HJEMMEPROSJEKTER

Finn inspirasjon i hverdagen når du tar portrettbilder hjemme

Michaela Efford avslører sine beste tips for å fotografere iøynefallende portretter hjemme i stuen.
En kvinne med sommerfuglspenner i håret som fester flere sommerfuglspenner til en snor som henger fra en sølvfarget stang.

Portrett og motefotograf Michaela Efford har skapt en følgerbase fra hele verden på TikTok og Instagram. Suksessen skyldes blant annet hennes instruksjonsvideoer der hun deler sin ekspertise med fotografer.

I likhet med mange av oss følte Michaela seg noe innestengt under nedstegningen og var ivrig etter å få utløp for kreativiteten sin. Hun gjorde begrensingene om til sin fordel ved å bruke elementer hun hadde tilgjengelig og forskjellige steder rundt i huset for å ta kreative bilder hjemme.

«Jeg tenkte på hvordan jeg kunne skape eventyrlige bilder hjemme, og hvordan jeg kunne eksperimentere med belysning», sier hun. «For å få inspirasjon brukte jeg Pinterest en god del og så hvordan andre fotografer hadde tatt lignende bilder. Musikkvideoer er også et flott springbrett for kreative ideer.»

Her er noen av de beste tipsene og triksene hennes for å ta kunstneriske portretter hjemme.

1. Uttrykk deg fra din kreative side

Det å finne på kreative ideer er ofte den største utfordringen når du tar bilder hjemme. «Jeg prøver vanligvis å danne et bilde i hodet mitt av hvordan jeg vil at bildet skal se ut», sier Michaela. «Jeg tenker på hvilke farger som skal kombineres, hvilke materialer som skal brukes, og om bakgrunnen skal inkluderes eller ikke. Jeg elsker å bruke ukonvensjonelle materialer, som glass og aluminiumsfolie.»

Michaela sier at hun alltid har en idé om hvordan hun vil at bildene skal se ut, men hun holder seg ikke nødvendigvis til den aktuelle ideen. Hun råder andre til å være åpne for at planene kan endre seg under selve fotograferingen, og til å tenke utenfor boksen. «Selv når jeg tar bilder hjemme, lar jeg meg ikke begrense av de fire veggene i rommet jeg er i. Forskjellige rom rundt i huset kan gi bildene ulike uttrykk , så jeg anbefaler at du ikke holder deg til ett sted.

Et portrett av en smilende ung kvinne mot en rosa bakgrunn. Papirsommerfugler omgir hodet og pryder håret hennes.

Det lønner seg å være eksperimentell. Dette portrettet har en drømmeaktig stil som ble laget på fotograferingstrinnet i stedet for i etterproduksjonen. Effekten genereres ganske enkelt ved å strekke litt cellofan rundt ytterkanten av objektivet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 og ISO320.

Et portrett av en ung kvinne som står mot en grønn bakgrunn. Papirsommerfugler omgir hodet og pryder håret hennes.

Her brukte Michaela det samme oppsettet, men endret stemningen i bildet ved å endre bakgrunnsfargen og poseringen hennes. «Kreativitet spiller en viktig rolle når du redigerer bildene dine, i tillegg til når du tar bilder», legger hun til. «Jeg liker å leke meg med svart-hvitt-nivåer for generell kontrast og for å fremheve farge slik at bildene virkelig legges merke til.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 og ISO320.

Hun råder andre til å fokusere på stemningen de ønsker å formidle når de finner på et konsept for et bilde. «Pinterest er nyttig når jeg vil utforske alternative stiler, og jeg lager ofte et lite mood board som hjelper meg med å finne ut hvilke rekvisitter, materialer og farger jeg vil bruke», sier hun. «Det er viktig å være fleksibel og åpen for alternativer i stedet for å være låst til en bestemt løsning.»

2. Finn inspirasjon i hverdagen

Et portrett av en ung kvinne som leker med håret sitt og blåser noe som ser ut til å være en tyggegummiboble.

