spesielle dagen. Hvorfor ikke gjøre det selv?

Hannah Millard, også kjent som Camera Hannah, har jobbet fulltid som bryllupsfotograf siden 2010. Hun er lidenskapelig opptatt av å fange inn følelsene når de magiske øyeblikkene utspiller seg. Hun er internasjonalt anerkjent og har vunnet en rekke priser for arbeidet sitt hele veien fra hjemstedet Derbyshire i England til eksotiske steder rundt om i verden. Hun underviser også i fotografering og tilbyr heldags workshoper og personlig veiledning både på nettet og ansikt til ansikt. I tillegg er hun en håndverksentusiast og selverklært «kjempenerd». Her deler Hannah tipsene sine for par som ønsker å lage sitt eget unike bryllupsalbum.

1. Samle alle bildene du har valgt

En person holder et hjemmelaget bryllupsalbum fylt med bilder fra festen. Øverst på siden står det PARTY TIME i glitrende gullbokstaver.

«Det kan være svært tilfredsstillende å lage album med utskrifter», sier den prisbelønte bryllupsfotografen Hannah Millard. «Du kan også lage spesielle, personlige album som du kan gi til venner og familie.»

Først må dere selvfølgelig samle sammen alle bildene fra den store dagen – både de offisielle som er tatt av en profesjonell fotograf, og de uoffisielle som er tatt av venner og familie.

«De fleste bryllupsfotografer leverer gjerne digitale bilder med høy oppløsning som en del av pakken», sier Hannah. «Disse er ideelle for bildeutskrift og bør være av høy kvalitet. Jeg bruker et Canon EOS R6-kamera, og favorittobjektivene mine for brylluper er Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM og Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM via den utmerkede Canon-fatningsadapteren EF-EOS R, så jeg vet at bildekvaliteten blir fantastisk.

«Jeg er også i ferd med å kjøpe et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Zoomrekkevidden med vidvinkel og den store blenderåpningen gjør det svært allsidig for gruppebilder og bryllupsfotografering innendørs.»

Siden de fleste, om ikke alle, bildene vil være digitale, kan du lage bryllupsalbumet ditt ved hjelp av en fotoalbumtjeneste på nettet. Da laster du opp favorittbildene dine, mens selskapet står for utskriften og innpakningen. Dette er et flott alternativ for de som vil bestemme mer, men har dårlig tid. Du kan også skrive ut bildene og lage albumet selv til omtrent den samme prisen.

2. Sett en dato sammen med partneren din

Et skjermbilde av et bilderedigeringsprogram med et utvalg bryllupsbilder i farger og svart-hvitt.

Når du skal velge hvilke bryllupsbilder du skal sette inn i albumet, har du en flott mulighet til å mimre om den store dagen og gjenoppleve spesielle øyeblikk.

En person legger bryllupsbilder i ulike størrelser utover et bord og holder opp to bilder for å studere dem nærmere.

Når du har valgt ut favorittbildene dine fra de digitale filene, kan du skrive dem ut. Dette hjelper deg med å finpusse utvalget.

«Jeg synes det er veldig viktig at et par ser gjennom alle bryllupsbildene sine sammen», sier Hannah. «Da får dere tilbringe litt tid sammen og gjenoppleve bryllupet. Dette kan også knytte dere enda tettere sammen mens dere deler minnene deres fra dagen. Mens dere snakker om bildene, oppdager du ikke bare hvilke du liker best, men også hvilke bilder som betyr mest for partneren din, og hvorfor. Det handler ikke bare om selve bildene, men også om følelsene som ligger bak dem.»

3. Start med det viktigste

En kvinne setter et dekorativt hjørne på en montasje av bilder i et hjemmelaget bryllupsalbum.

«Bryllupsfester er ofte en eksplosjon av farger med ulike lyskilder med varierende fargetemperaturer. Utskrifter i svart-hvitt kan fjerne svært fargerike distraksjoner og rette all fokus mot følelsene i øyeblikket», sier Hannah. «Hvis du kombinerer flere fargebilder og svart-hvitt-bilder på samme side, bør du unngå bare å ha ett bilde av den ene typen.»

Det kan være vanskeligere å utelate noe enn å inkludere noe når man lager et bryllupsalbum.

«Prøv å starte med de viktigste bildene», sier Hannah. «Hvert bryllup er en historie med viktige øyeblikk gjennom hele dagen, for eksempel utvekslingen av ringer og det første kysset. Senere på festen er det bukettkastingen og den første dansen. Alt dette er ikonisk øyeblikk som bør være en del av historien. Bildene som du liker godt, og som av en eller annen grunn fører deg tilbake til et bestemt øyeblikk, er like viktige.»

4. Gi favorittbildene dine rikelig med plass

Et par hender plasserer et bilde av to brudgommer som omfavner hverandre på den første siden i et hjemmelaget bryllupsalbum.

