Nybegynnerveiledning for valg av objektiv

Vurderer du å skaffe deg et nytt objektiv? Her er alt du trenger å vite for å finne det beste objektivet for deg – fra hvilke objektiver som er kompatible med kameraet ditt, til hvilke funksjoner du bør se etter.
Tre Canon RF-objektiver – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM – på en treflate med en oransje vegg bak.

Ser du etter et nytt objektiv? Kanskje du går fra et kompaktkamera til et kamera med et utskiftbart objektiv, eller kanskje du har som mål å utvide foto- og videopotensialet ditt til noe mer enn objektivet som fulgte med kameraet. Her er det du trenger å vite for å finne objektivet som passer deg best.

Navnet på et Canon-objektiv inneholder all viktig informasjon om det. Ta for eksempel Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

  • RF = objektivtypen, som tilsvarer de ulike typene objektivfatning på Canon-kameraer.
  • 100 mm = objektivets brennvidde.
  • F2.8 = maksimal blenderåpning.
  • L betyr at dette objektivet er i Canons L-serie av «profesjonelt» (høykvalitets) utstyr.
  • MACRO = inkluderer muligheten til å ta bilder med makroforstørrelse.
  • IS = objektivet har en innebygd optisk bildestabilisator som reduserer uskarphet fra kameraristing.
  • USM = ultrasonisk motor, en rask og stillegående fokuseringsmotor.
  • Spesialobjektiver kan ha andre elementer i navnet som handler om designet eller teknologien på innsiden, for eksempel Fisheye, DS (Defocus Smoothing) eller DO (diffraktiv optikk).
  • Noen objektiver har også II eller III i navnet. Dette angir modellnummeret, ikke en egenskap ved objektivet. EF 75-300mm f/4-5.6 III USM er for eksempel den tredje versjonen av dette EF-zoomobjektivet med et brennviddeområde på 75–300 mm, et blenderområde fra f/4 til f/5.6 og en USM-motor.

Et stort utvalg av RF-objektiver fra Canon er plassert sammen mot en off-white bakgrunn.

Canons omfattende utvalg av RF-objektiver tilbyr noe som passer til alle sjangere og fotograferingsbehov, fra vidvinkelobjektiver som fanger opp hele motivet til teleobjektiver som kan fotografere motiver langt unna.

Objektivfatninger og kamerakompatibilitet

Før du kjøper et objektiv, er det viktig å sjekke at det er kompatibelt med kameraet. Alle Canon EOS-kameraer bruker én av fire ulike objektivfatninger. Hver objektivtype er utformet for å passe til en bestemt objektivfatning:

  • RF- og RF-S-objektiver brukes med EOS R speilløse systemkameraer – se under.
  • EF-, TS-E (tilt og shift)- og MP-E (makro)-objektiver er laget for EF-fatningen på Canon EOS DSLR-kameraer. De kan også brukes på EOS R-systemkameraer via en EF-EOS R-fatningsadapter.
  • EF-S-objektiver er for APS-C speilreflekskameraer. De kan ikke brukes med fullformats speilreflekskameraer, men de kan brukes med (fullformats eller APS-C) EOS R-systemkameraer med en fatningsadapter.
  • EF-M-objektiver er til EOS M speilløse systemkameraer og kan ikke brukes med andre typer kameraer.

Alle EOS R-systemkameraer har en identisk RF-fatning, noe som betyr at alle kameraer i serien kan brukes sammen med et hvilket som helst RF- eller RF-S-objektiv. RF-S-objektiver er laget for APS-C-kameraer, men kan også brukes sammen med fullformats EOS R-systemkameraer, selv om kameraet automatisk beskjærer bildeområdet slik at det samsvarer med den mindre APS-C-dekningen til objektivet.

Det er også mulig å bruke et fullformats RF-objektiv (eller et EF-objektiv med adapter) på et APS-C EOS R-systemkamera som EOS R7, EOS R10 eller EOS R50. Men APS-C-sensorer er mindre enn fullformatsensorer, noe som betyr at sensoren ikke bruker hele synsfeltet til objektivet. I stedet beskjærer det bildet til sensorens mindre og aktive område. I Canon-kameraer er «beskjæringsfaktoren» 1,6 x. Dette gjør at man kan zoome inn i bildet, noe som gjør at et 50 mm objektiv kan få samme synsfelt som et 80 mm objektiv på et fullformatskamera (50 x 1,6 = 80), et 100 mm objektiv kan få samme synsfelt som et objektiv på 160 mm og så videre.