«Jeg ville vise at du kan bruke en tilfeldig rekvisitt og manipulere den slik at det ser ut som noe annet», forklarer TikTok-stjernen Michaela Efford om dette flotte selvportrettet som hun tok under nedstegningen. «Det ser ut som at det er en rosa tyggegummi, men det er egentlig en halvoppblåst ballong.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark III (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 42 mm, 1/100 sek, f/2,8 og ISO400. © Michaela Efford

Et portrett av en ung kvinne som holder en bukett solsikker. Hun har på seg en tusenfrydmønstret kjole og står foran en blå bakgrunn dekket av blomsterfylte skyer.

Dette portrettet ble inspirert av Michaelas tusenfrydmønstrede kjole. «Jeg kjøpte antrekket, og det var slik jeg fikk ideen til blomstertemaet i bildet», sier hun. «Jeg lagde skybakgrunnen av polyester og limt den på papp. Deretter la jeg på små tusenfrydblomster.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 26 mm, 1/125 sek, f/3,2 og ISO640. © Michaela Efford

Mens Michaela brukte mesteparten av tiden hjemme, innså hun at rom og gjenstander rundt henne kunne fungere som et studio, med en liten kreativ vri. «Jeg har noen vakre pyntegjenstander rundt omkring i hjemmet mitt som jeg tok for gitt før nedstegningen», sier hun. «Når man ser dem hver dag, blir de fort litt usynlige. Da jeg var hjemme hele tiden, fikk jeg sett dem med nye øyne, og jeg begynte å tenke på hvordan jeg kunne inkludere dem i bilder på en kreativ måte.»

3. Lys og plassering

En ung kvinne som stirrer i kameraet og bruker briller med blått lys og en rosa parykk med en sirkel av blått lys bak seg.

«Ingenting slår gode rekvisitter», sier Michaela. «Jeg kjøpte disse lysbrillene, og så snart jeg tok dem på, følte jeg meg som en figur i en sci-fi-film, noe som dikterte temaet i bildet. Stemningen forsterkes ved å bruke litt folie som bakgrunn». Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 70 mm, 1/160 sek, f/3,5 og ISO640. © Michaela Efford

En ung kvinne som lener hodet mot siden, hviler det på den ene hånden og stirrer på et vannglass foran henne med to gullfisker, som har blitt lagt til digitalt, som svømmer i det.

«Dette bildet ble tatt i hagen min med et sengetøy som bakgrunn for å fungere som diffusor», sier Michaela. «Jeg brukte et vannglass som hovedrekvisitt. Jeg tok opprinnelig bilder for å forvrenge ansiktet mitt, men jeg endte opp med å legge til bilder av fisk i glasset digitalt i stedet, siden jeg følte at bildet manglet et kreativt element.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33 mm, 1/1000 sek, f/3,2 og ISO100. © Michaela Efford

Michaela har tro på at gode bilder begynner med lyssettingen. «Jeg bruker som regel stua eller soverommet når jeg tar bilder hjemme siden de har det beste lyset om morgenen, mens andre rom fungerer bedre på andre tidspunkter på dagen», sier hun. Hvis du tar bilder hjemme, kan du ta en titt på disse tipsene for å lage ditt eget hjemmestudio.

For selvportretter, og for videoer som hun legger ut på TikTok, foretrekker Michaela å fokusere på bilder av overkroppen. «Det kan være vanskelig å finne poseringer for bilder av hele kroppen med så mange lemmer involvert, og jeg synes nærbilder er mer engasjerende uansett», legger hun til.

«Når jeg tar selvportretter, bruker jeg en fjernkontroll eller kameraets selvutløser. Mange nye Canon-kameraer har vribare skjermer som er perfekte når du vil ha med deg selv på bildet. Hvis jeg tar bilder av andre, begynner jeg fortsatt ofte med noen selvportretter for å finne ut av lyssettingen, og hvordan rekvisitter og bakgrunner fungerer sammen, så bare tar jeg det videre derfra.»

4. Velg riktig utstyr

Et Canon EOS 5D Mark IV-kamera, et stativ og diverse skrivemateriell plassert på et bord.

Michaela bruker en rekke verktøy, teknikker og utstyr når hun tar bilder. «Bilder kan formidle sterke budskap, så ikke vær redd for å vise meningen din gjennom bilder», sier hun.

En kvinne i en hvit kjole med papirsommerfugler i håret og over munnen.