Velg en kombinasjon av store og små utskrifter til albumet ditt, og sørg for at det er nok plass rundt dem slik at ikke sidene ser rotete ut. De små bildene kan til og med være bilder fra et instantkamera, for eksempel Canon Zoemini S2, som gjestene dine tok på den store dagen. For estetikkens skyld er det også viktig å gi favorittbildene dine litt pusterom.

«Fra de viktigste bildene er det lurt å velge tre eller fire heltebilder», sier Hannah. «Dette er de absolutte favorittbildene dine og bør få en plass i albumet. Det er en vanlig tabbe å plassere for mange bilder på sidene, slik at de ser rotete ut og kjemper om oppmerksomheten. Hvis heltebildene får en hel side for seg selv, får du en bedre sammensetning og balanse. Gode heltebilder har stor visuell effekt og en flott komposisjon, og fanger ofte inn et øyeblikk da alt kommer sammen i skjønn forening.

«På en annen side er det noen bilder som fungerer bedre når det er andre, mindre bilder rundt dem», fortsetter Hannah. «For eksempel uformelle bilder av festen og gjester som slipper seg løs på dansegulvet.»

5. Ikke glem oversiktsbildene

Et par hender holder et utvalg bryllupsbilder, inkludert et bilde av to brudgommer som omfavner hverandre, og en bryllupskake i tre etasjer.

For å sikre at bryllupsalbumet forteller hele historien, må du huske å ta med noen oversiktsbilder fra de ulike stedene, samt bilder av kaken, blomstene osv. Det er lett å glemme disse elementene, men du vil like å se dem igjen i årene som kommer.

«Jeg filmer mye i brylluper, og lignede regler gjelder når du skal lage et album med stillbilder», sier Hannah. «Start med noen «oversiktsbilder» for å skape kontekst. Bilder som viser hvor seremonien foregår, bidrar til å skape kontekst, og det samme gjelder for festen etterpå hvis den foregår på et annet sted. Disse er kanskje ikke favorittbildene dine, men du mister kanskje litt av høytideligheten hvis du utelater dem. Det er også lurt å fylle ut albumet med noen detaljer. Bilder av for eksempel blomstene, programmer og borddekorasjoner fungerer godt og gir en god visuell overgang fra ett sted til et annet.»

6. Skriv ut de valgte bildene

En kvinne står foran en Canon PIXMA-skriver og ser på bilder hun akkurat har skrevet ut.

Skriveren i Canon PIXMA TS7450-serien passer perfekt til nygifte par som vil lage bryllupsalbumet sitt selv. Den skriver ut 6 x 4-tommers kantløse bildeutskrifter i fullfarge på så lite som 43 sekunder.

Selv om du bestemmer deg for å bestille et profesjonelt laget album, er det likevel lurt å lage en skisse av albumdesignet og bestemme hvilke bilder du skal bruke ved å følge fremgangsmåten ovenfor. Det er også nyttig å se en fysisk representasjon, slik at du vet hvordan albumet blir seende ut uansett hvem som setter sammen det ferdige produktet.

«Bilder på en telefon eller en dataskjerm forteller deg ikke hvordan et bryllupsalbum blir seende ut. Enten du får albumet skrevet ut av profesjonelle eller skal lage ditt eget, er det mye bedre å skrive ut fysiske bilder som du kan leke deg med», sier Hannah. «Jeg har brukt en skriver i Canon PIXMA TS7450-serien, og jeg er svært imponert over at hele prosessen er så rask og enkel, og at kvaliteten på fotoutskriftene er så god. Du kan velge mellom utskrifter med eller uten kanter. Begge typene kan fungere bra. Jeg foretrekker utskrifter uten kanter når jeg skal plassere dem på hvite sider, men på fargede eller teksturerte sider ser en hvit kant på fotoutskrifter ut som en pen ramme.»

7. Prøv ulike typer fotopapir for å finne ut hvilken du liker best

Et utvalg bryllupsbilder og en pakke Canon-skriverpapir ligger på et bord.

Når du skal velge papir til bryllupsbildene dine, anbefaler Hannah følgende: « Glanset, halvglanset og matt fotopapir har forskjellig utseende og preg, så det er lurt å prøve noen forskjellige alternativer. For å oppnå best mulig utskriftskvalitet er det også veldig viktig å endre skriverinnstillingene hver gang, slik at de passer til papiret du bruker.»

Når du skriver ut bilder til albumet ditt, anbefaler Hannah å teste ulike typer fotopapir for å se hvilken du liker best.

«Jeg liker å kunne prøve ulike type fotopapir når jeg skriver ut bilder», sier hun. «Glanset, halvglanset og matt fotopapir er tilgjengelig i en rekke størrelser, så du kan eksperimentere og finne den overflaten du liker best. Jeg foretrekker halvglanset. Det gir vakre, profesjonelle resultater uten for mye skinn. Glanset fotopapir fungerer også bra, spesielt for sider med mange ulike og svært fargerike bilder, siden det fremhever kontrasten og metningen. Matt papir gir et mer subtilt, dempet utseende.