For å beregne den effektive brennvidden til et objektiv på et APS-C-kamera ganger du ganske enkelt brennvidden til objektivet med 1,6. Eller så kan du prøve gratisappen Canon Photo Companion, som inneholder en effektiv kalkulator for brennvidde, noe som gjør ting enklere når du bruker et zoomobjektiv med variabel brennvidde.

En person holder et Canon-kamera med et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv mot ansiktet.

Navnet på et Canon-objektiv. I dette tilfellet forteller RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM deg alle de viktigste detaljene, for eksempel hvilke kameraer det er kompatibelt med, brennvidden og den maksimale blenderåpningen.

En bruker som monterer et objektiv på RF-fatningen på et Canon EOS R7.

RF- og RF-S-objektiver er utformet for bruk med Canon EOS R-systemkameraer. Sammenlignet med EF-fatningen har RF-fatningen mye raskere kommunikasjon mellom kamera og objektiv, mye større båndbredde for dataoverføring og støtte for det nyeste av fokusering, bildestabilisering og optiske teknologier.

Hva er brennvidde?

Brennvidden til et objektiv er rett og slett avstanden mellom det optiske senteret og kamerasensoren. Du finner vanligvis denne skrevet på objektivet. Hvis det er et fastobjektiv (fast brennvidde), er dette bare ett tall, for eksempel 24 mm eller 135 mm. Hvis det er et zoomobjektiv (med variabel brennvidde), er dette et område (intervall), for eksempel 15–35 mm eller 24–70 mm.

Brennvidden til et objektiv bestemmer synsfeltet, og objektiver kan deles inn i tre brede kategorier: vidvinkel, standard og telefoto.

  • Vidvinkelobjektiver – objektiver på opptil 35 mm – tar med mer av motivet du fotograferer, noe som gjør dem ideelle til landskapsfotografering. Objektiver under ca. 24 mm (tilsvarer fullformat) omtales noen ganger som «ultravidvinkel».
  • Standardobjektiver har vanligvis en brennvidde på rundt 50 mm. Det sies at de har et «naturlig» perspektiv som tilsvarer omtrent menneskeøyets, noe som gjør dem til flotte generelle objektiver for reise- og portrettfotografering.
  • Et teleobjektiv er et objektiv med en brennvidde på ca. 85 mm eller mer. Det finnes objektiver på opptil 600 mm, 800 mm eller 1200 mm. Objektiver på over 300 mm kalles noen ganger «supertelefoto» og brukes vanligvis i sjangere som dyre- og sports-/actionfotografering der fotografene vanligvis må fotografere på avstand eller velge seg ut en liten del av scenen.

Noen zoomobjektiver dekker mer enn én av disse kategoriene og går hele veien fra vidvinkel til telefoto – for eksempel 24–240 mm.

Er det best å ha et fastobjektiv eller et zoomobjektiv? Zoomobjektiver gir større allsidighet, noe som betyr at du ikke trenger å ta med deg så mange objektiver rundt i utstyrsvesken for å være forberedt på ulike scenarioer. Men fastobjektiver har vanligvis bedre optisk kvalitet, og mange har større blenderåpninger – se nedenfor.

En mann peker et Canon-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv mot en modell i fargerike røde, gule og blå klær.

Et objektiv med stor blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, slipper inn mer lys i kameraets sensor, slik at du kan ta bilder med raskere lukkerhastigheter og få skarpe bilder av motiver i bevegelse.

Et portrettbilde tatt med en blenderåpning på f/1.8 som viser en modell i en gul genser i skarpt fokus, med uskarpe trær i bakgrunnen.

Store blenderåpninger gir også en vakker uskarp bakgrunn, noe som gjør disse objektivene ideelle til portrettfotografering. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/2,500 sek, f/1.8 og ISO 100.

Blenderåpning forklart

Enkelt sagt er blenderåpningen til et objektiv selve åpningen som lyset passerer gjennom. Størrelsen på blenderåpningen angis i f-stopp – i formatet f/2.8, f/4 og så videre. Skråstreken er ikke alltid med i objektivnavnet, men den er viktig fordi f-stopp faktisk er en brøkdel:

diameter på blenderåpning = brennvidde (f) delt på f-tallet

Når du har forstått dette, forstår du hvorfor et mindre f-tall betyr en større blenderåpning – det er nevneren i brøken, og 1/4 er større enn 1/16. Jo mindre tallet er, jo bredere maksimal blenderåpning har objektivet: f/1.4 er veldig bredt, f/4 er smalere, og f/16 er enda smalere.

Jo bredere åpningen er, jo mer lys kan passere gjennom til kameraets sensor, noe som betyr bedre resultater, spesielt ved lite lys. Et objektiv med stor maksimal blenderåpning (lavt f-nummer) er kjent som et «raskt» objektiv. Fordi det slipper inn mer lys, kan du bruke en raskere lukkerhastighet enn du ville ha gjort med et objektiv med mindre blenderåpning, for å oppnå samme eksponering.

I tillegg bestemmer blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet – det vil si hvor mye av motivet du fotograferer som er i skarpt fokus. En stor blenderåpning (lavere f-tall) gir grunn dybdeskarphet, noe som for eksempel gir portretter en uskarp bakgrunn. En smalere blenderåpning (større f-tall) gir en dypere dybdeskarphet, noe som er ideelt for skarphet i hele bildet av et vakkert landskap. Finn ut mer i den omfattende veiledningen om blenderåpninger.

Noen zoomobjektiver har en variabel maksimal blenderåpning, noe som betyr at den maksimale blenderåpningen du kan angi, kommer an på hvilken posisjon zoomen er stilt inn på. RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM-objektivet har for eksempel en maksimal blenderåpning på f/4 ved 24 mm og f/6.3 ved 240 mm.

Primærobjektiver har de største blenderåpningene, noe som gjør dem til et godt valg for fotografering i lite lys, i tillegg til at de gir grunn dybdeskarphet. På grunn av den optiske presisjonen som kreves, kan objektiver med veldig bred blenderåpning være dyre, men ikke alltid: Blant de rimeligere alternativene finner du for eksempel det populære objektivet Canon RF 50mm F1.8 STM.

Med zoomobjektiver kan du velge et objektiv med en ganske stor maksimal blenderåpning, for eksempel f/2.8, for å få en utmerket balanse mellom fordelene med stor blenderåpning og fleksibiliteten ved ulike brennvidder.

En mannlig sprinter som driver fremover når han forlater blokkene, tatt med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv.

Med optisk bildestabilisering med opptil 5 stopp gir RF 600mm F11 IS STM-objektivet superskarpe bilder og videoer, til og med for sport og action uten stativ. Tatt med et Canon EOS R-kamera med Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1600 sek, f/11 og ISO 800.

En person som holder et Canon-kamera med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv, ute på landet med en dam i bakgrunnen.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er et flott zoomobjektiv for vlogging og reise. Den kraftige bildestabilisatoren med 5,5 stopp gjør det lett å fotografere på frihånd.

Objektivkvalitet, IS og andre egenskaper du bør se etter

Alle objektiver er produkter med en kompleks optisk og mekanisk konstruksjon, men noen komponenter, materialer og teknologier er dyrere enn andre. Prisen på et objektiv kan påvirkes av mange faktorer, for eksempel hvilken glasstype som er valgt, spesielle belegg eller prosesser som benyttes i de optiske elementene for å redusere problemer som gjenskinn og skygger, eller den presise konstruksjonen og forseglingsmaterialene som brukes for øke støv- og fuktighetsbeskyttelsen. Canons objektiver i L-serien, som har en L i objektivnavnet etter blenderåpningen, er designet og konstruert for å oppfylle kravene til ytelse og holdbarhet for profesjonelle brukere.

Noen objektiver har innebygd bildestabilisering (image stabilisation, IS) for å motvirke uskarphet fra kameraristing. Disse objektivene har IS i navnet. Noen har en bryter på siden for aktivering av IS, andre ikke, og en separat bryter for å veksle mellom ulike IS-moduser for ulike fotograferingssituasjoner. IS er nyttig hvis du for eksempel skal ta bilder ved svake lysforhold og må bruke en lav lukkerhastighet – med IS kan du fortsatt få et skarpt bilde, selv om du fotograferer på frihånd. IS også nyttig hvis du ikke har et stativ, hvis det ikke er praktisk å bruke et stativ, eller hvis det ikke er lov å bruke et stativ på stedet. Dette kan omfatte alle typer fotografering, enten det er motorsport eller fjellklatring. Spesifikasjonene til et objektiv med IS (for eksempel på dets dedikerte nettside på Canon-nettstedet) omfatter hvor mye du kan forvente av en IS, selv om dette varierer med brennvidde, lukkerhastighet og andre faktorer.