I tillegg til utstyr brukte Michaela rekvisitter og enkle husholdningsartikler som plastfolie for å skape den endelige stilen. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 og ISO320.

Michaela fotograferer med et Canon EOS 5D Mark IV etter å ha forelsket seg i kameraene i EOS 5D-serien da hun begynte som fotograf. «Nå ønsker jeg meg det speilløse Canon EOS R6. Jeg har sett fotografer som bruker det til å ta motebilder. Det er så kompakt og lett, og jeg har sett spektakulære resultater både for stillbilder og video.»

Du trenger imidlertid ikke å bruke mange penger ved å kjøpe et fullformatkamera for å få flotte resultater. Både Canon EOS M50 Mark II med utskiftbare objektiver og det kompakte Canon PowerShot G7 X Mark III gir overlegen ytelse for både stillbilder og 4K UHD-videoopptak.

«Jeg er veldig fornøyd med Canon-kameraer fordi jeg elsker måten de håndterer farger på», fortsetter Michaela. «Det var noe jeg utforsket på før jeg kjøpte kameraet, og det har virkelig vist seg å være en god investering. Når det gjelder portrettobjektiver foretrekker jeg Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM og EF 35mm f/1.4L II USM. Det naturlige perspektivet passer virkelig til måten jeg tar bilder på, og den store blenderåpningen gir meg god kontroll over dybdeskarpheten

Michaela er veldig ivrig etter å prøve Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM-objektivet. I likhet med Canon EOS RP- og EOS R6-kamerahusene er det enkelt og kompakt, men gir enestående bildekvalitet og allsidig ytelse, samtidig som det gir en ekstra hybrid optisk bildestabilisering og allsidigheten til 0,5x makroforstørrelse for ekstreme nærbilder.

5. Samarbeid og deling

En kvinne med lyseblå øyenskygge og juveldråper i blått vann. Bare hodet og armene kan ses.

Et av Michaelas kundebilder. «Vi tilsatt blåfarge i vannet slik at det fremstår ekstra levende», sier hun. «Farge kan være en viktig ingrediens. Tenk på hvordan fargene kombineres i stedet for å føle at du må bruke mange fancy rekvisitter.» Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 63 mm, 1/125 sek, f/3,2 og ISO320. © Michaela Efford

Mot en luftig rosa bakgrunn later en ung blond kvinne kledd i en tettsittende lilla topp som at hun blir sjokkert mens hun holder en rosa telefon inntil øret.

«Vi ønsket å gå for den superjentete popstilen fra 90-tallet», forklarer Michaela i dette iøynefallende bildet som hun fotograferte som en del av en motefotoseanse i mai 2021. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 61 mm, 1/160 sek, f/8 og ISO 3200. © Michaela Efford

Hvis du tar portretter av en venn, anbefaler Michaela at du gir effektive instruksjoner om hvordan du vil at vedkommende skal posere. «Jeg er bedre med kroppsspråk enn ord, så for positurer foretrekker jeg å vise hva folk skal gjøre», sier hun. «Det er mer naturlig og interaktivt. Og det er veldig viktig at folk føler seg så naturlige og komfortable som mulig.»

«Når jeg tar opp videoer til TikTok, prøver jeg alltid å ta opp noen klipp fra bak kulissene for å redigere dem senere. Det gir et ekstra nivå av interesse, og folk blir ofte fascinert av å se sluttresultatet»

Hvis du eksperimenterer med å ta portrettbilder, vil du oppdage din egen stil. «Vær selvsikker og ikke vær redd for å uttrykke deg selv», sier Michaela. «Følg andre fotografer for å få inspirasjon, men når du utvikler din egen stil, må du være tro mot den og være glad for at du er unik.»


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Det beste nybegynnerutstyret for portretter

  Kameraer og objektiver for alle typer portrettbilder.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Oppgrader selfien din

  TikTokeren Nina Collins forklarer hvordan du kan ta kreative selvportretter hjemme.

 • HJEMMEPROSJEKTER

  Sett opp ditt eget hjemmestudio

  Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Ta abstrakte portrettbilder

  Eksperimenter med flere eksponeringer, maling med lys, skyggespill og mye mer.