PHOTOGRAPHY

Hva er forskjellen mellom EOS R50 og EOS R10?

Enten du vil forbedre innholdet ditt på sosiale medier eller ta enestående reisebilder, hjelper vi deg med å finne ut hvilket kamera som passer best for deg.
Et delt bilde som viser et Canon EOS R50-kamera på et skrivebord ved siden av håndverksmaterialer, og et Canon EOS R10-kamera på en flislagt hylle.

Canons revolusjonerende speilløse EOS R-system ble lansert i 2018 og har fortsatt å vokse siden den gang. De første APS-C--modellene i serien – EOS R7 og EOS R10 – ble lansert i 2022 og ble populære blant fotografer som ønsket et kamera med funksjonene til EOS R-systemet i et mer kompakt kamerahus.

De tekniske innovasjonene fortsatte med lanseringen av Canon EOS R50, som har samme høye bildekvalitet og kraft som EOS R10, men med et enda mer kompakt og enkelt kamerahus for skapere som ønsker en oppgradering fra smarttelefonen for å gjøre YouTube-veiledninger eller dansevideoer på TikTok enda bedre.

Her kan du finne ut mer om noe av teknologien som er lik mellom EOS R50 og EOS R10, samt de viktigste forskjellene mellom dem, med ekspertkunnskap fra Mark Kendrick, produktspesialist hos Canon Europe, og Canon Ambassador Martin Bissig, som satte EOS R10 på prøve på en tur til Sri Lanka.

Ta og del bilder av høy kvalitet

En mann går gjennom videoopptak i Canon Camera Connect-appen på smarttelefonen sin. Ved siden av ham er det et matfat, et utvalg av hakkede ingredienser og et Canon EOS R50-kamera på et stativgrep.

Med både EOS R50 og EOS R10 kan du laste opp innholdet ditt umiddelbart med en sømløs Wi-Fi-tilkobling fra smarttelefonen. Bluetooth og Canon Camera Connect-appen gjør det også mulig å justere kamerainnstillingene eksternt, slik at du ikke forstyrrer den kreative flyten.

Fotograf Martin Bissig holder et Canon EOS R10-kamera ved siden av et skilt utenfor en togstasjon på Sri Lanka.

Martin setter pris på den kompakte størrelsen til APS-C-kameraer som EOS R10 og EOS R50. «Mange kan synes det er overveldende med et stort kamera med et stort objektiv», forklarer han. «Du skiller deg mindre ut når du reiser med et mindre oppsett.» © Martin Bissig

Canon EOS R50 og EOS R10 har mange likheter. Bildesensoren på 24,2 megapiksler tar opp skarpe detaljer og gir alle fordelene med APS-C-formatet, inkludert en beskjæringsgrad på 1,6x som utvider den effektive brennvidden ved bruk av RF-objektiver, samt et bærbart kamerahus.

Det å kombinere EOS R10 med det lille og lette RF-S 18–150 mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet viste seg å være spesielt nyttig på Sri Lanka, der Martin ikke ønsket å tiltrekke seg oppmerksomhet. «På grunn av størrelsen på kameraet kunne jeg alltid ta det med meg uten å måtte tenke på å ha med en stor kameraveske», sier han. «Zoomrekkevidden på 18–150 mm (som tilsvarer rundt 29–240 mm på et fullformatkamera) gjorde at jeg kunne jobbe svært effektivt.»

I begge kameraene finner du den samme DIGIC X-prosessoren som leverer en rask og responsiv fotograferingsopplevelse. Du finner også det sofistikerte Dual Pixel CMOS AF II-autofokussystemet – som brukes i profesjonelle modeller som Canon EOS R6 Mark II – som automatisk kan registrere, spore og fokusere på personer, dyr eller kjøretøy i motivet ditt. Med 651 fokuspunkter holder de tritt med det du vil fotografere, fra actionbilder og dyrelivsbilder til å presentere din egen matlagingskanal på Instagram.