«Det fine med å skrive ut bildene selv, er at du kan mikse og matche papir basert på hva som passer best for individuelle bilder eller sider.»

8. Lag en dreiebok for å kontrollere plasseringen

Et utvalg bryllupsbilder ligger foran en åpen bærbar PC. En kvinne studerer et bilde som akkurat er skrevet ut.

«Når du skal bestemme størrelsen på og plasseringen av bildene i albumet, kan du begynne med små utskrifter og ta større utskriver hvis og når det er nødvendig», sier Hannah. «Slik sparer du både tid og plass.»

«Det er lurt å lage en slags dreiebok for å sette tempoet for bryllupsalbumet og sørge for at det forteller hele historien», forklarer Hannah. «Start med heltebildet og andre viktige bilder, legg til oversiktsbildene, og plasser alle utskriftene på en tidslinje. Dette gir deg en enkel visuell referanse til hele historien og gjør deg oppmerksom på eventuelle hull i fortellingen som må fylles. Det viser deg også om albumet mangler balanse, for eksempel om det er for mange bilder av talene eller for få uformelle bilder av gjestene.»

9. Skriv ut som en proff

Et skjermbilde av et portrettbilde som settes sammen med en oransje tekstboks med ordene Best. Day. Ever.

«Når papirstørrelsen ikke samsvarer med bildets sideforhold, må du være oppmerksom på beskjæringen. Med Canon Easy-PhotoPrint Editor kan du dra bildet i forhåndsvisningen for å finne den beste komposisjonen», sier Hannah.

En person ser på bryllupsbilder på en bærbar PC og holder et fotografi fra samme bryllup i hånden. På skrivebordet rundt den bærbare PC-en ligger det flere utskrifter.

«Auto Photo Fix-verktøyet i Canon Easy-PhotoPrint Editor kan heve utskriftskvaliteten,» sier Hannah. «Jeg anbefaler å skrive ut to versjoner, med og uten korrigering, slik at du kan se hva du foretrekker. For bilder som er nøye redigert og levert av profesjonelle bryllupsfotografer, er det vanligvis best å la korrigeringen være avslått.»

«Jeg liker Canon Easy-PhotoPrint Editor», sier Hannah entusiastisk. «Når jeg planlegger sider, bruker jeg programmet til å skrive ut flere sider på for eksempel ett enkelt ark med 10 x 8-tommers fotopapir eller A4-fotopapir, som jeg deretter kan feste direkte på siden i en utklippsbok. Dette er veldig nyttig når du skal bestemme oppsettet av individuelle sider og se hvordan de fungerer med motstående sider.

«Utskrifter av mindre bilder på én enkelt side sparer deg også for tid og arbeid når du skal prøve å rette inn bildene og feste dem i boken», fortsetter hun. «Canon Easy-PhotoPrint Editor-appen og -programvaren har en rekke maler du kan velge mellom. Deretter kan du replikere oppsettene i designverktøyene til en utskriftsleverandør på nett for å lage det endelige bryllupsalbumet. Bildene du skriver ut, er aldri bortkastet. Du kan beholde dem selv eller gi dem til venner og familie, kanskje til og med ramme dem inn.»

10. Bruk kreativiteten din til å gjøre albumet mer virkningsfullt

Et par hender arrangerer en side med fire omgivelsesbilder overfor en side med to større bilder av bryllupsomgivelsene.

«Når du skal lime inn fotoutskrifter i en utklippsbok, kan du gjerne bruke washi- eller hobbytape. Det finnes også en rekke typer enkle og dekorative selvklebende «bildehjørner» du kan velge mellom», sier Hannah. «Et annet alternativ er å bruke dobbeltsidig teip for å få et ryddig oppsett. Når du eksperimenterer med oppsett, kan du feste utskriftene midlertidig med maskeringstape. Denne kan du fjerne senere uten å ødelegge utskriftene.»

«Etter min mening er det mange fordeler med å lage sitt eget bryllupsalbum med bilder som du skriver ut hjemme», tilføyer Hannah. «Det er best å kjøpe en ganske stor bok, for eksempel med sider på 12 x 12 tommer, slik at du kan kombinere store og små bilder. Når du lager bryllupsalbumet ditt selv, kan du også legge til ulike elementer som invitasjoner, spesielle beskjeder og håndskrevne lapper, programmet, pressede blomster og andre minner.

«Til syvende og sist kan du lage et skreddersydd bryllupsalbum selv med utskrifter av topp kvalitet som varer lenge, og som kan gå i arv i fremtidige generasjoner. Det er en morsom aktivitet og utrolig rimelig sammenlignet med omtrent alt annet som inngår i et bryllup.»

Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler