REISEFOTOGRAFERING

48 timer i Sevilla med EOS R10

Fra mat til flamenco – se hvordan reisebloggeren Diana Millos fanget stemningen i den spanske byen med Canon EOS R10.
En kvinne iført sommerkjole og solhatt som holder Canon EOS R10 opp til ansiktet for å se gjennom søkeren, mens hun står foran detaljert spansk arkitektur.

Hvis du vil se en ny side av et reisemål, er det bare å stille vekkerklokken, sier Diana Millos, som er reiseinnholdsskaper. «Soloppganger det beste tidspunktet for å utforske og ta bilder», forklarer hun. «Det er vanligvis ingen i nærheten, og lyset er veldig mykt. Det er bare mer magisk på det tidspunktet.»

Diana har tatt bilder av soloppganger over hele verden med Canon EOS 80D (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) og Canon EOS 7D Mark II. Bildene har gitt henne mer enn 135 000 følgere på Instagram, og hun har besøkt mange forskjellige steder – fra fjerntliggende reisemål som India, Mexico og Vietnam, til europeiske byferier i Romania, Georgia og Italia.

På en storbyferie i hjemlandet Spania tok Diana imidlertid med seg et nytt reisefølge: Canon EOS R10. EOS R10 er et av to speilløse systemkameraer i EOS R-systemet. Det andre, EOS R7, er en nyskapning fra Canon med den nye APS-C-sensoren. En imponerende oppløsning på 24,2 megapiksler, kompakt design med en vekt på bare 429 gram og kreative foto- og videofunksjoner gjør EOS R10 perfekt for alle som ønsker å utforske for å fortelle historiene sine på unike og nyskapende måter.

Diana tok med seg EOS R10 på en 48-timers tur for å fotografere motiver i den andalusiske hovedstaden Sevilla. Fotografering av arkitektur er en av spesialitetene hennes. Hun besøkte derfor noen av byens ikoniske landemerker, inkludert Plaza de España, Giralda (klokketårnet i Sevilla-katedralen) og Metropol Parasol – en av verdens største trekonstruksjoner.

Et Canon EOS R10-kamera plassert på sokkelen på en malt keramisk søyle.

«Jeg sto opp før soloppgang hver dag for å få mest mulig utbytte av det vakre lyset», sier Diana. «Det føltes helt som sommer i februar. Sevilla er en utrolig utsmykket by, og den er virkelig vakker.

Jeg brukte EOS R10 i en rekke ulike situasjoner. Jeg filmet flamencodansere, fotograferte roere på elven og fikk lekt meg litt med kamerafunksjoner som autofokus, kontinuerlig fotografering i høy hastighet og video

Dette var ikke bare første gang Diana fotograferte i Sevilla, det var også første gang hun prøvde å bruke et speilløst kamera. «Det var veldig lett å gå over til EOS R10», sier hun. «Noen av knappene på toppen var forskjellige, men det var veldig enkelt å bruke.»

Diana hadde også med seg to nye RF-S-zoomobjektiver utviklet for APS-C EOS R-systemet, som begge gir fantastisk bildekvalitet. Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM er et lite og relativt diskré kamera med brennviddeområde på 18–45 mm og perfekt i en rekke situasjoner når du er ute og reiser, mens allsidige RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gir flotte nærbildefunksjoner med telezoom og stor zoom med et brennviddeområde på 18–150 mm. Begge objektivene har også bildestabilisering.

Oppløsning og hastighet for drama og action

En kvinne iført en gul kjole som står under en utsmykket buegang foran en lang, smal vanndam som man kan se refleksjon hennes i.

Arkitektur er noe av Diana liker aller best å fotografere. «Det forteller historier om et sted», sier hun. «Jeg prøver alltid å se etter steder som er fargerike eller har massevis av detaljer». Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35 mm, 1/2000 sek, f/5,6 og ISO12800.

En kvinne iført en gul kjole som går langs en sti med palmetrær, med et steintårn i bakgrunnen.

Diana foretrekker å jobbe med raske kameraer. «Jeg liker å bruke kontinuerlig fotografering i høy hastighet, slik at jeg har flere bilder å velge mellom», sier hun. EOS R10 kan ta opptil 23 bilder i sekundet med den elektroniske lukkeren og opptil 15 bilder i sekundet med den mekaniske lukkeren 1 . Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/1000 sek, f/5,6 og ISO100.

Første stopp på Dianas reise var Plaza de España, en ikonisk bygning med en blanding av arkitektoniske stiler. «Det kombinerer innvirkningen fra Spanias arabiske arv med iberisk arkitektur», sier Diana. «De som følger meg på sosiale medier, vet at jeg vanligvis tar et vidvinkelbilde av en bygning med meg selv i forgrunnen. Derfor festet jeg RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM på EOS R10, men jeg byttet også til RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM for å ta nærbilder av de vakre flisene på torget.»

Deretter ville Diana fange dramatikken og bevegelsene til flamencodanserne. Her brukte hun EOS R10s avanserte autofokus, som bruker øyeregistrerings-AF til å spore mennesker med økt presisjon, og kameraets raske kontinuerlige fotografering med 15 bilder per sekund ved å bruke kameraets mekaniske utløser1.

To flamencodansere iført tradisjonelle kjoler som poserer på en gårdsplass med armene over hodet.

«Danserne snurret rundt og beveget seg hele tiden. Likevel var kameraet fokusert på dem, selv i raske serier med bilder – det var fantastisk», sier Diana. «Jeg tok noen av bildene med en relativt lav lukkerhastighet. Dette gjorde kantene på jentenes kjoler litt uskarpe, slik at man fikk en følelse av dansere i bevegelse. Jeg elsker måten det holder alt i fokus på, og hvor skarpe bildene ser ut.»

Diana sier at den elektroniske søkeren (EVF) hjalp henne med å bekrefte at bildene var skarpe. «Du kan se at ansiktsregistrering og øyeregistrering fungerer i søkeren. Det er utrolig nyttig, fordi du kan se nøyaktig hva som er i fokus.»

Den elektroniske søkeren er også nyttig når du tar bilder på lyse dager med mye sol, fordi du kan kontrollere eksponeringen og gjøre eventuelle justeringer før du trykker på lukkerknappen. Å kunne se hva kamerainnstillingene gjør er spesielt nyttig for mindre erfarne fotografer, fordi det gjør fotograferingen mer intuitiv.

Nærbilder av mat med vakre detaljer

En salatbolle fylt med revet gulrot, båter av kokt egg, oppskåret rødkål, sopp og mais.

Diana prøvde EOS R10s innebygde funksjoner for dybdekomposisjon med alternativ fokusering, og dette gjorde det mulig for henne å ta nærbilder av mat med skarpt fokus på mer av motivet. Canon Photo Companion-appen er et nyttig verktøy hvis du prøver et nytt kamera for første gang, da den forklarer alle funksjonene og kontrollene. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35 mm, 1/2000 sek, f/5 og ISO1600.

Et nærbilde av et jordbær.

«Jeg tok bilder av frukten med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STMs funksjon med makro for midtfokus», forklarer Diana. «Det var veldig kult å kunne komme så nært og fange alle teksturene», sier hun. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35 mm, 1/200 sek, f/10 og ISO400.

Ved siden av særegen arkitektur, er fotografier av de lokale matrettene en viktig ingrediens i Dianas reiseskildringer. «Jeg elsker å jobbe med farger, og fargene på steder jeg besøker er ofte knyttet til maten», sier hun. «Mat er en del av kulturen, og viktig å fotografere når du vil fange essensen av et sted.»

Diana brukte EOS R10 til å ta nærbilder av mat i en tapasbar og på et lokalt marked. «Jeg ville fotografere de fargerike ingrediensene og teksturene», sier hun. «Derfor brukte jeg RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STMs funksjon med makro for midtfokus.»

Å eksperimentere med bruk av manuelt fokus og makro gjør at Diana kommer enda nærmere motivene sine. En brennvidde på 35 mm gir en maksimal forstørrelse på 0,59x, slik at hun får med seg alle detaljene.

Diana prøvde også kameraets funksjoner med dybdekomposisjon med alternativ fokusering. «Det har jeg aldri brukt før, og det var veldig kult å kunne ta en serie med bilder med ett trykk på lukkerknappen. Deretter kan du se dem samlet i ett bilde, med alt i fokus. Kameraet lagret også alle de individuelle bildene, som hadde ulike deler av bildet i fokus. Jeg elsket den funksjonen.»

Panoramabilde av bylandskap og interessante vinkler

Et panoramabilde av Sevillas silhuett.

Diana fotograferte Sevillas horisont med Canon EOS R10s panoramabildemodus, som setter sammen en serie bilder i kameraet som tas mens det roteres vertikalt eller horisontalt. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/500 sek, f/7,1 og ISO100.

På den andre dagen av oppholdet i byen dro Diana til Metropol Parasol, også kjent som Setas de Sevilla. «Der får du en fantastisk utsikt over Sevilla, og du kan fotografere alle takene og bygningene i det fjerne», sier hun. Den moderne trestrukturen fungerte som en motvekt mot den tradisjonelle arkitekturen, og Diana visste at dette ville gi noen interessante bilder.

En kvinne i en flytende gul kjole som huker seg ned for å justere posisjonen til et Canon EOS R10 på et lite stativ.

EOS R10 kan styres trådløst fra en smarttelefon med Canon Camera Connect-appen eller med den trådløse Canon BR-E1-fjernkontrollen.

En kvinne iført en gul kjole som står på en buet gangvei.

Diana bruker ofte sosiale medier for å finne inspirasjon til reisefotografering, men hun prøver alltid å lete etter kreative vinklinger som ikke har blitt gjort før. «Det å dra et sted som kanskje virker litt tilfeldig, og prøve å se om det er verdt et bilde, er måten jeg liker aller best å ta bilder på», sier hun. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/500 sek, f/5,6 og ISO100.

Diana bruker vanligvis et lite stativ som holder kameraet for å få med seg selv i bildet. På denne turen hadde hun med seg lette og bærbare Canon Tripod Grip HG-100TBR. «Det er et kort stativ, så EOS R10 var ganske nær bakken. Den dreibare berøringsskjermen betydde at jeg likevel lett kunne se bildet, akkurat som jeg kan med EOS 80D», sier hun.

Videofunksjoner for hybridkameraer

Baksiden av et Canon EOS R10 som viser kameraets videoalternativer.

EOS R10 har alternativet Movie digital IS, som kan aktiveres for å stabilisere bildene mens du går eller tar bilder uten stativ.

De beste reisekameraene må være hybridkameraer, og EOS R10 er intet unntak. Dette kameraet har et kraftig sett med videofunksjoner og har ikke den vanlige tidsgrensen på 30 minutter, noe som betyr at du kan ta opp reiseminner i skarp 4K 60p, 4K 30p med 6K oversampling og full HD i høy kvalitet. Dette gjør det til et av de beste kameraene for videoblogging i Canons utvalg.

Kameraets raske 4K UHD med 60/50 bilder per sekund er perfekt for å filme videoklipp med skarpe detaljer, og Diana brukte disse videofunksjonene da hun filmet roerne på elven. Bildet beskjæres2 når du filmer med denne høyere hastigheten. Dette kan være en fordel når du filmer motiver som er langt unna, og som du vil skal se større ut i videoen.

Opptak med høy bildefrekvens støttes når EOS R10 er satt til Full HD-video, slik at du kan ta opp superjevne videoer i sakte film med 120/100 bilder per sekund. «I den ene videoen fulgte jeg roerne og fikk med en familie med ender i bildet samtidig», sier Diana. «Det er skikkelig kult når du ser det i sakte film.»

Canon EOS R10 er utformet for å gi skaperne av innhold enda større frihet til å utforske verden på nye og kreative måter, enten det er den praktfulle historiske arkitekturen, de snurrende flamencodanserne, nærbilder av fargerike matvarer eller andre motiver. Det har alle fordelene man får med kameraene i Canons EOS R-system, samtidig som det vil være svært populært blant videobloggere og bloggere som Diana, som er vant til å ta bilder på et speilreflekskamera og ønsker et kamera som er kompakt, raskt og rimelig. «Det er det jeg virkelig elsker med det», legger Diana til. «Det er lite og lett, men likevel kraftig.»

Skrevet av Marcus Hawkins

 1. Hastigheten for kontinuerlig fotografering kan variere avhengig av ulike forhold. Du finner mer informasjon i spesifikasjonene.
 2. 4K 60p-opptaksprogram beskjæres til 64 % av det horisontale området.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • REISE

  Det perfekte reisefølget

  Den profesjonelle fotografen Martin Bissig tar med seg EOS R10 på tur til Sri Lanka.

 • REISEFOTOGRAFERING

  Ti tips til reisefotografering

  Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.

 • REISEFOTOGRAFERING

  De beste kameraene og objektivene for reisefotografering

  Uansett om du utforsker bygater eller kupert, landlig terreng, eller om du liker å fly til andre siden av jordkloden, lønner det seg å pakke lett. Her er det mest ideelle Canon-settet for å dokumentere opplevelsen uten at det sprenger budsjettet.

 • PHOTOGRAPHY

  EOS R50 kontra EOS R10

  Vi sammenligner hovedfunksjonene og utformingen til to EOS R System APS-C-kameraer.