Vil du ta nærbilder av insekter, blomster eller andre små motiver? Du kan gjøre dette med forskjellige oppsett, men et makroobjektiv – et med MACRO i navnet – hjelper deg med en tett minste fokuseringsavstand og en forstørrelse på 0,5 x eller mer. Husk at et makroobjektiv også kan brukes til alle typer fotografering – for eksempel er RF 24mm F1.8 MACRO IS STM et kompakt, lett vidvinkelobjektiv som er ideelt til landskapsfotografering og vlogging så vel som til makrofotografering.

To hender fester et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv til et Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et raskt og lett objektiv som er ideelt til fotografering av både landskaper og makromotiver så nærme som 14 cm.

En person legger et Canon-kamera med et Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv i vesken.

Det superkompakte Canon RF 28mm F2.8 STM-kameraet gjør det enkelt å putte kameraet rett i vesken og bære det med seg, uten at det blir for tungt.

Kameraobjektivets vekt og størrelse

Størrelsen og vekten til et objektiv kan være viktig for deg, avhengig av faktorer som hvor mange andre objektiver du allerede har i utstyrsvesken din, og hva du er komfortabel med å bære på. Selv om EOS R-systemkameraer kan brukes med EF-objektiver (med en fatningsadapter som veier lite), er det verdt å se på RF-objektiver som det foretrukne – vanligvis er RF-objektiver mindre og lettere enn EF-alternativet. De har også mange tekniske fordeler, for eksempel mye raskere kommunikasjon mellom kameraet og objektivet.

Selv blant RF-objektiver kan det likevel hende at du finner objektiver med ganske like spesifikasjoner, men med forskjellig størrelse. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og RF 28mm F2.8 STM har for eksempel lignende brennvidder, og begge er gode objektiver å gå rundt med til fotografering på gaten, på reise og i hverdagssituasjoner. Men det sistnevnte kalles et «pannekakeobjektiv», noe som betyr at det er veldig kompakt – bare 24,7 mm langt med en vekt på bare 120 g. Førstnevnte er 63,1 mm langt og veier 270 g. 28 mm-objektivet er et bra alternativ hvis størrelse og vekt er førsteprioritet. Men 24 mm-objektivet har en bredere maksimal blenderåpning og tilbyr alternativet for makrofotografering ved 0,5x forstørrelse. Så hvis større fleksibilitet er prioritert, trenger du den ekstra størrelsen og vekten.

I et bilde som er tatt med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv, strømmer det vann over mosegrodde steiner.

RF 14-35mm F4L IS USM er for øyeblikket det videste objektivet i Canons RF-objektivserie. En maksimal blenderåpning på f/4 er konstant over zoomområdet, slik at lukkerhastigheten eller ISO ikke endres når du zoomer. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 35mm, 1,3 sek, f/10 og ISO 100.

En kvinne i en åker med høyt gress filmer seg selv med et Canon EOS R7 med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv holdt på armlengdes avstand.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gir deg et veldig omfattende zoomområde fra vidvinkel til telefoto (29–240 mm effektiv brennvidde), noe som gjør det godt egnet til reise-, dyre- og makrofotografering. Det er også ypperlig til vlogging, særlig hvis du prøver å få med scenen du har rundt deg, og IS med 4,5 stopp bidrar til å redusere kameraristing.

Valg av objektiv

Hvis du trenger hjelp med å velge objektiv, kan du bruke Canons praktiske objektivvelger, som tilpasser anbefalingene basert på kameraet ditt, sjangeren du vil ta bilder av, og hvilke funksjoner du liker best. Hvis du har en bestemt sjanger i tankene, bør du ta en titt på veiledningene våre om de beste objektivene for portrettfotografering, landskapsfotografering, actionfotografering og dyrefotografering som en hjelp til å bestemme deg.

Er du klar for neste steg og til å ta fotograferingen enda lenger? Rådene våre hjelper deg med å ta smarte objektivvalg og begynne å ta bildene du alltid har drømt om å få til.

Amy Davies and Alex Summersby

Relaterte produkter

Relaterte artikler

De beste objektivene til landskapsfotografering

All informasjonen du trenger for å hjelpe deg med å velge rimelige primær- og zoomobjektiver.

Det beste nybegynnerutstyret for portretter

Kameraer og objektiver for alle typer portrettbilder.

Det beste utstyret for å komme i gang med makrofotografering

Velg kameraer, objektiver og tilbehør for å ta detaljerte makrobilder.

Hvordan komme i gang med fotografering

Vil du oppgradere fra en smarttelefon til et kamera? Fotoguiden for nybegynnere har alt du trenger for å komme i gang.