Både EOS R10 og EOS R50 yter godt i lite lys, med opptil ISO32000 for stillbilder og ISO12800 for video, som kan utvides til ISO51200 og ISO25600. Autofokussystemet kan også fokusere ned til –4 EV, som er mørkhetsnivået til et motiv som kun lyses opp av en halvmåne.

Forskjeller i utforming

En kvinne som holder et Canon EOS R50-kamera mot ansiktet og ser gjennom den elektroniske søkeren.

Canon EOS R50 har en litt annerledes utforming enn tidligere EOS R-systemkameraer. Det har et mindre grep og er derfor kompakt, men det er likevel komfortabelt å bruke håndholdt. Ett enkelt UHS-I SD-kortspor inne i batteridekselet bidrar til å redusere kameraets totale vekt og størrelse.

En kvinne som fotograferer et matfat med et Canon EOS R10-kamera på et stativ.

«Fordelen med EOS R10 sammenlignet med EOS R50 er at det gir større mulighet for tilpasning», forklarer Mark. «Og muligheten til å ha flere funksjoner lett tilgjengelig for å gjøre endringer på farten, noe som er spesielt nyttig for fotografering.»

Det som virkelig skiller de to kameraene fra hverandre, er størrelsen og utformingen. Canon EOS R50 er lettere enn EOS R10 og har et mindre grep takket være et rotert batterispor. Det har en dybde på kun 68,8 mm, og det veier bare 375 g med kort og batteri (sammenlignet med EOS R10 på 83,4 mm og 429 g). Det er et bærbart kamera som kan tas med hvor som helst, enten du tar det med til skateparken for å filme fartsfylte actionvideoer eller legger det i håndvesken når du skal på brunch for å ta livsstilsbilder av en ny kafé.

Knappeoppsettene er også ulike. «EOS R50 er enklere, lettere å bruke og lære seg og mer intuitivt for smarttelefonbrukere som er vant til å bruke berøringsskjermen», sier Mark.

Når det gjelder kamerainnstillinger, har EOS R50 det nye Advanced A+ i Scene Intelligent Auto-programmet. «Kameraet vil automatisk ta og slå sammen flere bilder i denne innstillingen, slik at du kan oppnå avanserte teknikker uten å måtte lære dem selv eller engang vite hva kameraet gjør», legger Mark til.

Du har fortsatt muligheten til å bruke manuelle innstillinger hvis du vil lære og utvikle fotoferdighetene dine, men for mange nybegynnere innen speilløse kameraer sørger autoinnstillingene for at du bruker mindre tid på distraherende innstillinger og mer tid på å skape iøynefallende innhold.

Videofunksjoner

En kvinne som filmer seg selv med et Canon EOS R50-kamera på et stativgrep. Du kan se opptakene som strømmes på skjermen til en bærbar datamaskin på skrivebordet foran henne.

Begge kameraene kan brukes som webkamera for å få forbedrede videosamtaler eller strømming, men EOS R10 krever EOS Webcam Utility-programvaren, mens EOS R50 fungerer automatisk ved bruk av UVC/UAC.

En kvinne holder et Canon EOS R10-kamera med stativgrep og en mikrofon koblet til for å filme seg selv på ferie.

Den allsidige vribare berøringsskjermen på 7,5 cm på begge kameraene gir deg friheten til å gjøre opptak fra hvilken som helst plassering, men skjermen med høyere oppløsning på EOS R50 sørger for at du kan vise opptak eller gå gjennom bilder i mer detalj før du overfører dem til mobilen.

Når det gjelder videoinnhold, kan begge kameraene filme i 4K 30p-video, oversamplet fra 6K, ved hjelp av hele sensoren og full HD med 120 bilder/sek for de som ønsker å gjøre opptak i sakte film. EOS R10 har 4K 60p (beskåret) som et ekstra alternativ.

Du får enda bedre videofleksibilitet med HDMI-tilkobling, sammen med en 3,5 mm mikrofonkontakt og en smartsko for strømtilbehør, for eksempel en ekstern mikrofon

Det er mulig å gjøre opptak over mye lengre tid enn før: ubegrenset på EOS R10 og i opptil en time på EOS R50, noe som bør være lenge nok til å filme treningsutfordringene dine uten å måtte stoppe opp midt i økten.

Sammenlignet med EOS R10 har Canon EOS R50 en rekke nye videofunksjoner som er ideelle for å for eksempel filme matlagingsklipp eller lage sminkeveiledninger til YouTube.

«EOS R50 har opptak for demonstrasjonsvideoer i nærbildemodus», forklarer Mark. «Det tilpasser fokusinnstillingene slik at når du holder noe opp foran kameraet, fokuserer det på objektet, men så snart du setter det ned, fokuserer det på ansiktet ditt igjen.» Opptaket for demonstrasjonsvideoer i nærbildemodus er en perfekt funksjon for filming til kameraet, fra å lage en morsom matlagingsdemo til å dele de beste tegneteknikkene dine.

Et annet nytt tillegg er Movie Digital bildestabilisering (IS), som gjør at opptakene påvirkes mindre av kameraristing, og at håndholdte videoer holdes jevne og skarpe.

Er EOS R50 eller EOS R10 best for deg?

Et nærbilde av en sitron delt i to. Funksjonen for fokusbracketing på Canon EOS R50 har sørget for at hele bildet er i skarpt fokus.

EOS R50 har 14 sceneprogrammer for stillbilder som tilpasser innstillingene til ulike motiver. Fokusbracketing og innebygd dybdekomposisjon hjelper deg med automatisk å ta bilder med stor dybdeskarphet, slik at du kan forbedre innhold for sosiale medier og få en raskere arbeidsflyt. Tatt med et Canon EOS R50-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/400 sek, f/4 og ISO2000.

Et tog kommer ut av en tunnel for å krysse en svingete viadukt omgitt av frodig skog. Tatt av Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

EOS R10 appellerer sannsynligvis til fotografer som ønsker å ta bildene sine til et nytt nivå når de fotograferer minneverdige reiseopplevelser eller viktige familieøyeblikk. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 31mm, 1/160 sek, f/5 og ISO 100. © Martin Bissig

Canon EOS R50 og EOS R10 er begge høyytelsesverktøy for stillbilder og videoer, enten du gjør opptak til den nye treningskanalen din eller tar enestående reisebilder. De representerer den perfekte oppgraderingen til EOS R-systemet fra smarttelefonen, kompaktkameraet eller speilreflekskameraet, spesielt fordi du kan bruke serien av RF- og RF-S-objektiver, som er raskere og av høyere kvalitet, for å utvide dine kreative muligheter og synspunkter enda mer.

EOS R10 er det perfekte kameraet for entusiaster som vil ta flotte reisebilder eller fotografere bryllupet til en venn, uten vekten av et fullformatsystem. Det har avanserte funksjoner og høy grad av kontroll takket være knapper, brytere og modi som kan tilpasses.

EOS R50 er imidlertid den beste introduksjonen til Canon EOS R-systemet, med alt du trenger for å filme, fotografere og dele hobbyene og lidenskapene dine. For erfarne innholdsskapere gir det ledende bildekvalitet, men er enkelt å konfigurere og bruke rett fra esken, med en kompakt design som ikke vil hindre deg.Skrevet av Lauren Scott

Related Products

Relaterte artikler

 • VLOGGING

  Lag innhold med EOS R50

  Hev kvaliteten på bildene dine på sosiale medier med Canon EOS R50.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Hvordan komme i gang med fotografering

  Vil du oppgradere fra en smarttelefon til et kamera? Fotoguiden for nybegynnere har alt du trenger for å komme i gang.

 • REISEFOTOGRAFERING

  En tur i Sevilla med EOS R10

  Bloggeren Diana Millos oppdager hvorfor dette kreative kameraet er det perfekte reisefølget.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Slik velger du et objektiv

  Alt du trenger å vite om objektiver – fra objektivtyper til funksjonene du bør se etter.